Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Адвокатите решиха да се спасят от кризата за сметка на фирмите
Добави мнение   Мнения:18 1
генек
22 Фев 2015 19:24
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Юристконсултите не са ли юристи?
А, ако гражданин с диплома за юрист, но не практикуващ адвокат, реши сам да натисне бутончетата на компютъра - какво ще е наказанието?
-------------------------
Сайтът на Генек
Strudel
22 Фев 2015 19:32
Мнения: 159
От: Bulgaria
А интересно става ли въпрос за отговорността на адвоката при представителството? Той би трябвало да носи или солидарно или приоритетно отговорност, защото се предполага, че клиентът не разбира материята, а адвокатът я разбира. Същата боза е при нотариусите - те не носят никаква отговорност при сделките за измами с имоти. Даже при сделка с имот въпросът за извъшеното плащане се приема на доверие.
Чернев
22 Фев 2015 20:46
Мнения: 1,182
От: Bulgaria
Адвокат съм и не знам с точност какво са предложили. Така, както е написано тук, е нелогично и неприемливо и без никаква полза! Не е грях на цялата гилдия и не трябва да се обвиняват всички! Но агенциите за недвижими имоти и сега адвокатстват и нарушават действащия закон. Юрисконсултите представляват по пълномощие фирмата и няма смисъл да се игнорират. Но фирмите предпочитат услугите на адвокат на парче, отколкото да плащат месечна заплата! Който е фирма, ще потвърди! А разните данъчни декларации - и на мен ги подготвя и пуска счетоводител...
deneb
22 Фев 2015 21:05
Мнения: 11,416
От: Bulgaria
А, ако гражданин с диплома за юрист, но не практикуващ адвокат, реши сам да натисне бутончетата на компютъра - какво ще е наказанието?

Генек, този път няма да прочета статията, но и в нея ли пише, че гражданите и юридическите лица няма да могат лично да извършват правни действия?
Ако да, не се сърдете на адвокатите, респ. вносителите на законопроекта, тъй като в него такава забрана няма - виж, питайте журналистите.
Законопроектът е на страницата на НС и всеки може да го види и се увери сам, достатъчно го и коментирахме в другите теми.
Становището ми по двата спорни текста е отрицателно, както вече писах, но това не означава, че трябва да се пишат абсурди и откровени глупости.
Освен елементарно насъскване, за друга причина не се сещам, тъй като, дори и да допуснем, че в началото някой (включително журналистите) не е разбрал, то сега вече е невъзможно.
Същото беше и с коментираните преди текстове от законопроекта за нов НК (т.нар.шпионски текстове).
Weed361
22 Фев 2015 21:33
Мнения: 4,842
От: Bulgaria
deneb, става въпрос за следното:

В чл. 24, ал. 1 се изменя така:
„(1) Упражняването на адвокатска професия е дейност по възлагане
от клиент, която включва:
1. представителство и защита на правата и законните интереси на
лица пред органите на съдебната власт, разследващите органи, административните органи и служби, физически и юридически лица и др.;
2. изготвяне на заявления, искови молби, тъжби, жалби, отговори,
молби, спогодби и др.;

3. устни и писмени консултации, устни и писмени становища по правни въпроси;
4. справки в съдилища, прокуратури, полиция, арбитражи, съдебни изпълнители, нотариуси, административни органи и получаване на документи от тях;
5. изготвяне на договори, проекти за нотариални актове и завещания, нотариални покани, заявления за приемане и за отказ от наследство, пълномощни;
6. изпълнение на завещания;
7. управление на имущество, пазене на описано или дадено в обезпечение имущество;
8. изготвяне и подаване на книжа за вписване в имотния, търговския и други регистри;
9. извършване на всякакви други действия, свързани с правно съдействие и защита на свободите, правата и законните интереси на
физически и юридически лица.“Чл. 150. (1) Лице, което извършва или предлага извършването на
адвокатска дейност по чл. 24, без да е вписано в регистъра на адвокатска
колегия, се наказва с глоба от 1 000 до 2 000 лева или имуществена
санкция от 2 000 до 5 000 лева, ако не подлежи на по-тежко наказание.
(2) При повторно нарушение наказанието е глоба от 2 000 до 5 000
лева или имуществена санкция от 5 000 до 10 000 лева.
...
(2) Сумите, събрани от наложени глоби и имуществени санкции по
тази глава се внасят по сметката на съответния адвокатския съвет.

Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Weed361
deneb
22 Фев 2015 22:57
Мнения: 11,416
От: Bulgaria
Weed361
22 Фев 2015 21:33
Мнения: 3,099
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP

Знам за кой текст става дума, но ако някой е провидял в него такова тълкуване (очевидно е, че става дума за трети лица, извън самите физически и юридически лица като клиенти/ползватели на услугите), значи наистина голяма част от населението, включително журналисти, няма и елементарна правна грамотност.

П.П. За улеснение - правилата за тълкуване на нормативните актове са описани в ЗНА (Закон за нормативните актове). Никоя норма не се тълкува изолирано и вън от останалите норми и целта на закона (включително норми в други актове от същия или по-висок ранг).

Относно лобизма - аз вече заявих, че не желая да се ползвам от такава норма, за да изкарвам почтено и с работа хляба си (затова и не одобрявам текста) - влагам целия си ресурс (колкото Господ дал, не претендирам да е много), работя по повече от 10 часа на ден, включително и почивни дни (това не е хвалба, професията неизбежно го изисква и аз съм се съгласила с това, когато съм започнала да я работя, макар и понякога да си мисля, че ще ме изнесат от къщи на палатка със все книжата ми ) и не смятам, че ме застрашават "креватни брокери" и неграмотници.
Наистина, когато ми дойде такъв клиент (обслужен любезно и срещу значителна според него сума от посочените консултанти), ме хваща бяс, ако щеш и чисто човешки - грозно, отвратително и непочтено е.
Сетих се покрай тези баталии със законопроекта и за един случай от първата ми година като адвокат - моя близка се нуждаеше от заверен препис от съдебни книжа по дело, в което тя не е страна. Често такива преписи не се издаваха, изискваха да се докаже правен интерес и общо взето можеше да получи отказ, а бързаше много.
Заех се да я снабдя с тези документи, като ѝ обясних какво точно ще направя. Вече бях подала молбата, когато след ден-два се видяхме и тя ми каза следното: "Един човек ми предлага срещу 500 лв да ме снабди с книжата, иначе нямало да стане, какво мислиш? А колко ще ми струва, ако вървим по "твоя" ред?"
Аз се изумих, че се почудих какво да ѝ обяснявам - казвам ѝ, че молбата е мотивирана, приложила съм и доказателства за правния интерес (такъв наистина имаше), таксата на съда е 15 лв. Толкоз. Хонорар не съм ѝ определяла, първо - че е близка и второ - работата наистина не е нито сложна, нито обемна, нито изисква много време. Посъветвах я да изчака съда, пък ако толкова има излишни 500 лв, да ги даде - все пак не съм ѝ господар на кесията, но така или иначе и в двата случая резултатът ще е същия.
След 2 дни извадих книжата, дадох ѝ ги и тя пак пита - Това наистина ли не струва 500 лв и ти нищо ли не даде, освен таксата? - Ами, нищо, какво да дам?
Ей за тези иде реч, мащабите (сегашните) очевидно са неизвестни за обществото. Когато станат известни, поразиите ще са много повече. Това се случва и по дела, и по досъдебни производства, и в ТР, навсякъде.
BG_Prehod
22 Фев 2015 23:47
Мнения: 114
От: Bulgaria
С промените се цели осигуряване и гарантиране на хонорари за адвокатската гилдия, всичко друго е шменти-капели. Откъде накъде всички обществено-административни взаимоотношения ще бъдат набеждавани за адвокатска дейност. Що за наглост е това? Дейността на адвокатите трябва да е само и единствено в сферата на съда и прокуратурата и ако лицето изрично пожелае (а не да бъде задължавано) да бъде представлявано пред останалите държавни и общински институции и органи на управление. Всеки гражданин с навършване на пълнолетие е отговорен за действията и бездействията си, решенията си и последствията от тях. Как априори със закон ще се определя, че адвоката е най-компетентен във всяко едно отношение. Глупости на търкалета!!! Как може да се допусне, че един адвокат с обща представа по цялото законодателство, ще е по-компетентен от един счетоводител, тясно-специализиран само в данъчното законодателство? УжасТТТ! Кой ще даде по-компетентен отговор на един управител на БГ-дружество, ако една стока е закупена от Дубай, държи се на склад в Испания и се продава в Англия без въобще да влиза в България, какъв вид сделка е по отношение на ЗДДС, на какво облагане подлежи и в коя клетка на Справка-декларацията, която неистово адвокатите искат да подават, следва да се отрази? Кой ще даде правилен отговор? Адвоката с вменена по закон компетентност върху всичките 3000 закона от нормативната уредба или счетоводител компетентен само и единствено в областта на 15 данъчни закона? Къде е нормалната логика и как е допустимо гражданин, ако пожелае да се защитава сам в съдебна зала, а справката за задълженията му да бъде получавана само от адвокат? Брей???? То голяма компетентност се изисква да застанеш на гише № n да си кажеш ЕГН / ЕИК и да ти дадат справката... Всичко се върти около едни 10 лв. хонорар да бъдат гарантирани на адвокат, защото упълномощеното лице прави това без пари. Хубава работа! Като искат да подават декларации в НАП, знаят ли въобще какво се декларира с тях, поемат ли някаква отговорност за верността на декларираните обстоятелства или просто всичко се върти около това да вземат едни 10 лв. за куриерски услуги.
Редактирано: 4 пъти. Последна промяна от: BG_Prehod
vladoffff
23 Фев 2015 09:53
Мнения: 397
От: Bulgaria
"Без изпит в адвокатските колегии няма да могат да се вписват дори опитни юристи от апелативните и върховните съдилища, които нямат 10 години адвокатски стаж."
Ей това много кефи. След всички свинщини, които направиха въпросните кадии на адвокатите с редица тълкувателни решения, според мен трябваше да им се забрани изобщо дори да кандидатстват за адвокати, след като се пенсионират, както им е обичайната практика на тия гадове. Друг е въпросът, като се явят на изпит, кой ще ги пусне....
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: vladoffff
cardinal
23 Фев 2015 10:03
Мнения: 484
От: Afghanistan
BG_prehod, чини ми се че няма да са 10 лева - повечко ще са. И идеята е, че адвокатите ще си наемат счетоводни и други услуги и ше ти ги заложат в цената, но просто ще си слагат едни пари отгоре за посредничество.
Пикачу
23 Фев 2015 10:36
Мнения: 8,152
От: South Africa
Друг е въпросът, като се явят на изпит, кой ще ги пусне....


Как кой , Красьо Черничкия !
За прокурор - 60 000 €, за нотариус - 600 000 €. Сега, за адвокат не знам колко ще му е тарифата ?
Зависи дали ще приемат поправките и за колко време адвокатинът ще може да си избие мизата.
vladoffff
23 Фев 2015 11:03
Мнения: 397
От: Bulgaria
Няма да е черния, защото приемът не става от ВСС, а от самата адвокатура. Не че и там не са същите мизерници, но тук въпросът е око за око. Те нас преди, ние сега тях, нихната.....
Всъщност като се замисля, по-тежкото наказание за простотията им, ще бъде наистина да стават адвокати по право, без изпит, и върху тях да се стоварва цялата "строгост" на сътворените от самите тях решения и съдебна практика, да ги цакат с парите, да им "обрязват" хонорарите, да ги правят на маймуни доскорошните колеги, какво по-страшно наказание от това?
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: vladoffff
генетик
23 Фев 2015 12:41
Мнения: 2,336
От: Bulgaria
Бах мааму!
И аз искам поправчица на некой закон - да се задължат всички медии да плащат богато на научен консултант, че големи глупости пишат, излезли изпод google translate. Вредят на нацията.
Май моето желание е по-смислено от туй на адвокатите, ма де да знам, нали са адвокати и прочие...
toly
23 Фев 2015 12:51
Мнения: 4,974
От: Bulgaria
В една смачкана държава всичко е възможно.
kokaracho
23 Фев 2015 15:21
Мнения: 521
От: Bulgaria
Иван Петров е изсипал един куп ЛЪЖИ. Единственото вярно е, че глобите ще остават за адвокатските колегии. Счетитата като тарикати са прехвърлили контрола и събирането на глобите на НАП. Справка - Закона за счетоводството. Пак там (чл. 35) изрично е казано че изготвянето и заверяването на счетоводни документи е дейност разрешена само на счетоводител. Всякакви тъпи интерпретации "адвокатите ни изземват дейността" са кофа с л..... Интерпретации "без адвокат не мога да си направя справка" също. Впрочем, заверка на документи ще става по ред определен от Министъра на правосъдието, но да не продължавам с лъжите на г-н Петров.

Дейността на адвокатите трябва да е само и единствено в сферата на съда и прокуратурата и ако лицето изрично пожелае (а не да бъде задължавано) да бъде представлявано пред останалите държавни и общински институции и органи на управление.
Това просто кърти миФФки. Работата на адвоката е така да направи договора че да не се стига до съд.

на какво облагане подлежи и в коя клетка на Справка-декларацията, която неистово адвокатите искат да подават, следва да се отрази?

Справка-декларация е наименованието на вид данъчна декларация и съгласно чл. 35 от ЗСч. се изготвя от счетоводител, както посочих по-горе. А да и законите не са 3000, още по малко данъчните закони са 15

пп не съм адвокат, но мразя да ме лъжат и да слушам хленч на гладни счетоводители и нотариуси.
BG_Prehod
23 Фев 2015 18:25
Мнения: 114
От: Bulgaria
Изключително ми е трудно да разбера, как може за вписан адвокат, на който длъжностните лица по регистрация му правят по три отказа за най-елементарна регистрация на ООД/ЕООД, Закона за адвокатурата да иска да вменява, че същият щял да даде най-компетентна консултация за дейността на тази фирма, която едвам е регистрирал?
BiBi-an
23 Фев 2015 19:00
Мнения: 7,665
От: Bulgaria
***
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: sybil
ИлияНиколов
24 Фев 2015 12:06
Мнения: 4,180
От: Bulgaria
"Пак там (чл. 35) изрично е казано че изготвянето и заверяването на счетоводни документи е дейност разрешена само на счетоводител".

Това абсолютно не е вярно.
Текстът на чл. 34, ал. 1 от ЗСч определя, че финансовите отчети (не всички счетоводни документи) на предприятието се изготвят от съставители.
Текстът на посочения чл. 35 от ЗСч се отнася до изискванията към съставителя на финансови отчети - образование и професионален стаж. За да не съм голословен, ето текста на чл. 35, ал. 1, т. 1 от ЗСч:

Чл. 35. (1) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г.)[i]Съставител на финансов отчет може да бъде лице, което отговаря на посочените изисквания за задължителна минимална степен на завършено образование и съответстващ към него професионален стаж, както следва:
1. (изм. - ДВ, бр. 33 от 2006 г.) с висше счетоводно-икономическо образование и стаж в областта на счетоводството, външния, вътрешния одит и финансовата инспекция, данъчните ревизии или като преподавател по счетоводство и контрол, съответно:
а) при магистърска степен - 2 г.;
б) при бакалавърска степен - 3 г.;
в) при степен "специалист" - 4 г.;[/i]
Текстът на ал. 2 се отнася до изискването за чисто съдебно минало на съставителя, ал. 3 допуска минфинът да може да определя допълнителни изисквания към съставителите на ФО за бюджетните предприятия.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: ИлияНиколов
ИлияНиколов
24 Фев 2015 12:15
Мнения: 4,180
От: Bulgaria
"Справка-декларация е наименованието на вид данъчна декларация и съгласно чл. 35 от ЗСч. се изготвя от счетоводител, както посочих по-горе."

Чрез справката - декларация се декларира данъка върху добавената стойност по реда на Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС) и се попълва от регистрираното лице (което може и да не е счетоводител), съгласно текста на чл. 125, ал. 1 от ЗДДС. Чл. 35 от ЗСч няма отношение към попълването на справка- декларация по реда на ЗДДС.
Между другото,освен НАП и АДФИ събира глобите по ЗСч (чл. 48 от ЗСЧ)
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: ИлияНиколов
Добави мнение   Мнения:18 1