Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Защо най-цитираните български учени предпочитат чужбина
Добави мнение   Мнения:19 1
america1332002
13 Авг 2017 19:01
Мнения: 5,137
От: Bulgaria
Спомням си думите на един партиен секретар в БАН по времето на тоталитаризма: "Да помогнем на по-слабите, способните сами ще се оправят".
изменил е максим горки: "талантът е крехък и трябва да му с е помага докато посредствеността сама си пробива път"
america1332002
13 Авг 2017 19:04
Мнения: 5,137
От: Bulgaria
и защо не работи вае още в ам. университет? отговорът е: отказали са му tenure
cymen
13 Авг 2017 19:27
Мнения: 2,779
От: Bulgaria
"Да помогнем на по-слабите, способните сами ще се оправят"
Хехе, в интерес на истината това го чувам и от хора, които бегло помнят соц-а. Некадърници, които само могат да мечтаят да бъдат "посредствени". Правила има, просто никой няма интерес от спазването им.
Firmin
13 Авг 2017 19:38
Мнения: 33,549
От: Bulgaria

Защо най-цитираните български учени предпочитат чужбина


Колко много думи за нещо елементарно. Отговорът: Ами защото предпочелите чужбина български учени са най-цитираните. Те затова.
комар
13 Авг 2017 21:07
Мнения: 1,910
От: Bulgaria
Аман, и Сега ли падна дотам да публикува ЛЛ

Пенсионерът ЛЛ от години се бори с БАН, заради някогашни лични разправии с института си, възникнали след заминаването му за Щатите.
Яростно подкрепяше Дянков/Игнатов в опита им да унищожат академията, после малко зави в друга посока...

Не че няма проблеми в БАН, но да му се чудиш на менторския тон на ЛЛ - проверка в основните бази с наукометрични данни дава за химика Lazarin Lazarov съвсем посредствени резултати.

Ганий
13 Авг 2017 21:11
Мнения: 15,029
От: Bulgaria
комар
13 Авг 2017 21:07

Основната задача на нашта проробовладелска преса е денонощно да бълва срещу България, Българите и Българското!
Задача над задачите! Денонощно! 365/365 и 366/366 (при високосна година)
Неверния Тома
13 Авг 2017 21:24
Мнения: 11,681
От: Bulgaria
Този гений преди да обвинява всички български учени в посредственост първо да покаже своята гениалност. Интересувам се какъв принос в науката има. Има точни количествени показатели - статии, монографии, цитирания (импакт фактор). Това че е работил в няколко университета, но никъде не са го задържали не е добра препоръка. Даже обяснява популяризаторската му дейност.
А професионалната ревност има навсякъде. И при учените, и при артистите, и при писателите. От нея най-често се оплакват непризнатите. Соцът няма нищо общо.
Sofiaman
13 Авг 2017 22:08
Мнения: 1,199
От: Bulgaria
Отговорът: Ами защото предпочелите чужбина български учени са най-цитираните.

Харесва ми този начин на мислене.
mehudi
13 Авг 2017 23:56
Мнения: 695
От: Bulgaria
преди 7-8 години се опитах да направя проект с бан (те имаха идея, парите от нас, печалбата щяхме да я делим). нищо не стана, разбира се. тесногръдие и поглед не по-далеч от носа, да гепнем стотинката сега и да зарежем хилядарката след 2 месеца. мъка. от тогава като чуя бан - нищо друго не ми идва на ума освен да падне една неутронка там и с тез идиоти да се приключи.
Die Hexe
14 Авг 2017 00:27
Мнения: 7,841
От: Bulgaria
Баси, да се обръща внимание на лл е като да се чете бобърчето по темата БАН :-) То четене иди дойди, но уж сериозен вестник да го публикува?
Предлагам на редакцията за следващия брой да ни представят някое от творенията на стефан д-р ... :-)
Hateras
14 Авг 2017 09:41
Мнения: 1,777
От: Bulgaria
Хексе,
Аз съм почти сигурен, че ЛЛ си има регистрация във форума
АвакумЗахов
14 Авг 2017 09:44
Мнения: 410
От: Bulgaria
да се обръща внимание на лл е като да се чете бобърчето по темата БАН :-) Т

Да бе, ама нали трябва да се пусне нещо наплювателско, то повече се харчи. Я си представи, че се публикува един хвалебствен материал за БАН - какви коментари очакваш да има ?
SerElias
14 Авг 2017 10:55
Мнения: 2,589
От: Denmark
Чудно що Бобърчо още го няма? Я, кво дебело дърво за гризане му е подхвърлил ЛЛ.
Mrx++
14 Авг 2017 11:19
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
В БАН обаче голямо творчество не ставаше,научните изследвания бяха твърде бюрократизирани,
партийният контрол стимулираше уравниловка, нямаше стимули да се гонят високи постижения.
Олеее Боже, повече не може. А защо Лазаринчо не вдигна нивото на БАН? Разбира се, че нямаше уравновиловка. Едни бяха по-така от другите. По-така беше и наш Лазаринчо, щото беше любимец на професор Гергина Ангелова-партизанката. Тогава само тези по-така можеха да отидат на специализация по Хумболт. Аз не можех да отида, защото в едно донесение пишеше, че баща ми бил чиновник в Популярна банка преди 1944г.,, а в институтската партийна организация казали, че баща ми имал банка. Ама Лазаринчо отиде. След 1989г. разбира се оплю професор Ангелова, защото стана демократ. Кога стана сиганин, кога му почерня задникот. Той пишеше някъде, че поради еди каква си причина разбрал, че след това няма бъдещо развитие. Ама това съвсем не беше така. На конкурса за старши научен сътрудник той беше в конкуренция с жената на професор Борисов, н.с. Теребенина, и май тя спечели конкурса. Обаче се обадиха отнякъде и Ланзиринко стана и той старши научен сътрудник. Знаеше се, че него го готвят за виш ръководен кадър в Земеделския съюз. Тогава беше по-трудно да влезеш в него отколкото в БКП. Някои пишат за агентурно име "Лазурит", аз не съм сигурен, обаче.
Иска ми се да опиша нездравата, душна атмосфера в БАН (а и в други български научни институции), която дава възможност на некадърния да налага мърлячеството си, а способният, организираният, независимият - да се свива в ъгъла; атмосфера, която отваря път на безскрупулните; да анализирам некадърната посредственост, която се надушва и подкрепя, самонарича се "колектив", иска да...............................
ха, ха, ха.... Сега да ви открехна кои са тези които дава възможност на некадърния да налага мърлячеството си, а не допускат способния, организирания, независимия, демек Лазаринчо. Това е неговата група, която не го искаше в редиците си, когато той се завърна, защото си го знаят много добре.
Няма подробен, издържан правилник за атестиране, който стриктно да се спазва, няма ясни изисквания за научните степени и длъжности, няма срочни трудови договори и мобилност, няма ясно формулирани отговорности.
айде бе, кой те излъга в това. Ти не си бил член на съвет на ВАК, ама аз съм бил. Имаше стрикно определени минимални изисквания, колко цитата, колко статии, колко от тях с импакт фактор. Едва кога оня египетолог Игнатов, като миникстър, като размъти яко водата, и досега не могат да определят минималните изисквания. Перефразирайки Радой Ралин ще кажа "Не ме е страх от министъра на образованието и науката, страх ме е от образованието на министъра“" А сегашния министър на образованието и науката има образование на счетоводител.
Peer review - процесът (системата за рецензиране) е силно подчинена на принципа "аз на тебе - ти на мене", неотговарящи на международните стандарти публикации не могат да бъдат спрени, дисертационни защити на некадърници минават формално с безмълвно съгласие, непригодни за наука хора се хабилитират за хатър пред пенсиониране.
Наш Лазаринчо пише откровени глупости, понеже тогава дисертациите се разглеждаха от комисии на ВАК със състав 20-22 души, чрез тайно гласуване. Така, че аз на тебе, ти на мене не можеше да има. Хубаво е да не пише в минало време, а в сегашно време, защото сега защитаващите сами си избират удобните рецензенти.
Колективът на научната посредственост генерира враждебност към открояващите се от него, прокужда знаещите и можещите. Колко прокудени от потискащата атмосфера в БАН учени са пръснати по университетите на света? Преди десетина години бях направил една сметка - шестима от десетимата най-цитирани български учени от биологическите науки работеха в чужбина.
Демек прокудения Лазарин от неговия колектив. Я питайте колегите му защо е прокуден. Когато се върна той постави неизпълними условия на ръководството на института. По едно време в САЩ той продаваше сирене и ски. А причините за напускането на най-цитираните учени не са тези, които Лазаринчо изтъква, а изключително ниското заплащане в БАН. Асистент започва със заплата на чистачка. Сега доцент ще взема по-малка заплата от учителка в средното образование.
Авторът е доктор на химическите науки, бивш Хумболтов стипендиант, работил в няколко американски университета, основател и модератор на сайта bulgarianscienceproblems.
В сайта наш Лазарично налага пълна цензура. пуска само съобщения, които му харесват и заявява, че това билл негов сайт.
Сега на въпроса "Защо наш Лазаринчо е толкова лют към БАН". Защото в БАН имаше практика, за да отиде някой в чужбина за по-дълго време да плати определена сума. И той е платил 2000 долара, ама като се връща, неговата група не го иска и затова те са посредствените, а той е "великия" учен.
Лазаринчо един съвет: "Кога маймуната започва да се качва много нависоко по палмата, червеният и задник лъсва. Така, че по-добре си стой под палмата. Излагай мислите си наум, а не по вестникарските чаршафи."
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Mrx++
Mrx++
14 Авг 2017 13:01
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
Предлагам на редакцията за следващия брой да ни представят някое от творенията на стефан д-р ... :-)
кой е тоизи Стефан д-р .... бе Hexce?
Ганий
14 Авг 2017 13:11
Мнения: 15,029
От: Bulgaria
Предлагам на редакцията за следващия брой да ни представят някое от творенията на стефан д-р ... :-)

Mrx 14 Авг 2017 13:01
кой е тоизи Стефан д-р .... бе Hexce?

Предполагам Чолаков...
Ти май никога не си навлизал в потайностите на ИнтернетЯ!
Mrx++
14 Авг 2017 13:19
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
Ти май никога не си навлизал в потайностите на ИнтернетЯ!
Д-р Стефан Чолаков от Швеция ли? Къде се загуби този образ?
Ганий
14 Авг 2017 13:49
Мнения: 15,029
От: Bulgaria
Mrx
14 Авг 2017 13:19

Е, знаеш ги потайностите! Но първоначално ме подлъга.

Даже има форум... Май ще се префърлям натам!

http://www.stefan-tcholakov.com/

http://www.stefan-tcholakov.com/forum/index.php?board=4.0
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Ганий
Даскал Цеко
14 Авг 2017 19:53
Мнения: 7,537
От: Tuvalu
Основната задача на нашта проробовладелска преса е денонощно да бълва срещу България, Българите и Българското!
Задача над задачите! Денонощно! 365/365 и 366/366 (при високосна година)

А при много високосна година - даже 367/367.
Добави мнение   Мнения:19 1