Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Разгромът на СССР: Под дамоклевия меч на федерализма
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:112 Предишна Страница 3 от 6 1 2 3 4 5 Следваща »
The Bulgarian Lion
13 Окт 2016 02:20
Мнения: 13,869
От: Antarctica
Русия пак ще трябва да спасява света. Такава и е мисията.

Edgar Cayce - 'Russia -The Hope Of The World'
http://www.rense.com/general82/hope.htm
Oraсle
13 Окт 2016 02:29
Мнения: 15,092
От: Bulgaria
Блазе ни.
Откровение Варухово
13 Окт 2016 03:22
Мнения: 736
От: Bulgaria
Голяма боза е написал Петрински.
По близко е до географията писанието, от колкото до историята.
Изобщо не става ясно:
1) как и защо е създаден СССР
2) как са определени границите на субектите във федерацията
3) какво предвижда съюзния договор
Силно се надявам че в продължението ще има нещо за процеса на разпадане, националните референдуми (или по-скоро липсата им) и т.н.
Като му знам на Петрински подхода най-верятно ще има 5-6 емоционални изблика в стил 'кво зло бил разпада' с 2-3 "свързани текста" и нула анализ.
ЗИП
13 Окт 2016 06:15
Мнения: 34,590
От: Bulgaria
Цакич,

Да, късно се сетих за Галиция ! Прав си....

Но тя е около 50 000 кв км и пак не може да преобърне тенденцията.....

Сега се сещам и за Северна Буковина, но тя е едва 8000 кв км.

Мислех за Централна Азия, но няма как, там границата с Англия и Китай не е пипана.....

Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: ЗИП
тото
13 Окт 2016 07:49
Мнения: 714
От: Bulgaria
Последните китайски територии анексирани от Руската империя са в 1911 г. Там кво прави Москва в бъдеще?
urupuchi
13 Окт 2016 08:04
Мнения: 2,329
От: Holy See (Vatican City State)
В няколко текста - синхронни на събитията от преди четвърт век -

Чак пък синхронни... според мен текстовете са написани сега, а не преди четвърт век.
Maximus II
13 Окт 2016 08:35
Мнения: 9,741
От: Bulgaria
Какво не сте разбрали, авторът е ясен, държава съдържаща в себе си големи маси хора с различно национално самосъзнание и локализирани географски, е потенциална жертва на САЩ, за подклаждане на сепаратистки движения, както в Югославия, Украйна и мн. други. Ние с нашето турско малцинство също сме потенциална жертва на Америка. Е ако има национална хомогенност, ти правят "цветна революция"...
amigov
13 Окт 2016 08:53
Мнения: 338
От: United Kingdom
Голяма боза , и то напълно непродаваема на пазара. Статията дълбае в някакви посоки , нямащи нищо общо с реалността в Русия. Тя първо стъпва върху фалшиви фундаменти - "от какво се е разпаднал СССР" . СССР не се разпадна заради федералната си структура , ни най-малко. Отделянето на републиките бе следствие на разпада на Съюза. СССР се разпадна по две причини - вътрешна и външна , влезли в синхрон по едно и също време. Вътрешната причина беше икономическия застой , започнал през 70-те и продължил през 80-те , разминаването между очакванията на населението за бърз растеж на жизнения му стандарт (както през 60-те например) и официалните експозета на Партията и Държавата за съветската икономика. Втората причина беше целенасочената и успешна програма на двете рейгънови управления за саботажи против СССР. Войната с цените на петрола , диверсиите в съветските проекти , подкрепата на муджахидините в Афганистан ... всичко това беше общ план на единна програма на Рейгън , и съвсем не е вярно ,че "Западът се изненада от бързото рухване на СССР" . Изненадали са се тези , които не са били "вътре" в рейгъновата програма... Най-важното обаче в тази ранна "хибридна война" от 80-те години на 20-ти век , беше ключовия удар по хора от ръководството на СССР. Съюзът , наследник на Руската империя , винаги е имал една характерна особеност /в един случай - силна , в друг случай-слабост/ - властовата пирамида да опира в един човек. През 80-те руснаците имаха нещастието да попаднат на един алчен и щеславен партиен карирерист като Михаил Сергеич... Вече става кристално ясно от дистанцията на времето - пробит от американските служби. Троянски кон в Кремъл и то - фигурата на най-високото ниво. Малта , театърът с "преврата" , спешното разтуряне на СССР в Беловежката гора ... нямаха никакви обективни предпоставки. Те бяха индивидуални актове на предателство на съветските ръководители /на Горбачов/ , които на времето се приемаха като скъсване с идеология... Но днес , четворт век по-късно се вижда , късането с комунизма /добро дело по принцип !/ е било претекст за вредене на геополитическите интереси на Москва. Горбачов предаде не толкова комунизма (който щеше да си замине тихо и без него , по "китайски сценарий"...) колкото тежеста на Русия и руский мир в света. Урок разбира се има и той е главно за самите руснаци , а не толкова за останалия свят. Днес виждаме ,че руснаците като че ли са научили геополитическите си уроци. А федерализмът е второстепенна история.
дъртреалист
13 Окт 2016 09:25
Мнения: 11,678
От: Bulgaria
... Айде пак амерканците виновни
А както и да се криеш, истината ВЕЧЕ е великолепно казана:
xilometyr
13 Октомври 2016 00:32
Руското обществено съзнание, точно както и българското обществено съзнание са много близо до феодалното и това определя състоянието на тези държави.
Най-очевидното, всекидневното доказателство за това е корупцията. При феодализма тя не е престъпление, а начин за организация на обществото. По цялата стълбица по-силния феодал раздава на по-малките не заплати, а градове, земи, доходни служби. Цялата йерархия открито живее от осребряването на властта и цялото общество се наглася към това.

Да си жив и все така умен, приятелю
Justinian2
13 Окт 2016 09:53
Мнения: 8,033
От: Antigua and Barbuda
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Justinian2
Nostradamus
13 Окт 2016 09:54
Мнения: 3,641
От: Bulgaria
С уважение към автора, но все пак мисля, че Збигнев Бжежински е по-прав: СССР се срина заради това, че икономическата му система не сработи, след като ентусиазмът на масите угасна и те поискаха да живеят като "ония горе" (у нас това стана, когато се разбра, че само с бригадирско движение не става; и се почнаха разни опити за реанимация на строя, но всички те завършиха неуспешно ). От друга страна, когато дивият/бесният неолиберален (финансов най-вече ) капитализъм вземе връх над социалния такъв (скандинавския модел ), нещата се спихват: кризите през 1929-1933 г. и сегашната го показват доста ясно. Когато една минимална привилигирована част от обществото владее 50% от световното богатство, а останалата част се чуди как да свърже двата края или просто да оцелее, "кренът" на кораба постоянно се увеличава и в един момент той се обръща.
onzi
13 Окт 2016 10:02
Мнения: 9,528
От: Bulgaria
дъртреалист 13 Окт 2016 09:25
кво ли не прави партньорщината. ей го, кръстил се реалист, че и дърт, пък цитира форумната балалайка, дето в последните си мнения няма и един собствен символ, а на сичкото отгоре и го хвали, че е умен

глей му реализма, па оценявай и останалото му.

партньорщини. реализъм. дърт
VOCI
13 Окт 2016 10:37
Мнения: 28,177
От: Antigua and Barbuda
Най-значимата причина за разпадането на Съветския съюз ще трябва да се търси в нейното федерално държавно-административно устройство на национална основа
и необяснимата липса на салам в магазините.
krivata_krastavitsa
13 Окт 2016 11:03
Мнения: 247
От: Bulgaria
Андрей Фурсов - Крушение СССР в контексте мировой борьбы за власть
https://www.youtube.com/watch?v=TJJie5dL7eg
Братя Стругацки
13 Окт 2016 11:13
Мнения: 6,644
От: Russian Federation
„Хранилката" наричаха столовата на Академията на науките. В онези далечни години съществуваха множество такива столови: на Централния Комитет, на Министерския Съвет, на Министерството на отбраната ... И всички бяха „спец"! Всички искаха да ядат, а магазините бяха празни. Тогава банкнотите още не бяха станали зелени, печатаха ги свободно - колкото трябва. А бяха необходими толкова, колкото навреме да платят заплатите. Казват, че днешните пари са осигурени със злато. Старите пари не бяха осигурени с нищо, даже с кренвирши. Помня, как в магазина на ъгъла на къщата, в която живеехме, веднъж седмично се подреждаше голяма опашка за кренвирши. Съседката незабавно съобщаваше на жена ми, шепнейки:
- В нашата дават кренвирши, трябва да вземем!
Попитах жена си, защо „да вземем", а не да „купим". Жена ми е лингвист и обясни, че съществува проста семантична връзка. Купува се това, което се продава, а се взема това, което се дава. А това, което даваха, не напомняше на кренвирши ни по вкус, ни по миризма. На истинските кренвирши даже кожичката е вкусна и хруска между зъбите, а онези бяха в някакво полиетиленово черво. За тези нещастни кренвирши се разказваха много вицове. Ето един брадат. Мъж се завръща в къщи и заварва жена си в леглото с любовника. И спокойно, подпирайки се на рамката на вратата, казва:
- Вие тук се забавлявате, а на ъгъла дават кренвирши!

Фридкин, Записки на привилегирования.
ИлияНиколов
13 Окт 2016 11:45
Мнения: 4,180
От: Bulgaria
Партийно-държавната бюрокрация е**** мамата на целия строй, к'во да се лъжем. Фактически тя се разпореждаше със средствата за производство, проблемът и беше, че не може да наследява имуществото (активите) и затуй осъществи преврат, стана капиталист и съвсем доразсипа всичко. От друга страна работническата класа не можеше да контролира същата тази бюрокрация, която пък успя да си създаде защитни механизми, именно посредством корупция.
Прав е VOCI за липсата на салам по магазините, ама в провинцията бая народ си правеше сам, че и пращаше в Софето, така че не мисля, че тази липса е била чак пък тъкъв сериозен проблем.

Ето нещо интересно от резюмето към книгата на Илиана Марчева "ПОЛИТИКАТА ЗА СТОПАНСКА МОДЕРНИЗАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ ПО ВРЕМЕ НА СТУДЕНАТА ВОЙНА":

"Отпускането на пазарни механизми, поставяне на материалния стимул като важен за мотивиране на строителите на „комунизма“ поражда социалистически консуматорство, егоизъм и стремеж за потребление, което обаче не може да бъде задоволено без да се използват нерегламентираните връзки".

"С отпускането на пазарните стимули се застрашава социалната стабилност на властта, изразяваща се в поддържане на равенство в бедността. Тази особеност на модернизацията се наблюдават във всички източноевропейски членки на Съветския блок и особено в по-изостаналите като България.
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: ИлияНиколов
Han
13 Окт 2016 11:53
Мнения: 18,932
От: Bulgaria
Прав е VOCI за липсата на салам по магазините, ама в провинцията бая народ си правеше сам, че и пращаше в Софето, така че не мисля, че тази липса е била чак пък тъкъв сериозен проблем.
Ся, липсата на салам идва постепенно след като на власт идва режимът на Живков и започва да претворява идеите на брежневизма/живковизма в дела.

Преди Живков магазините пращят от стоки, темповете на развитие са огромни, България бързо се изкачва на първите места в Европа по човешко развитие. И набраната инерция само за 10-15 години от 1946 до 1960 е толкова голяма, че на живковизма са му необходими цели 15-20 години, за да докара дефицит.

Ако в България е имало социализъм, то той е в периода 1946-1956-1960. Той трябва да се изучава когато се говори за социализъм и неговите постижения трябва да се оценяват.

Бай тошовия корумпиран държавно-номенклатурен капитализъм няма нищо общо със социализма.

И по резултатите си личи.ПП. Между другото, Западът търпи прогнилите и корумпирани режими като този на Живков толкова дълго време именно за да може десетилетия по-късно да ги дава като назидателен пример за това "колко е лош социализма".
Редактирано: 8 пъти. Последна промяна от: Han
ИлияНиколов
13 Окт 2016 12:01
Мнения: 4,180
От: Bulgaria
Съгласен съм с Han; малко бомбастично се изказах, че бая народ си е приготвял суджуци, пастърми и други месни деликатеси.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: ИлияНиколов
The Bulgarian Lion
13 Окт 2016 12:12
Мнения: 13,869
От: Antarctica
VOCI 13 Октомври 2016 10:37


Воци , какво става ва? Докато злораствахте, че ниските цени на нефта и санкциите щели са свалят Путин, то взе, че Канада грохна преди Русия.

Канада в пролёте: почему богатейшая в мире экономика оказалась на грани краха
12.10.2016 - 19:28

"Общий долг канадцев превысил показатель валового внутреннего продукта страны и составил $1 трлн 610 млрд, передаёт Bloomberg.
Для государства с одной из самых стабильных экономик в мире это предвещает крах финансовой и социальной сферы.
За последние пять лет ВВП Канады «похудел» примерно на $250 млрд и по итогам 2015 года составил $1 трлн 550 млрд."

http://rusvesna.su/news/1476289717
хикса
13 Окт 2016 12:26
Мнения: 5,046
От: Bulgaria
покрай общежитията на Дървеница само с негри. Не ми се обръща езика да кажа "афроамериканци".


И да се обърне, пак ще е дискриминация, по континентален признак. Тия са били афроафриканци. А ако се опитваш да намекнеш, че американските негри са бегали от дискриминацията в България, нема да ти поверваме.
Добави мнение   Мнения:112 Предишна Страница 3 от 6 1 2 3 4 5 Следваща »