Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Вотът "Срещу всички" може да доведе до оспорване на изборите
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:35 Предишна Страница 2 от 2 1 2
rover
13 Окт 2016 08:13
Мнения: 8,441
От: Bulgaria
"не знам защо експертите не са видели" минава само ако текстът не е гледан в нито една комисия на т.н. народно събрание.
мишоци, сър...
читатель
13 Окт 2016 08:45
Мнения: 9,158
От: Bulgaria
Ако гласуването бъде направено задължително и има избор "Не подкрепям никой", това означава само едно - за президент ще бъде избран на първи тур "Не подкрепям никой" с повече от 50% от гласовете. Вероятно ще е най-добрият президент, който сме имали.


Жалкото е, че въпреки нашият избор, ще ни наложат своя.
VOCI
13 Окт 2016 08:51
Мнения: 28,177
От: Antigua and Barbuda
Депутати от правната комисия се чудят как експертите не са забелязали, че Изборният кодекс противоречи на конституцията

"Експерти" , Сър !
Begemot
13 Окт 2016 09:08
Мнения: 4,428
От: Bulgaria
Не е прост Бае ви Ганя, не е прост...Сметката е ясна: твърдият електорат на ГРОБ са около 10% от гласовете, купеният вот - още 5%, общо 15% : справка - последните парламентарни избори. Има възможност да се купят, припишат, излъжат с лекота , по разни начини, още около 5% - ето ти 20%. С тях Боко иска да стане Бокаса и да векува. Ще се прават всякакви странини, противоконституционни не само, ами и извънземни, ако трябва, методики, различни за президентските и парламентарните избори, ще се носят чували с бюлетини и протоколи, ще се разкриват и закриват секции по уж странна логика, а ако случайно нещо не сработи и изборите се загубят - има протестъри, умнни и красиви, мамини Укопанти. Какво да се чудим, демокрацията е мит, в САЩ да не би да работи? Или където и да е другаде? Е - и у нас така...
VOCI
13 Окт 2016 09:31
Мнения: 28,177
От: Antigua and Barbuda
Црвената агитка да се стега.
Още три-четири мандата опозиция. БСП - твърдо НПО.
А след това - я останала био.., пърдон - членска маса - я не.
ruff
13 Окт 2016 12:11
Мнения: 3,415
От: Bulgaria
колкото по-вече чета Кодекса и приложенията към него, толкова съм по-убеден, че грешката не е случайна!

защото твърде добре е описано как се определя кой глас е действителен и кой не:

Чл. 334. (1) Секционната избирателна комисия преброява подадените в секцията с хартиена бюлетина гласове.
(2) Броят на недействителните гласове е равен на сумата от броя на бюлетините по чл. 333, ал. 1, т. 1 - 5.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) Броят на действителните гласове е равен на броя на бюлетините по чл. 333, ал. 1, т. 6 и 7

и непосредствено след това във въпросната /между другото и в методиките за другите видове избори съдбата на гласовете с "не подкрепям никого" е същата/ методика четем:

..."с изключение на тези по чл. 333, ал. 1, т. 7"?! което директно означава, че законодателят е бил наясно какво изключва - ДЕЙСТВИТЕЛНИ ГЛАСОВЕ! е каква е причината в чл. 333 тези гласове да се определят като действителни? при условие, че за изборната активност се отчитат и недействителните гласове.

което и означава, че всичко ще се случва при СВЪРШЕН ФАКТ! решение на ЦИК за избрани президент и вицепрезидент. правомерно или не!
ИлияНиколов
13 Окт 2016 12:51
Мнения: 4,180
От: Bulgaria
Ruff, много си прав.
Доколкото разбирам от текста на т. 2 от "Методиката...." това изключение по чл. 333, ал. 1, т. 7 "се активира" тъй да се каже ако са гласували повече от 1/2 от избирателите(без значение кой как е гласувал), т. е. ако някоя кандидатин за президент е взел повече от половината действителни гласове при посочената активност, купчинките с квадратче "Не подкрепям никого" не ги броим, тъй и тъй не оказват влияние.
Но ако са гласували по-малко от 1/2 от избирателите, примерно 2 млн. избиратели, броим и купчинките с квадратче "Не подкрепям никого", т. е. вдигаме избирателната активност.
Аз така го разбирам.
aminali
13 Окт 2016 13:59
Мнения: 1,012
От: Bulgaria
а много по-истинското противоречие не е ли в това, че Конституцията
определя гласуването като "право", а Изборният кодекс - като "задължение"?
Stranger
13 Окт 2016 15:40
Мнения: 2,674
От: Bulgaria
Когато явяването на избори е "задължително" - трябва да има опция "въздържал се". Понеже експертът МК обясняваше, че не може да се гласува "против", значи мога да се въдържа от избор(не , че ще гласувам) след като не мога да гласувам за нито един от предложените кандидати. Впрочем, това е съвсем нормална практика, когато се правят избори със задължитено участие(парламент, ВСС, МС, избор на ген. с-р на ООН и т.н.) на избирателите.
aazz
13 Окт 2016 17:59
Мнения: 576
От: Bulgaria
Ако вместо "срещу всички" народът реши да гласува в знак на протест за Митьо Пищова - това ще бъде реален протестен вот и с гордост можем да твърдим, че каквато ни е държавата - такъв ни е ПРЕЗИДЕНТЪТ
ИлияНиколов
13 Окт 2016 23:07
Мнения: 4,180
От: Bulgaria
Ако вместо "срещу всички" народът реши да гласува в знак на протест за Митьо Пищова - това ще бъде реален протестен вот и с гордост можем да твърдим, че каквато ни е държавата - такъв ни е ПРЕЗИДЕНТЪТ


Ти представяш ли си тогаз Бойко Борисов (Премиер) и Митьо Пищова (Президент) един до друг?
dabedabe
15 Окт 2016 14:27
Мнения: 19,395
От: Antarctica
Казва се, и се пише: " Не подкрепям никоГО.". Положението става все по-зле и във форума.
*************
Да не беше патката Йотова, твърдо бих гласувал за генерала. Засега умувам.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: dabedabe
Nafarr
17 Окт 2016 14:29
Мнения: 2,780
От: 0
Ако изборите са недействителни и повече от половината гласували при задължително гласуване не са подкрепили нито един кандидат, това просто означава, че кандидатите не са онези, които избирателят иска да го управляват/представляват.

Това не е кой знае какъв проблем в едно демократично общество. Просто при следващите избори партиите ще могат да предложат кандидати, които могат да бъдат избрани.

От това ще спечели избирателят и цялото общество. Надяваме се.

Нещо като "избори до дупка".

Пък и не е зле у нас да има и ПЪРВИЧНИ партийни избори. Ако ги има другаде, защо тук да ги няма?

Не е зле и участниците в първичните партийни избори да събират подписи от депутатите, които ги подкрепят, като във Франция, например.

Е, може и други неща да се добавят. Ако се случи никой да не бъде избран, изборите ще са действали като референдум, плебисцит или допитване. Няма лошо.

Важно е какво казва избирателят, не как го казва. Е, струва ми се, де.

***

За нашия манталитет идеалната методика бе с цветните бюлетини. Брои се цветът, независимо от любовните послания или псувни върху бюлетината, които не я правеха недействителна, защото не можеха да променят цвета ѝ. Ако не подкрепяш никого, можеш да се пуснеш бяла бюлетина.

ВОТЪТ Е НЕДЕЙСТВИТЕЛЕН САМО АКО ВОЛЯТА НА ИЗБИРАТЕЛЯ Е НЕЯСНА. С други думи, ако е наблъскал в плика всички бюлетини. Имаше такива случаи по селата. Казвам го като наблюдател от БСЧИГП. При изборите през 1990 г. имаше пликове и с 20 еднакни цветни бюлетини - сини или пък червени. ЦИК тогава реши да се броят за една - вотът е ясен, действителна е една бюлетина, останалите се унищожаваха.

Сега нищо няма да се унищожава и бюл. няма да отиват в кошчето. Никога не са отивали. Просто всичко се описва и се пакетира отделно достатъчно надлежно. Е, аз поне като наблюдател не допусках нещо да не е надлежно свършено. Само за сведение при изборите през 1990 г. предс. на СИК, която наблюдавах в едно столично училище, облечен в розова риза и отбелязващ си разни неща с червена химикалка, отказа да подпише протокола само защото резултатът не му хареса... Очаквал друго. Резултатът бе ясен за всеки преминаващ наблюдател и предварително, и то само по височината на купчините неизползвани бюлетини... Нямаше нужда и от езкит пол. Възможно е това да е била причината един ден да се въведе интегрална бюлетина. Но човекът не приемаше дори това, което виждаше още в течение на деня с очите си.

НЕ ПОДКРЕПЯМ НИКОГО е изключително ясен и видим вот. Значим и съществен.
Добави мнение   Мнения:35 Предишна Страница 2 от 2 1 2