Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Детските надбавки се увеличават само за второ дете
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:24 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
тото
22 Окт 2013 20:02
Мнения: 714
От: Bulgaria
"Диференцирана детска надбавка според броя на децата е най-новата идея на управляващите" - Това не е диференцирана детска надбавка! Надбавката ще бъде диференцирана, когато едни семейства /с образование, дом, работещи родители/ се поощряват да имат повече деца, за сметка на социално слабите и полу/неграмотните....
Umni4ko
22 Окт 2013 20:05
Мнения: 1,094
От: Austria
Запазва се и подоходният критерий за достъп от 350 лв. на човек.
Какво значи това. Циганите как успяват да се вредят за детски надбавки като са масово безработни и със сигурност нямат такъв доход? Детските добавки трябва да се дават на хората, които ще произведат индивид, които са пълноценни членове на обществото, а не оутсайдери. Това трябва да е критерият.
AzUrAL
22 Окт 2013 20:13
Мнения: 4,451
От: Bulgaria
Умничко - сигурно сте обратното на името ви.Става дума за доход под 350 лв. на член от домакинството.
Umni4ko
22 Окт 2013 20:23
Мнения: 1,094
От: Austria
AzUrAL 22 Окт 2013 20:13
Благодаря за пояснението.
Survivors
22 Окт 2013 20:39
Мнения: 3,252
От: Bulgaria
Това не е диференцирана детска надбавка! Надбавката ще бъде диференцирана, когато едни семейства /с образование, дом, работещи родители/ се поощряват да имат повече деца, за сметка на социално слабите и полу/неграмотните....


Точно така! Но тъй като хората с образование и професии навсякъде по света трудно се решават на повече от две деца, трябва подкрепата за първо и второ да е по-добра и по възможност да не е добавка, а за сметка на данъците им - тоест дава се подкрепа да създават деца на работещи и по-перспективни хора.

А парите за трето и повече да се премахнат.

Ако семейства имат повече от две деца (много рядко сред образованите хора) - справят се сами, ако имат ум и умения да изкарат. За сметка на това да се инвестира от държавата в образованието на тези деца, ако те имат капацитет - стипендии, лагери, кръжоци и клубове...

Патагонец
22 Окт 2013 21:19
Мнения: 13,267
От: Bulgaria
Това не е нищо друго освен поощряване на безотговорното родителство.
kerena
22 Окт 2013 21:57
Мнения: 385
От: Bulgaria
А за 10-то дете колко ще бъдат?
Apolitichen
22 Окт 2013 22:03
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
За това трябват около 145 млн. лв. допълнително
Като се раздели 145 млн. лв. на 12 месеца и на 15 лв. (увеличението) излиза, че в България има 805,6 хиляди семейства с (минимум) по две деца и доход на член от семейството под 350 лв. месечно. Сиреч (минимум) 1.6 млн. деца при положение, че за последните 18 години не е имало раждаемост повече от 75 хил. деца годишно или общо по-малко от 1.35 млн. деца, в едно с умрелите, биха получавали помощ.
Запазва се и подоходният критерий за достъп от 350 лв. на човек.
Сиреч всяко семейство с едно дете, където единият родител получава средната работна заплата (700 лв. -бруто), а другият е на социална помощ/майчинство (350 лв.) е изключено от подпомагането (среден доход на член от семейството - 350 лв., което не е под 350 лв.)
Ужас! Едните, де сме трябвало да ги оставим да работят, не могат да смятат; другите маймуници, Комисията за защита от дискриминация, ни обясняват, че държавата не може да води политика. Идиотизъм от всякъде!
hick
22 Окт 2013 22:26
Мнения: 1,216
От: Bulgaria
Помощите са без значение за броя на децата. Не защото са нищожни, а защото мотивацията да се раждат деца не е финансова. Семейството на една добре платена майка, която получава като заплата х лева чисто на месец и ползва майчинство в продължение на една година, губи за това време приходи от порядъка на 5400 + 13,5 * ( х - 2000) лева. При заплата от 4 хиляди лева чисти, това са малко повече от 32 хиляди лева загубени приходи (тук за разходи не говорим изобщо!) Но не знам това да е спряло хора, който са решили да имат още едно дете. Просто децата и парите са две отделни състезания и няма нищо лошо човек да печели и двете :-)
симпатяга
22 Окт 2013 22:35
Мнения: 118
От: Bulgaria
СЕМЕЙНО ПОДОХОДНО ОБЛАГАНЕ!!!
Apolitichen
22 Окт 2013 22:40
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
Помощите са без значение за броя на децата.
Така е, ама иначе как ще се "прави политика" и отчита работа ... на празни обороти!?
Survivors
22 Окт 2013 22:52
Мнения: 3,252
От: Bulgaria
hick 22 Октомври 2013 22:26

Тези пари са нищожни за нормалните работещи родители. Но не и за маргиналите.

Освен това те получават за детето не само тези 35 лева - има ред помощи, например 100 лева всеки месец на дете за майка без доход и без осигуровки, 325 лв. за превенция на изоставянето, 100 за неосигурени бременни, здравни пакети, еднократни помощи за разни нужди и други, които нямат нищо общо с начина на живот на работещите хора и те никога не ги получават.

А с увеличаване на броя на децата - не при 1 и дори 2 деца - рязко се увеличава видът и броят на помощите - месечни помощи според диференцирания минимален доход, отделно пари за наем, такси за детска градина, отопление, храни в натура, за транспорт и др.

А тези разни видове помощи не се водят доход съгласно Закона за социално подпомагане и колкото и пари сумарно да се получават, често доста над средната заплата на работещия, те не се отразяват на официалния доход - той си остава никакъв...

Тук дори не става дума при наличие на увреждане на човек от семейството, когато се включват още възможности за финансиране, отново не водещи за доход.
Apolitichen
23 Окт 2013 00:08
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
А тези разни видове помощи не се водят доход съгласно Закона за социално подпомагане
Сиреч "сива икономика", опс сиво законодателство.
Да не би това да е оня 1 млн. души, къде се губи на НЗОК? И какво: в отпуск по болест, майчинство, безработица няма ни здравни, ни пенсионни осигуровки, ама трудовият стаж върви и медицинската помощ е безотказна? Някак си на кражба ми прилича, дори двойна (с 12% съосигуряване от държавата), да не кажа тройна (чрез извънредните субсидии и актуализации на бюджета, опс данъците).
Като няма единна солидарна система, що плащаме данъци и осигуровки!?
Survivors
23 Окт 2013 00:33
Мнения: 3,252
От: Bulgaria
Сиреч "сива икономика", опс сиво законодателство.


Не знам дали разбирам целия Ви постинг, но наистина - доста сив доход изглеждат тия помощи: получаващите ги си ги харчат без да плащат нито осигуровки, нито данъци. Но пък за разлика от работещите в сивата икономика и не работят... А сумата от помощите им в крайна сметка може и да не са по-малко от тези на работещия.
dobadoba
23 Окт 2013 08:49
Мнения: 5,891
От: Bulgaria
симпатяга,

Чакаме го отдавна, може за внуците или правнуците да стане/дай Боже/.
БирникЪ
23 Окт 2013 09:15
Мнения: 2,359
От: Bulgaria
Помощите са без значение за броя на децата.

Дали ? Я питай някой циганин с десетина ! Да не се окаже, че помощите да жизнено важни ?
БирникЪ
23 Окт 2013 09:36
Мнения: 2,359
От: Bulgaria
Няколко пъти съм писал, необходима е коренна промяна по отношение на детските добавки, която да е насочена към решаване на най-страшния проблем на България - демографската криза. Крайно време е да се предприемат мерки за ограничаване раждаемостта сред маргиналите и ликвидиране професията "майка". От маргиналите качествен мат'рял трудно може да се създаде. От друга страна, необходими са мерки за насърчаване раждаемостта сред работещите - осигурени и самоосигуряващи се лица. Тава може да стане чрез обвързване на на детските добавки със социалната осигуреност като:
1. Изплащане да ПОМОЩИ за раждане и ДЕТСКИ ПОМОЩИ на неосигурени лица САМО ЗА ПЪРВО ДЕТЕ.
2. Плащане на СТИМУЛИ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА РАЖДАЕМОСТТА в завишен размер на осигурени и самоосигуряващи се лица за второ и трето дете, предвид преобладавощо ниските доходи сред тях.
Така от една страна ше се освободят средства от спиране на помощите на многодетните безработни, превърнали детските в дългогодишна единствена издръжка, които могат да се пренасочат към стимулиращи добавки за второ и трето дете на осигурените и самоосигуряващите се лица. От друга страна ще се създаде стимул за търсене на работа от страни на първите с цел попадане сред вторите. Допълнително средства могат да се набират чрез увеличаване на данъчноосигурителната тежест с 1-2 % с целево предназначение. Тежестта няма да бъде усетена, но може да изиграе решаваща роля за увеличаване на населението, и като бъдещи потребители и производители. Допълващо семейно подоходно облагане, премахване на плоския данък. И т.н.
dobadoba
23 Окт 2013 10:17
Мнения: 5,891
От: Bulgaria
БирникЪ, ,
Като цяло те подкрепям, с изключение на:
'увеличаване на данъчноосигурителната тежест с 1-2 % с целево предназначение'
Данъците трябва да падат, не да се увеличават!
Преразпределянето на доходи от държавната машина също.
Като намалението да бъде насочено върху хората с повече деца, т.е. въвеждането на семейното подоходно облагане.
Evasion
23 Окт 2013 10:19
Мнения: 17,258
От: Korea, Democratic People's Republic of
Абсолютно съм съгласен с БирникЪ
БСП за пореден път се издъниха при изпълнението на обещанията си. И не защото няма пари в бюджета. А защото е много по-добре да се стимулира раждаемостта в т.нар. маргинални групи. Днес управляващите ще ги държат в зависимост чрез детските помощи. Утре, когато децата пораснат и дойде време за училище, ще се пишат програми и ще се отделят средства, за да ги стимулират да пращат децата да учат. Маргиналите едва ли ще го сторят, но пак ще са в зависимост от управляващите. След това - програми за младежка заетост, преквалификация, обучение, плащане на осигуровки и т.н. до последен дъх. Тая група хора се превръща във воденичен камък за обществото като цяло и в шпиц команда за управляващите - тя непрекъснато ще бъде държана на къса каишка чрез различните видове помощи. Мечтата на всеки управник - да преразпределя доходи, за да има под ръка гладни кучета, готови на всичко за една двойсетачка повече. БирникЪ, съжалявам, но това което пишеш, никога няма да се случи.
Wotan
23 Окт 2013 10:49
Мнения: 734
От: Bulgaria
Така де, нали трябва да се плати на избирателите!
heelic
23 Окт 2013 11:25
Мнения: 2,253
От: Bulgaria
аз пък да възроптая срещу напоследък модната класика умишлено да не се сключва брак, за да може майката да взима помощи и за самотна майка, нищо че в нея няма нищо самотно. Някак си се почувствах прецакан, че съм сключил брак след като разбрах за тая мода. Не че ми влияе на желанието да имам още деца.
Добави мнение   Мнения:24 Страница 1 от 2 1 2 Следваща