Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Къде гущерите крият опашките си
Добави мнение   Мнения:16 1
щурчо
05 Апр 2016 19:38
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
Офшорките съществуват с една главна цел - да скрият отговора на въпроса "Кой?

Неужели. И Терзиев стана протестър.
Ти да видиш...
wreckage
05 Апр 2016 19:47
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
Необходим е открит достъп до първичната информация

генек
05 Апр 2016 19:51
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Да -
-------------------
Сайтът на Генек
Firmin
05 Апр 2016 20:21
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Необходим е открит достъп до първичната информация


Не е чувал, види се, за киберсигурност. Мъ шъ чуй!
щурчо
05 Апр 2016 20:31
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
"24 часа", който се хвали с привилегията единствен от българските издания да има официален достъп до базата данни

Ич не е убаво да се плюят колеги. Слаби нерви.
Архивните документи, тъй или инак са налични.
Това, че некои са пропущили новината си е за техна сметка...
Анонимен3
05 Апр 2016 21:42
Мнения: 627
От: East Timor
течът ще попие в пясъка на острова на спокойствието

Аре-аре, помним колко безкомпромисен бяхте към корупцията на Орешарски, а сега щял течът да попие в пясъка. Ама по-ангажирано и по-граждански, моля ви се.
Утринен зов
05 Апр 2016 22:52
Мнения: 1,538
От: Bulgaria
Офшорките са една от най-големите гадости на съвременния капитализъм. Каква демокрация, какво равенство пред закона какви 5 лева. Закони писани от престъпници и за удобството на престъпници. Плахия опит на Оланд да нададе гласец против тях набързо се провали. Абе ценности + цивилизационни особености.
showstopper
05 Апр 2016 23:31
Мнения: 540
От: Bulgaria
Другарят Терзиев е погледнал на проблема от ниската родна камбанария и са му се привидели корбчета някакви плуващи... За нашата малка, но палава Родина и алигаторите в нея ползата от офшорните зони може да се изчерпва с целите на прикриването, но голямата картинка както се казва е по-различна. Като за начало офшорни зони не са само разните Каймани и острови на девственици (BVI), а и съвсем порядъчни държави като Швейцария, например.

*******

Основен двигател на всичките тези процеси е конкуренцията, а не скатаването на мангизи и собственост. Скатаването важи само за малкия дял на разбойниците, но те не са водещия фактор в процесите. Всяка държава се опитва да привлича инвестиции и бизнес и е в постоянна конкуренция с останалите държави. Едни държави предлагат квалифицирана работна сила, други добра инфраструктура, трети - природни ресурси. Някои държави нямат солидни преимущества и се опитват да привличат бизнес и инвестиции с данъчни облекчения. Не си мислете, че Швейцария ей така е станала развита държава - само преди по-малко от двеста години швейцарците са живели на племена по планините, основният поминък са били селско стопанство и наемничество в чужди армии. Образование - никакво, мъжко население опоскано от наемничество във всички локални войни. Съвременната индустрия и фармация не падат от небето. Основна част от тях започва със западни фирми, които откриват принципални структури от Швейцария заради ниските данъци. Това продължава и досега. Така се привлича бизнес, развива се интелектуална собственост и се превърта повече доход през тази територия. Ирландия по същество следва този модел, Сингапур се превърна в това, което е по същия начин. Просто държавите използват това което могат - данъците, когато нямат други солидни конкурентни преимущества докато ги развият и тях.

********

Сега за фирмите - най-вече мултинационалните. Те също са в глобална конкуренция. Ако една от тях - американска фармацевтична компания има ефективна глобална ставка от почти 40% най-вече заради американското данъчно законодателство, а нейн конкурент има ЕГДС от 10% (примерите са базирани на истински данни, просто не споменавам имената) в крайна сметка американската фирма ще го закъса в дългосрочен план при равни други условия тъй като швейцарската ще има повече ресурси за развойна дейност, глобална фирмена инфраструктура, нови машини и т.н. При това положение американската фирма няма друг избор освен да се опитва да изгражда международни структури с цел оптимизиране, т.е намаляване на глобалната си данъчна ставка. Нищо лично както се казва - или антипатриотично, а въпрос на оцеляване. При това положение всички МНКта започват да се конкурират и в данъчната сфера както го правят и страните, които създават тази възможност за да са конкурентноспособни самите те.

**********

Развитите държави обаче хич не обичат тази ситуация, особено сега, когато са го яко закъсали за средства за да си финансират бюджетните дефицити. Те се обединиха през ОИСР и вече налагат новите инициативи по BEPS с които всячески се опитват да ограничат данъчния арбитраж. Според мен няма да постигнат нищо тъй като те самите предлагат данъчни облекчения с цел да привличат бизнес и цялото това упражнение започва да прилича на инициатива за връзване на ръцете на другите конкуренти, а не на средство за налагане на честна игра - каквото и да означава това.

**********

Сега за заможните фическите лица.В повечето развити страни те вече са платили веднъж някакъв висок корпоративен данък като корпоративни собственици, а след това и данък доход. При това положение те смятат, че не трябва да продължават да плащат данък лихва върху остатъка от тези пари и вече могат да ги инвестират където поискат. Държавите обаче са на едно по-друго мнение - те искат да доят заможните до дупка. Резултата е, че средната класа отива на кино, а най-богатите просто се изнасят в Швейцария и Сингапур или прилагат други данъчни хватки, при които плащат минимални данъци.


***********

Май прекалих с писането по въпроса. Ще продължа само ако не ви е писнало.
Diver N
06 Апр 2016 06:42
Мнения: 4,004
От: Bulgaria
И все пак,какво правим?
Терзиев,оня е депутат.
kramar
06 Апр 2016 08:28
Мнения: 338
От: Bulgaria
Нашите ще изквичат, ако има "Кипърлийкс".
Nostradamus
06 Апр 2016 08:43
Мнения: 3,641
От: Bulgaria
За статията - !

Но ей това - "от всички будни граждани", откъде го измисли авторът ?!? Още поетът преди повече от век бе написал: "А народът спеше, спеше непробудно". Затова и търпи да ни управлява "Кой", във всичките му нюанси и идеологически маски, вече над 26 г. Пък преди поетът, националният гений бе написал в тефтерчето си, с отчаяние: "Народе ????".

Мъка, мъкаааа ... Май по тия земи никога няма "да потече" нормален живот за по-голямата част от населението !
Sir_Lanselot
06 Апр 2016 09:34
Мнения: 10,020
От: Bulgaria
И сега, след изтичането на информацията от панамската адвокатска кантора, хората, които държат парички в офшорки би следвало да си зададат въпроса:
В коя държава има абсолютна банкова тайна и къде данъчният рай е най сигурен? И отговорът на този въпрос е много прост: В САЩ, например в щатите Делауер и Невада.
И паричките естествено ще отпътуват натам. Нищо лично - просто конкуренция.
БирникЪ
06 Апр 2016 10:06
Мнения: 2,359
От: Bulgaria
...Основна част от тях започва със западни фирми, които откриват принципални структури от Швейцария заради ниските данъци. Това продължава и досега. ...

Мъ, недей така ! Те ти ставките, ниски, ама не съвсем:
Сorporate 12.5-24% При нашите 10 %, там е направо грабеж !
Individual 0-11.5% (federal) Виждаш само федералния, но явно има и местен. Пак грабеж !
Social Security
Employer 25.08 % За ужасТ на българския работодател !
Employee 20.73 % За ужасТ на осигурения у нас !
VAT 8 % Те тука олекват, ама тежестта на ДДС-то е върху потребителя !
Mitnicharъ
06 Апр 2016 10:36
Мнения: 6,877
От: Bulgaria
Обаче, в Швейцария администрацията, в частност, бирничеството, не рекетира бизнеса пряко и индиректно...
Втора смяна
06 Апр 2016 14:19
Мнения: 4,072
От: Bulgaria
В коя държава има абсолютна банкова тайна и къде данъчният рай е най сигурен? И отговорът на този въпрос е много прост: В САЩ, например в щатите Делауер и Невада.
И паричките естествено ще отпътуват натам. Нищо лично - просто конкуренция.


точно, ма Шорош никога няма да изкара кирливите ризи на "демократичните" офшорки.
изобщо откакто тов. Самърс спретна финансов отдел към АНС нещата съвсем загрубяха.
Doziris1
06 Апр 2016 14:57
Мнения: 8,837
От: Bulgaria
За да отговорите на този въпрос, трябва да се върнете векове назад в миналото.
Добави мнение   Мнения:16 1