Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
In Technology We Trust
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:699 « Предишна Страница 24 от 35 22 23 24 25 26 Следваща »
Engels
28 Ное 2017 17:07
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Toyota пусна роботче Kirobo Mini
Компактен и симпатичен Kirobo Mini е новото попълнение в продуктовата гама на Toyota Motor Corp. Роботчето вече се продава в автомобилните салони на компанията в Япония на цена от 42 984 йени (около 325 евро).

Kirobo Mini е миниатюрен комуникационен партньор за ежедневно общуване. Той се събира в дланта на ръката и е висок само 10 см в седнало положение. Kirobo обръща главата си към говорещия и се включва в непринуден разговор, движи главата и ръцете си, прави жестове.
Широката гама от жестове и способности за разговор на Kiboro Mini се постига главно чрез Bluetooth свързване към смартфони със специално разработено приложение. Вградената камера позволява на роботчето да разпознава изражението на човека, неговите емоции и да приспособи начина си на говорене и движение.
Kirobo Mini може да разговаря също и на базата на информация, извлечена от автомобила или дома. Потребителите могат да споделят своя опит и преживяване с комуникационния си партньор Kirobo Mini на специално създадения за целта сайт With Kirobo Mini Friend Park.
Предварителните продажби на Kirobo Mini започнаха още през май т.г. при избрани дилъри в Токио и префектура Аичи. Те бяха насочени към клиенти, които са привързани към иновациите. Kiboro Mini е създаден в рамките на проекта Toyota Heart, който цели да развие взаимодействието между човек и машина в различен от автомобилите формат.
Engels
28 Ное 2017 17:36
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
SpaceX набра още 100 млн. долара финансиране
Компанията на Илон Мъск за космически технологии SpaceX е набрала още 100 млн. долара в рамките на нов кръг на финансиране, сочат нови документи, подадени до регулаторите, пише CNBC.
През август Space X е продала акции на стойност 349,9 млн. долара, разкриват документи, изпратени от компанията до Комисията по ценните книжа и борсите.
Сега сумата е нараснала до 449,9 млн. долара като се добавят 100-те млн. долара от сегашното набиране на капитал, вижда се от документите.
Новият кръг на финансиране оценява SpaceX на 21,5 млрд. долара според Equidate. SpaceX не е открита веднага за коментар.
В документите не се посочва кои са инвеститорите.
Космическата компания на Мъск ускорява пускането на ракетите си. SpaceX строи ракети, които намаляват цената на мисиите в Космоса, както и увеличават броя на проведените мисии.
По-рано тази година президентът на SpaceX Гуин Шотуел коментира пред Ройтерс, че компанията има за цел да стартира мисия на всеки две до три седмици.
Мъск обаче има по-големи амбиции. През май SpaceX обяви, че планира да изстреля 4 425 сателита в Космоса, за да предостави високоскоростен интернет. Мъск планира да започне този проект през 2019 г.
Милиардерът иска да стигне и до Марс. Той вече представи плановете си за „междупланетарна транспортна система“, която да може да превозва до 100 души до Червената планета, за да я колонизира.
Engels
28 Ное 2017 17:40
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Автономните коли на Waymo са изминали 6,5 млн. километра
Waymo, едно от звената на американската технологична компания Google, обяви, че автономните коли, които разработва, са изминали общо 4 млн. мили (6,5 млн. километра) по обществените пътища, пише Engadget.
Но фирмата не празнува просто преминаването на тази граница, а темпото, с което развива проекта си. Въпреки че ѝ бяха нужни 18 месеца, за да достигне 1 млн. мили, а след това 14 месеца, за да станат 2 млн. мили, 8 месеца – за 3 млн., и в крайна сметка за още 6 месеца беше достигнати общо 4 милиона мили.
Въпреки че става дума за изминато разстояние по обществени пътища, има рестрикции къде точно се провеждат тестовете – в Калифорния и Аризона. Част от тестовете са били в Остин, Тексас, и Къркланд, Вашингтон.

Waymo развива своята автономна технология за шофиране в партньорство с американската компания за споделено пътуване Lyft, макар че не е ясно колко голямо е влиянието на втората.

В допълнение към реално изминатите километри Waymo е тествала системата си чрез преминаване на 2,5 млрд. мили при симулации в рамките на миналата година.

В блога си Waymo посочва, че е успяла да научи превозните си средства достатъчно, че да станат „напълно автономни“ и подсказа, че обществото скоро ще може да използва услугите на Waymo за ходене на работа, до училище до магазина или другаде.
Engels
28 Ное 2017 17:57
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Ще останат ли жените без секс заради роботите?
Увлечението на мъжете по секс-роботите ще доведе до това в близко бъдеще жените да останат без секс, прогнозират канадски учени, цитирани от в. "Сън".
Няма да мине много време и ще се появят тъй-наречените "диджитъл-сексуалисти". Мъже, които встъпват в полови връзки изключително само със усъвършенствани андроидни секс кукли. При това под заплаха е и изчезването на най-древната професия на света - проституцията.
Изследователи от университета в Манитоба отбелязват, че мнозинството мъже ще се насочат към дамите роботи по няколко причини.
Първо те не могат да отказват на своите партньори и са винаги на разположение и ще могат да изпълняват всякакви сексуални фантазии. с тях рискът за заразяване с венерическа болест се свежда до минимум и с тях ще може да се прави незащитен секс.
В близко бъдеще всеки потенциален купувач на секс робот ще може да си го "поръча" според своите предпочитания. Става дума за размер на гърдите, цвета на косите и общият силует.
mar amaro +
28 Ное 2017 22:46
Мнения: 241
От: Iceland
Engels, ей тази библиотека търсех и я намерих.
https://royallib.com/author/Georges_Simenon.html
Engels
29 Ное 2017 20:40
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Да, сега се сещам за нея.

Добавих я към списъка с руски библиотеки да не я губим повече.
Engels
29 Ное 2017 20:43
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
8 технологични прогнози за Индустрия 4.0
В ерата на индустриалната революция 4.0 технологиите радикално променят поведението на потребителите. Променят и дейността на онези, които предлагат продукти и услуги, спрямо изискванията на потребителите.
Ето осем ключови тенденции в дигиталния свят през следващите 2-3 години, според японската високотехнологична компания Fujitsu, представени на форум в Германия, а тази седмица и в София:
Квантови компютри. В лабораториите на Fujitsu е разработен т. нар. „digital annealer” – мощен компютър на база квантови технологии, способен на 100 хиляди пъти по-бързи изчисления в сравнение с най-мощните в момента суперкомпютри. Квантовите компютри вече не са приказка за бъдещето – те ще станат факт до 2-3 години. Очаква се появата им да реши доста проблеми на научните среди, особено в сферата на екологията, медицината и др.
Изкуствен интелект: той ще навлиза все повече и ще се използва в ИТ решенията. Например, интелигентното видеонаблюдение ще се използва за следене на трафика в големите градове, разпознаване и откриване на заплахи за обществеността и др.
Свързаното дигитално място: очаква ни свързване на различните индустрии с цел усъвършенстване и подобряване на предлаганите продукти и услуги. Това ще включва обмен на опит, сътрудничество между експерти от различни области, взаимопомощ и множество съвместни проекти.
Драматично нарастване на броя на свързаните устройства: повсеместна свързаност на милиони устройства в мрежи.
Софтуерно дефиниран свят: тенденцията, родена в сферата на центровете за данни, постепенно ще превземе света.
Безгранични решения за IoT сигурност: нуждата от защита на данните ще продължава да бъде актуална. Всички производители ще работят за осигуряване на надеждност и сигурност. Успех ще имат съвместните проекти, които съчетават експертиза от много и различни области.
Компютинг на „деветте сетива”: навлизат в практиката интелигентни механизми за общуване. Наричани още сензитивни компютри или интуитивни компютри, след около 5 години те ще са факт и няма да са новост за никого.
Материална информатика: сливане на физиката и химията в съвременния свят.
Четири са основните фактори, от които зависи успехът на ИТ проектите в светлината на цифровата трансформация – според Fujitsu. Това са хората, дейностите, сътрудничеството и технологиите. И ако при технологиите развитието е бурно и бързо, то при хората е точно обратното.
В момента е налице същинска пропаст между индустриалните умения – тези, които са специфични за даден сектор и дори за конкретно предприятие – и дигиталните, които правят възможно цифровото преобразяване на бизнесите в съвременната динамична среда.
Дефицитът на дигитални умения е факт навсякъде – в Европа, по света и особено у нас, сподели Вяра Чангърова, мениджър на Fujitsu за България, по време на конференцията „Дигиталната трансформация – тенденции и предизвикателства“ в София снощи. Форумът събра клиенти и партньори на компанията от страната, а представянията в него отразиха последните тенденции, показани по време на Fujitsu Forum в Германия.
Engels
29 Ное 2017 22:34
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Роботите ще превземат около 375 млн. работни места
Около 375 млн. работници ще трябва да променят професионалния си път до 2030 г. заради автоматизацията, сочи доклад на McKinsey Global Institute, цитиран от CNN.

Работните места в най-голям риск от автоматизацията са физическите работи в предвидима среда, като операциите на машини или подготвянето на бързи храни. Събирането на данни и обработката им също ще бъде засегнато.

За да останат адекватни, служителите трябва да се преквалифицират в различни области. Но правителствата и компаниите трябва да помогнат за тези процеси, което може да е свързано с труден преход.

„Моделът, в който хората ходят на училище в първите 20 години от живота си и работят през следващите 40 или 50 години е разбит“, коментира Сюзан Лунд, партньор в McKinsey Global Institute и съавтор на доклада. „Трябва да мислим за учене и обучение през цялата ви кариера“.

Авторите на доклада вярват, че можем да видим огромна промяна, каквато не е имало от 1900 г. насам, когато работниците се насочват от фермите към заводите. В текста се посочва още, че вероятно ще са нужни подобни усилия с мащаба на Плана Маршал, когато САЩ инвестират милиарди, за да възстановят Западна Европа след Втората световна война.
Подобен план ще включва големи инвестиции от частния и публичния сектор за нови програми за обучение и преквалификация.

Независимо от предизвикателствата, които се появяват, докладът разкрива как работниците могат да продължат напред. Въпреки че въвеждането на персоналния компютър през 80-те години премахна някои работни места, това създаде и много други работни позиции. Служителите, които са готови да развиват нови умения, ще могат да намерят нова работа.

"Ужасните прогнози, че роботите ще превземат работите ни, са прекалени“, посочва Лунд. „Да, работата ще се автоматизира, но ще има достатъчно места за всички в повечето области“.

Авторите не очакват автоматизацията да засегне местата, включващи управлението на хора, социалните взаимодействия и прилагането на опит. Градинарите, водопроводчиците, хората, които се грижат за деца и възрастни, са тези, които са изправени пред по-малък риск от автоматизация.
Engels
30 Ное 2017 18:04
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Стартъп се готви да произвежда натриево-йонни батерии
Две години след създаването на първия прототип на батерия, която използва натриеви йони – в стандартен, промишлен формат, новостартиращата фирма Tiamat с готви да проектира, разработва и произвежда тази обещаваща нова технология. Надеждата е, че тя ще компенсира някои от ограниченията на литиево-йонните батерии, които тормозят пазара днес, свързани най-вече с презареждането, продължителността на експлоатация и производствените разходи. По-конкретно, натриево-йонните батерии могат да позволят съхранение на енергия в комунален мащаб, което е ценно в светлината на развитието на възобновяемите енергийни източници и електрическите превозни средства.

През ноември 2015 г. изследователи от няколко френски университета проектираха първия прототип на натриево-йонна батерия във формат 18650. Този формат е много разпространен в индустрията, особено за литиево-йонните батерии. Използвайки въпросните литиево-йонни системи като “директно вдъхновение”, създателите на новите натриеви батерии са успели да постигнат по-добра производителност по отношение на продължителността на живота и скоростта на зареждане и разреждане.

Основното предимство е употребата на натрий – по-евтин и по-изобилен елемент от лития. Освен това на нашата планета натрий може да се намери навсякъде, особено в морска вода – под формата на натриев хлорид (NaCl), докато литиевите ресурси се намират само в няколко определени региона на земното кълбо (Аржентина, Чили и Боливия държат две трети от добива на литий в цял свят).

Tiamat всъщност е създадена специално за разработването и производството на тези алтернативи на литиево-йонните батерии. Целта на фирмата не е да „детронира“ литиево-йонните батерии, които вече се използват в повечето мобилни електронни устройства. Вместо това Tiamat се цели в пазара на решения за електрозахранване и непрекъсваемост на услугите благоадрение дълготрайните си батерии (повече от 10 години продължителност на живота – спрямо три до четири години за литиевите батерии – при непрекъснато използване) и 10 пъти по-бързото им зареждане и разреждане. Тези параметри дават възможност за използване в области като стационарно съхранение (мащабно съхранение на енергия от непостоянни възобновяеми енергийни източници) и мобилно съхранение за електрически превозни средства. Tiamat се фокусира върху автопарковете от автомобили под наем, които изискват кратко време за презареждане и се нуждаят от непрекъснатост на обслужването за потребителите. С натриево-йонната технология е напъно възможно да се осигурят електрически автомобили за ежедневно и постоянно ползване с 200 км автономен пробег и презарждане само за минути.
D4D5
01 Дек 2017 09:51
Мнения: 7,438
От: Bulgaria
A New Battery Built by Samsung Uses Graphene to Charge Five Times Faster

The Samsung Advanced Institute of Technology (SAIT) has developed new battery material, made from a “graphene ball,” which could potentially deliver charging speeds five times faster than today’s lithium ion batteries. Samsung announced the new material in a press release this past Wednesday, November 28.

But just how fast is this new material? Well, in theory, this graphene ball material only needs about 12 minutes to achieve a hundred percent charge. But it shouldn’t come as a surprise that this breakthrough material comes from graphene. The 2D-material has long been regarded as a wonder material because of its combination of unique properties. Graphene, among other things, is strong, durable, and highly conductive.

SAIT researchers, led by Son In-hyuk, developed a mechanism that allows for graphene to be mass synthesized into a 3D popcorn-like form using silica (SiO2). The graphene ball, in this technique, is applied to both the anode protective layers and the cathode materials in lithium-ion batteries.
Натисни тук
D4D5
03 Дек 2017 11:43
Мнения: 7,438
От: Bulgaria
‘Sexbots are coming’: Scientists say ‘digisexuals’ inevitable as more people bond with robotshttps://www.rt.com/news/411024-sexbots-digisexuals-inevitable-robots/
Engels
05 Дек 2017 15:09
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Преди 60 години Русия шокира света, изстрелвайки изкуствения сателит Спутник. Тогава Доналд Тръмп е бил на 11 години. Това проявление на превъзходство разтърси Америка, карайки я да похарчи повече пари от СССР, за да създаде интернет и системата за глобално позициониране (GPS). Днешният момент тип Спутник изглежда заобиколи 71-годишния президент на САЩ, пише коментаторът на Financial Times Едуард Лус. Китай открито планира да доминира в изкуствения интелект до 2030 г., а Тръмп явно е твърде зает в Twitter, за да забележи това.

Въпреки това амбициите на Китай в изкуствения интелект налагат по-голяма дългосрочна заплаха пред сигурността на САЩ, отколкото ядрените напъни на Северна Корея. Няма нещо, което явно да спира Китай от целта му да прескочи САЩ.

„Който и да стане лидерът в изкуствения интелект, той ще и владетелят на света“, каза руският президент Владимир Путин наскоро. Малко преди това Китай обяви, че възнамерява да се изравни със САЩ до 2020 г. и да ги задмине до 2025 г., доминирайки в глобалния изкуствен интелект пет години по-късно. Водещите технолози в САЩ вярват, че амбициите на Китай са правдоподобни.
Engels
05 Дек 2017 15:25
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Учени разсеяха едно от големите опасения за електрическите коли.
Изследване на MIT доказва, че дори много голяма кола, като джипа на Tesla Model X P100D, е по-чиста от малката, задвижвана с бензин Ford Fiesta SFE.

Електрическите коли се считат за автомобилите на бъдещето, за екологичната алтернатива на двигателите с вътрешно горене.
Въпреки това обаче има все повече и повече критици, които се съмняват в екологосъобразността на електрически задвижваните превозни средства. Техният аргумент е ясен: емисиите на въглероден диоксид, които се отделят при производството на електрическа кола, са значително по-високи от отделяните от бензиновите или дизеловите автомобили газове.

Според тях това се дължи на енергоемкото производство на литиево-йонните батерии, които задвижват е-автомобилите. Шведско проучване наскоро показа, че около 150 до 200 килограма въглероден диоксид се произвеждат при производството на капацитет от 1 киловатчас.

Сега германското икономическо списание Manager Magazin поръча проучване от Масачузетския технологичен институт (MIT), за да разбере дали електрическите автомобили са всъщност по-мръсни от бензиновите и дизеловите. За тази цел учените са изследвали всички емисии - от тези при производството до тези, които възникват при карането на колите. Забележителният резултат: дори една много голяма кола, като джипа на Tesla Model X P100D, е по-чиста от малката, задвижвана с бензин Ford Fiesta SFE.

Наистина близо 13 тона въглероден диоксид, които са нужни за производството на Model X, са доста повече от петте тона при Ford, но след 175 хил. километра експлоатация Tesla изпреварва в теста германската кола заради много по-ниските емсиии по време на движение. При малката кола в движение се отделят доста емисии, но от друга - по време на производството на бензина също има доста сериозно отделяне на диоксид. Емисиите на въглероден диоксид, генерирани при шофиране на Tesla, идват непряко от производството на електроенергия.

Като цяло в движение Model X P100D на Tesla отделя 35 тона емисии на CO2 при 175 хил. километра, докато Ford Fiesta излива четири тона повече - 39 тона.

Разбира се, изчисленията зависят и от общия енергиен микс на даден регион. Например делът на енергията, добивана от въглищата в някои страни, като Швеция, е значително по-нисък от този в САЩ. За изчисленията в изследването учените са взели като основа германския електрически микс. Според доклад на вестник Die Zeit в Германия средностатистически за киловатчас електроенергия се произвеждат 601 грама въглероден диоксид. Но в регион с по-голям дял на възобновяеми енергийни източници Tesla ще се справи още по-добре.

“Основната причина за това е по-ефективното преобразуване на енергията в електрически задвижващия блок", коментира професорът от MIT Джесика Транчик.

Според американското Министерство на енергетиката електрическият автомобил превръща между 59 и 62 на сто от електрическата енергия в задвижваща мощ, докато конвенционалните двигатели с вътрешно горене могат да конвертират между 17 и 21 на сто.

Най-екологичният автомобил според индекса на MIT Carboncounter, който сравнява различни типове и марки автомобили по отношение на ефективността на разходите и климатичния ефект, е BMW i3, при който се отделят по-малко от 200 грама въглероден диоксид на миля.
Engels
05 Дек 2017 17:01
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Как Daimler забърка скандал с наета Tesla
Германският концерн Daimler изпадна в доста конфузна ситуация, след като се опита да проучи как е устроен Tesla Model S. Германският производител реши да икономиса пари и вместо за си купи електрическия седан, го нае като частно лице от компания за коли под наем. Всичко това доведе до сериозен скандал, съобщава германското списание Spiegel, цитирано от Automedia.bg.

Електрическият седан е взет под наем от компанията Sixt и след една седмица е върнат обратно. През този период машината първо е закарана в техническия център в Зинделфинген, където е напълно разглобена и след това събрана отново. Електромобилът е бил тестван на местния полигон, както и в изпитателния център в Барселона.

Скандалът избухнал, след като се оказало, че компанията Sixt също е наела електромобила от германска семейна двойка. Моника Киндлейн и Манфред ван Ринсум имали три електрически коли в автопарка си и ги давали под наем. Още в началото съпругът се усъмнил, след като пристигналият клиент се интересувал само от програмното оборудване на машината и най-вече от системата за автопилот.

Договорът все пак бил подписан, като наемателят на Model S се съгласил, че пробегът за една седмица не бива да надвишава 1500 км, както и че колата не може да бъде тествана в екстремни условия. По-късно обаче в офиса на Манфед пристигнало съобщение от самия електромобил, който уведомява собственика си, че се намира доста по-далеч от тези 1500 км – в Барселона.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Наближава ли краят на Tesla?

Първоначално 55-годишният мъж не се притеснил, защото решил, че колата е натоваранa на влекач и така е закарана в Испания. Все пак мъжът започнал да следи местоположението на машината, като правел скрийншотове от телефона си. От тях се виждало, че електромобилът се подлага на огромни натоварвания по планински трасета и кални терени.

Когато от Sixt върнали колата на семейството, Манфред внимателно е огледал и видял, че задната врата е повредена, както и че на места е сериозно одраскана. В жабката пък бил открит лист, на който пишело, че е нарушено правилника за паркиране в центъра на Mercedes-Benz в Зинделфинген.

Тогава Ван Рансум разбира, че колата му е повредена от служители на Daimler. Той е направил няколко снимки и е закарал машината за експертиза в Мюнхен. Щетите по нея са изчислени на 15 674 евро, но загубите за семейството за още по-големи, тъй като предстои ремонт и те няма да могат да дават колата под наем.

Освен това експертизата е показала, че колата е била разглобени и после сглобена наново, като са допуснати много неточности. По покрива са останали и следи от поставянето на измерителни уреди. Затова и семейството е поискало от Sixt да плати всички ремонти, както и компенсация за времето, в което Model S ще бъде възстановен – по 1000 евро на ден. Общата сума, включваща ремонт, боядисване, разходи за експертиза и морални загуби е на стойност 99 939 евро.

Копие от писмото си Манфред изпратил и на Съвета на директорите на Daimler AG. Юридическият отдел на концерна е обявил, че искането на семейството ще бъде удовлетворено. По-късно от Sixt обявиха, че въпросът е приключен и всичко е регулирано и платено.
Engels
05 Дек 2017 17:33
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
McKinsey: Все пак роботите ще заемат много човешки работни места

Ти да видиш, каква стана тя сега.

Изглежда фантазията на пишман икономистите, че както в миналото, така и сега, новите технологии ще открият повече работни места отколкото ще закрият, няма да се сбъдне.
Май сегашните технологии не са като тези по времето на баба ви.


Използването на роботи и автоматизация ще има значителни последствия за пазарите на труда поне до 2030 г., показва ново изследване.

Автоматизацията може да елиминира 24% от вероятния брой работни часове в Германия до този период, съобщава германското списание Spiegel, цитирайки проучване на McKinsey Global Institutes. Според експертите този дял ще достигне 23% за САЩ, 16% за Китай и 9% за Индия.

Германия е особено засегната, защото по-високите заплати там представляват по-голям стимул за заместване на работна ръка с машини. Между три и дванадесет милиона служители или до една трета от всички работници ще трябва да придобият нови умения или да търсят работа в друга индустрия.

Засегнати според Spiegel ще са професии като чиновници, но също и шлосери или готвачи. Очаква се обаче заради демографските промени работната сила в страната да намалее до 2030 г. с около 3 млн. души.
sim4o
05 Дек 2017 19:41
Мнения: 8,463
От: Bulgaria
Engels
05 Дек 2017 15:09

Преди 60 години Русия шокира света, изстрелвайки изкуствения сателит Спутник. Тогава Доналд Тръмп е бил на 11 години. Това проявление на превъзходство разтърси Америка, карайки я да похарчи повече пари от СССР, за да създаде интернет и системата за глобално позициониране (GPS).
Да .. сравнението с разходите за GPS и Глонасс са за американците..

Ето : Согласно оценкам, проведённым в 1997 году, на развёртывание ГЛОНАСС было потрачено около 2,5 млрд долларов..
Engels
06 Дек 2017 10:48
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Защо електромобилите не са равни помежду си?

Ако изобщо някой е имал съмнения в неизбежното настъпване на електрическата епоха, те би трябвало да са отпаднали миналата седмица. В сряда Европейската комисия предложи нов набор от екологични изисквания, чиято цел е вредните емисии да се намалят с цели 30% за десетилетието между 2020 и 2030 г. Eдинственият начин да се постигне това е драстично да се увеличи делът на електромобилите и плъг-ин хибридите.

Има обаче и една уловка. Напук на убежденията на властите - не всички електромобили са равни. Задвижването само на ток наистина не отделя вредни емисии в градовете, което е ключов момент от борбата със смога. Но за сметка на това има немалко емисии при производството им, особено в областта на батериите, а също и при генерацията на електричеството, с което ги зареждаме.

Казано накратко, колко екологичен е един електромобил зависи от това колко енергия потребява, каква е батерията му, как е произведена и откъде идва токът за зареждането. Фактът, че властите по света масово не отчитат тези разлики, залага генерирането на сериозни проблеми в бъдеще, писа скоро в едно обширно проучване по темата The Financial Times.
The Financial Times например сравнява седем популярни електромобила в световен мащаб и установява драматична разлика в потреблението за километър пробег между Hyundai Ioniq, най-ефективния участник в теста, и модели като Tesla Model X или китайския BYD e6.

Тенденцията при много електромобили напоследък е към все по-голям автономен пробег и съответно към по-големи батерии, отбелязва Петер Мок, директор за Европа на Международния съвет по чист транспорт (ICCT). За 90% от моделите просто няма смисъл да имат толкова големи батерии, защото ежедневният пробег рядко надвишава 100 км. Неща като хладилници и печки отдавна вървят с означения за потребителите точно колко енергийно ефективни са, докато при автомобилите няма и помен от подобно нещо, подчертава Мок.
Engels
06 Дек 2017 10:55
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Диаманти от лабораторията
Баварски учен успя "да отгледа" най-големия диамант в света в лабораторията си, което му отне само няколко дни. Дали скоро диамантите ще станат масова стока?
Диамантите са вечни. Някои от тях са на възраст три до четири милиарда години, което е доста близо до вечността.

Екземплярът, който държи в ръка ученият Матиас Шрек от Аугсбург, е само на четири-пет дни и с диаметър 9,2 сантиметра е най-големият в света, разказва германското списание Der Spiegel, цитирано от БТА.

От над четвърт век Шрек работи по технология за лабораторно създаване на диаманти. Физикът, роден през 1961 година, е сред учените, които вместо да преследват професорска титла, предпочитат да останат в средните слоеве на академичните среди, за да се посветят на изследванията си. Тази година Шрек и колегите му са успели да постигнат пробив.

Той връща огромния необработен диамант с матов блясък и овална форма в кутията му. До него слага значително по-малък блестящ камък, който е реплика на Кулинан I - един от диамантите в скиптъра на британската кралица.

Дали новият камък изобщо може да бъде наречен диамант?

"Той е също толкова диамант, колкото природните", заявява ученият. Като доказателство посяга към модел на кристална решетка и показва въглеродните атоми, които са свързани помежду си в идеална триизмерна симетрия. Създаденият от него кристал има същата характерна структура, която прави диамантите толкова специални.

Няма по-твърдо вещество, нито по-добър проводник, нищо не пречупва светлината толкова блестящо, колкото шлифован и полиран диамант. Създаденият по изкуствен начин камък има потенциала да изпълни една стара мечта на човечеството, както и да разруши един мит.

Диамантите могат да станат масова стока, само малко по-скъпи от кристалните накити.

На международния пазар на диаманти цари безпокойство, още преди да се разчуе за опитите на баварските учени. От поколения изследователите търсят начини да произвеждат по изкуствен начин диаманти. През 50-те години учени от САЩ и Швеция за първи път успяват, като имитират условията в земната кора и подлагат графит на огромно налягане и екстремна температура - над 1500 градуса по Целзий и налягане до 60 000 бара. Разходите са огромни и продукцията се оказва твърде скъпа.

Оттогава учени по цял свят търсят по-изгодни методи. Някои експериментират с газофазно отделяне. При този метод във вакуумна камера, блестяща кутия от висококачествена стомана, смес от метан и водород бива изложена на електромагнитни вълни. Въглеродът от тази "гореща супа" сякаш капе върху субстрат и слой след слой за няколко дни се образува диамант.

Подобен е и процесът в лабораторията в Аугсбург. Водородът е с чистота 99,999 % и бива филтриран допълнително. Учените имат подръка и бор, петият елемент в периодичната система (номер шест е въглеродът), благодарение на който диамантът получава прекрасен син нюанс.

В началото пластините, върху които диамантите "израстват", се чупели на парчета, но процесът вече е овладян. В момента нещата вървят толкова добре, че Шрек и негови двама млади колеги, бивши докторанти, искат да вложат знанията си в бизнес.

Те са основали компанията Augsburg Diamant Technology, накратко AuDiaTec, и са наели технологичен център недалеч от кампуса на университета. Там реакторите работят денонощно, произвеждайки диаманти с овална форма, от които след това се изрязват множество правоъгълни камъни. Младите предприемачи продават свръхтвърдите пластинки на клиенти, които пък произвеждат инструменти за рязане, фрезоване или полиране, каквито се използват например от производителите на часовници или очила.

Шрек не иска да признае колко карата диаманти вече е произвела AuDiaTec, нито пък да разкаже подробно за процеса, чрез който е създал огромния си скъпоценен камък с тегло 155 карата. Ученият е предпазлив заради дебнещите конкуренти.

"В езерцето плуват и големи акули", отбелязва той.

Най-голямата сред тях е създадената през 1888 година компания De Beers, подразделение на концерна за добив на суровини Anglo American. De Beers контролира близо една трета от световния пазар и възприема синтетичните камъни като заплаха, тъй като качеството им става все по-добро. Дори професионалистите вече не могат да направят разлика с просто око или с лупа.

Диамантеният гигант от Южна Африка се отнася към развитието на технологиите толкова сериозно, че е създал Element Six - компания, която сама разработва диаманти в лаборатория. Чрез тази дейност компанията иска не само да спечели пари, но най-вече да добие представа за тайните в производството на лабораторни диаманти и да се възползва от знанието, за да попречи на разпространението им.

De Beers създава за целта високотехнологични машини, които да могат да отличат изкуствените камъни чрез пречупване на светлината. Издайнически знак е например, когато някой силициев атом от реакторната пластина се е заблудил и е попаднал във въглеродната решетка. По този начин може да се установи безспорно дали кристалът е с естествен произход или е "произведен" в реактор.

Като цяло в компанията си играем на "стражари и апаши", разказва Джонатан Кендъл, ръководител на един от изследователските институти на De Beers. Експертите на Element Six създават все по-добри диаманти и по този начин стимулират колегите си от De Beers Technology да разработват все по-добри уреди за установяване на произхода им.

Те се използват от прочути бижутери, тъй като далеч не всички търговци могат да си позволят устройствата, някои от които струват над 40 000 долара.

Поради тази причина малките камъни рядко биват сертифицирани.

Заради слабостта на петролния сектор освен това до пазара допълнително стигнаха много синтетични диаманти, с които се оборудваха главите на сондите.

Все пак лабораторните диаманти засега имат странична роля - те са едва 2% от световния пазар. Според някои прогнози обаче делът им ще нарасне до 10% към 2030 година. В тяхна полза са няколко фактора - в момента те са с 20-30% по-евтини от естествените, а производството им изисква сравнително малко ресурси.

За да бъде добит по естествен начин един карат диамант, трябва да бъдат прехвърлени 200 тона земна маса. Находищата на диаманти освен това често са в конфликтни региони, в които има нарушения на човешките права. Филмът "Кървав диаманти" от 2006 година с Леонардо ди Каприо за първи път разкри случващото се за много потребители, включително за самия актьор. Той дори вложи пари в калифорнийски стартъп, който произвежда изкуствени диаманти.

Австрийският производител на бижута Swarovski тази година дори представи собствена колекция от "Създадени диаманти".
Подобни инициативи поставят класическите минодобивни компании като De Beers в отбранително положение. Бизнесът на компанията, оценяван на 80 милиарда долара годишно, от известно време е по-скоро скромен. Преди две години седем групи за добив на суровини се обединиха и започнаха кампания, убеждавайки клиентите си, че само рядко срещаните неща са истински.

Обединява ги тревогата, че изкуствените диаманти ще подбият цените и ще разрушат пазара. Затова правят всичко възможно да поддържат жив мита, който са създали с толкова труд - представата за диамантите като за нещо уникално и вечно, като съвършен символ за брачна клетва, затъмняващи всички лабораторни продукти, които може и да са също толкова чисти и твърди, но им липсва аурата на автентичност.

В крайна сметка клиентът решава дали да повярва на това послание, или не. Той определя какво за него е ценно при един диамант - чудото на природата или чудото на техниката.
Engels
06 Дек 2017 22:57
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Първите лондонски електрически таксита поеха по улиците
Около 9000 такива таксита ще бъдат пуснати в употреба до 2021 г., което представлява половината от сегашния автопарк
Първите черни таксита с електрически двигатели поеха вчера по улиците на Лондон в изпълнение на новия регламент за намаляване на замърсяването в британската столица, предаде Франс прес.
Електрическите таксите заменят дизеловите автомобили в рамките на регламент, по силата на който всяко ново такси в Лондон от 2018 г. трябва да има много ниски емисии на замърсяващи газове.
Наречен TX eCity, този автомобил е "напълно нов и предлага много по-голямо удобство както за водача, така и за пътниците", казва Крис Гъби, директор на London Electric Vehicle Company - бившата Лондонска таксиметрова компания (London Taxi Company), производител на новото такси. Той подчерта, че колата е много тиха и управлението й е много по-леко.
През 2013 г. производителят на първия в света автомобил, проектиран да бъде използван за такси, беше обявен в несъстоятелност и му беше назначен синдик, след което беше купен от китайския автомобилостроител Geely, собственик на Volvo.
Автомобили, използвани специално за таксита, се произвеждат от близо 70 години в Ковънтри, Централна Англия. Новите модели са по-големи и могат да превозват до шестима пътници. Те са с прозрачен покрив, имат безжичен интернет, USB зареждащи устройства, електрически контакт и безконтактен четец на банкови карти.

TX eCity струва 55 хил. британски лири (около 62 000 евро) или с 10 хил. лири повече от последната дизелова версия TX4. Производителят й твърди, че водачите могат да правят икономия на гориво от 100 лири седмично (114 евро). Новата кола има десет пъти по-малко въглеродни емисии от дизеловата, а емисиите й от азотен оксид са почти нулеви.

Лондонските шофьори на таксита изминават на ден средно 120 мили (193 километра), включително с пътя до дома си. Новите електрически таксита могат да изминават 80 мили (129 километра) с електрическия си двигател, но имат и резервен електрически генератор (захранван с бензинов двигател), който им позволява да изминават до 377 мили (607 километра).

/БТА/
почти_цивилизован
07 Дек 2017 23:51
Мнения: 10
От: Bulgaria
технологична 'новина' с още повече резонас сред сегашната хистерия

https://www.coindesk.com/bulgarian-government-sitting-3-billion-bitcoin/

Добави мнение   Мнения:699 « Предишна Страница 24 от 35 22 23 24 25 26 Следваща »