Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Книгата
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:911 Страница 1 от 46 1 2 3 Следваща »
Кайзер Созе
23 Авг 2016 00:08
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Докато си говорим за Книгата прегледах Пазарът

http://knizhen-pazar.net/index.php?nav=2&search=%CA%E0%EF%E8%F2%E0%EB%FA%F2.%20%D2%EE%EC%201&searchin=title&orderbyb=book.addedon&descb=1&start_b=0

Бях мярнал "луксозно издание" наскоро, но не повярвах как се харчи класика днес. И това в България!
Забавно.
Miziika
23 Авг 2016 00:27
Мнения: 2,816
От: Bulgaria
Кайзере, аз книги не съм купувала от десет години. Всичко от което имам нужда е на мрежата. Еле па Капиталът, на поне сто места.
Кайзер Созе
23 Авг 2016 00:31
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Miziika
Учудих се че има нови издания. Книгата е тиражирана в огромно количество и се намира лесно. Въпреки всичко се преиздава у нас.

А сме страната на победилият неолиберализъм
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Кайзер Созе
Amazon
23 Авг 2016 00:40
Мнения: 5,842
От: Congo, the Democratic Republic of the
Аз пък искам да срещна човек, които наистина да е прочел "Война и Мир"
Кайзер Созе
23 Авг 2016 00:50
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Мисля че уважаемата Дорис може да я издекламира цялата, но дали я е чела не знам.
von_Newmann
23 Авг 2016 02:20
Мнения: 3,182
От: Belgium
Вместо да четете "Капиталът" по-добре посетете някой пъб в Лондон, за да разберете подбудите, КАК и ЗАЩО, е написана тази безсмислена псевдофилософска творба, по която все още е захласната прослойката на фантазьорите, болни от натрапчивата идея "Томазо Кампанела", гарнирана пищно с вируса "Томас Мор".

Тухлата е непонятна за простолюдието и затова в АОНСУ се изучаваше по ЗАПИСКИ свеждани до народа от работници към ЦК на БКП, които се опитваха да стоят "Далеч от Безумната тълпа"....

За нещастие Хегел не се изучавахше - не че беше лош философ, а поради факта, че дори Ленин го е боляла глава, когато се е опитвал да асимилира техните идеи и виждания.
Ленин си признава, че чете по две страници на ден, за да може горе-долу да сФане идеологическата философска концепция на немският мислител.
Кайзер Созе
23 Авг 2016 02:27
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Не знам фон Нойман. Кво ми разбира простата глава че да коментирам Хегел или Ломоносов и приносът им изправен пред гимназистки. Просто отбелязвам че "Комунизмът" създава система от универсални символи, как е отбелязал един балканец, и въпреки напъните на бивши преподаватели от АОНСУ да измслят нова, явно старите символи още се търсят. Едва ли възрастен и уважаван посетител сдъвкал Хегел за мезе на гинеса ще си вземе тухлата, но явно поколение , което я няма, си я купува. Просто куриоз, драги фон. Дет се вика - живеем в дреболиите.
von_Newmann
23 Авг 2016 05:09
Мнения: 3,182
От: Belgium
Едва ли възрастен и уважаван посетител сдъвкал Хегел за мезе на гинеса ще си вземе тухлата, но явно поколение , което я няма, си я купува. Просто куриоз, драги фон.

Може би думатa "куриоз" би трявало да изглежда като "куртоазия", защото читателското влечение на библиофилите спрямо ерзац колекционерските амбиции на библиоманите е на светлинни години дистанция.

Навремето един сбъркан френски кретен (там повечето са такива) фен на Юманите Диманш, беше започнал да учи руски език с намерение да чете Ленин в оригинал. Даже се ожени за тарикат софиянка - по-точно ТЯ се омъжи за глупака - когато му заявява в Париж, че това което търси го има в България.

Подписаха брак и оня тиквоч дотърча в София, полетя към руската книжарница, където многотомието на сифилитика стоеше със страшна сила, а единствения начин нещастните продавачки да се освободят от боклука можеше да стане чрез връщане с наложен платеж на издателя - ЦК на КПСС.

Нещата с Хегел, Кант, Фоербах, Ницше и Маркс звучат в същата тоналност. ФАКТ е, че много хора ги купуват, малко ги прочитат, а още по-малко асимилират и вникват в теорията, концепциите и материалното им приложение.

Ако седнете на маса с подобни купувачи, ще разберете, че те действително купуват, но много малък процент от тях прочитат закупеното. В това е парадокса на познанието.

За себе си винаги съм се ръководил от мнението на Ленин, че най-доброто средство да унищожиш едно учение е да го опознаеш.
Така опознах и Библия, и Коран, и Бхавагат Гита, и учението на Ленин, и на Маркс и онова на живялите преди столетия Бай Томазо и англиското дънди Мор, които са пишели в стил социална фантастика, напипвайки щекотливата струна в душата на масовите нещастници, внушавайки им психотерапевтично, че могат да управляват и без богатите, респективно надарените с акъл и пари от Господа.

По-як наркотик от материалният комунизъм* все още не е измислен. Повярвайте ми и ще влезете в Царството Божие...., в което въобще НЕ вярвам.

*материален комунизъм е словосъчетание терминизиращо материализиран обществен строй, докато идеологическия комунизъм е гола теория характеризираща мераците на един еврейски алкохолик и педофил, да унифицира глупаците с умните, работниците с управляващите, некадърниците с можещите, прошляците с богатите и им внуши на първите, че бъдещето е тяхно.
самото учение (материализмът) представлява компилация между наивитет и много дълбока парафилософска теория, поднесени така, че простият човек да се почувства умен и годен да управлява приемайки всичко на доверие.

П.П. Прочетете Капиталът, направете го още веднъж, трочетете го ТРИЖ и ще прозрете горните изречения като индийска Татва Янама.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: von_Newmann
Дорис
23 Авг 2016 08:37
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
Мисля че уважаемата Дорис може да я издекламира цялата, но дали я е чела не знам.


Ще помоля това, което си мислите за мен, да гушнете дълбоко в пазвата си и да го пазите от враждебни погледи. В противен случай ще бъда принудена да споделя това, което си мисля за вас. Че вие сте Дрънкалото.

Minderbinder
23 Авг 2016 08:58
Мнения: 5,159
От: Bulgaria
Amazon
23 Авг 2016 00:40
Мнения: 2,662
От: Congo, the Democratic Republic of the
Скрий: Име,IP
Аз пък искам да срещна човек, които наистина да е прочел "Война и Мир"

Колкото и да не ти се вярва,чел съм книгата, дори два пъти. Онова, дебелото, двутомно издание.
Ти ли ще дойдеш понашеснко или щеми пратиш билети до Конго ?
Сократ-май
23 Авг 2016 10:03
Мнения: 30,841
От: Bulgaria
Аз знам две Книги с главна буква.
И по двете са правени много опити за създаване на идеалното общество.
Досега ни един успех.
Дорис
23 Авг 2016 10:09
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
Аз пък искам да срещна човек, които наистина да е прочел "Война и Мир"


Поне трийсет пъти. Първо цялата наведнъж, после на любими епизоди. И бях влюбена в Андрей Болконски още на 13 годишна възраст.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Дорис
генек
23 Авг 2016 10:37
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Амазон,
в девети клас я прочетох. Цялата. Изключително интересна книга - с тия над 600 герои, със събитията и героите, с философията...
Специално за теб ще цитирам един разговор, който ме накара да бъда още по-внимателен в четенето /моля за извинение дамите!/:
"Посред вечерята княз Андрей се облакъти и като човек, комуто отдавна тежи нещо на сърцето и който отведнъж се е решил да се изкаже, с израз на нервно раздразнение, в каквото Пиер никога не бе виждал приятеля си, почна да говори:

— Никога, никога недей се жени, приятелю; моят съвет е — да не се жениш, Докато не си кажеш, че си направил всичко, каквото си могъл, и докато не престанеш да обичаш жената, която си избрал, докато не я опознаеш съвсем добре; иначе — ще се излъжеш жестоко и непоправимо. Ожени се, когато станеш старец, негоден за нищо… Иначе всичко хубаво и възвишено, което има в тебе, ще се погуби. Всичко ще се изразходва в дреболии. Да, да, да! Не ме гледай с такова учудване. Ако очакваш, че ще направиш нещо в бъдеще, на всяка крачка ще чувствуваш, че всичко е свършено за тебе, всичко е заключено освен салона, дето ще стоиш на едно ниво с придворния лакей и с всеки идиот… Какво ще приказваме!…

Той махна с ръка енергично.

Пиер свали очилата си, от което лицето му се промени, като подчерта още повече добротата му, и загледа учудено приятеля си.

— Моята съпруга — продължи княз Андрей — е прекрасна жена. Тя е от редките жени, с които можеш да си спокоен за честта си; но, Боже мой, какво не бих дал сега да не съм женен! Ти си единственият и първият, комуто казвам това, защото те обичам.

Говорейки така, княз Андрей сега още по-малко, отколкото преди, приличаше на оня Болконски, който се бе отпуснал в креслото у Ана Павловна и с присвити очи цедеше през зъби френски фрази. Слабото му лице трептеше цяло от нервното оживление на всеки мускул; очите, в които по-рано жизненият огън беше сякаш угасен, сега блестяха с лъчист, силен блясък. Личеше, че колкото по-безжизнен изглеждаше в обикновено време, толкова по-енергичен бе той в минути на раздразнение.

— Ти не разбираш защо ти приказвам така — продължи той. — Та това е цялата история на живота. Ти казваш, Бонапарте и кариерата му — рече той, макар че Пиер не приказваше за Бонапарте. — Ти казваш — Бонапарте; но когато Бонапарте е работил, когато стъпка по стъпка е вървял към своята цел, той е бил свободен, той не е имал нищо освен целта си — и я е достигнал. А свържеш ли се с жена, загубваш, като окован каторжник, свободата си. И всички надежди и сили, които носиш в себе си, всичко само ти тежи и те измъчва, защото те кара да се разкайваш. Салони, клюки, балове, тщеславие, нищожност — това е омагьосаният кръг, от който не мога да изляза. Сега тръгвам за война, за най-голямата досега война, а нищо не зная и за нищо не съм годен. Je suis très aimable et très caustique[8] — продължи княз Андрей — и у Ана Павловна ме слушат. И това глупаво общество, без което жена ми не може да живее, и тия жени… Ако можеше да знаеш какво представляват toutes les femmes distinguées[9], и изобщо жените! Баща ми има право. Егоизъм, тщеславие, тъпоумие, дребнавост във всичко — това са жените, когато се проявяват такива, каквито са. Когато ги видиш в обществото, струва ти се, че в тях има нещичко, а — нищо, нищо, нищо! Да, не се жени, мили, не се жени — завърши княз Андрей."
-------------------------------
Сайтът на Генек
генек
23 Авг 2016 10:43
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
И не питай за "Илиада", "Фауст", "Хамлет" и т.н. По онова време ми преподаваше Игнат Николов. Първото условие за изпитване беше - четена ли е книгата? Ако не...
После на един изпит ми се падна "Фауст". Таман завърших блестящо, преподавателката ме попита за мнението ми. Казах самоуверено: "Мъртва класика!". И аргументирах...
Симеон /Хаджикосев/ излезе после и вика: "Защо го каза? Остави ти петица". Аз седна и пак я прочетох. За да докажа правотата си. Да, имаше някой прав, но не бях аз... Все пак, четох "Фауст" на 16 години, а после - на 22 - съзнанието е друго, мисленето различно, има някакъв изграден манталитет...
Но смятам, че ако не бях прочел тая класика навремето - никога нямаше да я прочета...
Впрочем, тогава четох "Триумфалната арка", "Семейство Тибо", "Форсайтови" и т.н. ... Болестно състояние, от което - за щастие! - не съм оздравял...
------------------------------
Сайтът на Генек
kaily
23 Авг 2016 12:12
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
По-як наркотик от материалният комунизъм* все още не е измислен.

ооо, отдавна е измислен и бая народ се друса с него - неолиберализма, ти май също.

Аз знам две Книги с главна буква.
И по двете са правени много опити за създаване на идеалното общество.
Досега ни един успех.

Всяко нещо с времето си, а времето дойде.

И, впрочем, че ми станА любопитно, щерка ми искаше да има представа от икономика тия дни, кое как стоят нещата, реших, че освен акции, инвестиции и прочее злободневности е хубаво да има представа изобщо как работи капиталистическата икономика и изведнъж се замислих откъде може да се предложи подобна литература. Като Маркс е глупак, идиот и пияница, би ли ми казал уважаемият по-горе какво да се чете? В смисъл има ли експлоатация на труда от капитала или не, ако да, какво да чете, ако не, какво всъщност има и какво да чете.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: kaily
Дорис
23 Авг 2016 12:16
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
Не ми се пише списък. Ще ме клъцнат за дължина на чаршафа. Руските книги надделяват, но Дикенс компенсира с дебелината на томовете си. Всичките.

Българските са отделна графа.
Hellen
23 Авг 2016 12:36
Мнения: 557
От: Bulgaria
Аз знам две Книги с главна буква.И по двете са правени много опити за създаване на идеалното общество.Досега ни един успех

олелемале...това едната да не е Томас Мор
«Утопия» Томаса Мора была опубликована в 1516 году. Ее полное название: «Золотая книга, столь же полезная, как забавная, о наилучшем устройстве государства и о новом острове Утопии».

Тогда автор ее, Томас Мор, был влиятельным английским государственным человеком, делавшим блистательную карьеру. В 1529 г. он стал лордом-канцлером Англии, первым после короля человеком в государстве. Но в 1535 г. он выступил как решительный противник того преобразования церкви, которое под влиянием Реформации проводил король Генрих VIII. Мор отказался принести присягу королю как главе вновь созданной английской церкви, был обвинен в государственной измене и в 1535 г. обезглавлен. Четыре столетия спустя, в 1935 г., католическая церковь приняла Томаса Мора в число своих святых.

«Утопия» написана в форме разговора между Мором, его другом Эгидием и путешественником Гитлодеем. Гитлодей повидал весь свет и внимательно наблюдал жизнь. Участвуя в путешествии Америго Веспуччи, он был по его просьбе оставлен с несколькими товарищами «у пределов последнего путешествия». После странствий по морям и пустыням Гитлодей попадает на остров Утопия, где обнаруживает государство, живущее по справедливым законам, некогда установленным мудрым законодателем Утопом. Чтобы оценить впечатление, которое «Утопия» произвела на современников, надо иметь в виду, что все это написано в самом начале эпохи великих открытий, еще до романов Дефо и Свифта
von_Newmann
23 Авг 2016 16:53
Мнения: 3,182
От: Belgium
Стартирам с това встъпление, за да просветлее из форумните небеса за какво иде реч.
Първо, трябва да приемете факта, че с Дорис сме се сдърпвали много пъти и доста яко по политически и други съждения, което е достатъчен атестат за вярата в искреността на това експозе.

За отбелязване е, че Дорис е на ти с руската литература, владее перфектно руския език с всичките му нюанси, познава руската епоха, руската душевност и славянския характер на руската нация, което върви паралелно с качеството на преведената от нея литература.

Дорис използва по най-подходящ начин целия арсенал от изразни средства и в двата езика, за да създаде необходимата атмосфера сред читателите и ги потопи в руската действителност като съвременици на епохата.

Не случайно казват: ПРЕВОДЪТ Е ИЗКУСТВО !!!

Няма нищо по-добро, като превод (пишещият е учил в СССР - ) което да ми е попадало и доставяло подобно удоволствие.
За съжаление, не мога да напиша реалното име на Дорис (Дорис е форумен псевдоним), нито да подскажа същото чрез даване отправки към преведена от нея литература, тъй като над главата ми виси Дамоклевия меч на форумните правила.

Всички ние сме много далеч от количеството и КАЧЕСТВОТО на прочетеното от Дорис и възможностите й да запаметява онова, с което е имала допир и конкретно руската литература.

РУСКАТА КЛАСИКА и СЪВРЕМЕННА ЛИТЕРАТУРА нямат тайни от нея и не се опитвайте да се занасяте, тъй като - подчертавам още веднъж - ДОРИС борави перфектно с руския език, факт, който върви паралелно с преводният й ТАЛАНТ, превърнал Дорис в един от малкото качествени преводачи в България.

За другото поприще в мерената реч*, тя си знае, а и НИЕ ЗНАЕМ....

*ако някои форум-ентусиасти не знаят какво означава "мерена реч" да си кажат - ще им я премерим.

Дорис, не се впрягай !

von_Newmann - фен и на вашите преводи, на вашата поезия и т.н.
Lillian
23 Авг 2016 19:12
Мнения: 3,710
От: Bulgaria

Amazon
23 Авг 2016 00:40
.....
Аз пък искам да срещна човек, които наистина да е прочел "Война и Мир"

странно, аз пък мисля ,че много хора са я чели, гледали са екранизациите
всеки случай много повече, отколкото са чели "Сто години самота"
Кайзер Созе
23 Авг 2016 19:15
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Подмазвач.
Бармалей
23 Авг 2016 19:18
Мнения: 15,926
От: Bulgaria
Чета, чета, чета... и си викам - Блазе им на тия форумци... пък азъ и Бойко само с по една книга... срааам... срааамм
Добави мнение   Мнения:911 Страница 1 от 46 1 2 3 Следваща »