Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
„Окончателна и вечна“
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:33 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
aver4e
06 Сеп 2017 19:58
Мнения: 12,201
От: Bulgaria
Цели 67246 българи, предимно от северните добруджански покрайнини, натоварени на параходи, на 110 влакови композиции, на 372 военни и 45 частни камиона, на каруци и даже пеша, се преселват в България във времето от 1 ноември 1940 г. до 1 февруари 1941 г. В същото време почти 84 хиляди румънски колонисти, заселени в Южна Добруджа основно след Първата световна война, се прибират в Румъния.

Излиза че румънците са били повече
генек
06 Сеп 2017 20:17
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Котка -
Компанията -
щурчо
06 Сеп 2017 20:18
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
На тая дата е редно да се отбележи превземането на Тутраканската крепост от славната българска войска.
Най-модерната румънска крепост пада.
Малкият Вердюн.
Рано сутринта на следващия ден, 6 септември, след отблъскването на упоритите опити на румънските войски за контраатаки преславските и софийските бойни части, само за 33 часа, с непозната за най-новата военна история атака до момента, превземат по блестящ начин най-модерната за времето си румънска крепост. Пленен е целият румънски гарнизон. Много от войниците и офицерите се опитват да се спасят с бягство през река Дунав, но почти всички се издавят. Пленени са около 28 000 румънски войници, около 450 офицери, 150 оръдия, всичкото пехотно оръжие, боеприпаси, други материали, техника, каруци, коне и др. Вечерта на 6 септември прославеният генерал Киселов влиза победоносно в отново върнатия на България град Тутракан. Свободата е извоювана с цената на 1764 загинали български юначни бойци. В Тутраканската епопея оставят костите си общо 8000 войници от двете воюващи страни. Това сражение се превръща в един от върховете на българската бойна слава.

хикса
06 Сеп 2017 20:19
Мнения: 5,046
От: Bulgaria

Излиза че румънците са били повече


Ама те са били колонисти, а българите - представители на люлката на българската държава, наследници на ордата на Аспарух, които са дошли, когато румънците са били още диваци и варвари и даки и не са имали държава, затова нямат права! Макар че има лека неточност тука, люлката трябва да е някъде на изток от Черно море, а в Добруджа държавата е дошла по-късно, чак когато е проходила.
щурчо
06 Сеп 2017 20:27
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
Бащата на Румъния е Бонапарт III. И фанариотите.
Инак с бракята власи сме една кръв и вяра.
Юще от времената на Буребиста, Децебал, Теодорих, Исперих...
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: щурчо
antroposbg
06 Сеп 2017 20:35
Мнения: 19
От: Bulgaria
Границата не се мести "значително на юг", а на север.
Калмука
06 Сеп 2017 20:59
Мнения: 191
От: Bulgaria
Мизия Тракия Македония!!! А Добруджа къде е ?
gluhar4e
06 Сеп 2017 21:00
Мнения: 2,246
От: Greece„..излиза, че румънците са били по-вече..„
Това са колонисти, както пише автора. Когато 13г Румъния окупира Ю. Добруджа, тя довежда и своя администрация. Във всеки град и село кметската управа, бирници, полицейските служби, учители са пришълци румънци. Отделно армията . В училищата се преподава на румънски и е било забранено да се говори на български в двора на училището. В кметствата и данъчните също се е говорело само на румънски.Вестниците-румънски. Търговията също е изключително в румънски ръце.
Когато става размяната на население точно тези, пришълците ги броят като че ли са местно население на Ю. Добруджа и са равностойни на българите от С. Добруджа. Както казват в нашия край - С една бохчичка дойдоха и си тръгнаха с каруци натоварени с връх. А преселниците от С.Добруджа оставят ниви, къщи, имоти. И доколкото разбирам, Румъния нищо не обезщетява, защото...прави „размяна„ На нас нахлузват да плащаме и обезщетение.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: gluhar4e
mehudi
06 Сеп 2017 22:08
Мнения: 695
От: Bulgaria
състудентите на баща ми от кранево говореха румънски, щото го бяха ходили в средно у-ще по румънско. от друга страна - в някаква степен глупава статия - вместо да се разглежда историята (вече бая далечна) просто като факт, без емоции, има някакъв ура патриотизъм - дай сега да си връщаме автохонните бг земи и да трепем румънците и тн. вече сме в юропската юния и редно да се възприемаме като европейци, колкото северна добружда е наша, толкова и южна е тяхна. от статията лъха на реваншизъм, което ми е противно. остава да почнем да се бием за земи като преди 1 век вместо да гледаме как задружно може да живеем по-добре.
ОБЛАК
06 Сеп 2017 22:21
Мнения: 1,029
От: Bulgaria
Петрински, да беше погледнал картата! Па някой грамотен да ти покаже къде е север, къде юг! НА СЕВЕР е преместена границата!
ttanchev
06 Сеп 2017 22:35
Мнения: 1,880
От: Bulgaria
Прокудени от домовете и земите си българи от Северна Добруджа на гара Добрич
И понеже от всички балкански народи, руснаците най-много обичат нас, през 1878 харизаха Северна Добруджа на България. И защо не? Що да не си направят помен с нашата питка. Рубладжиите в България ще викат ура тъй или иначе.
gluhar4e
06 Сеп 2017 22:39
Мнения: 2,246
От: Greece
mehudi

Ъ-хъ!
Само гдето веднага след 90г Румъния започна с претенциите. То не бяха пропаганди, то не бяха листовки..
Миналата година срещам мой съученик след много години. Как си, що си, има работа?, няма работа! , и той ми казва - Виж какво е тука! Като че ли по-добре ще е ако минем към Румъния. Ето, румънците са по-добре...
Та....целенасочена ли е икономическата пустиня, в която превърнаха Добруджа?
А вие си гледайте, гледайте си, но поне свалете розовите очила.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: gluhar4e
Федаин
06 Сеп 2017 23:19
Мнения: 4,803
От: Bulgaria
И понеже от всички балкански народи, руснаците най-много обичат нас, през 1878 харизаха Северна Добруджа на България. И защо не? Що да не си направят помен с нашата питка. Рубладжиите в България ще викат ура тъй или иначе.

А какво правеше дедо ти , кога у Клисура гръмнаха с топчето и Ботев мина Дунава? Беше у сламата в по-добрият случай или тичаше да донася за айдуците в по-лошия. А кога Сталин набутване Северна Добруджа у ръцете на българите , българските фашисти що я харизаха на румънците , а? Да си чувал знаменития тапегюзки лаф "не ви щем ни меда , ни жилото" , а?
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Федаин
blue_fish
06 Сеп 2017 23:33
Мнения: 331
От: Bulgaria
За това север-юг местене на границата: няма как авторът да е допуснал толкова елементарна грешка, както някои помислиха. Явно в имал предвид, че границата е била прокарана много по на юг, отколкото е трябвало и така много земи с историческо българско население в Северна Добруджа остават в Румъния.
щурчо
06 Сеп 2017 23:56
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
Да си чувал знаменития тапегюзки лаф "не ви щем ни меда , ни жилото" , а?

Тоя лаф е на известният русофил Драган Цанков.
От негово писмо до руския дипломатически агент Михаил Александрович Хитрово.
И е публикувано у в. "Независимост". Мдаа...
Откровение Варухово
07 Сеп 2017 01:15
Мнения: 736
От: Bulgaria
Да беше споменал Петрински за предложението на чичко Сталин през 1940 за ЦЯЛА Добруджа и 'славянско обединение'. Щеше да стане интересна статия. А сега - автохтонно население, ала бала....

ПП Според данъчните документи от първата половина на 19в (т.е. времето на Османската империя) 75% от населението на Добруджа са мюсюлмани. Допълнително има и значителна група гагаузи. След Освобождението голяма част от тях бяга в Турция и Добруджа се заселва с 'автохтонно' българско и румънско население.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Откровение Варухово
Agasi
07 Сеп 2017 02:54
Мнения: 907
От: Iran, Islamic Republic of
Според разпоредбите на Крайовския договор българската войска трябва да заеме Южна Добруджа между 20 септември и 1 октомври 1940 г. В Добрич, Силистра, Тутракан, във всяко село и паланка на областта войниците ни са посрещнати с невиждана и всеобща радост, като освободители (вж. Изображение); същото безгранично приповдигнато настроение цари и навсякъде в страната.

Е как така? Теа не беха ли монархофашисти, как така невиждана радост? Опа, да бе! То по това време партайгеносетата хитлерофашисти и таваришчите комунисты са друзя, побратими и братя по оръжие в поделянето на Полша, та ВСЕ ОЩЕ в монархофашизма нема нищо лошо.
I_dukov
07 Сеп 2017 08:54
Мнения: 365
От: Bahamas
Явно в имал предвид, че границата е била прокарана много по на юг, отколкото е трябвало и
То с великите автори е така. Някой трябва да обяснява какво са искали да кажат.
Памфуций
07 Сеп 2017 09:09
Мнения: 4,328
От: Bulgaria
поред данъчните документи от първата половина на 19в (т.е. времето на Османската империя) 75% от населението на Добруджа са мюсюлмани. Допълнително има и значителна група гагаузи. След Освобождението голяма част от тях бяга в Турция и Добруджа се заселва с 'автохтонно' българско и румънско население.


Не съм сигурен, че са били 75%, но наистина са били най-голямата група население.
Любопитно е, че Петрински в този матр'ял при всичките приказки за "автохтонното българско население", "българщината в Тулчанско и Констанцко", някак срамежливо пропуска да обясни корените на проблема - а те са, че Добруджа, в която почти няма влашко население , през 1878 г., е дадена на Румъния. Не само това, но и границата не е напълно уточнена, така че в следващите десетилетия българо-румънската граница е обект на диспути, арбитражи и подклажда непрекъснато напрежение между двете съседни държави.
БившВълков
07 Сеп 2017 09:46
Мнения: 94
От: Bulgaria
Според Санстифанския мирен договор, границата между България и Румъния е била с 30 - тина км. на север от сегашната. Но според Берлинския договор наложен от Великобритания още по-голямо парче от Добруджа е подарено на Румъния.
kite
07 Сеп 2017 16:29
Мнения: 152
От: Bulgaria
Покойният ми дядо разказваше за тези събития. Не са имали никаква време да подготвят заминаването си- изоставили са ниви, добитък, къща на няколко поколения, като единствено са могли да натоварят в каруца най-ценните си вещи. В България ново начало от нищото, компенсирали са ги с по-малки по размер и по-ниско качество земи, наново е трябвало да построят свой дом.
Въпреки трудностите, дядо ми беше щастлив, че семейството му се завърнало в родината!
Добави мнение   Мнения:33 Страница 1 от 2 1 2 Следваща