Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Депутатите все пак ще обсъждат отсрочка за новата такса смет
Добави мнение   Мнения:17 1
ПлесNick
13 Сеп 2017 20:15
Мнения: 2,020
От: Bulgaria
Крайно време е Властта е да допълни "замърсителят плаща" с "...а общината ще ИЗКУПИ от отделното домакинство ВСИЧКО РЕЦИКЛИРУЕМО, което домакинството ОТДЕЛИ от своите ОТПАДЪЦИ!"
Крайно време е да проумеем, че отпадъци НЕ е равнозначно на смет, или още боклук!
Отпадъци за домакинството са всички неща, станали ненужни за него, тоест отпадат от потреблението му! Сега отпадъците домакинството богаташки изхвърля в сивата голяма кофа, и не вади НИЩО рециклируемо от тях! Няма ИНТЕРЕС да го ОТДЕЛИ, и СОРТИРА в няколко отделни торби! Изхвърля всичко отпаднало в кофата - за циганите, ТИТАНите, АЕСите, ВЪЛКА и разни други тарикати, които го товарят и като СМЕТ депонират окончателно на СМЕТИЩАТА! И затова, според ЕВРОСТАТ, България изхвърля ежегодно като смет на бунищата по 465 кг на глава от населението! Най-много в целия ЕС! България, за разлика от Швеция да речем, не е разбрала че ОТПАДЪЦИ минус РЕЦИКЛИРУЕМИ наща е равно на СМЕТ! Швеция рециклира 99% от отпадъците си - преди известно СЕГА пусна голяма статия за Швеция! Редакцията да вземе да я прати на всеки един от онези в Парламента, дето ще обсъждат отсрочката!
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: ПлесNick
Бобърче
13 Сеп 2017 20:17
Мнения: 3,849
От: Bermuda
Не само такса смет, но и такси ток, вода, телефон и газ /ако имаш последното/ трябва да се въведат, ако имаш имот в регулация.
Дори и да не е застроен имота, дори и да не консумираш трябва да се плащат ежемесечни такси по гореописаното - така, както е в белите държави на запад.
сандвич
13 Сеп 2017 20:37
Мнения: 111
От: South Sandwich Islan
и въздух, и въздух!
Eisblock
13 Сеп 2017 21:28
Мнения: 9,157
От: Iceland
Дори и да не е застроен имота, дори и да не консумираш трябва да се плащат ежемесечни такси по гореописаното - така, както е в белите държави на запад.

- Да бе, точно така ли е фъф "белите" държави? Дай линкче нещо, примерче ако може?

Щото моите впечатления са други, събрани из света и близката околност... Откъде на къде ще плащам нещо, което не съм пожелал, което е докарано до границите на имота ми щото така било запланувано и аз да го плащам без консумация на услугата?! Освен това, никой няма право да ти вкарва в собствения имот нещо, което не си поръчал.

Колкото до сметта, цялата тази галимация ми се вижда много, ама мнооооого куха. Вероятно пак някаква измамна схема или вседесъщата сила с кривите краставици е измудрила някакво ново натягане и ново обирджийство над плебса.
ОБЛАК
13 Сеп 2017 22:44
Мнения: 1,029
От: Bulgaria
Уж избрахме хора да ни управляват, а те се чудят как да ни уморят. Двама възрастни отделят само кухненски отпадъци. Плащат 200 лева на годината такса. Малко ли е? Колко да е? Докато останат на леп и шарена сол?
fractal
14 Сеп 2017 00:33
Мнения: 9,824
От: Bulgaria
фирмите производителки на храни правят опаковки по 100-200 грама на храни после гражданите правели боклук а фирмите не правели боклук
трябва да се приеме стандарт за опаковките
JollyRoger
14 Сеп 2017 01:43
Мнения: 12,108
От: Belize
И никой ли не се сеща, че управлението на битовите отпадъци е в пряка зависимост от уредбата (или липсата й) на изкупуването на вторични суровини?
Проблем не са само римските махали, а и такива с обитатели като кръчмарските стрелци от Виноградец. Подобни на каква "основа" ще се съгласят да бъдат таксувани?
И друго е интересно - бизнесът плащал 70% от таксата, а как се съотнасят обемите боклук от него и от гражданите? Колко отпадъци генерира една кръчма и еквивалентно на нея по данъчна оценка жилище?
Докато хора не престанат да се хранят и препитават от кофите за боклук - всякаква система е обречена.
ablepsia
14 Сеп 2017 02:12
Мнения: 26,566
От: Bulgaria
Самоцитирам се от "Горещите":
Що да се увеличи?
Може пък драстично да се намали
. Стига целта на "промените" да не е всъщност увеличаване, вместо "оптимизиране", каквото и да значи това последното.
А как ще стане номерът с торбите в София? Щото тук не е Швейцария. Може би все пак за столицата ще е по-разумно таксата да се определя по броя на адресно регистирираните лица. Общината разполага с адресните регистрации и следва да разпрати уведомителни писма. Там, където са настъпили промени - заминал в чужбина, доведенни от провинцията родители, починали, наематели - собствениците да се задължат да отбележат промените. Но и това няма да стане, защото повечето наематели нямат договори.
А сичките "Титани" да се задължат да дезинфекцират контейнерите, защото вонята им се носи на метри наоколо. И да инсталират контейнери с педал, защото малцина могат да се преборят с капаците на сегашните, пък и лично мен ме е гнус да ги пипам.
А как ще се реши проблемът с клошарите?
А с незаконно пребиваващите "мигранти"? А с циганските гета? Или освен за тока и водата все по-обедняващото българско население ще плаща и за боклука им?
Или целта е определени фирми да спечелят от производство на торби на наш гръб?
Освен това какъв ще е обемът на тези торби за смет? Вкъщи ли ще си ги държим по цяла седмица, дорде се напълнят? На стълбищните площадки ли - да вонят и събират плъховете и хлебарките на околията? И няма ли цялата тая неприложима в нашите условия "промяна" да доведе до още по-масово изхвърляне на боклука от прозорците. То бездруго и сега е доста разпространена практика в София.

Ако всяка кооперация си наеме кофа за боклук, съвсем няма да остане място по улиците и тротоарите. Освен това съседите ще се избият помежду си как да си разпределят плащанията, щото не живеем в комуни и военният комунизъм все още не е провъзгласен официално. . И пак ще се разпределя или според квадратурата, или според броя на обитателите.
За чий ни е тогава това упражнение, което ще ни върне в сегашната изходна точка - за да се даде възможност на общините и частните "Титани" да се нагушат още от джобовете ни и едни фрми да се напечелят от производство на торби?
Ние бездруго сме се обърнали на вседържавно сметище, сега остава с дни да си държим боклука у дома за хатъра на парламента. Резултатът ще бъде, че наистина изхвърлянето му през прозорците на кооперациите ще стане повсеместно в големите градове.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: ablepsia
9101
14 Сеп 2017 04:35
Мнения: 5,952
От: Bulgaria
Идеята на закона е следната: Не знаем как ще го правите, но по старому е забранено. Може така, или така (и двете не стават), или както искате, само да не е по старому.
тупан темно
14 Сеп 2017 07:07
Мнения: 2,797
От: Bulgaria
Използването на данъчна основа ще е забранено, но пък общините ще могат да избират други основи, ако успеят да ги мотивират. Това според омбудсмана Мая Манолова например оставя отворена вратичката пред местните власти да избегнат справедливия начин за определяне на налога.

И справедливият и работещ по нашите ширини начин е...?
Какво ще ми давате модели от други държави? Тук нищо от това, дето е в Англия, Германия, Швеция, да не говорим за Норвегия, Естония и др., няма да фане дикиш. Нали и сега си плащаме за торбички, които във всички европейски държави се дават безплатно. И? Къде отиват тези пари? Защо още не се въвежда обратното изкупуване на пластмасов амбалаж, а се разчита на клошарите да го обират от кофите за смет? Какви санкции има и кой следи за правилното ползване на кофите за разделно събиране? Какъв е смисълът от тях към настоящия момет? Същият този ли, дето в момента контролира това нещо, ще следи в контейнерите да се изхвърлят само хипотетичните платени торби, дето някой ще ни продава? Че то още на втория ден пазарът ще е пълен с такива торби, произведени от хиляди предприемчиви частници, които няма да плащат и стотинка на държавата...
Вземете да въведете контейнер за смет, който се отваря с монета от 50 стотинки. Новаторско някак, пък и по-реалистично е от всичко друго.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: тупан темно
Zmeja
14 Сеп 2017 08:02
Мнения: 35,948
От: Bulgaria
Да не би да се подготвя приватизация на завода за боклука?
ПлесNick
14 Сеп 2017 08:39
Мнения: 2,020
От: Bulgaria
Обещайте на домакинството да му приспаднете от таксата смет (в момента на плащането й в Общината) стойността (по справедливи пазарни цени) на количествата пластмаса, хартия, метал плюс стойността на устройството за смилане на органичния отпадък преди да го пусне в канала, и ще видите колко много от резонните въпроси, които авторите на постове горе поставят, ще се решат като с магическа пръчка!!!
Zmeja
14 Сеп 2017 08:48
Мнения: 35,948
От: Bulgaria
Такса смет трябва напълно да се отдели от имота и данъчната му оценка. Такса смет е за получена улуга, а за имота си има данъци.
жана д`арк
14 Сеп 2017 09:33
Мнения: 26,641
От: Bulgaria
Новият начин за определяне на такса смет според реалното количество отпадъци може и да не влезе в сила от началото на 2019 г., както предлага правителството.

Това означава, че поне още три години такса смет ще продължи да се изчислява като промили от данъчната оценка на имотите в пълно противоречие със закона:
Чл. 67. (1) (Предишен текст на чл. 67 - ДВ, бр. 153 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2004 г.) Размерът на таксата се определя в левове според количеството на битовите отпадъци.
(2) (Предишно изр. 2 на ал. 1, т. 2 - ДВ, бр. 153 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2004 г., доп. - ДВ, бр. 101 от 2013 г., в сила от 01.01.2018 г., изм. относно влизането в сила - ДВ, бр. 105 от 2014 г., в сила от 01.01.2015 г., изм. относно влизането в сила - ДВ, бр. 95 от 2015 г., в сила от 01.01.2016 г., изм. относно влизането в сила - ДВ, бр. 97 от 2016 г., в сила от 01.01.2017 г.) Когато не може да се установи количеството на битовите отпадъци по ал. 1, размерът на таксата се определя в левове на ползвател или пропорционално върху основа, определена от общинския съвет, която не може да бъде данъчната оценка на недвижимите имоти, тяхната балансова стойност или пазарната им цена.

Интересно е с каква лекота и чувство за безнаказаност държавата и общините нарушават законите. А изменението в ЗМДТ и въвеждането на принципа "замърсителят плаща" /който не е нищо по-различно от общия принцип, че плаща този, който ползва услугата/, беше направено след като от години ЕС ни натиска да транспонираме европейските норми в националното си законодателство. И през всичките тези години нито една община не се постара да намери приемлив начин за справедливо заплащане на ТБО, което води до извода, че обвързването на таксата със собствеността на недвижимите имоти, е твърде изгодно за общините. Питам се защо ли законът не задължава всяка една община да публикува на сайта си колко пари събира за такса смет годишно и колко реално плаща на сметосъбиращите и сметопочистващите фирми, както и кои точно са те и за кои райони от населените места отговарят. В таксата, която плащаме, са калкулирани и разходите за почистване на всички територии за обществено ползване, вкл. и почистването на натрупан сняг. Във Варна дори централният площад около Окръжен съд и Операта не се чисти от сняг, да не говорим за останалата част от града, но затова сме платили на някакви си фирми.
tatyana1
14 Сеп 2017 13:16
Мнения: 4,668
От: Bulgaria
Накрая да не се окаже, че измерването на боклука е по- скъпо от извозването и депонирането? И както винаги, кварталите дето не плащат ток и вода, няма да плащат и смет- другите да плащат и за тях! И изобщо не вярвам, че българите изхвърлят най- много отпадъци. През контейнерите минават дежурни на всеки 15 мин. и вземат всичко, годно за рециклиране. Даже запалиха контейнерите за разделно събиране, щото не могат да бъркат вътре.
Patriot1965
14 Сеп 2017 14:11
Мнения: 6,184
От: Cape Verde
Не е толкова сложно да се въведе ред.
Първата стъпка е забрана на пунктовете за вторични суровини, съчетана с освобождаване от такса за "изхвърляне" на разделно събрани рециклируеми материали. Така всяко домакинство ще внимава какво и как да изхвърля като боклук (смет).
Nafarr
14 Сеп 2017 14:42
Мнения: 2,780
От: 0
Какво ще ми давате модели от други държави? Тук нищо от това, дето е в Англия, Германия, Швеция, да не говорим за Норвегия, Естония и др., няма да фане дикиш.


Разбира се, че ще хване дикиш. Та нали сънародниците ни в емиграция, независимо от коя част на България идват, светкавично усвояват МЕСТНИТЕ НАРЕДБИ. Дали от страх да ги глобят или ги върнат у нас, не се споменава...

Какви санкции има и кой следи за правилното ползване на кофите за разделно събиране?


Всяка община има наредби за управление на отпадъците, достъпни са на сайтовете им...

Можете да зададете въпроса си до Столичния инспекторат (ако сте от столицата) или до съответната община, с искане за достъп до обществена информация.
Моя милост получи доста изчерпателни отговори, които ме информират, че за миналата година не е санкционирано НИТО ЕДНО лице, примерно, което си е оставило ЕГО до контейнерите за битови отпадъци.

***

Разделното събиране у нас е задължително от 2002 г.

(невероятно, но факт!)

***

Швейцария


Тъкмо в Швейцария се изхвърлят най-много отпадъци от домакинствата, били те разделно събрани или не. Около тон.
Впрочем в много общини в Швейцария дори няма контейнери за отпадъци в самите населени места. Има терени, на които са разположени контейнери за до 32 вида (!!!) отпадъци за рециклиране, до които населението е ДЛЪЖНО ДА ИЗВОЗИ ОТПАДЪЦИТЕ СИ САМО, С ЛИЧНИТЕ СИ АВТОМОБИЛИ, и само да ги напуска в съответните контейнери на въпросния терен (не е на открито, а на закрито).

***

Вчера смаяно наблюдавах, при поредната ми разходка с фотоапарат из района на сградата на БНТ, купчините отпадъци край контейнерите на ъгъла на Сан Стефано и Шейново. Невъзможно е да се предположи, че нито от БНТ, нито от Британския съвет, нито от АГ-Шейново, нито от многобройните ресторанти и заведения за хранене и мол наоколо НЕ СА ГИ ЗАБЕЛЯЗАЛИ...

Добави мнение   Мнения:17 1