Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Затвореното самоуправление спъва българската наука
Добави мнение   Мнения:10 1
бавно загряващ
11 Юни 2017 20:40
Мнения: 1,114
От: Bulgaria
Лесно е да си представим накъде вероятно ще избие при нашите условия това, което предлага авторът.
aldycrown
11 Юни 2017 21:38
Мнения: 7,421
От: Bulgaria
Само това ли остана недоразсипано и недоокрадено?
Materius
11 Юни 2017 21:54
Мнения: 422
От: Bulgaria
Университетите имат много апетитни имоти из центъра на София...Пловдив...Варна.
Работата е ясна. ...борд...айде де...тук параход да плува?
Oraсle
12 Юни 2017 03:08
Мнения: 15,092
От: Bulgaria
Университетите имат много апетитни имоти из центъра на София...Пловдив...Варна.
Работата е ясна. ...борд...айде де...тук параход да плува?

Плува разбира се.
Удивително е как разни хора си мислят че са компетентни да се изкажат по какви ли не теми.
-
Авторът на статията обяснява сравнително очевидни неща, но пак са не снамерили специалисти да разкрият задните му помисли.
mo4o
12 Юни 2017 07:20
Мнения: 204
От: Bulgaria
Това е проблем. Всичко може да стане вкл. и коректно законодателство в тези или подобни посоки. Стига да има енергия от долу и добра воля отгоре.
GeniusLoci
12 Юни 2017 08:24
Мнения: 3,433
От: Bulgaria
Боже мили! Толкова глупости на едно място.
Уважаема редакция, след като ще публикувате подобни недомислици, поне уважавайте читателите си и представете накратко автора им. Щото 80 годишният емигрант-визионер Лазарин, магазинер в САЩ и бивш тунеядец в БАН не трябва да бъде крит в заблуждение на читателя зад титлата "д-р на химическите науки", която той получава навремето по втория начин.
Текстът е пълен с лозунги, демонстрира слабо познаване на университетския модел в САЩ, игнорира този в Европа, няма представа от този в България. Есть такой университет в България, за какъвто бленува г-н Лазаров, с борд/настоятелство и всичките му останали финтифлюшки. Нарича се НБУ. Каква е научната му дейност, г-н Лазаров, имате ли идея? Клони към нула, да не кажа минус безкрайност. Връзката между зле описаната от вас университетска структура и организация и научните изследвания е точно толкова пряка, колкото връзката между състава на закуската ми и растежа на секвоите в Калифорния.
Mrx++
12 Юни 2017 09:18
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
Имах възможност да видя непосредствено каква е ролята на проектното финансиране, как посредством перфектно организирани финансиращи фондове към държавни органи може бързо да се пренасочват изследвания от една област в друга. Например през периода 1985 -1990 г. правителството на САЩ отделяше милиони долари за проектно финансиране чрез различни фондове за изследвания върху получаването на течни горива от въглища. Стотици учени (между
Сега, Лазаринчо много добре си го познаваме. Нали си е въглищар, за въглищата в САЩ се е сетил.
Разбира се чрез фондове и проекти трябва да се рзавива науката. Но какво се прави у нас:
1. Назначи се един счетоводител (доколкото разбрах) за министър на образование и наука. Такова нещо няма ни в белите, ни в жълтите, ни в черните държави.Говори се, че съъщият този субект е провалил сесията на фонда през 2015г. Къде отидоха 18 милиона лева тогава така и не стана ясно. Тъй като той е гербер, има съмнения, че са отишли за някой завой на някоя магистрала или за санирането на някой друг блок.
2. Преди това беше един египитолог, гаче ще строим пирамиди, че той построи една пирамида от доценти и професори, с глупавия си закон.
3. След него дойте един политолог (дето Джимо писа, че политолозите са сегашните ЗаКаПеЧета, от армията преди 1989г). Той говореше за някакви фантасмагории, като . ЗУНКове, за които не знам някой разбра ли какво представляват.
4. След него цъфна рИформаторката Кунева. Тя където се появи и оплесква нещата. Тя така рИформира науката, че замалко да истървем парите от ЕС.
А сега за тези пари от ЕС. Ще се формират 8 центрове за върхови постижения и 11 или12 други центрове за комтентност (такали беше) . От сега ще ви кажа какво ще правят тези центрове. Те ще получат едно големи пари и ще правгят това, което са правили досега. Тези, които няма да получат пари също ще правят това, което са правили досега. Само, че не се знае дали зйчето ще изскочи имено от тези, които няма да получат пари и те не биха могли да разработят добрата си идея. Нали Айнщайн е написал 3-те си велики статии докато е бил чиновник в Бюро за патенти, а не в някакъв център за върхови постижения. .
Правилният подход е да се пуснат много пари за проекти. Тези проекти да се следят дали биха имали приложение. След приключването да се направи преценка и такива проекти да получат допълнително финансиране за тяхното развитие, за пилотни инсталации и т.н. След това да се върви към образуване на фирми в инкубаторите за фирми (такива уж има в Технопарака). Аз забелязах поне 3 обещаващи проекта, когато рецензирах проектите на фонда.
Обаче от Фонда за научни изследвания се оплакват, че получат ли пари за проекти след това МОН почва да ги дърпа обратно. Въобще изглежда Фондът трябва да бъде под друга шапка, а не под МОН. Дали ще е Народното събрание, а според мен най-много му приляга да е под шапката на Прокуратурата, щото много странни неща се случиха, самоубийство, убийство отклоняване на големи пари.
Въобще МОН не признава нито закони, нито договори. Вторите години на проектите 2008-2014 съвсем не са платени. Не знам дали са отпуснати парите и за новите проекти. На рецензентите вече половин година не се изплащат парите за рецензии (по договор трябва да се изплатят след 1 месец). Въобще личи си, че счетоводител ръководи МОН. Навремето си спомня, че поискаш ли пари за пълнители за химикалки от счетоводителя на завода, той се чудеше как да не ти ги даде.
И тук няколко думи за така наречения Технопарк. Доколкото знам за него са изхарчени 60 милиона лева. Единственият резултат беше един скандал, който всички го гледахме по телевизиите. София си имаше технопарк. Това е кампуса на БАН. Нещо повече всеки Технопарк, който съм посетил е едновермено и Бизнес парк. Така е с Техно-бизнеспарка Софиа-Антиполис, който е на 40км от Ница (а не както един от не знам колкото директори на нашият технопарк каза, че е до Париж). Бизнес-технопарка в Будапеща е в кампуса на Техническия университет там. У нас построиха отделно Безнес и Технопарка. Важното е да се строи повече, келепир да пада.
За пръв път чух много благи думи за БАН в Народното събрание. Обаче изглежда с това ще си останат от БАН. Пак ще се следва сръбската поговорка "Наука се прави со паари и со дупе. Паари нема действвайте". Обаче паари има за глупоста "саниране". То е като поговорката "Гащи нема гайда иска". Не знам дали нашите гербери могат да смятат, че да пресметнат колко ще струва санирането на цялата жилищна собственост в България. Сигурно с тези пари ще могат да се построят 2-3 ядрени електроцентрали. Първо пари са нужни за развитие на иономиката и свързаните с нея наука и обраование, заа отбраната също, Чак когато имаме силна икономика можем да мислим и за такива дейности, като санирането.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Mrx++
PopPaskal
12 Юни 2017 19:55
Мнения: 39
От: Bulgaria
............... Щото 80 годишният емигрант-визионер Лазарин, магазинер в САЩ и бивш тунеядец в БАН не трябва да бъде крит в заблуждение на читателя зад титлата "д-р на химическите науки", която той получава навремето по втория начин.............�

1. Какво те притеснява толкова мнението на Лазаров за това, че самоуправлението спъва науката. Много го споделят, вкл. и аз;
2. След пенсионирането си всеки може да търси препитание в други области, вкл, и като магазинер;
3. Според Web of Science в годините до 1995 (докогато Л.Л. е бил част от науката) негови 18 работи имат 120 независими цитирания с H-index = 7. И сега това не са много слаби показатели за "доктор на науките";
4. Ако ще сравняваш НБУ с американски университет, сравнявай го с Community College
5. Създадената и модерирана от Л.Л. група bulgarianscienceproblems има уважението на голям брой български учени.
Sofiaman
12 Юни 2017 21:59
Мнения: 1,199
От: Bulgaria
Става дума за БАН, а Бобъра мълчи. Къде е?
Oraсle
13 Юни 2017 00:41
Мнения: 15,092
От: Bulgaria
Текстът е пълен с лозунги, демонстрира слабо познаване на университетския модел в САЩ, игнорира този в Европа, няма представа от този в България. Есть такой университет в България, за какъвто бленува г-н Лазаров, с борд/настоятелство и всичките му останали финтифлюшки. Нарича се НБУ.

А без борд/настоятелство нещата клонят към МУ-София, СА-Свищов, УниБИТ...
Точно за това става дума в статията.
НБУ няма нито структурата, нито претенциите да извършва сериозна научна дейност. По света има много, много подобни колежи.
Добави мнение   Мнения:10 1