Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
А бабите с багажите как ще пресичат?!
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:76 Предишна Страница 2 от 4 1 2 3 4 Следваща
Butch
18 Окт 2016 05:33
Мнения: 6,934
От: United States
ignis
17 Окт 2016 21:26


Вземете накрая нещо хубаво от USA.
На пешеходна пътека - пешеходеца има предимство!!! Наречете го както искате - абсолютно или по друг начин. Стъпи ли пешеходец на пешеходна пътека шофьора спира!
Дали ще чете вестник или ще пише sms няма значение. Дали дете или възрастен, дали си гони балона - също няма значение.
Може да се наложи цяло училище да пресича - чакаш.
It's the law!
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Butch
mick
18 Окт 2016 06:00
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
А извън пешеходните пътеки .. шофьорите ще имат ли абсолютно предимство?

Не мислите ли че абсолютните права създават безотговорни хора? Че това е даже против природата - човек да се пази първо сам?

И едно е всички пешеходци да пресичат както дойде на пешеходна пътека.. друго е само някои деца и някои възрастни да го правят... абсолютното право прави притежателите на това право агресивни и неспособни сами да се пазят.. т.е. опасна комбинация. Още повече, че някои с риск на живота си искат да получат това право, ей така видите ли, законът ме защитава.. ок обаче има едни по-силни закони физичните.. които не можеш да огъваш както си искаш.които казват че първо пешеходеца трябва да бъде забелязан от шофьора.. след това има реакция.. спирачки.. спирачен път ..


То и при автомобилите е така.. каквито и права да има една малка кола.. ако срещу нея е по-голяма.. ще бъде отнесена и независимо кой е виновен хората в малката кола ще са потърпевши. След това и затворите не могат да върнат хората или здравето им.


Редактирано: 1 път. Последна промяна от: mick
Уилт
18 Окт 2016 06:47
Мнения: 6,053
От: Bulgaria
Пазете бабите!
Те са вашата опора в мизерният ви живот..


Добре ли си?

Моите впечатления са, че има сериозна промяна у шофьорите точно в поведението им пред пешеходните пътеки.
Пешеходците се държат по-безотговорно.


atlantis
18 Окт 2016 06:57
Мнения: 16,163
От: Bulgaria
Май само у нас се води този спор. И друг път съм разказвала какво му е направило впечатление на мъжа ми на една германска улица. Излизат от съвещание с немски колеги и кажи речи, го продължават по тротоара. По някое време спират за удобство. В един момент един от немските колеги се удря по челото и ги дръпва в страни. Оказва се, че са спрели до пешеходна пътека и от двете страни са се образували колона от автомобили изчакващи ги евентуално да преминат. След като се отдръпнали, колите продължили без клаксони, без обиди и други видове шеги и закачки. Дали са имали "абсолютно" право остава неясно, но шофьорите на колите са били наясно, че пешеходна пътека се нарича пешеходна, защото е на пешеходците. Те преминават през нея, когато в близост до нея и на нея няма пешеходци. Толкова е просто. И от къде си измислихте, че колите трябва задължително да карат с минимум тридесет километра в час? Щом са в близост да пешеходна пътека, просто трябва да пълзят. И не по закон, а от елементарна човещина. По тротоарите ходят всякакви хора и в определен момент им си НАЛАГА да пресекат.Тези хора могат да бъдат всякакви, болни, луди, слепи, глухи, лошо виждащи и най-вече д е ц а. Те имат ПРАВО да преминат ЖИВИ на отсрещния тротоар. А това, че си се оербил в някаква кола не те прави различен от тях, та да искаш да имаш предимство не само по цялата улица ами и на пешеходната пътека.

В отговор на малоумието на законодателите, аз си имам вече своето отмъщение. Щом тръгна по пешеходната пътека започвам силно да куцам, да провлачвам едва едва крака, да спирам, да се оглеждам изобщо всичко, което може да накара нашенските шофьори да побеснеят. Айде де, бързали били. Ми, ще тръгнат по-рано и, ще карат бавно и внимателно. Живеем в градове, а не на състезателни писти.

Мисля, че е крайно време личните автомобили да се държат извън населените места. В градовете само градски транспорт, линейки, пожарни коли и полицейски такива. С личната кола само до село или на почивка. За да стигнеш до тях с градския транспорт.

За да не се заяде някой, ще добавя сметосъбиращи коли и зареждащи магазините. Е видяхте ли колко са много и без личните автомобили, които са паркирали върху тротоари, зелени площи и от двете страни на малки и тесни улички.
annetaz
18 Окт 2016 07:24
Мнения: 1,778
От: Bulgaria
Не мога да разбера какъв е проблема на пешеходците. Бабите не можели това, децата онова... Десетки години почти нямаше зебри и хората си пресичаха. Отгледала съм две деца и ги научих да пресичат без пътеки и зебри. Без проблем. Зебрите бяха направени, защото на някои места трафикът е прекалено голям и те на практика не могат да се уредят да минат. Първоначално там бяха направени зебри, за да се приучат водачите на толерантност и да отстъпят. Но апетитът идва с яденето! И пешеходците решиха, че улиците трябва да бъдат техни, че през два метра трябва да има пътеки, където да се разхождат спокойно и да си говорят по телефоните. И жертвите не намаляха, а се увеличиха. Защото взеха да стават нахални и да скачат внезапно на пътеките, за да пробват спирачките на колите и да показват превъзходство. А всяка грешка или недоглеждане на водач вече е жертва. Това с абсолютното право е новата фаза от войната. Която е в интерес на някои адвокати и организации, които изкарват пари от смърт. Колкото до бабите, те на 90% пресичат извън пътеките. Първо така са свикнали от преди, а второ не им се върви до пътеката, защото ги болят краката.
atlantis
18 Окт 2016 08:07
Мнения: 16,163
От: Bulgaria
Отгледала съм две деца и ги научих да пресичат без пътеки и зебри. Без проблем.


А внуци? Забелязваш проблемите, когато хванеш внучето за ръка и се опиташ да преминеш на пешеходна пътека /зебра/. Как когато си преминала половината на пешеходната пътека със стиснала до болка ръката на детето, колата която е карала нормално за да спре и да минеш, изведнъж дава газ и те изпреварва. И виждаш младия шебек с остригана гола глава, тъмни очила да ти показва среден пръст, хилейки се от лъскавия джип. Такива растат в геометрична прогресия по улиците.
NVSt
18 Окт 2016 09:02
Мнения: 354
От: Bulgaria

Ще се повторя. На зебрата на Макгахан в Хаджи Димитър (с/у пазара) винаги (ПОСТОЯННО) има повече от 1 човек. Ти, като си се намърдал в тая кола трябва и да стигнеш донякъде... Ако чакаш 2 мин. някой или група да минат, ОК, ама те се влачат кат овце, по 1 на 5 метра. Ясно е, трябва взаимно разбиране.
atlantis
18 Окт 2016 09:07
Мнения: 16,163
От: Bulgaria
Ще се повторя. На зебрата на Макгахан в Хаджи Димитър (с/у пазара) винаги (ПОСТОЯННО) има повече от 1 човек. Ти, като си се намърдал в тая кола трябва и да стигнеш донякъде..


Винаги има и просто решение. А те са най-добрите. Заобикаляш тази зебра и си търсиш друг път. А щом е нескончаем поток върху тази зебра, значи тя е по-необходима на пешеходците отколкото на колите. На такива места се поставят светофари.
atlantis
18 Окт 2016 09:10
Мнения: 16,163
От: Bulgaria
Колкото до бабите, те на 90% пресичат извън пътеките. Първо така са свикнали от преди, а второ не им се върви до пътеката, защото ги болят краката.


Всъщност проблема, който обсъждаме е за пешеходните пътеки /зебри/. Трябвали да се газят баби на пешеходни пътеки, защото са със забавени реакции или не трябва.
хикса
18 Окт 2016 09:24
Мнения: 5,046
От: Bulgaria
Трябвали да се газят баби на пешеходни пътеки, защото са със забавени реакции или не трябва.


Разбира се, че трябва! Така първо, разчистваме пътното платно от неадекватни субекти и второ, помагаме им, в най-добрия случай да си възстановят реакциите, а в най-лошия - да не се мъчат. То, като се замислиш, даже е очевидно, че това трябва да залегне в ЗДП като задължение на водачите.
Европеец45
18 Окт 2016 09:42
Мнения: 1,645
От: Bulgaria
Анетаз,
ти тъпа ли си или така ми се струва?
Егати логиката!
За да се качиш в кола, трябва да си в състояние да я управляваш безопасно, сиреч да си с добро зрение, слух и реакции, да си владееш колата (или общо казано МПС-то), да си минал съответната подготовка за това управление и да имаш свидетелство за това!
На тротоара и на неговото продължение - пешеходната пътека, могат да се движат ВСИЧКИ - и недочуващи, и недовиждащи, и откачени, и едногодишни деца и столетници.Да не говорим за хората с физически недъзи.Не можеш да вмениш на тези хора, че те трябва да се съобразяват изрично с приближаващите автомобили, точно поради простата причина, че те не са в състояние да го направят!
Дежурния
18 Окт 2016 09:51
Мнения: 5,993
От: Bulgaria
да се огледат дали
много близо до пътеката няма бързо движеща се кола, която не би успяла да спре.

може и да е законно?

Естествено, че е законно. Ако стане незаконно, означава спиране на целия автомобилен транспорт. Иначе следва хаос, при всякакви житейски ситуации да не помислиш за собственото си предпазване а да чакаш само другите да те пазят. Има да чакаш. Впрочем това е поредна разновидност на житейското разбиране "аз имам само права, другите само задължения и то основно към мен". Приложението на това разбиране при движението по пътищата понякога завършва с трупове и инвалидност, а в други житейски ситуации - с фрустрация.
Дежурния
18 Окт 2016 09:58
Мнения: 5,993
От: Bulgaria
Щом тръгна по пешеходната пътека започвам силно да куцам, да провлачвам едва едва крака, да спирам, да се оглеждам изобщо всичко, което може да накара нашенските шофьори да побеснеят. Айде де, бързали били. Ми, ще тръгнат по-рано и, ще карат бавно и внимателно. Живеем в градове, а не на състезателни писти.

Как когато си преминала половината на пешеходната пътека със стиснала до болка ръката на детето, колата която е карала нормално за да спре и да минеш, изведнъж дава газ и те изпреварва. И виждаш младия шебек с остригана гола глава, тъмни очила да ти показва среден пръст, хилейки се от лъскавия джип.

Андрешко в града, ще вбесява другите с колите, защото житейските му способности не са му дали възможност да ползва автомобил. А когато се срещне с абсолютно себеподобния, но разположен зад волана, настава вайкането "защо така". Защото са си го заслужили.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Дежурния
Michael_P
18 Окт 2016 10:09
Мнения: 1,767
От: Bulgaria
Съвсем ясно е, че "Становището на Висшия адвокатски съвет по тълкувателно дело № 2/2016 г." е в защита на доходите на гилдията адвокатите. Нищо друго няма какво да търсите и няма защо да се напъвате.
tudor
18 Окт 2016 10:10
Мнения: 1,035
От: Bulgaria
Atlantis ,
особено за колите да не са в градовете. Отдавна ми се върти тази идея в главата. Как да я постигнем обаче? Тук не е Лос Анджелис, че да няма транспорт. В големите БГ градове си има добър транспорт. Охх забравих, някои не мога да минат пеша 100 метра на пазар да идат. А пък едни други ще откачат - как съседите и минувачите по улиците ще видят каква кола имат? Дрифтаджиите и шумните ауспуси пред кого ще се показват???
Michael_P
18 Окт 2016 10:13
Мнения: 1,767
От: Bulgaria
По този начин си увеличават целевата група клиенти.
Дорис
18 Окт 2016 10:14
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
Аз съм и баба, и бавна - с патерица-канадка. Днес искам да си купя зимни обувки, с придружителка. Трябва само да пресека Орлов мост в посока към "Иван Асен". Умирам от страх и от двете платна, макар че има светофари!
Michael_P
18 Окт 2016 10:16
Мнения: 1,767
От: Bulgaria
Подобно на тютюневата индустрия или пък фармацевтичната индустрия.
Dedovec
18 Окт 2016 10:21
Мнения: 3,803
От: Bulgaria
Въпросното мнение, което уж идва от името на всички адвокати, обслужва само адвокатите специализирани по пътно-транспортни произшествия. Създава се т.нар. "пързалка", по която удобно да си заработват хонорари от платежоспособните шофьори. Близко до ума е, че средно статистически пешеходците са по-неудобни за изкарване на хонорари. Затова на пешеходците се вменява "първороден грях", че не са отчели правилно движението на МПС. Само че се "изпуска", че пешеходецът се движи 10, 12 че и над 20 пъти по бавно от МПС. Също толкова пъти за шофьора е по-лесно да предвиди движението на пешеходеца, а на пешеходеца също толкова пъти е по-трудно да предвиди движението на МПС. Да не говорим, че щетата която МПС може да нанесе на пешеходеца е неизмеримо по-голяма от щетата, която пешеходецът може да нанесе на МПС. Всичко това трябва да се отчита, разбира се, в съда. Но българский суд, както е известно, няма задължения към правото, а единствено към съдещите се страни, каквото и да означава това.
Паисий
18 Окт 2016 10:39
Мнения: 3,940
От: Bulgaria
Много са пешеходците които при широк и празен тротоар се мотат по пътното платно! И не са само баби. Моите наблюдения са, че катаджиите не им обръщат внимание, като че ли те не са част от участниците в движението. Виждал съм пешеходци които се срещат на пешеходна пътека, спират и започват да си говорят по средата на същата. Виждал съм и шофьори които профучават под носа на пешеходците на пътеката. Докато не се научим, че трябва взаимно да се уважаваме на пътя, няма да се оправим!
Атлантис, поведението ти не е законосъобразно! Ами по същата логика някой от шофьорите може да си отмъщава на пешеходците като минава с мръсна газ през калните локви когато има пешеходци на близкия тротоар! Докъде ще стигнем така?!
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Паисий
Добави мнение   Мнения:76 Предишна Страница 2 от 4 1 2 3 4 Следваща