Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Има ли живот на село?
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:32 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
генек
09 Яну 2017 19:51
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Не е ново. Но е добре написано. И най-важното - има някакви предложения. Добри, лоши - за обсъждане са. Но ги има - не само констатации...
А статистиките дават повод за размисъл и някаква аргументация. Макар да са си статистики... Хората, хората почти липсват. А те знаят най-добре - не с числа, а с усет...
----------------------------
Сайтът на Генек
Forza NATO
09 Яну 2017 20:15
Мнения: 11,582
От: Bulgaria
генек

Не е ново. Но е добре написано. И най-важното - има някакви предложения. Добри, лоши - за обсъждане са. Но ги има - не само констатации...

Съгласен!
babajaga3-3
09 Яну 2017 20:52
Мнения: 53
От: Bhutan
Мерките са абсолЮтна боза. Циганският проблем щял да се реши с образование, дрън-дрън. Циганският проблем може да се реши задоволително ако циганите се задължат да работят и да ходят на училище. Тогава могат да намалеят и кражбите. Как става - ами като при бай Тошо: много бой. Който циганин иска да учи - да му се даде възможност. За другите - бой и лопата 12 номер и мотика 15 номер и пак с бой ги караш да работят. Циганите от дума не разбират, но много добре разбират от бой.
Но това може да стане едва след разпадането на ЕС, когато от България се изнесат всякакви Хелзински комитети и тем подобни.
Don
09 Яну 2017 21:13
Мнения: 19,057
От: Bulgaria

Солидно и с много основания написан материал. Отдавна не бях чел толкова сериозно виждане.
Полезното идва с възможността да се видят множество мнения, проблемът е толкова наболял, че даже мъчно ще го проговорим.
J_J
09 Яну 2017 21:26
Мнения: 1,199
От: Bulgaria
Мноого отдавна се бях отказал да пиша тук. Но понеже темата е много важна, защото селата не са села а са територия и контрол над територията, си позволявам да дам мнение. Знам че едва ли има полза от него при тооолкова 'абонирани' писачи. Но нека се знае!
И така, четем вероятно верни статистически данни с много невярно тълкуване.
Особено в частта 'ромска' или ако искате циганска престъпност.
Няма такава или онакава престъпност. Трябва да има еднакво отношение на Закона и равенство пред Закона! Аз съм родом от село и твърдя: крадат не само цигани. Краде който може и на когото не му пука. Защото нямаме ни полиция ни правосъдие! Мисля, че точно в-к 'Сега' е давал достатъчно примери в доказателство на твърдението ми.
Относно там мобилните аптеки и дофтурки също простотия. Основния проблем се нарича НАЦИОНАЛНА ТРАНСПОРТНА СХЕМА! Отдавна в Министерство на Транспорта не си вършат работата а слугуват на 5-6 собственика на автобусни компании.
Ако Вие осигурите регулярен транспорт, чрез да речем абонаментни карти, покриващ регионите, няма да имате никакъв проблем. Хората и сега знаят от къде си купуват лекарствата или къде ходят на 'поликлиника'. А не както сега всички автобуси за къде ли не се врат само през В. Търново за цяла Северна България и само през Пловдив за Южна. И има на ден поне няколко десетки автобуса за Плевен при положение, че има и влак и то не един до там.
Мога и още да пиша, но нека и малко приятни и полезни виждания как да се възроди селото на моя специален за целта проект на
http://nad55.jj-bg.info/
auslander
09 Яну 2017 21:36
Мнения: 1,623
От: Bulgaria
Ами всъщност всичко е много просто, както обичаше да казва един мой преподавател по висша математика, макар и по други поводи. Първа мярка - за да се премахне монополното въздействие на едрите земевладелци (а същевременно и за да се оптимизира машинната обработка), трябва да се проведе окрупняване на земните масиви под формата на коопериране, стимулирано от държавата (може да е под формата на безлихвени кредити за техника, субсидии за определено производство, освобождаване от данъци за определен период и прочие). Звучи познато? Така и трябва. Факт е обаче, че с развитието на техниката и химията земеделието осигурява много по-малка заетост. Затова трябва и втора мярка - да се намали напълно естествената иначе миграция към промишлените центрове. Това може да се постигне само с планово развитие на определени отрасли по области. Тъй като капитализмът изначално е неспособен да гледа по-далеч от носа си (днес печалбите, утре ще му мислим), единственото спасение е в (пак) целенасочено стимулиране по места. Опала, пак стигнахме до планова икономика. И оти ручахме жабетата?
ПП - за малко по-особените форумни зеленокожи подмостови персонажи се налага да уточним - всяка уважаваща себе си корпорация използва елементи на плановата икономика. Неизвестно защо обаче (тоест, известно, но това е друга и дълга тема, която неизбежно ще бъде обилно наторена от преждеспоменатите) е някакво табу държавата да бъде разглеждана като корпорация и сакъннедайсибоже някой да спомене, че може да е изгодно да си гледа интереса.
Какъв е изводът? Ами, както напоследък казват често в руския сегмент на интернет (то и поводи не липсват) - кушайте, не обляпайтесь.
ПлесNick
09 Яну 2017 21:36
Мнения: 2,020
От: Bulgaria
Да викаме израелските инструктори - как се прави кибуц, как се "рекрутират" роми за кибуца, какъв дневен режим и мерки за "налагането" му! Баба яга по-горе е права - со кротце (според според еврогейските стандарти! но и со КЮТЕК! Друг начин нема! От първо до четвърто седях с циганин на един чин и му помагах в науките! Минаваше заедно с мен, не повтаряше класа! Приятели бяхме - аз ходех у тях, той идваше у нас! След четвърто моите покойни родители оставиха селото и отидохме в големия град! Адашът без моята безкористна ежедневна помощ постепенно се разхайтил, и зае***бал школото... Поуката е, че со-кротцето и со-малцето-кютек трябва да са НЕПРЕСТАННИ - веднага щом му отпуснеш дизгиня и циганинът зае***бава дисциплината!
rumata
10 Яну 2017 00:03
Мнения: 98
От: Bulgaria
Аз сега живея на село.Първата статия в която има и разумен анализ освен вайкане.Работни места-мисля ,че е добра идея ,за да не правим комунизъм,да се намалят с подходящ процент данъците на фирми които създават работни места в тези региони.Образование-трябва да се махнат делегираните и да се поставят отделни разумни бюджети,като преди това се уедрят училищата, но останат на терен.Има по няколко села на по няколко километра.Транспорта ще е до половин час ,икономически ще е изгодно и ще има достатъчно квалифициран персонал,както и модерни сгради и оборудване.ПЪТИЩА ,канализация,водоснабдяване,електроснабдяване-това е ужасно занемарено и е основна предпоставка не толкова възрастните да отиват в града.Работа сами ще си намерят.Пътищата са такива заради кражбите на политиците и тяхната некадърност.Впряга се каруцата пред коня-не правим път заради малкото жители.а има малко жители заради калпавите пътища.А селски винетки няма.Няма и селска цена за ток или вода.За останалите неща трябва просто контрол ама пак държавата...Не зная какъв е проблема да се накарат водо и енерго дружествата да дължат примерно 50ст. на час на електромер за времето без енергия или с нестандартна такава.Просто и ефикасно.Не да ги наказваме а да ги стимулираме да си вършат работата.Аптеки,доктори и др. ще има ако има хора но вероятно и там има разумни решения.Не мисля,че проблема е толкова голям или нерешим.Просто е загубено много време в бездействие и ако някой иска с малко повече енергия може да се навакса доста и то без много пари.Има напоследък и модна тенденция успели млади хора да бягат а спокойствие в селата но Пътятока,водата и канала са абсолютно задължителни.Останалото ще си го направим сами.Аз мога.
Доси
10 Яну 2017 00:34
Мнения: 11,509
От: Bulgaria
Да ви кажа честно, останах разочарован от статията... Като човек поддържащ къщи в две села смело мога да ви кажа каква е причината за западането на селата - животът на село е труден! Освен ако не искаш да си "безработен" на село и да изпиваш пенсията на родителите си, тогава е лесно докато свършат парите и после требе да се крадне... Всъщност не виждам как човек може да е безработен в едно село, особено ако има 2 - 3 - 5 - 10 декара имоти. Няма начин. Тоест има само един начин - ТОЙ сам да е избрал да е безработен, но това е друг случаи!
ПП. Няма нужда да се плаче за селата, защото бъдещето е там! Просто още не сме го разбрали... А когато се върнат хората, тогава ще се решат и проблемите.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Доси
annetaz
10 Яну 2017 07:07
Мнения: 1,778
От: Bulgaria
Няма живот на село! Вижте няма транспорт, ток, хляб. От снега! Като унищожиха ТКЗС-тата и народа избяга! Разни тарикати заграбиха земите, купиха машини и вече не им трябва работна ръка. Хората бяха прогонени в градовете, в столицата и в чужбина. Затвориха училищата, спряха автобусите и влаковете. Решение ли е децата на учат и да избягат и те в града? Има ли какво да работят на село????? Няма. България тотално ще се обезлюди и селата ще изчезнат. Там ще живеят само пенсионери и някакви цигани. Докато и последните не избягат. То няма вече и какво да се краде. Пълна трагедия! Статията с нищо не помага.
Engels
10 Яну 2017 07:19
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Живея в умиращо село с 70 жители, при над 1000 в миналото.
Единственото работещо решение на този етап е разрешаването на отглеждане на канабис в дворовете.
Всичко друго са илюзии без покритие.
Земеделската земя е вече завладяна и изкупена.
Освен двор в селото нямаш други ресурси.
Engels
10 Яну 2017 07:24
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Пътя, тока, водата и канала са абсолютно задължителни

Точно за тях никой няма да даде пари.
Шако
10 Яну 2017 07:48
Мнения: 1,224
От: Saudi Arabia
Визията на госпожата за бъдещите български села са трогателно наивни - читалища, киносалони и пр. Може би тлаки да ронят царевица и плетат чорапи и редят чеиз момите.
Споко. Няма да изчезнат селата. Ще бъдат различни обаче.
Около градовете и курортите 10-15км селата стават място за луксозен начин на живот. Тук трябва канализация и градски удобства. Излиза обаче "проблема" какво ще правим с панелните комплекси от соца? Какъв живот беше в тях навремето, ех!
В по-широкия пояс (50км) около големите градове специфично продуктово земеделие - зеленчук, плодове, животни. Това зависи от местните умения за които се изисква време да се формират - не става от ден за два да се научиш да гледаш праскови (Сливен), домати (Пловдив), лозя (Пазарджик).
В полупланинските райони едро животновъдство - стада овце, кози, едър добитък. На тия канализация не им трябва и кой знай какви пътища. Там се ходи с добър джип.
В равнините - едри фамилни зърнени ферми с по няколко десетки хиляди декара и мощна техника. И на тия не им трябват канализации и киносалони.
В горите и планините - лов, туризъм, дърводобив. Тук-таме по някоя екзотика като Жеравна за мили спомени по Нова Година за разпускане на градския човек по празници.
Селата със сигурност няма да бъдат такива каквито ги помним, но няма да изчезнат.
timbuktu
10 Яну 2017 08:17
Мнения: 3,986
От: Greece
Селото е минало от времето когато икономиката беше 99% аграрна. Близкото бьдеше е мегаполисите и каквото може да вирее край тях. Естествено мерки трябва да се бземат и да не се изоставят хората. Но това е тенденцията.
Minderbinder
10 Яну 2017 08:23
Мнения: 5,159
От: Bulgaria
Добре е да се изследват и възможните облекчения за базисни услуги - например пътуващи аптеки.

И други 'пътуващи' услуги, особено за по-малките селца. Не е решение, но ще подобри малко положението

Направи ми впечатление плащането на пенсии. Не може ли да се превеждат по сметка и да се теглят от банкомати, както е с помощите за циганите, пък в малките селца, като на Енгелс - пътуваща охраняема кола ?

Като цяло - преструктурирането на селата е неминуемо. Някои ще изчезнат, други ще станат вилни зони и спални на големите градове, някои ще развият малки промишлени центрове, някои - туризъм. Ако се случи чудото да се ограничат циганските набези, много села ще станат по-добри места за живеене.
Шако
10 Яну 2017 08:29
Мнения: 1,224
От: Saudi Arabia
Ако се случи чудото да се ограничат циганските набези, много села ще станат по-добри места за живеене.

И що само циганските набези да се ограничават? За другите може да останат ли?
Пикачу
10 Яну 2017 08:47
Мнения: 8,152
От: South Africa
Това, което ще кажа никой няма да коментира !
Защото се отнася за деконцентрацията и децентрализацията на властовите структури в България.
Правителството Бойко 1 направи някакъв сондаж с преместването на НАП във В. Търново, Агенция Митници в Русе и Комисията по туризма в Пловдив.
Всички софиянци скочиха като един против това кощунство. Което е понятно, но е непонятно защо Правителството не направи поне тая мъничка стъпка. Да се зачете интереса на държавата в ущърб на роднини и съседи.
Сега ми пеят дитирамби за умрялото село, белким не се сетим за пагубната роля на ненаситната ни Столица !
Шако
10 Яну 2017 09:11
Мнения: 1,224
От: Saudi Arabia
Пикачу, тая работа не става с местене на хора и институции. Мани го тоя социално-географски инджинеринг! Ще заселваме Странджа-Сакар, щото на някой във фантазиите му изглеждало красиво и мило!
Дрън-дрън.
Обществото си има свой живот. Индивидуалния човечец щъка насам-натам през животеца, търсейки щастие за себе си и поколението.
Кой му е кеф на апартамент - бега в града на удобство. Друг не ще там де яде да с..е и чист въздух търси по-широчко с дворче на село.
Ако не го мързи много може и зеленчук и марула да си набучи, плод събере и ракийка мераклийска свари. Кокошчици, овчици 2-3 за пресно млекце и с агънце свежо да се облажи по празниците.
Държава, общинари - работата им е да служат и създават малко от малко удобства (колкото могат, колкото пари общи са събрали) на обитаващите територията.
Маните ги тия кампанийни визионерски фантасмагории! Ще им правим площадки и стадиони, сетне киносалони и читалища, друг вика - давайте пътуващи аптеки и доктори това ще спаси положението. До всяка зарязана от родата си баба из пущинаците - полицат, доктор, аптекар и пощальон да й носи пенцията!
Пикачу
10 Яну 2017 09:18
Мнения: 8,152
От: South Africa
Шако, или не си прочел, какво съм писал, или просто толкова си можеш. Затова, да си жив и здрав ! Следващият...
Firmin
10 Яну 2017 09:57
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Два въпроса: какво е състоянието и какво да се прави.

Катастрофалното състояние е резултат, уви, не на катастрофа в чистия смисъл, а на развитието на бавни социално икономически процеси, дълго пренебрегвани и неуправлявани. Това придава устойчивост, за съжаление.

Първо, урбанизацията. Градовете поглъщат алчно населението. И колкото са по-големи, толкова са по-алчни в това поглъщане. Като при това зависимостта съвсем не е линейна, с последващите този факт ярки регионални различия. Не е утеха, но процесът в тази му част е национален, общ.

Второ, застаряването. Поглъщащите алчно население градове имат особен вкус към младото, икономически активно и репродуциращо се, все още, население. Възрастните, тези над 60 години, са с по-висок относителен дял в областите с по-малко население, а то ще рече и с по-малки градове. Отново зависимостта не е линейна. Отново, поради това, са налице съществени регионални различия. Процесът, в тази си част е регионален.

Трето, промяна на етническите относителни дялове. Тук значение има формата на демографската възрастова пирамида за всеки от етносите. Процесите на урбанизация и интензивно застаряване на населението в областите с по-малко население и в по-малките населени места, най вече селата, засягат етническите възрастови пирамиди по различен начин. Тук влияе стремежът на младите в репродуктивна възраст първо да се реализират чрез по-високо образование и квалификация и второ, да отглеждат децата си в близост и при достъп до образователни, здравни, културни и социални услуги с по-високо качество. Етноси, при които образованието, квалификацията и основана на тях трудова реализация не са цел и ценност, а и възможност, разбира се, са по-слабо ангажирани в процеса на урбанизация.

Върху всичко това е трайно наложен и процесът на миграция към страните от ЕС и САЩ, водещ до загуба на най-образованата, квалифицираната, икономически активната и дори пасионарната част от всяка една от етническите общности в страната.

Какво да се прави? Екстремно, има два пътя - да се подчини и адаптира към състоянието и тенденциите държавната политика и действие или пък да се постави за цел пречупване и обръщане на тенденциите, промяна на състоянието. При планирането това води, обикновено, до поне три сценария - оптимистичен, песимистичен, реалистичен. Есенциално е при анализа на тези сценарии да се подхожда честно, отговорно и ... реалистично. С оглед ограничените ресурси, с които разполага държавата. Задължително е, обаче, да има яснота относно целения резултат. Визията. Каква България, с каква демографска и социално-икономическа структура, включително регионална, целим.

Новата тенденция е прилагането на интегрирания подход, известен като планиране на пространственото развитие. Създадена е концепция, създадена е методология, приеха се нормативните актове. СЕГА остава да се осигури стратегически синхрон на всички или поне на повечето стратегии относно демографията, социалните проблеми и решаването им с този подход. Да се обезпечат ресурсно. И да се надяваме ... Бог да е с нас. Защото нещата са твърде невесели. И като състояние, но, уви, и като тенденция.

Скромното ми мнение е, че сме още доста далеч от разбирането за процесите, които обсъждаме. Анализът ни е все още на примитивно ниво. Науката е в дълг. И откъм знанието и откъм създадени със знание инструменти за интервенция. А време няма. Пък и ресурсите ни са, посочих, оскъдни. И, уви, твърде глупаво разходвани. Милион за стадион. Щото премиерът е ритнитопковец или, може би, щото от такива пари лесно се правят ... пари. Мисля си за този същия милион, инвестиран в социални услуги за стари хора, в здравни и образователни услуги и ми се струва, че ще е по-добре похарчен. Но пък трудно се правят големи пари от такъм харч.
КИР СПИТАМА
10 Яну 2017 10:27
Мнения: 888
От: Bulgaria
Единственият сигурен начин за справяне с проблема е посочен на последната картинка в статията.
Всичко друго е само добри пожелания с нулев ефект.
Добави мнение   Мнения:32 Страница 1 от 2 1 2 Следваща