Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Русия и Китай готвят отговор срещу ПРО на САЩ
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:75 « Предишна Страница 4 от 4 2 3 4
товарищМаузер
13 Окт 2016 19:36
Мнения: 9,625
От: Bulgaria
Па навреме се сетиха, до 2022 супостата планира да има над 500 носителя СъМъ-Три от новите версии. Отделно THAAD и GBI (който вече можем да го броим трето поколение - минаха времената когато лупаха с модифицирани пенсионирани минитмъни) Късо да режем - около 1000 носителя. Като броим по 6-12 EKV на всеки носител, май ще излязат по два-три супостатски бръснаря, тоест EKV за всеки прогресивен клиент, т.е. бойна-глава носител на ЯО, включая нефритено-троновите и имперско-православните. Още малко да се позанимават със шапкозакидателство и скоро америкосите дори няма да се налага да им гасят предварително ламбата (т.е. изпреварващ удар с високоточно оръжие по спътниците и системите за ранно оповестяване).
Dodger
13 Окт 2016 19:48
Мнения: 2,881
От: Bosnia and Herzegovina
А сега, самият руски Генщаб (за който все пак можем да приеме че повече разбира тия работи от форумният русофилиат) казва съвсем други неща!


Виж, ако имаш наблюдения върху военните процеси, едва ли си пропуснал да отбележиш как веднага след началото на кампанията на Русия в Сирия американски и още един бюлюк западни експерти се разлаяха, че до тогава били подценявали възможностите на Русия, на точността и разработките в тяхното въоръжение и подобно.
Така че възприемай статията за ПРО по същия начин. Едва ли руснаците и китайците са се сепнали изведнъж и са разбрали, че ПРО-то можело това и онова.
Само че когато вече си преминал през етап изпитания на ответни мерки и предстои въвеждането им с намереното подходящо решение под формата на различни видове въоръжение - ново или с различна от досегашната употреба, най-малкото е дипломатично да го обявиш по начина, направен от Русия и Китай.
Ако не го направиш, американската сган ще чака само това, за да скочи медийно и да се развони как Русия и Китай нарушават еди какво си, някое членче, параграфче или точка от споразумение или договор.
Тодев
13 Окт 2016 22:19
Мнения: 1,262
От: Bulgaria
emo1971
14 Окт 2016 03:50
Мнения: 6,620
От: Bulgaria
От статията се създава впечатление, че главното опасение на руснаците не произтича толкова от възможностите на американските ракети за ПРО, а от вероятността пусковите контейнери да започнат да съдържат крилати ракети. В случая може би точно количеството им е най-притеснително. С тях за изпреварващ обезоръжаващ удар е малко трудно и дума да става. С изключение на древната и не можеща да лети на пределно малка височина Хрътка, САЩ така и не направиха други свръхзвукови крилати ракети /даже и за най-новата и то противикорабна, дето от години я майсторят за замяна на древните Харпуни, се отказаха да я правят сръхзвукова/. На тези които най-вероятно ще се използват, ще им трябват часове, докато достигнат до целите си.

По мое мнение, дозвуковите крилати ракети вече отдавана са загубили предимствата си пред самолетите, по отношение на съвременните, предвидени да се борят и с крилати ракети, ЗРК. Да летят ниско и да се крият по гънките на релефа, самолетите също го могат и то още от времената на Виетнамската война. По-малкото ефективно радарно сечение на крилатите ракети, не може вече да се смята за кой знае какво предимство, понеже така или иначе, поради полета им на малка височина, преобладаващо ще бъдат откривани на по-близко разстояние, отколкото е максималния обхват на доста по-модерните напоследък радари за ЗРК, където това вече няма да има голямо значение. Малката им скорост пък ще дава достатъчно време, за адекватна реакция на зенитните средства...

Повечето от съвременните военни самолети от своя страна са по-бързи, даже и при пределно нисък полет, по-големи са, което им позволява да носят разнообразни средства за РЕБ, за каквито в малките крилати ракети в най-честия случай място никакво няма /май само в някои руски свръхзвукови противокорабни крилати ракети има и средства за РЕБ, но все пак отстъпващи по възможности на самолетните/, а на всичкото отгоре си имат и пилот, който при сигнал, че самолета му е облъчен от радар, може да предприеме някакви маневри с цел да се отскубне от прехвата, или пък дори да изстреля и някаква противорадарна ракета, разбира се ако му се намира под крилата такава...

В този ред на мисли, не е изключено струва ми се да се допусне, че у някои руски военни са се породили опасения от евентуалната възможност, едновременната атака на хиляди самолети и крилати ракети от всевъзможни направления /корабите и някои от стратегическите бомбардировачи също ще стрелят/ да надхвърли настоящите възможности на руските средства за ПВО всичките да ги отразят и някои от атакуващите летала да съумеят да се промъкнат, дори над стратегически обекти, а в случай че носят и ядрен заряд...

Разбира се ответен удар на подобен абсурд неминуемо би последвал. Не отричам възможностите на новите ПРО ракети на САЩ да ловят и неутрализират неманевриращи бойни глави от стратегически ракети в полигонни условия /туй за касетъчни ПРО ракети нещо май не им се получи/. Даже и обаче да направят достатъчно, че да има не по една, а да речем и по 5 за всяка руска ядрена бойна глава от стратегическа междуконтинентална ракета, а също и за надуваемите фалшиви, то предполагам руснаците не биха сгрешили, ако пред основния облак изпратят няколко, които да се взривят още в горните слоеве на атмосферата /навремето имаха специални 20 мегатонови за тази цел. Не ми се вярва, точно тях да са ги свалили от въоръжение/. Най-малкото, но подобно събитие би изпълнило екраните на всичките насочващи ги тези ПРО ракети радари, със снежинки минимум за половин час /всъщност последствията вероятно ще са много по-сериозни, включително и за самите ракети за ПРО/. Срещу подобен ефект все още предпазни мерки няма открити...

Относно китайците пък, ми не е невъзможно да се чувстват малко неуверени. На път са да се превърнат трайно в икономика номер 1, но като ядрена сила отстъпват не само на Русия и САЩ, а може би дори и на Франция или даже и на Англия...Перспективите им да се доближат в близко бъдеще до водещите в тази област РФ и САЩ също не са особено розови, но вече започват демонстрират самочувствието на свръхсила от този калибър. Това без могъществото на Русия зад гърба им, струва ми се не би могло да изглежда за опонентите им кой знае колко сериозно...

Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: emo1971
товарищМаузер
14 Окт 2016 07:47
Мнения: 9,625
От: Bulgaria
Емо, някои уточнения:
1. Свръхзвукови "стратегически" крилати ракети не се приемат на въоръжение, по проста причина че струват кажи-речи колкото свръхзвуков самолет. Отделно, че за съвременните ПВО комплекси няма значение дали целта се движи с 0,8М или с 3М, особено ако се "вижда" няколкостотин километра. Свръхзвукови противокорабни ракети имат руснаците (и индийците, вероятно и китайците), но това не е панацея. Първо се налага размерите на ракетата да се увеличат - например Х-22/32 е горе-долу с размерите на МиГ-21, второ далечината на полета намалява и се налага носителят да влезе в обсега на "Иджис"-ите. Съвсем друга манджа са хиперзвуковите ракети, но те засега са в най-добрият случай на стадий изпитания. Разликите в ракетното въоръжение на руснаци и американци по-скоро отразяват различните концепции на двете страни, американците се стремят да наклепат много крилати ракети, с малка ЕОП, които в комбинация с лъжливи цели и БЛА просто да "задавят" ПВО на целта. А това, че противникът ще бутне половината от тях - ами наздраве, особено ако за това ползва ракети от ЗРК от типа С-300/400, които струват колкото 4-5 КР, а времето за презареждане е прекалено голямо, а вече идва втората вълна. Руснаците (странно защо) залагат на големи, бързи, усложнени ракети, с изкуствен интелект и бойна глава способна да изтърбуши самолетоносач или половин база. Разгледай новите проекти на едните и другите - НАТО правят крилати ракети с тегло 200 кг. и скорост 0,45М, но за сметка на това с ЕОП 0,005м2, руснаците 6-7 тонни мастодонти.
2. Взривяването на мегатонен заряд в йоносферата за да угаси спътниците и радарите от СПРН на противника също толкова ефективно гаси собствените спътници и радари и има смисъл, само ако ще удряш първи. Един път излетели МБР не се нуждаят от радарно насочване, а в терминалният си участък от полета, няма как и да го получат.
3. Тази концепция с "леките" лъжливи цели е много хитра, но не работи против сегашната концепция за ПРО. ПРО на супостата атакува МБР в три етапа от нейният полет:
3.1. на "маршовият" участък от полета, когато МБР представлява, голяма, гореща и неособено маневрираща цел (СМ-3, курдисани в подкоремието на православните пускови установки за имперските ракети);
3.2. атакува се "пусковата платформа", т.нар. "автобус", който изстрелва отделните бойни глави в пасивният участък от полета (GBI);
3.3. атакуват се отделните бойни глави, но след като атмосферата, слънчевата радиация и гравитацията са извършили абсолютно безплатна и абсолютно стопроцентова селекция на истинските (тежки) от лъжливите (леки) цели. (THAAD, GBI и SM-3 в съответните модификации).
4. Американците имат съществени успехи в идеята за MOKV, последното което успяха да направят е едно от устройствата прехващачи да действа като целеуказател за останалите и прехванаха групова цел, т.е. симулация на разделяща се бойна глава.
bgman13
14 Окт 2016 13:07
Мнения: 6,082
От: Bulgaria
Engels
12 Окт 2016 22:18


Може би - ако ги хвърлят на пазара, то тогава тия пари ще загубят стойността си? Което ще създаде и проблеми в самите САЩ?


Именно! Обаче!
Точно в това е предимството на държавите които не са силно зависими от внос и износ в други държави. По тази причина САЩ например, могат да си позволят да напечатат долари и да обезценят дълга си в долари, при това без особено силно да пострада вътрешният стандарт на американците.
Ще имат големи проблеми само като туристи. Но пък няма да имат дългове.
Е, и ще се загуби доверието в долара, но ако натрупат още дълг и после се освободят от него по този начин, си заслужава.
При Русия и Китай не става. Защото ще понесат големи загуби. Именно защото икономиките им силно зависят от внос и износ към други страни.


Досега САЩ даваха на света зелена тоалетна хартия срещу реален труд. Тая тоалетна хартия се е натрупала в трезорите най-вече на Китай. Но и на останалия свят. Ако не се беше трупала, инфлацията щеше да удари долара много по-рано. Без значение, дали е щяла или не принципно, реципрочното действие на света е той да връща в САЩ долари, а САЩ да му работи ангария. За да стане това, трезорите в САЩ, трябва да почнат да трупат долари. Вероятно това ще стане, като бъде повишен лихвения процент.

Ако изпускането на долари от света стане при срив на долара, тогава САЩ се измъкват само на половина - защото няма да връщат, но няма повече и да получават от останалия свят. Това хич не е хубаво за САЩ, защото стандартът им на живот ще рухне.

По закона на Лавоазие-Ломоносов, нищо в света не се губи само се трансформира. Ако САЩ не потребяват продуктите които произвежда и им подарява останалия свят, останалият свят ще си ги потребява самичък. Това важи с особена сила за Китай. На Китай не му е нужно да си харчи доларите. Може да ги запали, но може и да ги обезцени, което ще му позволи, поне нещо да вземе срещу тях.
Интересно е много, че именно в условията на глобален роб на САЩ, Китай на собствена територия създаде много. Това нещо не е станало, без участието на останалия свят и твърдението по-горе, че не бил имал съюзници не е вярно. Тия които управляваха САЩ (корпорациите) още седемдесетте години издърпаха Китай от сферата на СССР и започнаха да наливат реално в икономиката на Китай, като се възползваха същевременно от Китай, за решаването на вътрешните си америакански проблеми. Сега Китай се е вече откупил (чрез къртовски труд и лишения на милиард и кусур народ). Интересът на Китай не е да си харчи доларите, а да не бъде разрушен от истинска война.

Тука искам дебело да подчертая, че днешната икономика (която не е наука), лъже като дърт циганин, че на Китай му е нужен американския пазар. Ако това беше пазар, добре. Но проблемът е че не е пазар, т.е. не е равностойна размяна. При това положение, Китай ще бъде много по-добре, ако произведеното си го консумира самичък. Т.е. ако се обърне към вътрешния си пазар. Китай си е самодостатъчен. Единственото което той няма са някои суровини. Но тия суровини, може да му ги даде Русия. А има в суровини, по които Китай е номер едно в света.
bgman13
14 Окт 2016 13:36
Мнения: 6,082
От: Bulgaria
VOCI
13 Окт 2016 09:36


ЗИП
12 Октомври 2016 20:09
Де факто между Русия и Китай вече има военен пакт !


Лавров - Ри Бен Троп.
Секретният протокол предвижда разделяне на Монголия с последващ китайски излаз на линията Астрахан - Архангелск.
Верной дорогой идете, тавагишчи.


Искаше вероятно да кажеш Кери - Ри Бен Троп. Ако сравниш схемата от първата половина на 20ти век, от запад на изток АнглоФранция-Германия-СССР, където още по- на запад е новата имперска сила САЩ, с днешната схема от запад на изток САЩ-ЕС-Русия, където новата имперска сила е Китай, аналогичният договор на Рибентроп-Молотов е между ЕС и Русия. Но има друга вероятна схема от запад на изток Китай-САЩ-ЕС, където новата имперска сила е някъде между Китай и ЕС (може да е Москва, а може и да е нещо друго. В последната схема ролята на фашистка Германия се е паднала на САЩ. А в предпоследната на ЕС.

И сега въпросът е коя е днешната фашистка държава. Защото именно тя трябва да бъде по средата, а тия дето са от двете й страни да се бият срещу нея. И тя трябва да е въоръжена най-много от всички. Нали си съгласен? Предполагам, си съгласен, че това са САЩ.

А иначе, предполагам, че във времената на фашистка Гемрания също е имало много фашисти, които са викали ура на фашистка Германия.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: bgman13
Doziris1
14 Окт 2016 13:41
Мнения: 8,837
От: Bulgaria
Putin signs law ratifying agreement with Syria on deployment of Russian air group

More:
http://tass.com/politics/906470
bgman13
14 Окт 2016 13:57
Мнения: 6,082
От: Bulgaria
Тодев
13 Окт 2016 17:28
С мракобеснически режим като Путиновия нямат нужда от никакви подаръци.


Ако си решил да ни запознаеш с детайлите на руската избирателна система, като я сравниш с тия на истинските демокрации (за най-лесно, може да ползваш българскта, зер сме и в ЕС и в НАТО, пък и МВФ не дава на българските банки да ни правят мизерии по недемократичен начин), аз мога само да приветствам такъв един разговор по същество.
А ако ли пък си далече от такава мисъл, значи дрънкаш празни приказки. И в тоя случай, ще ти припомня, че Русия вече е демократическа (капиталистическа) държава. Даже е по-демократическа от САЩ, защото даде право на народа на Крим да се самоопредели чрез референдум, а САЩ и ЕС подкрепиха преврата на Мегданската хунта.

Освен фашистите на Мегдана, САЩ и ЕС подкрепят и ислямистите, създадоха ИД. Освен това са главни дилъри на дрога, като почнеш от Афганистан, където под вещото им ръководство цъфти производството на опиум, и минеш, през Косово, където са баш дилърите, също под ръководството на международните институции.
Doziris1
14 Окт 2016 14:33
Мнения: 8,837
От: Bulgaria
Exclusive: Obama, aides expected to weigh Syria military options on Friday

http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-options-exclusiv-idUSKCN12D2B2
Село_
14 Окт 2016 15:29
Мнения: 5,494
От: Bulgaria
"Евразийският век вече е неизбежен" - това само малко е встрани от темата, много малко.

http://a-specto.bg/evrazijskiyat-vek-veche-e-neizbezhen/

Проектът „Един пояс, един път“ ще следва два основни маршрута. Инициативата ще се фокусира върху съвместното изграждане на онова, което наричат нов евразийски мост по суша от Китай през Казахстан към Ротердам. Други железопътни коридори по суша в рамките на проекта включват развитие на икономическите коридори Китай-Монголия-Русия, Китай-Централна Азия-Западна Азия, Китай-Пакистан, Бангладеш-Китай-Индия-Мианмар и Китай-Индокитайски полуостров.
..
Към днешна дата Китай е подписал меморандум за разбирателство с 56 страни и регионални организации по линия на проекта. Откакто обяви идеята си за инициативата през 2013 г., президентът Си Дзинпин лично е посетил 37 страни, за да обсъди неговото изпълнение. Китайската железопътна група и China Communications Construction Company са подписали договори за изграждане на ключови маршрути и пристанища в 26 страни. Изпълнението на 40 проекта в 19 държави за изграждане на електроцентрали, далекопроводи, петролопроводи и газопроводи вече е започнало. China Unicom, China Telecom и China Mobile ускоряват проекти в страните по маршрута на „Един пояс, един път”, с цел да разширят международната телекомуникационна инфраструктура.
..
От юни 2013 г. насам, в рамките на териториите, участващи в „Един пояс, един път“, Китай вече е влял около 3 трилиона долара в търговия, което е повече от една четвърт от общия обем на търговията на страната. До момента Китай също е инвестирал над 51 милиарда долара в страните по сегашния маршрут на „Един пояс, един път“. Новите сухоземни железопътни трасета ще намалят значително разходите за транспорт в цяла Евразия, ще позволят досега изолираните райони да се свържат ефективно с чужди пазари по суша и вода, което ще доведе до огромен икономически растеж в Евразия.
..
В момента Китай преговаря с 28 страни, сред които и Русия, за изграждане на високоскоростни железопътни проекти, съобщават от китайския производител на влакове China CNR. Това включва огромна съвместна китайско-руска високоскоростна линия между Казан и Москва на стойност 15 милиарда долара. 770-километровата железопътна линия между Москва и столицата на Татарстан, Казан, ще скъси времето за пътуване от 12 часа на едва 3 часа и половина. Китай се съгласи да инвестира 6 милиарда долара в проекта, който ще се превърне в част от високоскоростната железопътна линия между Москва и Пекин на стойност 100 милиарда долара.
..
Западните апокалиптични прогнози, че китайската икономика отива на кино или са просто пропаганда, която обслужва хедж фондове или спекуланти, или се подхранва от липсата на разбиране на дълбоката трансформация, която се извършва с „Един пояс, един път“ в цялостната структура не само на китайската, но и на цялата евразийска икономика. Китай претърпява основна трансформация – от държава на евтината работна ръка в производител на високи технологии с висока добавена стойност.

..Цялостната стратегията зад евразийската инициатива на Си Цзинпин „Един пояс, един път” се осъществява без много шум, но с впечатляващи темпове и трансформира геополитическата карта на света.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Село_
Dodger
14 Окт 2016 21:14
Мнения: 2,881
От: Bosnia and Herzegovina
1. Свръхзвукови "стратегически" крилати ракети не се приемат на въоръжение, по проста причина че струват кажи-речи колкото свръхзвуков самолет.


Посмали Маузо!
Н16
15 Окт 2016 13:06
Мнения: 8,441
От: 0
Русия вече е демократическа (капиталистическа) държава. Даже е по-демократическа от САЩ, защото даде право на народа на Крим да се самоопредели чрез референдум, а САЩ и ЕС подкрепиха преврата на Мегданската хунта. Освен фашистите на Мегдана, САЩ и ЕС подкрепят и ислямистите, създадоха ИД. Освен това са главни дилъри на дрога, като почнеш от Афганистан, където под вещото им ръководство цъфти производството на опиум, и минеш, през Косово, където са баш дилърите, също под ръководството на международните институции.

Много е вероятно, транспортните американски самолети, които кацат в Афганистан - да се връщат в Америка с афганистанска дрога. Митница няма - както и проверки. Кой ще тръгне да проверява военните. Но - техен си проблем.
А сега се забелязва и нещо друго. Насила се подписва договор между Европа (ЕС) и Канада, където Европа да попадне под юрисдикцията на канадски (американски) закони и предприятия. Което е само началото. Май ще се образува блок на САЩ, Канада, Австралия и ЕС против Русия и Китай. Велика Британия - не се знае къде ще е. Тя нали излезе от ЕС. Но остават и Близкия Изток, Африка и Южна Америка.
emo1971
16 Окт 2016 05:31
Мнения: 6,620
От: Bulgaria
товарищМаузер
2016-10-14 07:47:04
Емо, някои уточнения:
1. Свръхзвукови "стратегически" крилати ракети не се приемат на въоръжение, по проста причина че струват кажи-речи колкото свръхзвуков самолет.


Въпросът с цената несъмнено е от изключително значение, но пък от друга страна е поне донякъде относителен. Едно и също оръжие на американците по правило би им излязло няколко пъти по-скъпо, при да приемем еднакво ниво на корупцията в САЩ и Русия, отколкото би им струвало на руснаците. РФ има по-малък военен бюджет от САЩ, ама нещата на практика струва ми се са на кантар...

Отделно, че за съвременните ПВО комплекси няма значение дали целта се движи с 0,8М или с 3М, особено ако се "вижда" няколкостотин километра. Свръхзвукови противокорабни ракети имат руснаците (и индийците, вероятно и китайците), но това не е панацея. Първо се налага размерите на ракетата да се увеличат - например Х-22/32 е горе-долу с размерите на МиГ-21, второ далечината на полета намалява и се налага носителят да влезе в обсега на "Иджис"-ите. Съвсем друга манджа са хиперзвуковите ракети, но те засега са в най-добрият случай на стадий изпитания. Разликите в ракетното въоръжение на руснаци и американци по-скоро отразяват различните концепции на двете страни, американците се стремят да наклепат много крилати ракети, с малка ЕОП, които в комбинация с лъжливи цели и БЛА просто да "задавят" ПВО на целта. А това, че противникът ще бутне половината от тях - ами наздраве, особено ако за това ползва ракети от ЗРК от типа С-300/400, които струват колкото 4-5 КР, а времето за презареждане е прекалено голямо, а вече идва втората вълна. Руснаците (странно защо) залагат на големи, бързи, усложнени ракети, с изкуствен интелект и бойна глава способна да изтърбуши самолетоносач или половин база. Разгледай новите проекти на едните и другите - НАТО правят крилати ракети с тегло 200 кг. и скорост 0,45М, но за сметка на това с ЕОП 0,005м2, руснаците 6-7 тонни мастодонти.


Значение наистина няма, дали е 0.8 или 3М, но това е валидно когато иде реч за малък брой ракети- 1, 2...10. При повече, нещата не е изключено да станат малко по-различни. Предполагам руските адмирали и плановици разсъждават така- Ако се изключат относително екзотичните варианти, като руски подводен ракетоносец с Гранит, незабелязано оказал се на разстояние от 100 или даже и по-малко км. от самолетоносач, то при нормална атака срещу АУГ, за изстрелване на залп състоящ се от под 80 ракети е безсмислено да се говори. Разбира се самолетите на самолетоносача първи биха атакували, горе долу със същото количество Харпуни и поради ниската им височина на полета на последните, основната част от тях биха станали уязвими на около 30-на км. /на такова разстояние за съвременните радари малкото ЕОП не е чак такъв проблем, а и повечето установки разполагат и с оптикоелектронен канал с обхват над 30 км.../ което предвид дозвуковата им скорост, би дало на защитата на руските крайцери и есминци някъде към минута и половина- две, за да се опита да ги неутрализира /в случая приемам, че наблизо няма да присъстват руски самолети, което може да бъде и малко далеч от реализма/. А тя тази защита не е за подценяване, пък това е доста време за автоматизирани ЗРК. Ако Харпуните имаха скоростта примерно на Гранит, то това време би се свило до към то 20-на секунди.

Руският залп пък, много зависи струва ми се от какво разстояние ще се реализира. При височинен участък от траекторията в началото за всичките ракети, то не е изключено и да се провали напълно. Ако обаче е изначално на малка височина, то шансовете дори чак и до 20-на от първоначалните 80 ракети да преодолеят и последния отбранителен рубеж на АУГ /приемам, че в нея има 5 Егиди- 2 с по 4-ри насочващи радара и 3 с по 3 такива, при вариант Стандарт 2 и вертикални пускови установки. Това е горе долу средното положение за нормална американска АУГ към момента/ стават доста реалистични. И заслугата до голяма степен би била на малкото време което дават ниско летящите свръхзвукови ракети на отбраната на групата /включително и на патрулните изтребители/. В случай, че това са дозвукови, също ниско летящи противокорабни ракети, то и 200 да бъдат изстреляни срещу такава АУГ, нито една не би имала шанс да премине. Съвсем не е случайно, че американците напоследък трошат такива луди пари за SM6, и даже започнаха да я приемат на въоръжение преди още да са приключили с изпитанията и... Интересен ще е руският отговор...

2. Взривяването на мегатонен заряд в йоносферата за да угаси спътниците и радарите от СПРН на противника също толкова ефективно гаси собствените спътници и радари и има смисъл, само ако ще удряш първи. Един път излетели МБР не се нуждаят от радарно насочване, а в терминалният си участък от полета, няма как и да го получат.


В случай, че някои противникови крилати ракети и/или бомбардировачи са съумели да преодолеят и последния ешалон на ПВО/ПРО, примерно на Москва, то какво значение би имало вече, че ще угаснат и собствените им радари и спътници?

3. Тази концепция с "леките" лъжливи цели е много хитра, но не работи против сегашната концепция за ПРО. ПРО на супостата атакува МБР в три етапа от нейният полет:
3.1. на "маршовият" участък от полета, когато МБР представлява, голяма, гореща и неособено маневрираща цел (СМ-3, курдисани в подкоремието на православните пускови установки за имперските ракети);


Къде това курдисване на SM3 в подкоремието? Някъде зад Урал или всред ледовете на Северния ледовит океан? Щото ако са по-далеч от набираща скорост и височина стратегическа ракета, не ги виждам как ще се справят още в този участък. Нали SM3 също ще трябва да набере скорост и височина, а ако трябва още от началото на полета си да започне да преодолява и стотици километри по хоризонтала...?

3.2. атакува се "пусковата платформа", т.нар. "автобус", който изстрелва отделните бойни глави в пасивният участък от полета (GBI);


Обикновено този автобус започва да "сваля" "пътниците си", един по един, почти непосредствено след отделянето на третата степен, когато скоростта все още е много голяма. За да е навреме там, кинетичният елемент на наземния в неподвижна шахта GBI /пък и те са само 30-тина, донякъде и защото са ужасно скъпи/ то противоракетата би трябвало да е изстреляна преди стратегическата ракета и то при положение, че е насочена точно към мястото където "автобуса" все още ще е пълен. Едва ли руснаците биха съобщили на американците, точно в кой момент, от кое място, ако ракетата е на подвижна платформа, или пък по каква траектория, ако е от шахта,... възнамеряват да стрелят.

3.3. атакуват се отделните бойни глави, но след като атмосферата, слънчевата радиация и гравитацията са извършили абсолютно безплатна и абсолютно стопроцентова селекция на истинските (тежки) от лъжливите (леки) цели. (THAAD, GBI и SM-3 в съответните модификации).


Аз бях останал с впечатлението, че главната идея на тези трите е да атакуват бойните глави някъде малко след апогея на на траекторията им, където скоростта им още е относително ниска, а също после и по пътя им надолу, ама все още в безвъздушното пространство. Тези кинетични поразяващи елементи, едва ли биха оцелели много дълго при скоростите които им обявяват, в по-плътните слоеве на атмосферата... За крайния етап са предвидени последната модификация на Патриота, пак с кинетичен поразяващ елемент, ама от друг чешит, а също и SM6...

4. Американците имат съществени успехи в идеята за MOKV, последното което успяха да направят е едно от устройствата прехващачи да действа като целеуказател за останалите и прехванаха групова цел, т.е. симулация на разделяща се бойна глава.


Е, работят хората, не мога да им го отрека... То както споменах, отделянето на бойните глави не става едновременно, а и съвсем не летят в компактна група, ама...
...След всичко това как да се съмнява човек, че политическото влияние на разни щури окултни есхатолози от всевъзможните там евангелистко екстремистки, християнско ционистки, милениалистки и пр. подобни малоумни секти, за които армагедона е не само неизбежен, но и горещо желан,... наистина е станало в САЩ огромно?!?


Редактирано: 1 път. Последна промяна от: emo1971
Добави мнение   Мнения:75 « Предишна Страница 4 от 4 2 3 4