Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Мажоритарната система ще разбие модела на централизиран партиен грабеж
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:23 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
doomchant
11 Май 2017 21:00
Мнения: 5,611
От: Bulgaria
Мажоритарната система ще разбие модела на централизиран партиен грабеж


Ще се премине към децентрализиран модел.
kаily
11 Май 2017 21:24
Мнения: 3,409
От: Bulgaria
Той партийният картел едва ли ще допусне, ма ми е интересно форумният картел какви изгоди получава да не допуска.
Неверния Тома
11 Май 2017 21:27
Мнения: 11,681
От: Bulgaria
Цялата рота не е в крак, само старшината е в крак.
mick
11 Май 2017 21:29
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
София няма да е центъра на вселената. Мъка.


Основното за мен е, че мажоритарната система кара хората да с обединяват.. а пропорционалната - да се делят на все по-малки партийки.
zdran
11 Май 2017 21:36
Мнения: 5,272
От: Saint Kitts and Nevis
Мажоритарната система ще разбие модела на централизиран партиен грабеж

И ще го индивидуализира.
wreckage
11 Май 2017 21:40
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
на тоя човек целото му интервю се състои от съчленени едно към друго противоречия.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: wreckage
Утринен зов
12 Май 2017 00:38
Мнения: 1,538
От: Bulgaria
Дрън дрън. Референдуми трябват за всяко по-значимо решение. Тогава и добър, и лош изборът, ще си знаем, че е наш. А не на тиквопослушните.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Утринен зов
kuper505
12 Май 2017 00:58
Мнения: 989
От: Bolivia
Браво на Иван Сотиров.Каточели е бил мой ученик и сега ме повтара.
aldycrown
12 Май 2017 01:50
Мнения: 7,421
От: Bulgaria
Мажоритарната система ще разбие модела на централизиран партиен грабеж

Приказки за безнадеждни наивници. След като мафията у назе окончателно победи и се явява законен наследник на старата комунистическа номенклатура, няма сила, която може да излезе срещу държавата. Така че свиквайте с положението, ако ви отърва. Ако не, прав ви път навън. Работа за аргати по широкия свят все още се намира...
Шако
12 Май 2017 07:19
Мнения: 1,224
От: Saudi Arabia
Мажоритарно става и може би ще бъде полезно, но трябва задължително да се направят две неща:
- активно регистриране на избирателите. И то не еднократно, а преди всеки избор.
- правителството да се назначава от президента. За това май трябва да се пипа Конституцията. Иначе 240 сравнително независими депутати избрани мажоритарно, слабо споени по партийна линия, не ги виждам как ще се разберат кой да кара влака.
Мишо Константинов
12 Май 2017 10:25
Мнения: 921
От: Bulgaria
М-да. 1) Френската система е категорично различна от предлаганата система "Славчо". Френската е с относително мнозинство, а славчовата - с абсолютно. То вярно, че предложителите не са разбирали какво предлагат. Но -- това е положението. При френската например често трима влизат в балотажа и тогава някой може да спечели с 34%. Или с 33.34%. Ако влязат четирима, може да спечели и с 26%.

2) Системата "Славчо" я има само в бившите съветски републики: Таджикистан, Киргизстан и някои други. Но там втори тур няма, щото на първи "правилният" кандидат печели. Обикновено с 98%. Даже в Мали и Буркина Фасо системата е като френската, а не като "Славчо".

3) Именно системата "Славчо" беше в сила в Народна Република България до 1989. Не че имаше някакво значение, вж. т. 2.

4) Всички сметки показват, че у нас системата "Славчо" може да даде 160-180 мандата на партия с 35-40% от вота.

Разни митични личности и други такива неща, не ми се коментират. Едва една трета от френските избиратели знаят името на мажоритарния си депутат.

Бъдете здрави!

Ottuksum
12 Май 2017 10:44
Мнения: 44
От: Bulgaria
Подкрепям абсолютно! 100 % мажоритарен вод за разбиване на статуквото. Ако ни е страх от промените, винаги ще бъде твърде късно за каквито и да било промени! Партийните централи вероятно няма да го позволят, или ще изцвъкат някое комбинирано недоносче и тогава ще се види дали ние тях, или те нас!
tryy
12 Май 2017 11:04
Мнения: 1,325
От: Andorra
Да, пропорционалната система е класическа форма на узурпиране на правото на хората директно да определят своите представители във властта от партийните апарати. И затова има такава жестока съпротива срещу премахването й. Смесената система не е отговор, защото винаги пропорционалният елемент доминира и се компрометира мажоритарният.Точно до болка!

Гласуващите за "идеи" и сред тях не малко имащи себе си за интелектуалци, забравят че не вкарват идеи в парламента, а човеци, че дори и просто двукраки. Сред тях мошеници и некадърници.
Мошениците и некадърниците-кариеристи имат само една "идея" - как да доставят кокала на собствената си особа, в името на която биха прегърнали каквато и да е идея-носител, идеология или религиозно учение.
За държавното управление, за управлението въобще е по-важно един човек да е почтен и със способности отколкото дали е социалист или либерал. Затова и добрите мениджъри във фирмите не се избират по идейните им пристрастия, а по управленските им качества. Изключвам партийните фирми на пропорционалната система. То па... едни фирми!
tatyana1
12 Май 2017 12:08
Мнения: 4,668
От: Bulgaria
tryy, ще ти дам един много прост пример, за да разбереш колко не си прав. Костадин Костадинов, партия "Възраждане". Според мен е честен човек, и интелигентен. Само че докато беше в Общинския съвет - Варна, единствения законопроект, който успя да докара до дневен ред, но не го гласуваха, беше за смяна на турските имена на местности и улици. Симпатичен ми е, но никога няма да гласувам за него- неговите приоритети не са мои. Освен това съм убедена, че повечето избиратели гласуват за партии и няма да си направят труда да се запознават с 10-тина кандидати. В малките градове всички се познават, но в големите изобщо не е така. И това, че някой не е корумпиран, защото няма достъп, изобщо не значи, че ще си остане такъв, когато има възможности, даже хич.
rumtotko
12 Май 2017 12:45
Мнения: 70
От: Bulgaria
Г-н Сотиров казва: "А мажоритарната система култивира различно мислене - на персоналната политическа отговорност, създава конкуренция между кандидатите, демократизира партиите."

Това може да е вярно, но само когато дадения мажоритарен кандидат се кандидатира сам, абсолютно независим от дадена партия. Това го има във Великобритания, където в горната камера на парламента - Камерата на лордовете - влизат всеки само със своето име. Ако тук в България се въведе чиста мажоритарна система, то зад тези кандидати ще стоят пак партиите. Те ще ги издигат и после избраните делегати ще слушат пак партийните ръководства. Затова аз считам, че поне сега и в близкото (поне 50 години) бъдеще чист мажоритарен избор би бил неправилен. Той пак ще е партиен, но ще заздрави властта на по-големите партии. Само те ще успеят да вкарат депутати. А това поне на този етап няма да доведе до добър резултат.
wreckage
12 Май 2017 12:48
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
Това го има във Великобритания, където в горната камера на парламента - Камерата на лордовете - влизат всеки само със своето име.

Ми няма да влизат под чуждо име. Освен това, лордовете не се избират, а се назначават от кралицата по спъсък, съставен от премиера.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: wreckage
Justinian2
12 Май 2017 12:49
Мнения: 8,033
От: Antigua and Barbuda
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Justinian2
Simplicissima
12 Май 2017 13:14
Мнения: 1,566
От: Bulgaria
Знаменателно е, че Боко всъщност не иска да има конституционно мнозинство в Народното събрание. Дълго време се колеба, после почна да поддаква на референдума по демагогския Си маниер, а накрая Го принудиха да предложи промени в Закона, които да потвърдят референдума.

Ако Боко не иска да има подавляващо мнозинство в НС, това означава само едно: ясно Му е, че такъв един мандат ще му бъде последен. Защото ще има пълната власт и отговорност за всичко, което се случва в държавата. Няма да може да се крие зад никого. И тогава най-после на всички лели, баби, чичета, хлапетии и дори на хранените му хора по общини, общински фирми, държавни служби и дори на работниците от санирането и магистралите ще им стане ясно, че ги владее безскрупулен, некадърен и... но да не ставаме банални. И това ще му е краят. А докато дойде този край ще бъде голям гърч за Него.

И ако това изглежда като добър изход от дългата криза, наречена преход, то не е зле да се подсетим, че баш след Него ще почнем да дълбаем юнашки дъното. Защото след Боковата съсипия ще дойде нещо още по-калпаво!
https://ru.wiktionary.org/wiki/свято_место_пусто_не_бывает
КОЙто е измислил мажоритарните избори в 2 тура с абсолютно мнозинство, той вече е замислил и заместника на ГЕРБ и Боко.
Патагонец
12 Май 2017 15:01
Мнения: 13,267
От: Bulgaria
Да, пропорционалната система е класическа форма на узурпиране на правото на хората директно да определят своите представители във властта от партийните апарати.

Зависи. Ако има пропорционална система с пълна преференция без значение мястото на кандидата в листата, а само подадените персонално за него гласове не е.
Е, мат'рялът действа на принципа 15/15 така, че е в състояние да я опорочи...

Minderbinder
12 Май 2017 16:35
Мнения: 5,159
От: Bulgaria
Не съм прочел статията, но твърдението в заглавието е пълна глупост.

ПП. По въпроса за правото и волята на народа да решава, ще цитирам брат Роджър, изобретателя на Бекона:
"Няма друга напаст, която да е равна на възгледите на простолюдието. То е сляпо и грешно и се явява пречка и враг на всякакво развитие."
Из Opus Minus.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Minderbinder
Minderbinder
12 Май 2017 16:46
Мнения: 5,159
От: Bulgaria
Стигнах до

Но при всички случаи ще доведе до революционна промяна на политическото статукво. Целта не е да бъдат ударени партиите, а да ги принуди да се реформират. Дори и най-влиятелните сред тях стигат 30-40% подкрепа в даден избирателен район. Значи, за да бъдат успешни, трябва да търсят кандидат, който да дава собствен принос, а не да лежи само на партийния вот. Тогава партийните шефове ще трябва да превъзмогнат желанието си да слагат само послушни и доверени хора. Ще търсят кандидати, които са избираеми и ще бъдат принудени да правят компромиси със собствените си интереси.


Този човек очевадно не е наясно как работи мажоритарният модел "Тошко", наричан погрешно "Слави".
Добави мнение   Мнения:23 Страница 1 от 2 1 2 Следваща