Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Упадъкът на Запада
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:67 Страница 1 от 4 1 2 3 Следваща »
Maximus II
06 Юни 2014 19:40
Мнения: 9,741
От: Bulgaria
Боже, колко глупости в толкова малко текст! Авторът очевидно е съгласен с твърдението, че САЩ се жертвали безкористно за останалия свят! Дори комунистическата пропаганда която добре познаваме, не беше толкова нагла! Марио Варгас Льоса e или наивник и глупак, или е купен. Впрочем, какво се чудя, нобелови награди за литература се дават само на политически коректните.
ablepsia
06 Юни 2014 20:01
Мнения: 26,566
От: Bulgaria
Марио Варгас Льоса e или наивник и глупак, или е купен.


Чисто и просто е англичанин по майка. Голям писател, но като политик беше кандидат за президент на Перу от Демократичен фронт, която е дясна либерална партия.
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: ablepsia
аменеменема
06 Юни 2014 20:37
Мнения: 9,138
От: Bulgaria
Дори комунистическата пропаганда която добре познаваме, не беше толкова нагла!
Че западната пропаганда е безгранично по-нагла се убедих преди много години – веднага щом получихме свободен достъп до нея. (Или тя получи достъп до нас.)
Дорис
06 Юни 2014 21:09
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
Като да съм предчувствала. Вчера отбелязах изрично, че не чета нобелови лауреати по принцип. И от този ме избави принципът. Двата диагонала на кръст, които теглих на статията, ме успокоиха, че тя не е литература и следователно не съм изменила на убежденията си.
Apolitichen
06 Юни 2014 21:10
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
Тъй като е очевидно, че кризата, която увеличи безработицата и предизвика намаляване на стандарта на живот, ще угасне едва след няколко години
Би било очевидно, ако се знаеше кой докара кризата . Сиреч, докато виновниците за финансовата криза, било "печетари" на зелена шума или на виртуални це-де -та, не са "на топло", доверието към средата (традиционните политически партии - консерваторите и социалистите), родила мошениците, ще бъде ниско.
Набиращите в съюза антисистемни движения, кризата, лошата политика и постоянната критика на ЕС като цяло водят до все по-голямо разединение вътре в него и разпадане. По този начин най-мащабният демократичен проект може да претърпи крах
Тука нещо на оратора му се губи логиката: "Демократичният проект" търпи крах от досегашното "проектиране" - измислени финанси, довели до кризата; "лошата политика", "антисистемните движения" (директива за "кривата краставица"; санкции, които основно се понасят от санкциониращия, по-просто казано - самобичуване на инат и т.н.). Само идиот не би искал да промени досегашната глупава ситуация.
Анализаторите изказаха различни гледни точки какво е довело до този упадък, но при това останаха единодушни, че той се проявява във външната политика, чиято основа е в това, че Обама все повече се отказва да поема отговорност при решаването на международните проблеми.
Ама той, "упадъкът" се случи преди "Обама да се отказва да поема отговорност". Освен това, ако "поемането на отговорност" е "демократичен проект", то в последно време все повече "демократи" се явават на международната сцена, поемащи отговорността за финансирането на терористи, опс "борци за свобода" в Сирия; "отстояване на демократичните ценности" в Крим; тестване на "енергийната независимост" чрез взривяване на ядрени глави. Все поемат отговорности.
ако след падането на Берлинската стена либералните демокрации се бяха разпространили по цялата планета, при което да заменят изцяло авторитаризма.
То, авторитаризмът може да бъде сменен и с "консервативна демокрация" или с "централизирана демокрация" (Китай разцъфтява с такава). Дали проблемът не е точно "либералната демокарция", която твърде свободно тълкува волята на демоса (с 9-10% от вота на демоса някои се припознават за абсолютни управляващи "с малко, но завинаги" )!?
Дорис
06 Юни 2014 21:18
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
...Бай дъ уей, днес /в новините, де/ по съвпадение и Хилари Клинтън клепа Обама за мекушавост:

Вашингтон. Хилари Клинтън вече може да бъде с чиста съвест, след като разкри, че е искала САЩ да въоръжат сирийските бунтовници срещу сирийския президент Башар Асад, но американският президент Барак Обама е отказал подобен ход, пише HAARETZ .
„Върнах се във Вашингтон уверена, че ако решим да въоръжим и обучим сирийските бунтовници, ще можем да осъществим ефективна координация с регионалните ни партньори. Становището на президента обаче, бе да останем на курса, който сме поели и да не въоръжаваме бунтовниците. Никой не обича да е губещата страна в дебат, включително и аз, но това беше мнението на президента и аз уважих неговото решение”, пише Хилари Клинтън в мемоарите си.


Лелейй, Обама да не ходи в Далас в никакъв случай! Не че го любя безмерно за последните му изцепки - явно са му провели a waterboarding session /бивши/ колеги и нобелюги...
len
06 Юни 2014 21:21
Мнения: 5,045
От: Bulgaria
Леля Хулия и писачът. Чудесна книга. Що не си пише книгите Марио Варгас Льоса, ами се прави на политнаблюдател.
Cardozo e Sa
06 Юни 2014 21:45
Мнения: 3,429
От: Bulgaria
нобелови награди за литература се дават само на политически коректните


И на талантливите.
Cardozo e Sa
06 Юни 2014 21:47
Мнения: 3,429
От: Bulgaria
Че западната пропаганда е безгранично по-нагла


Аксиома в пропагандата: най-нагла е комунистическата!
Damage_case
06 Юни 2014 21:52
Мнения: 1,839
От: Bulgaria
"La tía Julia y el escribidor" - тотален култ. Или " La Fiesta del Chivo". По отношение на Льоса не сте права, Дорис. Не може само с Булгаков и Есенин . Защо си губи времето с подобни опити за анализи е друга тема, но със сигурност не е заради пари, както предположи някой, който също едва ли го е чел.
The Bulgarian Lion
06 Юни 2014 23:08
Мнения: 13,869
От: Antarctica
Вестника подценявате читателите си с такива статии.
Cardozo e Sa
06 Юни 2014 23:49
Мнения: 3,429
От: Bulgaria
Вестника подценявате читателите си с такива статии


Не, явно много ги надценяват.
карагьозов
06 Юни 2014 23:55
Мнения: 3,770
От: Bulgaria
Дебилът Льоса, издадаван многократно на български (още по времето на комунизма в сп. "Панорама"!!!) е най-зловредният латиноамерикански боклук в областта на пропагандата. Арогантен фен на янките и абсолютен защитник на дивия капитализъм, това говедце плюе непрекъснато по анти-янки демокрациите на Южна Америка. Освен това книгите му са траш от първата до последната.
Cardozo e Sa
07 Юни 2014 00:03
Мнения: 3,429
От: Bulgaria
Освен това книгите му са траш от първата до последната.


Никак не могат да се сравняват с валюабл трудовете на др. Ленин.
Damage_case
07 Юни 2014 00:11
Мнения: 1,839
От: Bulgaria
карагьозов
06 Юни 2014 23:55


Карагьоз, арсеник и Слав Хр. Караславов за теб, другарю.
Дорис
07 Юни 2014 00:30
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
Не може само с Булгаков и Есенин .


Първо, те не са нобелисти.

Второ. От Булгаков ценя "Театрален роман" и "Записки на младия лекар". Донякъде пиесите - "Бяг" и "Дните на Турбини". Централният му бестселър, по който българските интелектуалци са припадъчни, не ми ляга на сърце освен някои гротескни епизоди. Сори за което.

Трето. Не даяня само на руски автори. Неосведомен сте, че съм и сериозен литературен англофил. От нобелистите - Киплинг, Голсуърти. От класиците - на първо място великият Дикенс... Следват немалко... За последен истински английски литературен талант признавам Ивлин Уо и никого по-късно.

Туй накратко. По другите европейски литератори съм по-слабичка /като изключа любимците от ранни младини/ - французите Жул Верн, неизбежния Дюма... и по-късните италиански фантасти - фантастични. От немските - титана нобелист Томас Ман /"Вълшебната планина"/ и скромния Кестнер /"Фабиан"/.

Латиноамериканците... никакви точки на съприкосновние с тях. Уви. От американците - колоса Марк Твен.

От скандинавците - одиозния Кнут Хамсун и по-малко Ибсен.

Достатъчна ли ви е резюмираната панорама? Май ви поразглезих. Аре чао.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Дорис
Engels
07 Юни 2014 00:48
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Желязната прогноза на Маркс и Енгелс.
Робинзон и Петкан за малоумните.
Грандиозния провал на СССР потвърди прогнозата им.
Сега и Запада се напъва да я докаже още веднъж.
Damage_case
07 Юни 2014 00:57
Мнения: 1,839
От: Bulgaria
Неосъществимото желание да сте ми баба става все по-силно... Скъпа Дорис, зачеркнала сте с лека ръка цели два континента и 20-ината най-стойностни автори на 20в. Ще се осмеля да ви препоръчам Норман Мейлър - най-вече последния му роман "Замък в гората". Простете ми дързостта - все пак гледам на вас като на любим възрастен роднина.
Angel Kandiloto
07 Юни 2014 01:05
Мнения: 3,829
От: Burkina Faso
Още един гробокопач на капитализъма !
Ленин им понесе много тежко на марксистите !
Добре , че бяха другарите Мао и Дън а да не забравяме и Сун Ят Сен , даа !
Мъкаа, мъкааа !!!!!!!
Дорис
07 Юни 2014 03:06
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
Скъпа Дорис, зачеркнала сте с лека ръка цели два континента и 20-ината най-стойностни автори на 20в. Ще се осмеля да ви препоръчам Норман Мейлър - най-вече последния му роман "Замък в гората".


Нищо не съм зачернала, какво искаш бе, унук - да навърволя тук влаковите си композиции ли с все кашоните на тавана!?! И Норман Мейлър е... май в коридора, и през Хенри Милър сме минали и заминали, и всякакви Филип Ротове, и с Хенри Джеймс са ме изтезавали в СУ... Не мен не можете ми угоди със софийска снобска конюнктура. И никакви опити с Хемингуей - при мен не вър-вой! Търсете си баба с по-мейнстриймни вкусове!
Damage_case
07 Юни 2014 06:01
Мнения: 1,839
От: Bulgaria
Дорис, невероятна сте, наистина. Не бих се смърсил със споменаване на Хемингуей пред вас никога. Най-точната оценка за него дава Вонегът, който също не го понася : " Този човек (Хемингуей) е имал шанса да живее и пише в периода между двете световни войни, когато най-големият ужас за младите мъже от двете страни на Океана е бил да не ги мислят за гейове. Това обяснява и успехът на псевдо мъжкарските му тъпотии". Може би е малко крайно, но кой наистина би могъл днес да чете "Зелените хълмове на Африка" с десетките отстреляни лъвове в нея, без да му се додрайфа от такава жестокост?
Добави мнение   Мнения:67 Страница 1 от 4 1 2 3 Следваща »