Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Знаете ли за Бизония?
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:106 Страница 1 от 6 1 2 3 Следваща »
хикса
15 Авг 2017 20:00
Мнения: 5,046
От: Bulgaria
Некой от чина ще каже ли кво е Бизония?

И магистратска република?
АвакумЗахов
15 Авг 2017 20:13
Мнения: 410
От: Bulgaria
би-зония е добра находка. Като би-сер.
Иначе - нищо особено.
Nickolas
15 Авг 2017 20:20
Мнения: 8,500
От: Bulgaria
но през Чек-пойнт Чарли движението беше двупосочно, понеже берлинчани от западния сектор ходеха на театър в източния да гледат "Опера за три гроша" и други работи в Брехтовия театър.

Няма как берлинчани да минават през чекпоинт Чарли, защото той беше само за чужденци, за членове на военните мисии, за работещите в постоянното представителство на Федералната Република в източен Берлин и за функционери на държавата ГДР.
Другите пунктове бяха Алфа (Хелмщедт-Мариенборн) и Браво (Драйлинден-Древиц).
Западните берлинчани за да отидат на театър в театъра на Брехт и Хелене Вайгел пътуваха с метрото U-Bahn (защото бойкотираха източната градска железница S-Bahn) и слизаха на (гарата) Фридрихщрасе - от там са точно 200 метра до въпросния театър, 1 км до Комише Опер, малко повече до Дойче Опер, 800 метра до Дойчес Театер и т.н. и т.н. А на излизане преди 24:00 часа минаваха през стъклената постройка Трененпаласт, която беше граничен пункт, а сега е зала за концерти - за да си отидат пак с метрото.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Nickolas
Мурано
15 Авг 2017 20:29
Мнения: 3,298
От: Nauru
Винаги, когато чета 'писаниците' на Маестрото, ми замирисва на моето детство. Понеже той е живял на Попа, а аз живеех до Орлов Мост разказите му са много живи за мен.
braun100
15 Авг 2017 20:42
Мнения: 274
От: Bulgaria
Автора е в грешка за бизония. Това понятие наистина го е имало, но не става въпрос за западната и източната част на Германия. След войната Германия е била разделена на 4 окупационни зони: руска, американска, френка и британска (от които в началото е имало планове да се създадат 4 отделни държави). След известно време американската и британската зони били обединени в Бизония (=две зони), а след това към тях се присъединила и френската и станало тризония. Накрая от тризония станало ФРГ а от руската зона станало ГДР.....
Може да се намери в интернет за секунди.......
arhitektore
15 Авг 2017 20:54
Мнения: 463
От: Bulgaria
Майсторе,ние да не сме попаднали в ебанзония?
zzz07
15 Авг 2017 21:13
Мнения: 5,983
От: Luxembourg
хубаво си беше преводач .....
туй литературата не е като две и двеста.
Добрилов
15 Авг 2017 21:36
Мнения: 324
От: Bulgaria
тва ли само можа да измислиш?
Павел_Маринов
15 Авг 2017 22:21
Мнения: 1,566
От: Bulgaria
Пак един прекрасен текст. Комбинация от фантастика и минало-несъстояло.

Червената армия превзе Берлин и източната половина на Хитлеровия Райх, американците - западната половина. Двете армии се срещнаха на двата бряга на Елба и се прегърнаха. Райхът беше разделен на две окупационни зони, наречени Бизония, както сега Македония я наричат БЮРМ. Понеже Берлин беше в източната зона - разделиха го на сектори. За да преминеш през Бранденбургската врата, трябваше да минеш през Чек-пойнт Чарли.


E Checkpoint Charlie е леко на Friedrichstraße, ама какво да се прави, важното е да се пише. Иначе преди срещата на Елба, имаше среща в Брест. Там съюзниците Адолф и Йосиф се срещнаха, направиха от Полша Бизония и организираха парад. Как се прави Бизония и как едно време се обичаха верните съюзници може да видите тук.
https://www.youtube.com/watch?v=5Fu_LV2gF_4&t=20s
Македония, тя също е творение на големите умове от Коминтерна, чието седалище изобщо не беше в Москоу.

От малък обичах алгебрата и геометрията. В колежа, ако решиш на класно шестте задачи - шестица, решиш две - двойка. Справедливо. Учителят ни Белини никога не ни даваше домашно (девоар а ла мезон) и ни беше любим не заради това. Нито понеже ни наричаше месиеью.


В такива случай винаги съм се чудил как идват тези имена. Белини, а може би бе по-добре Фубини. Е те това е име на даскал по математика. Може един ден да прочетем - "докато Банах ми обясняваше теорията на измеримите множества". Ех славни времена. Този колеж, ех този колеж, напомня ми за следното.


В него играеше моят съученик от колежа Мишо Константинов, който във Франция стана филмовият актьор Мишел Константен. Ив Манвил хареса превода ми за мутрите (Les Gueules), но аз не го харесвам и ако някой форумен франкофон ми подскаже по-подходяща дума, ще му благодаря.


С уточнението от Викито

Мишель Константен (фр. Michel Constantin; 13 июля 1924, Булонь-Бийанкур, Франция — 29 августа 2003, Драгиньян, Франция) — французский актёр. Выходец из семьи русских эмигрантов, настоящие имя и фамилия — Константин Хохлов.


Мишо Константинов и той се е учил на Алгебра при Белини. Това е то, европейското образование, изобщо - комплименти и почитания!
Айде аз отивам в Бизония.
Ариведерчи!
Поздрави!
PlaNed
15 Авг 2017 22:25
Мнения: 4,111
От: Bulgaria
Ами СЕГА? - както казваше Минутко?
Маестро, пак създаде работа на гуглещите!
Първия вече пейстна цитат от уикепедията! Бързак!
За нас, твоите почитатели остава очакването за следващата среща, когато ще можем отново да прочетем новата ти пъстрата писаница
Благодаря ти!
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: PlaNed
Павел_Маринов
15 Авг 2017 22:26
Мнения: 1,566
От: Bulgaria
Автора е в грешка за бизония. Това понятие наистина го е имало, но не става въпрос за западната и източната част на Германия.


Не е вярно, тука става въпрос не за тази, не за онази а за другата Бизония.
oldboy
15 Авг 2017 22:29
Мнения: 1,559
От: Bhutan
За писаницата

Мурано
15 Авг 2017 22:34
Мнения: 3,298
От: Nauru
Тези пъстри писаници трябва да са в отделна рубрика: Среща на Отворковците!
Сполай ти, майсторе.
Nickolas
15 Авг 2017 22:49
Мнения: 8,500
От: Bulgaria
За да преминеш през Бранденбургската врата, трябваше да минеш през Чек-пойнт Чарли.

До 13.08.1961 за да преминеш през Бранденбугската врата просто трябва да преминеш през вратата, като днес. След тази дата чак до 22.12.1989 нямаше как да се мине изобщо.
Точно отпред Роналд Рейгън произнесе историческите слова: Мистър Горбачов, if you... tear down this wall. И на мистър Горбачов не му остана много избор. Танковете щяха пак да дойдат, но тия 17 милиона трябваше да се хранят, а държавата им (ГДР) имаше 26 милиарда долара дългове. Пък вече нямаше и как да разселва цели народи из Сибир, а и пари хич вече не му се даваха. А може и да е нямал.
ГДР-ейските военни, вкл. ЩАЗИ - те пък - славните пазители на завоеванията на социализма, си помислиха, че все някой трябва да им плаща после пенсиите и позволиха да им бучат цветенца из пушките и другаде. Сега си получават пенсиите на 28-о число, преди това обиколиха Европа и Америка, смениха по 5-6 нови автомобила и викат: Ich habe alles vergessen.
От Чекпоинт Чарли до театъра на Брехт и Вайгел са 2,2 км, а от гарата Фридрихщрасе са няма и 200 метра. 200-тата метра идват от това, че трябва да се мине по моста през реката (тоя под гарата), иначе театърът е точно срещу гарата.
urupuchi
15 Авг 2017 22:59
Мнения: 2,329
От: Holy See (Vatican City State)
За да преминеш през Бранденбургската врата, трябваше да минеш през Чек-пойнт Чарли.

Преминаването през КПП Фридрихштрассе не е било нито необходимо, нито достатъчно условие за преминаването през Бранденбург Гейт.
ПП. Закъснял съм, Nickolas е обяснил.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: urupuchi
Dax
15 Авг 2017 23:09
Мнения: 4,462
От: Norway
А заедно с Белини започнахме да решаваме и задачите, дето ги знаете: ако влак 1 тръгне от точка А и се движи със скорост 79 км/ч, а влак 2 тръгне от точка Б и се движи с 55 км/ч, ...........на колко години е бабата на машиниста на влак № 1 и дядото на машиниста на влак № 2 ?
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Dax
Dax
15 Авг 2017 23:13
Мнения: 4,462
От: Norway
E Checkpoint Charlie е леко на Friedrichstraße


Като човек минавал много пъти през Чекпойнт Чарли /когато беше чекпойнт, а не туристическа атракция като сега/ потвърждавам, и отбелязвам, че това е единственото вярно нещо, което си писал от много време насам
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Dax
Damage_case
15 Авг 2017 23:27
Мнения: 1,839
От: Bulgaria
Покрай превода на "За кого бие камбаната", навремето Бачото вероятно е напълнил поне 1/2 купе с литература за Испанската гражданска война в някой от вагоните, но с годините е позацапал пистите или пък вратата на купето заяжда, та е забравил, но това с "армейската демокрация" вече е тествано. В републиканските части от Каталуния , Паис Баско и Навара, съставени от анархисти, решенията за атака, отстъпление, как да се постъпи с пленените и пр. са се взимали след гласуване, като върхът на тази новаторска практика е било въвеждането на един почивен ден в седмицата. Най-вероятно са си гласували и задължителна сиеста. Както показва развоят на бойните действия, тази иновация определено не се е оказала печеливша.
gluhar4e
15 Авг 2017 23:37
Мнения: 2,246
От: Greece
Само Брехт ли са можели да гледат западноберлинците? Други постановки не?
Каква скука!
Limed
15 Авг 2017 23:45
Мнения: 20
От: Spain
Дааа....
Част от коментаторите под ,, писаниците ,, са от зоните... ,когато имаше А група.
Димитри Иванов е от А група.
А тези от зоните са , както казват у Дупница от ебем ти група.
И това казват- ,,Слънце грее , дъжд вали - мечка се жени,, , защото и у Дупница има почитатели на Шагал и такива ,които не са чели дори Винету ,но са чули за него от Б.Б.
Рики Еповери
16 Авг 2017 00:10
Мнения: 5,553
От: United States
Уджас , какой та. Б-р-р-р-р-р-рр-р-рррр.
Нито ред за ам-бомбардировките на Попа, кой съобщи за Чернобил първи и телекса на горния етаж .
Не може да бъде.
Добави мнение   Мнения:106 Страница 1 от 6 1 2 3 Следваща »