Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Защо толкова много майки и бащи зарязват децата си?
Добави мнение   Мнения:16 1
Survivors
21 Яну 2015 20:24
Мнения: 3,252
От: Bulgaria
Да, това, че децата се местят в приемна грижа или в Центрове от семеен тип не значи, че не са изоставени.

Деинституционализацията до момента ни струва над 220 милиона, грижата за тези деца е по-качествена, но успехът спира дотук. Броят на децата, за които се грижи държавата всъщност расте - с около 300 деца всяка година повече от предишната.

Годишно само за приемна грижа даваме над 25 милиона.
В Центровете за настаняване издръжката е над 7000 лв., авторът греши - за деца без увреждания е 8633 лв. на дете на година, за деца с увреждания - 9049 лв., но тези средства постоянно се допълват - с общинско дофинансиране, проекти, дарения.

Всъщност авторът не се спира много на заявения проблем - ЗАЩО изоставят децата си. Споменава съвсем накрая - от бедност. Не е основната причина. Ако беще по-точен в данните за профила на майките и бащите, щеше да има и по-точен отговор.

Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Survivors
4o4ko_4
21 Яну 2015 22:20
Мнения: 1,871
От: Bulgaria
На това ли на Запад му казват cuckoldry - поведение на кукувици?
маргаритка2
21 Яну 2015 22:33
Мнения: 21,348
От: Bulgaria
Както казва д-р Спок - за да е добре едно дете, трябва да е добре майка му.

Какво очаквате?

След като за майката няма перспектива - по-добре е да захвърли бебето, поне 1 на хиляда може да си намери късмета.
маргаритка2
21 Яну 2015 22:34
Мнения: 21,348
От: Bulgaria
Излезе два пъти...
Но в рамките на редакцията ще си продължа мисълта.

Какво искаме?
Ккави са вариантите?
Майка да убие здраво дете, за да не се мъчи по институции?
Родителството да стане професия?!?
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: маргаритка2
Survivors
21 Яну 2015 23:17
Мнения: 3,252
От: Bulgaria
Не, Чочко, не е това.
Този термин се отнася до отглеждането на дете от баща, който не подозира, че биологически то не е негово. Има го във всички култури, включително много рестриктивни към жените африкански и азиатски култури. По-висок е в някои страни (Мексико - 11% срещу Великобритания 1,3%), в по-нискообразовани социални слоеве, в маргинализирани общности.
Survivors
21 Яну 2015 23:19
Мнения: 3,252
От: Bulgaria
След като за майката няма перспектива - по-добре е да захвърли бебето, поне 1 на хиляда може да си намери късмета.

Ами не знам каква перспектива имате предвид.
А също и какъв късмет...
onzi
21 Яну 2015 23:50
Мнения: 9,528
От: Bulgaria
Там на мястото на закрития дом, в същия двор, в същата сграда, на два различни етажа, се помещават два центъра за настаняване от семеен тип, в които живеят по 15 деца. Персоналът е същият, от "закрития" дом, децата са почти същите. Само табелите са чисто нови. Дали преименуването е повишило качеството на грижата за изоставените хлапета? Как мислите?


не мисля. нямам данни, които да анализирам и да превърна в информация. а информация, от която да стигна до извод - съвсем. поне някоя и друга снимка от преди и сега не намерихте ли? свидетелство от очевидец /не от персонала, авторът е предубеден към него/? разни документи за приходи и разходи /виж първия постинг/? нещо, каквото и да е, основаващо се на данни и различно от елементарното внушение, което се мъчите да направите?

лоша работа,
Александър Миланов

недовършена и неубедителна.
Кире
21 Яну 2015 23:57
Мнения: 4,947
От: Bulgaria
Ясно е защо в 90 на 100 от случаите: липса на каквато и да е отговорност. А отговорността започва още със сексуалния контакт - въобще дали майката може да разчита на мъжа, дали ще могат заедно да отгледат децата си, какво им предлагат. Обикновено в такива домове имаме бая тъмнозелени нашенчета, които имат в биологичните си семейства поне още 5-6 братчета и сестричета. Обаче се съмнявам да има когато и да е системни мерки по тоя въпрос, понеже бизнеса с институции е много голям.
Firmin
22 Яну 2015 00:00
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Хабер си нямаш, авторе. А с оглед социалната значимост на темата, неистините в горния текст превръщат самонадеяността на автора в безотговорност. Жалко е материал с така ниско качество да се прочете в уважаван вестник като СЕГА.
Survivors
22 Яну 2015 00:02
Мнения: 3,252
От: Bulgaria
Ккави са вариантите?
Майка да убие здраво дете, за да не се мъчи по институции?


Ами то и папата го каза вчера - не бива хората да се плодят като зайци, даже той говори вече за "отговорно родителство".
Има контрацепция. Една спирала е 12 лева.
Ако все пак се е родило - вече я няма онази стигма като преди 20-30 години, има и помощи - гледай си го.

А какво ще кажете за онези, дето раждат по 3-4-5, по 10 и повече деца и все ги изоставят?

Всъщност споменатото "кукувичество" може да се използва донякъде като обяснения, но не в горния смисъл на думата: тъй като еволюционният успех се измерва с репродуктивния успех, онези, които те карат да им отглеждаш поколението, са по-успелите. Представете си мъж и жена без никакъв ресурс (образование, социални умения и т.н.), но другите инвестират в поколението им (само за 2 деца в приемна грижа или социална услуга минимум 1500 лева месечно (а по-вероятно повече) само за отглеждането им в качествени условия.

Казвате поне 1 на хиляда да има късмет...

Дано е така. Приемната грижа със сигурност е по-добре, отколкото старият тип домове. Но пак да се запитаме - защо ги изоставят, КОЙ ги изоставя?
Преди 25-30 години е било по-друго - стигма, нямаш много помощ, много е трудно дори града да смениш (жителството).
Сега обаче профилът на изоставящите е по-друг, причините са по-други в повечето случаи.
По-лесно ми е да насоча към отговора чрез едно изследване на Харвардския университет - Букурещкият Проект за ранна интервенция (BEIP). Има ред статии за резултатите от него, той е лонгитюден. Статиите са общодостъпни.
Та съвсем накратко:
Прави се много пълно психологическо изследване по утвърдени методи на около 130 деца в най-ранна бебешка възраст от социални домове - без никакви увреждания, без фетален алкохолен синдром или микроцефалия. На случаен принцип (по жребий) половината се настаняват в подбрани, образовани и подкрепяни постоянно от харвардски психолози приемни семейства, с множество играчки, занимания и пр. Другата половина остава в социалните домове.
Има и контролна група от избрани по същите критерии (възраст, здраве) и на случаен принцип деца от Букурещ.
Периодично оценят развитието им - до осемгодишна възраст.
Децата в приемни семейства се развиват малко по-добре от децата, останали в институциите - прескачам междинните измервания, но на 8 г. тяхното IQ е средно 81,46.
Децата, останали в институции достигат средно IQ 76,16.
Децата от най-случайно избрани букурещки семейства имат средно IQ 107.

Интелектът не е всичко, но аз не забравям и за душевните рани на всяко изоставено дете.

4o4ko_4
22 Яну 2015 02:06
Мнения: 1,871
От: Bulgaria
Чувствам се нещо прецакан май. Дечица са, ама ако е вярно това за крушата и дървото...

Ма това момче за други работи мисли въсъщност
400 от 2000 приемни семейства няма за кого да се грижат

Става дума за бизнес, а?
Българинът на брашното евтин, на триците скъп, сеща се след дъжд качулка, пуска някой в стаята, пък той му се качва на леглото и накрая битият бит...?
malinas
22 Яну 2015 08:26
Мнения: 1,374
От: Bulgaria
Докато не се намали раждаемостта в индиянския етнос, да се спрат помощите за повече от две деца и ако се разбере, че са оставили в институция другите си децата , да им се спират помощите - ще видите как цветнокожите сами ще ходят в домовете да си вземат децата за да си ги отглеждаг.
Чок觧
22 Яну 2015 09:11
Мнения: 7,337
От: Israel
Firmin
22 Януари 2015 00:00
Хабер си нямаш, авторе.

Ами ти като си имаш хабер , кажи :
1. Защо майките в Африка , живеещи при много по-тежки условия имат по 7-8 деца и не ги захвърлят , а нашите захвърлят дори първото си дете ?
2. Защо не се показва статистика колко от децата са от ромски произход , колко от "неблагополучни семейства" , колко от самотни жени за да си направим и ние някакъв извод ?
3. Защо се позволява да се гаврят и с децата и с тия , които искат да осиновят деца , разтакавайки ги умишлено за да се запази бройката деца в заведението и да не остане някоя "лелка" без работа ?
За последното трябва не само съд и затвор , но и бой , много бой !
Чок觧
22 Яну 2015 09:14
Мнения: 7,337
От: Israel
4o4ko_4
22 Януари 2015 02:06

Може и да става дума за бизнес - да уредим наши хора да получават помощи за гледане на дете , пък тия дето искат наистина да си осиновят - да чакат ! И за тези важи последното изречение от горния ми постинг !
malinas
22 Яну 2015 09:24
Мнения: 1,374
От: Bulgaria
Чоки, знаеш ли че в домовете има само цветнокожи деца за отглеждане и родителите които искат да осиновят детенце чакат , защото не искат такива.
Survivors
22 Яну 2015 09:57
Мнения: 3,252
От: Bulgaria
Защо не се показва статистика колко от децата са от ромски произход , колко от "неблагополучни семейства" , колко от самотни жени за да си направим и ние някакъв извод ?

Има такива статистики, но се счита за политически некоректно да се говори публично за това. В ред домове 100% от децата са с ромски произход, но все пак донякъде зависи и от региона. Освен това родителите се самоопределят по отношение на етноса си, така че, макар че виждаш, че майката е ромка, тя се заявява като българка или туркиня. Най-често данните са за около 80% деца от ромски произход в институциите и в приемна грижа.
Българчета се оставят днес почти само ако са с увреждане. Именно затова много семейства чакат с години, докато успеят да осиновят - все пак повечето българи предпочитат да осиновят българче, турците - турче и т.н., а биха искали и да е здраво, особено в интелектуално отношение. Разбираемо е, ако нямат друго дете. Но все по-често българи осиновяват ромчета.

Защо се позволява да се гаврят и с децата и с тия , които искат да осиновят деца , разтакавайки ги умишлено за да се запази бройката деца в заведението

Няма такова нещо днес.
Проблемът е, че хората искат здрави деца, по възможност без умствено изоставане и по възможност от собствения им етнос, по възможност да е още малко на възраст. Освен това при доста от децата няма съгласие за осиновяване от страна на майката (родителите), а ако го посещават поне веднъж на 6 месеца няма основание и да бъде включено в регистъра за осиновяване, дава се на приемно семейство.
А относно бройката - не е трудно да се "попълни" бройката, желаещи да си дадат децата да им ги отглеждат винаги има, макар че социалните служби се борят с това и процедурата не е като едно време.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Survivors
Добави мнение   Мнения:16 1