Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Референдум за излизане от ЕС у нас не може да се свика
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:47 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща
kasapina
03 Юли 2016 19:15
Мнения: 13,355
От: Bulgaria
Очевидно е, че недъгавия закон трябва да се изправи. Пред което единствена пречка са продажните политици които са го и създали и одобрили.
kaily
03 Юли 2016 19:24
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
а сега ония, де се гърчеха, че законът е над суверена, да си духат пръстчетата
Ганий
03 Юли 2016 19:37
Мнения: 15,029
От: Bulgaria
Самият закон е недвусмислен, в него е записано: "Референдум по въпроси, уредени в сключени от Република България международни договори, може да се произвежда преди тяхната ратификация". Членството ни в ЕС е след международен договор, т.е. няма как постфактум да се проведе допитване.

"Текстът важи за ЕС, НАТО, разбира се, и други международни договори", заяви Пламен Ранчев, депутат от БСП в мандата на тройната коалиция, когато законът бе приет. "Ние сме страна по Лисабонския договор, той е ратифициран. Няма как да има такъв референдум", коментира и лидерът на ДСБ Радан Кънев. Подобно мнение изрази и конституционалистът Георги Близнашки.

Всеки си тълкува както му отърва, що и аз да не изтълкувам както ми отърва...

След като "Референдум по въпроси, уредени в сключени от Република България международни договори, може да се произвежда преди тяхната ратификация", и след като Лисабонският договор (ЛД) е ратифициран без уговорки, то сл. е ратифициран и чл. 50 от ЛД - доколкото разбрах от данданиите в него е уредена процедурата за излизане.

След като чл. 50 ЛД позволява излизане, то сл. този въпрос може да се повдига, разрешено е да се повдига, допустимо е да се повдига - т.к. ЛД не само е част от вътрешното законодателство, но и се прилага с предимство.* Членството, както всеки знае - включва влизане и излизане като основни въпроси.

След като един въпрос може да се повдига, то сл. може да се провежда референдум за излизане, който, при победило "за", трябва да бъде оформен като Закон - т.е. спазено е изискването референдумът да предхожда по време Закона за излизане от тоз ЕС (започване на процедура по излизане) и съответно ратификацията на Международния договор за излизане от тоз ЕС, след провеждане на необходимите преговори.

Да не говорим колко по-икономично би било в НС да вдигнат необходимият брой кунки и въпросът е решен. Без референдум сме влезли, най-лесно може да се излезе без референдум!

Кво толкова неясно и трудно има - не мога да разбера!

Важно! Може да ви звучи провокативно, но знайте - изказвам се полупрофесионално. И съм писал, чел, тълкувал, оспорвал, защитавал и превеждал толкова договори, колкото не са виждали заедно всички посочени юристи по-горе - бъдете сигурни. Не го приемайте за фалба, а за констатация!
-------------

*Конституция
Чл. 5. (4) Международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за Република България, са част от вътрешното право на страната. Те имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат.

---------
А туй "Референдум по въпроси, уредени в сключени от Република България международни договори, може да се произвежда преди тяхната ратификация" практически няма никакво отношение за провеждането или не на референдум и съществото на въпросите "за излизане", понеже просто предписва процедурата (техниката, последователността на стъпките), предхождащи ратификацията.
Редактирано: 11 пъти. Последна промяна от: Ганий
Butch
03 Юли 2016 19:41
Мнения: 6,934
От: United States
Законодателите трябва да знаят, че и те както международните договори подлежат на смяна. Понякога с революция, като не може с референдум.
Стайнбек
03 Юли 2016 20:09
Мнения: 21,409
От: Bulgaria
Щом не са ни питали с референдум дали искаме в ЕС, значи членството ни е невалидно!
WSP
03 Юли 2016 21:05
Мнения: 499
От: Bulgaria
Референдум в България за излизане от Европейския съюз, подобен на британския, не може да се свика, защото противоречи на закона за прякото участие на гражданите във властта.

Ами тогава се променя закона, бре.
Иначе има други методи и когато те не са цветни революции резултата може да бъде много печален за управляващите.
Shabaan_bin_Robert
03 Юли 2016 21:29
Мнения: 506
От: Tanzania, United Republic of
С две думи по въпроси с изключителна важност суверенът не може да изказва мнение.
Muktata
03 Юли 2016 21:34
Мнения: 3,272
От: Mayotte
.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Muktata
ejko
03 Юли 2016 22:26
Мнения: 2,533
От: Bulgaria
Тъй,тъй,а когато законите,наредбите подобни „изхождания” на законотворците противоречат на интересите на хората,според ВАС няма проблем?
Vatamov
03 Юли 2016 22:32
Мнения: 1,217
От: Bulgaria
Ганий
ejko
03 Юли 2016 22:33
Мнения: 2,533
От: Bulgaria
Иначе верно вече какъв ...таковата ще го търсим с излизане или влизане където и да било...управляващите ни „държавници” през последния четвът век от некъдърна лакомия не оставиха полезен,или поне по-малко вреден ход на собствената си държава.Сега на където и да се обърнем се в л...йна ще стъпим.
Ганий
03 Юли 2016 22:56
Мнения: 15,029
От: Bulgaria
Vatamov
03 Юли 2016 22:32

Благодаря за оценката!
-------
Даже може и без аргумента от чл.50 ЛД.

Изложеното в цитата за мен е абсолютно погрешно!

Смесват се неща, за да се докаже нещо си.
-------------

Референдум за влизането е могло да се проведе:
1) преди договарянето (т.е. за даване на мандат за водене на преговори за влизане)
2) преди ратифициране на договореното.

Референдум за излизане може да се проведе:
1) за започване на преговори за излизане - т.е. за даване на мандат за водене на преговори за излизане;
2) за ратифициране от НС на вече договорени условия за излизане - т.е. да се одобрят на референдум постигнатите резултати,
и тогаз вече НС с чиста съвест да го ратифицира, защото на референдум е одобрено договореното (по т.2)

Повтарям - за мен изложеното като теза в дописката е абсолютно невярно - като Логика, Граматика и Механика!

Отново - правилно не може тепърва да се провежда референдум за влизането, понеже вече има сключен и ратифициран договор - т.е. референдум за влизането е могло да се проведе преди ратификацията.

Манипулацията се състои в - след като вече не може да се проведе референдум за влизането, то (грандиозната манипулация) - не можело да се проведе референдум за излизането.

Накратко казано - прехвърлят манипулативно невъзможното за влизането като валидно и за иначе възможното за излизането.

--------
Приемането за член е вече факт, но членуването продължава във времето. Това членуване във времето може да бъде с някакви условия - пр. срок - 10 години (в ЛД май няма), някакво събитие (сигурно или несигурно), постигането на определен резултат и т.н. И след като членуването е процес във времето, то участието може да бъде предоговаряно (пр. неговите условия) или прекратяването му. И т.н.
Редактирано: 7 пъти. Последна промяна от: Ганий
SgtTroy
03 Юли 2016 23:14
Мнения: 6,667
От: Mauritius
но знайте - изказвам се полупрофесионално. И съм писал, чел, тълкувал, оспорвал, защитавал и превеждал толкова договори, колкото не са виждали заедно всички посочени юристи по-горе - бъдете сигурни. Не го приемайте за фалба, а за констатация!


Адвокатска кантора §39 & Ганий - конституционни и трудово-правни консултации, делби, тъжби, регистрация ЕТ/ООД/АД, трудова медицина, годишни отчети, работа в чужбина, уроки, магии, леене на куршум, гаранция.

Безистена на Главната, втората врата след WC, надолу по стълбите, чукайте силно два пъти, че машинописката може да не ви чуе.
Ганий
03 Юли 2016 23:31
Мнения: 15,029
От: Bulgaria
SgtTroy 03 Юли 2016 23:14
Адвокатска кантора §39 & Ганий - конституционни и трудово-правни консултации, делби, тъжби, регистрация ЕТ/ООД/АД, трудова медицина, годишни отчети, работа в чужбина, уроки, магии, леене на куршум, гаранция. Безистена на Главната, втората врата след WC, надолу по стълбите, чукайте силно два пъти, че машинописката може да не ви чуе

Спомням си Медияпуул как сума идиоти ме обявиха за идиот, щото твърдях, че терминът уседналост (който е правно възприет) е едно, а отседналост е друго. Бъзикаха ме една седмица - щото всички в НС и по СМИ (джурналя, коментатори, анализатори и пр. капацитети) говорели за отседналост. Даже възникна спор с някакъв, който май се пишеше за бая парче законодател...
След това повечето идиоти ми се извиниха...
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Ганий
Vatamov
03 Юли 2016 23:44
Мнения: 1,217
От: Bulgaria
Ганий, не смея да мисля какъв е резултата за спорещия с теб, когато, вероятно без зла умисъл, се изкажеш професионално.
След това повечето идиоти ми се извиниха...
Тези не са били съвсем идиоти Проявили са малко разум и достойнство! Това се случва все по-рядко за съжаление...
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Vatamov
wreckage
03 Юли 2016 23:46
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
Референдум в България за излизане от Европейския съюз, подобен на британския, не може да се свика, защото противоречи на закона за прякото участие на гражданите във властта.

1.Европейските норми надцакват местните.
2.Лисабонският договор е европейска норма.
3.Чл.50 от договора предполага възможността за излизане от ЕС.
4. Ако референдумът за евентуално излизане е незаконен, то единственият орган, който би имал правото да инициира процедурата е парламентът.

Дали парламентът би се решил на такава стъпка без недвусмислен мандат и как би придобил такъв ако не с референдум?

Редактирано: 1 път. Последна промяна от: wreckage
Vatamov
03 Юли 2016 23:50
Мнения: 1,217
От: Bulgaria
wreckage, очевидно Ганий е наясно с това - задай му въпросите си лично, а нас не ни затормозявай с глупости!
wreckage
03 Юли 2016 23:56
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
звучиш ми силно затормозен, дано да не е от моите глупости.
Vatamov
03 Юли 2016 23:57
Мнения: 1,217
От: Bulgaria
В случая и от твоите, за съжаление. Извинявай ако нещо...
Ганий
04 Юли 2016 00:06
Мнения: 15,029
От: Bulgaria
Vatamov 03 Юли 2016 23:44
Ганий, не смея да мисля какъв е резултата за спорещия с теб, когато, вероятно без зла умисъл, се изкажеш професионално.

Сетих се и за една друга "дискусия" - от "Дневник"...
Когато 100% (сто процента) от участниците ме обявиха за ненормален, когато изложих в няколко фермана защо Росен Плевнелиев, НС и КС не са прави, когато абсолютно незаконосъобразно не бе допуснато Венета Марковска да стане Конституционен съдия. Нали си спомняш небивалата врескотня!?

Наистина бях един срещу всички! Изтеглих следния извод: Росен Плевнелиев суспендира Конституцията, КС му уйдиса на акъла, а НС си плю връз сурата.

След 2-3 дни в някакъв вестник (след това се размножи в другите) се публикува становището на бившия Конституционен съдия Димитър Гочев - аргументите, думите и изводите съвпадаха 99.99% с моите.

-----------
Писал съм го и друг път - по шестобалната система оценям (като качество, вкл. правопис) участието си в "Медияпул" на 7+ (седем плюс), в "Дневник" на 3-3.5, в "Сега" на 1- (едно минус). Излизането от активния живот си казва думата.
Но!!! оттеглих се от Професията съзнателно и преднамерено и далеч преди да ми дойде времето - и се кефя на Живота. Бях коварен играч.

--------
Лека!
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Ганий
wreckage
04 Юли 2016 00:08
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
няма нищо, дано да се оправиш.
Добави мнение   Мнения:47 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща