Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Разгромът на СССР: Под дамоклевия меч на федерализма
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:112 « Предишна Страница 5 от 6 3 4 5 6 Следваща
xilometyr
13 Окт 2016 20:06
Мнения: 206
От: Bulgaria
Вътрешната причина беше икономическия застой , започнал през 70-те и продължил през 80-те , разминаването между очакванията на населението за бърз растеж на жизнения му стандарт (както през 60-те например) и официалните експозета на Партията и Държавата за съветската икономика.

Вътрешната причина за застоя в модела на българската икономика след 60-те, е налагането на съветския феодализъм с колективизацията на земеделските земи и построените без пазарна логика ГУБЕЩИ промишлени мастодонти, гордост на "социалистическата" държавна икономика!
xilometyr
13 Окт 2016 20:22
Мнения: 206
От: Bulgaria
японския феодализъм от епохата Токугава и феодализма от времето на Реконкистата, в Испания.
Сбъркал си ме, разбирам само от съветски крепостнически феодализъм, щото съм му съвременник!
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: xilometyr
zdran
13 Окт 2016 21:36
Мнения: 5,272
От: Saint Kitts and Nevis
*
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: sybil
enlil
13 Окт 2016 22:15
Мнения: 372
От: Bulgaria
Е хайде, Xilo! Удари ни всички в земята с един експресно експозе върху класическия феодализъм (както е по Маркс), в съпоставка със социалистическия (както е по собственото ти битие на бивш соцгражданин). За джокер се обаждай на Щурчо.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: enlil
ИлияНиколов
13 Окт 2016 23:02
Мнения: 4,180
От: Bulgaria
Ма вие Ленин чели ли сте.


Човекът беше писал нещо за "здрав социалистически контрол", ама не му се получи.
atlantic1
13 Окт 2016 23:48
Мнения: 406
От: Andorra
Вътрешната причина за застоя в модела на българската икономика след 60-те, е налагането на съветския феодализъм с колективизацията на земеделските земи и построените без пазарна логика ГУБЕЩИ промишлени мастодонти, гордост на "социалистическата" държавна икономика!
Ала бала портокала , тези ли бълвочи ви преподават в училището ? Колективизацията на земеделските земи у нас става още веднага след 9-ти. Първите ТКЗС-та се появяват 1945 , машините са национализирани до към 1948. В средата на 50-те цялото селско стопанство е на практика колективизирано. По-късно ТКЗС-та бяха окрупнявани , а през 70-те направиха АПК , но това не беше принципна промяна. По-скоро комасацията облекчи интензивното селско стопанство и механизацията... Та тука нещо сте объркали хронологията на събитията. А после - какви "мастодонти" , какъв "пазар" ??? Нима не знаете , че имаше СИВ , и всяка страна развиваше това , което беше планирано от СИВ . Нямаше световен пазар , имаше вътрешен пазар между соц.страните , и ПЛАН - кой какво да произвежда ! По времето на СИВ - цялата ни индустрия имаше своя смисъл и логика. Разпадна се СИВ , индустриалните ни единици се оказаха ... мастодонти ! Пък и мастодонти , мастодонти ... ама четвърт век се краде от телесата на тези мастодонти , и още има остатъци по кокалите им... Да не говорим за престъпното умишлено умъртвяване на "мастодонти - конкуренти" като ДЗУ Стара Загора , приватизацията за да бъдат умъртвени "мастодонти" като Девня , Химко Враца и т.н. ... Няма вече мастодонти. Всичко опоскаха и изядоха демократичните гризачи... Припкат из голо поле и гладно църкат !
Данил
14 Окт 2016 00:38
Мнения: 5,850
От: Poland
Днешната структура на РФ си е от съветския период. Бомбата със закъснител,заложена от Ленин в основите на държавата веднъж гръмна,сега чакаме следващия взрив. Жирик правилно предлага намален брой на административни единици-губернии,които да не носят етнически характер. За съжаление Путин предпочита да плаща на местните етнически елити за да има мир и спокойствие. И така получихме етнорелигиозна държава като Чечня,на път да се превърнат в ислямски държавици са и Дагестан,Ингушетия,Кабардинобалкария,Карачаево черкесия и пр.кавказки територии. В т.нар.етнически републики,вкл.Якутия и Тыва,руският етнос е отстранен от главните административни длъжности . Често ,вместо общофедералните закони ,предимство се дава на местни традиции и обичаи. Тази късогледа политика на управляващите в Кремъл,води до отток на етнически руснаци от смесените райони. Кавказ практически е без етнически руснаци,много голямо е преселението от ставрополския край,приволжските етнически републики,далечния изток,крайния север. За изминалите десетина години,спонтанното движение на руския етнос за национално самосъзнание и защита от етническата престъпност беше жестоко смазана. Всякаква проява на руски национализъм се наказва с много години затвор. В същото време,с пари на руските данъкоплатци,се финансира клановият,ислямски режим в Чечня.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Данил
VOCI
14 Окт 2016 05:44
Мнения: 28,177
От: Antigua and Barbuda
Данил , точно така е.
Неверния Тома
14 Окт 2016 10:59
Мнения: 11,681
От: Bulgaria
Независимо искат или не искат властите, нациите съществуват. Те винаги ще се стремят към независимост и ще подронват империите. Какво може да се направи?
-да се изтребят нациите (етническо прочистване). Югославия и нейния край.
-да се освободят, да получат независимост. Край на империята.
-междинно - федерализация.
Когато административните единици не следват етническите граници проблемът се усложнява но не се решава - Карабах.
Какво предлагате?
xilometyr
14 Окт 2016 18:46
Мнения: 206
От: Bulgaria
А после - какви "мастодонти" , какъв "пазар" ??? Нима не знаете , че имаше СИВ , и всяка страна развиваше това , което беше планирано от СИВ . Нямаше световен пазар , имаше вътрешен пазар между соц.страните , и ПЛАН - кой какво да произвежда !
Всеки си прави план и пазарно проучване, но нашите планове извираха от главите на такива, като Пеко Таков, Мако Даков и други такива "корифеи"!
Първите ТКЗС-та се появяват 1945

Първите земеделски производствени коооперации в България са създадени в края на 30-те години на ХХвек, като те са активно подпомагани от държавата. Някои от тях натрупват много положителен опит в своето развитие: в селата Веселиново – Ямболско, Слатина – Ловешко, Върбовка – Севлиевско и др., но нямат нищо общо с насилствената колективизация, която започва от края на февруари 1956г. Обхванати са и планинските райони в края на 1959г. вече над 95% от селските домакинства навлизат в ТКЗС. Фактически селяните са обезземлени и озверени, масовото обезлюдаване на българските села започва!
Соц. лагерът загуби икономически Студената война, а не идеологически, залповете на Аврора още борят гнилия Запад в главите на съветските соцнасталгици!
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: xilometyr
enlil
14 Окт 2016 19:18
Мнения: 372
От: Bulgaria
Ако причините за фалита на соца са наистина икономически, няма никакво логично обяснение защо Куба и Северна Корея все още продължават да съществуват! Нито едната, нито другата могат да бъдат сочени като икономически проспериращи държави. Тривиалното обяснение, че те са насила държани в оковите на комунистическата реалност всъщност потвърждава тезата, че партийната номенклатура у нас (суверенно и независимо от икономическата реалност) реши да се претвори в буржоазна. По този не особено хитроумен начин останалата част от обществото се оказа в оковите на пазарната реалност...Фалитите са иманентно присъщи на пазарното общество и поради тази семпла причина няма как да бъдат вменявани като основен порок на социалистическия феодализъм. При него, ако се вгледате малко по непредубедено, фалити няма. Бяха затворени и разпродадени производствени предприятия. Административно-стопанският актив остана в полето на свободните пазарни отношения да се изявява като експерт- бизнесмен.
Тук споделеното не е адресирано до Xilo и компания, защото на тях никой нищо не е в състояние да им обясни.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: enlil
xilometyr
14 Окт 2016 19:39
Мнения: 206
От: Bulgaria
Фалитът обяви другарят Луканов, ако не се лъжа!
enlil
14 Окт 2016 19:49
Мнения: 372
От: Bulgaria
Да, той го обяви! Защото паричните потоци трябваше да бъдат пренасочени към частни банкови сметки. Капитализъм с пари се прави. Ама защо реститутите не
успяха да изконкурират номенклатурата и да станат гръбнака на пазарния всенароден просперитет, това вече не мога да го обясня...Ще трябва сам да се понапънеш малко, драги ми Xilo.
xilometyr
14 Окт 2016 19:53
Мнения: 206
От: Bulgaria
няма никакво логично обяснение защо Куба и Северна Корея все още продължават да съществуват!
Как да няма, Кастро и Ким си живеят прекрасно, а това е главната цел на "социалистическия" феодализъм, за Човекът начело на държавата да му е на 6!
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: xilometyr
xilometyr
14 Окт 2016 20:14
Мнения: 206
От: Bulgaria
че партийната номенклатура у нас (суверенно и независимо от икономическата реалност) реши да се претвори в буржоазна
Червената аристокрация трябваше да си наследява власта и имотите, та същите около триста фамилии управляват и сега, зад кулисите! Благодарение на тези "бизнесмени" с комунистическа закалка, държим призовото последно място по всички показатели в ЕС!
Pacem
14 Окт 2016 21:47
Мнения: 873
От: Bulgaria
Петрински би било по-научно да се спре и разгледа въпросите, които поставя от гледна точка на определението за нацията.СССР не можеше за се самоопределя като съветска нация, щото тъй му харесваше на сталин.Не съществуваше това понятие в техния идиологически езиков арсенал, на КПСС. СССР можеше да не се разпадне, ако не беше свикан - без наличието на каквато и да било историческа необходимост- конгрес на народните депутати.Но така му се преиска на горбачов, за да бъде признат за президент, твърдо убеден, че по този начин ще спечели окончателно доверието на САЩ. И още нещо. Петрински би било редно да познава едно произведение със заглавието" Ще просъществува ли СССР до 1989 г." Произведение, което беше на български език, но отпечатано в Белгия и прилежно добавено към експонираните образци от философски книги по време на Третия Световен конгрес по социология във Варна през 1971 г. Федерация.Ама че то съвсем не може да се разбере, тъй като отдавна е имало ненужен спор в САЩ. Англия федерация ли са или не? Federation и nation имат един и същи корен ation, който на български се превежда "на Сион"! лично на мен тези думи с това окончание ми говорят съвсев съвсем съвсем друго...за каменистите пътеки и сияйните върхове на една наука, която редно беше да се назовава пролетарска... без страх от умора!
enlil
14 Окт 2016 22:56
Мнения: 372
От: Bulgaria
Не е моя работа да вадя патета от кълчища, в които сами са се уплели. Но много се дразня когато тия, същите се опитват да представят състоянието си като опит за разнищване на проблема в дълбочина. Тезата на патенцата беше, че соцът рухнал под тежестта на собствените си икономически несполуки. А моята беше, че макар и рухнал, той си остана непокътнат в Куба и СКорея. Въпросният прецедент опровергава първата теза и свързва промяната не толкова с икономическата конюнктура, колкото с моментните виждания на партийната номенклатура как най-добре да защити личните си интереси. Кубинската и Корейската компартии са ръководени от фанатици. Българското партийно ръководство е било замесено, види се, от съвсем друго тесто... Общото между тях е, че са тотално дезинтересирани от съдбата на простолюдието.
Н16
15 Окт 2016 14:37
Мнения: 8,441
От: 0
Най-значимата причина за разпадането на Съветския съюз ще трябва да се търси в нейното федерално държавно-административно устройство на национална основа.
Не само - но това е и голяма тема. И съответно и трябва да се търсят причините в Ленинската революция. Защото точно те (болшевиките) - развалят оная държава - за да създадат СССР? След като отстраняват Ленин - на власт идва Сталин. След като с помощта на Жуков и Хрушчов отстраняват Сталин - идва на власт Хрушчов. Но и него го махат - и т.н.

щурчо: Хрушчов обещаваше, че некъде до 80-та годин камунизмо ке биде построен
Хрушчов, след убийството на Сталин - е работил за "американците", но не и за СССР. В кавички, защото не е ясно - какви и кои са били. Kакто и точно той е извадил Крим от РСФСР - да за гo включи в Украйна.
Той и решава, да се купува жито от САЩ - за долари. Въпреки че тогава СССР е произвеждал достатъчно зърно. Както е и финансирал американците - да построят кораби, за да се транспортира това жито от САЩ в СССР. Отделно, че тоя проект е позволил на определена част от съветската "върхушка" власти - да има тайни сметки на Запад?
Н16
15 Окт 2016 14:44
Мнения: 8,441
От: 0
Pacem:СССР не можеше за се самоопределя като съветска нация, щото тъй му харесваше на Сталин.

Има и друго интересно. Сега там и таджики, и узбеки - и т.н., знаят и ползват руски. А не са на нивото на един - да речем - Афганистан или Пакистан.
Иначе през цялото развитие на СССР е имало и силна икономическа престъпност. Където определени групи и интереси са опитвали да прикриват -
за лично забогатяване. A kогато Сталин са го погребвали - е имал само 2 костюма. Нищо ценно, никакви яхти, къщи на Средиземно море и т.н.
Н16
15 Окт 2016 14:52
Мнения: 8,441
От: 0
Ако причините за фалита на соца са наистина икономически, няма никакво логично обяснение защо Куба и Северна Корея все още продължават да съществуват

Причините са много - и въпроса е много обширен. Имаше един американец, беше казал:
Мы бросим всё, что имеем, всё золото, всю материальную мощь и ресурсы на оболванивание и одурачивание людей. Человеческий мозг, сознание людей способны к изменению. Посеяв в России хаос, мы незаметно подменим их ценности на фальшивые… Мы найдём своих единомышленников, своих помощников и союзников в самой России. Эпизод за эпизодом будет разыгрываться грандиозная трагедия гибели самого непокорного на земле народа, окончательного угасания
его самосознания.
Из литературы и искусства мы… постепенно вытравим их социальную сущность, отучим художников, отобьём у них охоту заниматься изображением, исследованием… тех процессов, которые происходят в глубинах народных масс. Литература, театр, кино — всё будет изображать и прославлять самые низменные человеческие чувства. Мы будем всячески поддерживать и поднимать так называемых художников, которые станут насаждать и вдалбливать в сознание культ секса, насилия, садизма, предательства — словом, всякой безнравственности.
В управлении государством мы создадим хаос, неразбериху. Мы будем незаметно, но активно и постоянно способствовать самодурству чиновников, взяточников, беспринципности. Честность и порядочность будут осмеиваться и никому не станут нужны, превратятся в пережиток прошлого. Хамство и наглость, ложь и обман, пьянство и наркоманию, животный страх… и вражду народов, прежде всего вражду и ненависть к русскому народу — всё это мы будем ловко и незаметно культивировать.
И лишь немногие, очень немногие будут догадываться или понимать, что происходит. Но таких людей мы поставим в беспомощное положение, превратим в посмешище, найдём способ их оболгать и объявить отбросами общества… Мы будем расшатывать таким образом поколение за поколением…
Мы будем драться за людей с детских, юношеских лет, будем всегда главную ставку делать на молодежь, станем разлагать, развращать, растлевать её.
Мы сделаем из них космополитов (Ален Даллес)
Добави мнение   Мнения:112 « Предишна Страница 5 от 6 3 4 5 6 Следваща