Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Social News
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:179 « Предишна Страница 5 от 9 3 4 5 6 7 Следваща »
Engels
05 Дек 2017 15:06
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Сред страните членки най-голямо понижение при продажбите на дребно се наблюдава в Люксембург (-5,3%), Португалия (-2,3%) и Австрия (-1,9%), а най-сериозно повишение – в Румъния (1,0%), Обединеното кралство (0,9%) и Полша и Словакия (по 0,6%). В България се наблюдава известен ръст от 0,5% спрямо 0,4% през предишния месец.

Годишният ръст на продажбите на дребно в еврозоната се подкрепя от нехранителните продукти с 0,6% и автомобилните горива с 0,3%, но при категорията „Храни, напитки и тютюневи изделия“ има спад от 0,2%. Малко по-различна е ситуацията в ЕС като цяло, като и в трите категории се наблюдава повишение, съответно от 1,5%, 0,8% и 0,1%.

Най-сериозно повишение на обема на продажбите на дребно спрямо септември 2016 г. се отчита в Румъния (12,6%), Полша (7,1%), Ирландия, Унгария и Малта (по 6,3%), а най-сериозен спад бележат Люксембург от 27,0%, Австрия (-2,2%) и Белгия (-2,1). В България обемът нараства с 3,8% на годишна база.
Engels
05 Дек 2017 16:32
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Може ли САЩ да победят въпреки късогледството на Тръмп?
Възможно е. Големите американски технологични компании остават световни лидер. Но пропастта все повече се стеснява. Китай има две ключови предимства. Първото е, че по-голяма част от икономиката му е онлайн в сравнение със САЩ. 40% от глобалната електронна търговия се случва в Китай, основно чрез Alibaba, Tencent и Baidu – големите три китайски технологични компании. Способността им да манипулират огромни количества данни среща малко правни ограничения. В същото време мащабът им е обезсърчителен. Tencent задмина Facebook по пазарна капитализация. В някои сфери, например онлайн плащанията, лицевото разпознаване и гласовия софтуер, Китай вече изпреварва конкурентите си от Силициевата долина. Бързо наваксва и в автономните автомобили. Почти всички подобни технологии имат и военно приложение. Само си помислете за военните дронове.

Второ, частният сектор в Китай работи ръка за ръка с правителството. Това може и да не се харесва на групи като либертарианците, но хората имат къса памет. Точно както Дуайт Айзенхаур подпомогна възхода на Силициевата долина, така и Пекин субсидира лидерството на Китай в технологиите. Нещо повече, дигиталният сектор става все по-самостоятелен. С изключение на микропроцесорите, при които САЩ продължават да са лидер, по-голямата част о капацитета на Китай се произвежда у дома. Той става все по-малко уязвим към сътресения в глобалната верига на доставки. Ако избухне глобална търговска война, Китай може да излезе до голяма степен незасегнат с развитията си в изкуствения интелект. Това е и причината Китай да не допуска Google, Facebook, Twitter и други в пространство си.

Същото важи и за космическите технологии на Китай. Миналия уикенд Джон Хайтън, генералът, отговарящ за ядрените оръжия на САЩ, внесе смут, заявявайки, че ще се противопостави на „незаконна“ заповед на президента. Но той просто повтори написаното в правилата. По-застрашителни бяха коментарите му за големите скокове на Китай във военните технологии на 21-и век. Когато някой предположи, че китайската заплаха от космоса е толкова преувеличена, колкото т.нар. missile gap (убеждението, че САЩ изостават зад СССР при ракетите с голям обсег през Студената война – бел.ред.), генерал Хайтън казва: „Това, което виждам, са много агресивни [китайски и руски] действия за създаването на силова структура, която да противодейства на всички наши космически способности“.

Ако искате да разгледате приоритетите на една страна, погледнете бюджета ѝ. Основната амбиция на Тръмп е да намали корпоративната данъчна ставка в САЩ до 20%. По времето на Айзенхаур пределната данъчна ставка върху доходите е над 90%. Това не спира американската публична и частна изобретателност да излезе пред съветската. Днес САЩ са световният технологичен лидер. С Тръмп начело обаче утре нещата може да са доста по-различни.
Engels
05 Дек 2017 17:15
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Класическият ефект на модерните технологии е:
Победителят взема всичко.


Последните няколко седмици са истинска кървава баня за няколко дигитални медии. Вината пада върху обичайните заподозрени: Google и Facebook все повече управляват вниманието на хората и парите в рекламата, оставяйки малко пространство за намеса на някой друг. И това наистина е така, но не обрисува пълната картина, пише Bloomberg.

Реалността е, че няма един единствен злодей, нито пък магическа формула за успех в свят, в който интернет и смартфоните промениха всичко. Медийните компании, млади и стари, все още свикват с тази реалност и трябва да се подготвят за възможността, че може да се провалят, дори ако направят всичко правилно.

Но какво точно се случва? Преди любимец, Mashable сега бе продаден за жълти стотинки и вероятно ще последват още продажби. Испанският телевизионен гигант Univision Communications се опитва да продаде част от онлайн медийната си империя, която създаде едва миналата година. Милиардерът Джо Рикетс внезапно затвори сайтовете си за местни новини в Ню Йорк, Чикаго и други градове. Verizon Communications съкращава стотици служители от компанията, която създаде със сливанията с Yahoo и AOL. Две мощни и скъпи млади медии – BuzzFeed и Vice Media – не събират толкова приходи, колкото очакваха тази година.

Нещата не изглеждат добре. Но са и сложни. Вярно е, че все по-голяма част от населението чете новини и се забавлява онлайн. Според проучване от лятото на Pew Research Center около две трети от пълнолетните американци достигат до новините поне в една част от времето си чрез социалните медии. Младите американци гледат много по-малко телевизия от възрастните, но „поглъщат“ телевизия онлайн и други дигитални видеа.
Хората са онлайн, но плячката не е разпределена поравно. Компанията майка на Google Alphabet и Facebook заедно имат глобална публика от милиарди потребители, а многозина ползват тях вместо да гледат телевизия, да четат вестници или да разглеждат други медии или сайтове за забавление.

Тези два технологични гиганта получават и около две трети от всички дигитални рекламни разходи в САЩ, сочи консултантската къща eMarketer.
Engels
06 Дек 2017 23:10
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Дали животът днес е по-добър отпреди 50 години?
Преди 50 години светът беше много различно място. Съединените щати и техните съюзници бяха заключени в Студената война със Съветския съюз, персоналните компютри и мобилните телефони бяха научна фантастика и голяма част от населението на света все още не се бе радвало на добър живот и материално благосъстояние.

Много държави се озоваха на важен кръстопът - независимо дали става въпрос за военен конфликт между Израел и неговите арабски съседи, граждански права и военни протести в САЩ или съветски танкове, които разбиват Пражката пролет в Чехословакия.

Докъде смятат, че са стигнали хората, в сравнение с преди 50 години? Pew Research Center зададе този въпрос на близо 43 хил. души в 38 държави по света.

На национално ниво някои от най-положителните оценки за напредъка през последните 50 години се срещат във Виетнам (88% казват, че животът е по-добър днес), Индия (69%) и Южна Корея (68%) - все общества,които са преживели драматични икономически трансформации от края на 60-те години, да не говорим за края на въоръжения конфликт в случая с Виетнам.

Мнозинството в Турция (65% смятат, че днес животът е по-добър) също споделя чувство за прогрес през последните пет десетилетия. В някои от по-развитите страни нагласите са същите - 65% в Япония и Германия и 64% в Холандия и Швеция, които са на същото мнение.

Но не всеки е убеден, че животът днес е претърпял подобрение в сравнение с миналото. Американците са разделени по този въпрос: 41% казват, че животът е по-лош, докато 37% са на противоположната страна. В същото време, половината и дори повече от гражданите на държави от Италия (50%) и Гърция (53%) до Нигерия (54%) и Кения (53%), Венецуела (72%) и Мексико (68%) смятат, че животът е по-лош.

Уникалните исторически събития в отделните държави не могат да бъдат пренебрегнати, когато става дума за това защо обществото е по-позитивно или по-песимистично за настоящето.

Анализът на Pew обаче показва, че настоящата икономика е силен индикатор за това дали хората казват, че животът е по-добър днес, отколкото преди 50 години, вземайки предвид демографски фактори като доходи, образование, пол и възраст. В анализираните държави хората с положителни виждания за настоящата икономика е с 30 процента по-вероятно да кажат, че животът се е подобрил за хора като тях.

Например във Виетнам, където 91% казват, че икономическите условия са добри, съответстващите 88% казват, че животът е по-добър за хора като тях в сравнение с преди 50 години. И във Венецуела, където само 20% казват, че условията са добри, 10% казват, че животът е по-добър за хора като тях. Като цяло корелацията между икономическите оценки и възгледите от миналото е доста силна (+0,68).

Engels
07 Дек 2017 03:57
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
"Язаки" отвори трети завод в България
Общо 1000 души се очаква да работят до края на годината в новия завод на "Язаки България" в Димитровград, който вече работи. Това е третото и най-голямо предприятие в страната на японския производител на автомобилни кабелни системи Yazaki. Инвестицията в него е 50 млн. евро, а основният клиент на продукцията е Mercedes-Benz.
Досега в новото производство са наети 800 работници и служители, като плановете са броят им да продължи да расте. Колко бързо ще стане това ще зависи от поръчките от автомобилните производители, за които работи компанията.
Търсят се работници
Изграждането на завода в Димитровград приключи за около година, като междувременно компанията нае помещения в Стара Загора, за да може бързо да започне производство във връзка с нов договор. След приключване на строителството през септември производството беше прехвърлено в новото предприятие.
До края на 2018 г. компанията планира в завода да работят повече от 1500 души, а крайната цел е броят им да нарасне до 3000. Наскоро заместник-управителят на "Язаки" Владимир Седларски коментира за "Капитал", че наемането на максимално планираните работници ще зависи от продажбите на автомобили Mercedes-Benz.
"Язаки" продължава да наема хора в отделите производство, контрол на качеството, инженеринг, програмен мениджмънт, логистика, финанси, човешки ресурси и информационни технологии, казаха от компанията. Оттам уточниха, че най-голям брой ще бъдат наети на позицията оператор производство, която не изисква професионална квалификация и предишен опит, тъй като всички служители преминават през теоретично и практическо обучение. Стартовата заплата на операторите е около 750 лв. на месец, като сумата включва бонус възнагражденията и пакета социални придобивки (ваучери за храна, транспорт и т.н.). По думите на Фернанда Таварес от "Човешки ресурси" в "Yazaki Европа" преразглеждане на възнагражденията ще има в началото на всяка година съобразно тенденциите на пазара.
Мястото на новия завод беше избрано в близост до пътния възел Димитровград, така че компанията да може да си осигурява работници не само от града, но и от Хасково, Свиленград, Харманли и Първомай. Японската компания работи в страната от 10 години и е един от 10-те най-големи работодатели. По данни от отчета на дружеството броят на работещите се е увеличил с 350 до 4918 души в края на 2016 г., което е свързано с назначаването на нов персонал за завода в Димитровград.

Докато има евтина работна ръка в България, не сме заплашени от роботизация и ББД.
Да му мислят германцте.
Engels
10 Дек 2017 01:05
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Започват да пристигат още преди охранителните ролетки на магазина в западен Каракас да се вдигнат в 8:30 сутринта. 11 часа дневно те потъват в остарелите монитори и удрят по мръсните клавиатури в мрачно пространство със заковани прозорци и изпълнено с прах. Спират само за да изпушат по цигара на стълбището. А ако някой се забави твърде много, друг нетърпеливо сяда на мястото му и започва да преследва измислени чудовища.

Унищожената от криза Венецуела се е превърнала в плодородна почва за т.нар. виртуални „ферми за злато“ (gold farming). Хората прекарват часове всеки ден, играейки онлайн игри като Tibia и RuneScape, за да събират виртуално злато, точки или специални герои, които след това продават на други играчи за истински пари или криптовалути като биткойн. Практиката, която се е оформила в други затруднени икономики като Северна Корея, е станала толкова популярна сред венецуелците, че сега предизвикват инфлация във виртуалния свят.

„Никога не сме изкарвали толкова преди“, казва 29-годишният Ефраин Пеня, който играе седем дни седмично, за да издържа жената и детето си. Повечето венецуелци „фермери“ изкарват еквивалента на по няколко долара дневно, но в много отношения се справят по-добре от заплатените работници, тъй като печалбата им се смята по обменния курс на долара на черния пазар.

Инфлацията в страната е стигнала четирицифрени стойности. Боливарът изтри по-голямата част от стойността си спрямо долара тази година и се търгува за 108 279 боливара за долар на черния пазар на 4 декември.

Социалистическият режим в Каракас поддържа стриктен валутен контрол от повече от десетилетие, а заради заплахата от арест или забрана много „фермери“ не са склонни да споделят твърде много информация за механизма на бизнеса. Онлайн компании с имена като PapusGold, SoliderGold и Tibia Venezuela Coins се появяват постоянно, плащайки на фермерите в боливари за виртуалното злато чрез банкови трансфери. Онлайн пазарът Mercadolibre е наводнен с обяви за виртуални съкровища.
Engels
10 Дек 2017 17:08
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Светът е свидетел на голям икономически експеримент. Съединените щати, най-важната икономика в света, се трансформират от държава с високи данъци в рай с ниско данъчно облагане. Понастоящем повечето компании трябва да предадат на данъчните над 40% от своите печалби, повече от всяка друга развита икономика. В Германия този процент е 30%, пише в свой анализ германското списание Spiegel.

Тази тежест обаче сега предстои да бъдe драстично намалена. Президентът на САЩ Доналд Тръмп иска да намали федералния корпоративен данък от 35 на 20 процента. Сенатът и Камарата на представителите вероятно ще постигнат бързо споразумение за окончателната форма на проектозакона.

Системата за корпоративен данък в САЩ наистина е ужасна, тъй като в момента насърчава изкарването на печалби извън страната. От тази гледна точка никое правителство не трябва да бъде критикувано, че се опитва да направи нещо по въпроса, пише германското издание.

Реформата трябва да спести на данъкоплатците около 1,5 трлн. долара през следващите 10 години, особено на тези с най-високите доходи. Фактът, че мярката представлява по същество масов трансфер на богатство от бедните към богатите, е вътрешен проблем за САЩ и нещо, за което американската политическа класа ще трябва да отговоря.
Европейците обаче не трябва просто да бъдат загрижени за социалните неравенства, които ще последват, но и за въздействието на реформите от тази страна на Атлантическия океан. В края на краищата, плановете на Тръмп ще имат ефект в цял свят и ще имат дългосрочно въздействие върху германската и европейската икономическа политика.
Engels
10 Дек 2017 17:41
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Бутилките за напитки са един от най-често срещаните видове пластмасови отпадъци. Около 480 милиарда пластмасови бутилки са продадени в световен мащаб през 2016 г. - това са по милион бутилки в минута. От тях 110 млрд. са произведени от Coca Cola.
Китай се нарежда на върха в списъка на страните, които не управляват пластмасовите отпадъци, но САЩ също се намират в топ 20 и допринасят за по-високия процент на отпадъци на глава от населението.
За морските птици и по-големите морски същества, като костенурки, делфини и тюлени, опасността идва от заплитането им в пластмасови торбички и други отпадъци, като много от животните бъркат пластмасата с храна.
Костенурките не могат да разграничат пластмасови торбички от медузи, които могат да бъдат част от менюто им. Изяждането на пластмасови торбички обикновено води до смърт.
С течение на времето пластмасовите отпадъци бавно се разграждат и се разпадат на малки микрофрагменти, които също предизвикват загриженост у учениците.

Неотдавнашно изследване от университета в Плимут установи, че пластмаса е намерена в една трета от уловената в Обединеното кралство риба, включително треска, скумрия и черупчести мекотели. Това може да доведе до недохранване или глад за рибите, както и до поглъщане на пластмаса от хора.

Ефектът върху хората от яденето на риба, съдържаща пластмаса, все още е до голяма степен неизвестен.
Engels
10 Дек 2017 18:29
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Първите милиардери от биткойн
Братята близнаци Камерън и Тайлър Уинкълвос, бившите бизнес партньори на основателя на мрежата Марк Зукърбърг. Двамата са следвали навремето със Зукърбърг и го бяха обвинили, че е откраднал идеята им. Впоследствие съдът присъди Марк да им плати 65 млн. долара.

Днес братята са сред най-ревностните защитници на биткойна. Според разследване на британския всекидневник Telegraph двамата са милиардери от криптовалутата.

Според медията те са инвестирали през 2013 г. около 11 млн. долара в биткойни, който тогава е струвал 120 долара за брой. Това би правило над 91 000 биткойна. На фона на сериозния ръст на курса в момента инвестицията би трябвало да има стойността на над 1 млрд. долара.

Братята обаче не са единствените, които благодарение на възхода на дигиталните валути се сдобиват с неочаквано богатство. Разнообразни инвеститори, които навреме са вложили пари във валутата, вероятно се доближат до активите на братята Уинкълвос. Биткойн пионери като Джеръд Кена, Чарли Шрем или Тони Галипи, които са инвестирали при цена от под 1 долар, не разкриват колко точно биткойна държат в момента. Те евентуално биха могли да надминават богатството на близнаците.

Най-богатият човек във вселената на биткойните обаче остава безименник. Анонимият изобретател на валутата, който публикува своята идея през 2008 г. под кодовото име Сатпши Накамото, държи според анализи на така наречената блок верига - т.е. записът, в който се съхраняват всички трансакции, все още около 1,1 милиона биткойни.
Engels
13 Дек 2017 00:33
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
ООН признава България за развита икономика макар и не сред най-богатите

България е страна с развита икономика макар и още да не се нарежда сред страните с най-високи доходи в световен мащаб, пише в последния доклад на ООН с преглед на икономическата ситуация и прогноза за 2018 година.

В групата на развитите икономики попадат 36 държави - всички членове на ЕС, САЩ, Япония, Канада, Нова Зеландия, Австралия, Исландия, Норвегия и Швейцария. 17 държави са в списъка с икономиките в преход - основно това са държавите от Балканския полуостров, Русия, Украйна, Молдова, Армения, Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан.

Най-голяма е групата на развиващите се икономики - 124 държави, в която група прави впечатление присъствието на Турция. Тук са и Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, които от друга страна са в групата на най-богатите държави в света.
Engels
13 Дек 2017 23:19
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Сривът на биткойна ще изгори спекулантите и нищо друго
Най-напред дойде бумът на биткойна, сега идват предупрежденията за рецесия, предизвикани от бизнеса. Но нека бъдем сериозни: имаше две неотдавнашни болезнени преживявания, при които финансовите балони се спукаха и биткойн не прилича на нито едно от тях, пише Том Милъни в свой коментар за MarketWatch.
Истината е, че пазарният дял на биткойна е толкова малък, че първите направени милиарди са всичко, което ще се загуби. Ако днес биткойнът се срине до нула, максималната загуба ще бъде стойността на всички биткойни, или незначителните 276 млрд. долара към 8 декември.
По-рано Bloomberg съобщи, че около 1000 души притежават 40% от биткойните в обращение. Братята близнаци Камерън и Тайлър Уинкълвос, бившите бизнес партньори на основателя на мрежата Марк Зукърбърг., заедно притежават около 1,5 млрд. долара.
Повечето от тези 1000 души, които доминират на пазара, вероятно са платили далеч по-малко от цената на биткойна от 1000 долара, която струва само преди шест месеца.
За американската икономика дори 276 млрд. долара са загуба, която може да бъде понесена. Нито пък ще доведе до предстоящ срив, какъвто беше колапсът през 2008 г. на жилищния пазар в САЩ.
Рецесията от 2008-2009 г. беше много по-лоша, а задействането ѝ беше далеч по-силно. Щатският пазар заличи 10 трлн. долара от стойността си, а домакинствата в САЩ загубиха 16 трлн. долара. Глобалните ефекти от биткойна ще бъдат нулеви, като ще приличат на спада в цената на акциите на Netflix след лошо тримесечие миналата година – сигурно дори не сте забелязали? Всъщност, биткойн загуби 10 млрд. долара от стойността си само докато пишех тази статия. Бях толкова разстроен, че си направих чай“, пише още авторът на статията.
Според него сривът на биткойна ще изгори спекулантите и нищо друго. "Останалата част от нас ще насочим вниманието си към взаимните фондове и обичайните инвестиционни възможности, както шофьорите, които след като са се загубили, намират правилния път и продължават по него", пише още анализаторът.
Engels
14 Дек 2017 23:17
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Gartner: Икуственият интелект ще увеличи работните места
Като цяло, от 2020 г. на пазара на труда ще се наблюдава положителна динамика, т.е. броят на новите работни места, породени от изкуствения интелект, ще превиши броя на затворените позиции. По-точно, очаква се AI да отвори нови 2,3 милиона работни места и да ликвидира около 1,8 млн. през 2020 г. А към 2025 година разликата ще достигне 2 млн. работни места.
Според доклада, към 2022 г. всеки пети работник, зает с нерутинни дейности, ще разчита на изкуствен интелект при изпълнение на своите задачи. Бизнесът с интегриран AI ще генерира приходи в размер на 2,9 трлн. долара през 2021 г.
Gartner не обяснява алгоритмите за своя анализ, но уточнява, че в случаите на внедряване на системи с изкуствен интелект се има предвид по-скоро допълване на човешката работа, а не нейната замяна.
Engels
14 Дек 2017 23:30
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Най-богатият 0,1% от населението на света е увеличил общото си богатство почти толкова, колкото и най-бедните 50% от 1980 г. насам.

Това показва актуален доклад за неравенството по света на френския икономист Тома Пикети, изготвен съвместно с организацията The World Wealth and Income Databasе. Това означава, че богатството на около 7 млн. души е нараснало толкова, колкото това на най-бедните 3,8 млрд. души през последните над 35 г.

От изследването става ясно, че несъответствието между най-бедните и най-богатите в световен мащаб е нараснало до „екстремни нива“ в някои държави, като тази тенденция ще се запази, ако правителствата не предприемат общи действия за увеличение на данъците и борба с тяхното укриване, посочва британският вестник Guardian.

Според данните, събрани от над 100 изследователи, най-богатият 1% от хората държи 27% от увеличението на световното богатство за периода от 1980 г. до 2016 г. Най-богатите сред най-богатите са забогатели дори повече. Най-заможният 0,1% от хората притежава 13% от световното богатство, а първият 0,001% - или около 76 000 души, общо притежава 4% от новото богатство, акумулирано от 1980 г. насам.

Въпреки това обаче за хората между групата на най-богатите и най-бедните се наблюдава друга тенденция.

„Обратно, ръстът на доходите е тромав или дори нулев при населението между долните 50% и горния 1%“, се казва в доклада.
Изследователите посочват, че най-екстремно е неравенството между бедни и богати в Русия и САЩ.

Най-заможният 1% от американците притежава 39% от богатството в страната през 2014 г. – почти двойно увеличение от 22% през 1980 г. Според авторите на доклада това се дължи най-вече на увеличените средства на най-богатия 0,1%.

В доклада се посочва още, че макар и неравенството да е значително в Северна Америка и Европа, то е още по-подчертано в Африка, Бразилия и Близкия изток, където то „остава относително стабилно с изключително високи стойности през последните десетилетия“.

В Бразилия и Субсахарска Африка най-богатите 10% получават цели 55% от доходите. В Близкия изток пък този процент хора притежават дори още по-голям дял от богатствата - над 60%.

Авторите предупреждават, че пропастта между бедни и богати ще продължи да нараства, освен ако не бъдат предприети координирани политически действия на глобално ниво. Според тях, ако не бъдат взети мерки, до 2050 г. най-заможният 1% от хората ще притежава над 24% от световното богатство. Ако това стане, най-бедните 50% вече ще държат по-малко от 9% от всички богатства.

Положителната новина е, че тенденцията може да бъде обърната, ако се въведе прогресивно подоходно облагане. Според авторите обаче данъците сами по себе си не могат да решат проблема, тъй като най-богатите имат и най-добри възможности за укриването им. Според данните една десета от общото световно богатство се съхранява в данъчни убежища.
Engels
14 Дек 2017 23:42
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
"Необходими са големи стимули за ускоряване на инфлацията", заяви управителят на Европейската централна банка Марио Драги, цитиран от Bloomberg.
Engels
15 Дек 2017 00:08
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Потреблението на българите остава двойно най-ниско в сравнение със средното за Европейския съюз равнище за поредна година. Това показват данните на Евростат за 2016 г., публикувани днес. Действителното индивидуално потребление измерва материалното благосъстояние на домакинствата.

През 2016 г. покупателната способност между страните членки на ЕС варира от 53% в България до 132% в Люксембург спрямо средното равнище за съюза.

В десет страни членки потреблението на глава на населението е над средното равнище за ЕС. То е най-високо в Люксембург – с 32% над средното за съюза равнище, а след него са Германия с 22% и Австрия с 19%.

Обединеното кралство, Финландия, Дания, Белгия, Франция, Холандия и Швеция бележат нива с между 10% и 20% над средното за ЕС като цяло.

Потреблението на глава на населението в 13 страни членки варира от средното за ЕС до 30% по-ниско. В Италия, Ирландия и Кипър например нивото е до 10% под средното за съюза, а в Испания, Литва, Португалия и Малта този процент е между 10% и 20%. Чехия, Гърция, Словения, Словакия, Полша и Унгария са страните, където потреблението е с между 20% до 30% по-ниско от средното за ЕС.

В пет държави потреблението на глава на населението е с над 30% под средното. В Латвия, Унгария и Румъния той е между 30% и 40%, а Хърватска и България са единствените, където процентът е над 40%.
През последните три години фактическото индивидуално потребление остава сравнително стабилно в повечето страни членки.

Ясни повишения се виждат обаче при Румъния (от 56% от средното за ЕС ниво през 2014 г. до 61% през 2016 г.), Литва (от 81% до 85%) и Естония (от 69% до 71%). В същото време обаче има страни, където тенденцията е обратна, като това са Люксембург (от 138% до 132%), Австрия (от 122% до 119%), Белгия (от 115% до 112%) и Гърция (от 89% до 77%).

В България нивото остава без промяна спрямо предишната година, а към 2014 г. е било малко по-ниско – 51% спрямо средното за съюза.
Engels
15 Дек 2017 16:13
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Роми купиха и откараха с каруца соларен панел за къща без достъп до ел-мрежа
Роми си купиха и откараха с каруцата си соларен фотоволтаичен панел, който искат да монтират на къщата си, защото постройката няма достъп до електропреносна мрежа.
Стоян Желев, собственик на фирма за соларни инсталации в Казанлък, бил изненадан от необичайния клиент, отивайки на работа сутринта на 8 декември.
Ромското семейство събрало пари за един соларен панел, контролер и евтин инвертор. Обяснили, че със спестеното благодарение на соларния панел се надяват да посъберат пари и след време да си купят и втори соларен панел.
“Възможностите на слънчевата енергия стават все по-популярни, разпознаваеми и използвани”, коментира Желев в профила си в социалните мрежи.
Захранването на отдалечени вили и селски къщи, дори сламени колиби, със соларни панели не е непозната практика по света. В много страни отдалечените общности, които нямат достъп до електропреносни системи, използват фотоволтични модули, за да зареждат телефоните си и да имат връзка със света. Така например магарета, натоварени със слънчеви панели, „разнасят“ чиста енергия за номадите в Турция. Там тези системи дори се субсидиреат от правителството. В Африка масаи купуват соларни панели, за да предлагат електричество „на дребно“ за съселяните си.
Engels
15 Дек 2017 17:02
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
България е сред държавите от ЕС с най-висок дял на имигрантите от трети страни
България е сред държавите от Европейския съюз (ЕС) с най-голям дял на имигрантите от трети страни спрямо населението. Това показват данни на европейската статистическа служба Евростат по повод международния ден на имигрантите, който се отбелязва на 18 декември.

Въпреки това страната ни остава сред държавите с по-голям брой емигранти в сравнение с имигрантите, сочи статистиката.

Общо 51% от имигрантите у нас са граждани на държави извън ЕС, отчита Евростат. Лидер е Италия с 67%, следвана от Словения с 64%, Германия с 63%, Швеция с 58%, Испания с 54%, Австрия с 52%.

На другия полюс са Румъния и Словакия, където съответно само 7% и 10% от имигрантите идват от страни извън ЕС.

Според проучването на Евростат най-голям дял от имигрантите от държави извън ЕС у нас се пада на руснаците – почти 27% от всички имигранти. Следват сирийците, турците, украинците и британците.

Същевременно България е сред държавите от ЕС с най-нисък дял на мигрантите от държави членки в блока с дял от 6% от всички имигранти. След нас е само Литва с 4%, в Румъния делът на имигрантите от ЕС също е 6% от всички, а в Латвия е 7%.

Люксембург е страната в ЕС с най-голям дял на имигранти от други държави членки на фона и на концентрацията на европейски институции там – 69% от всички имигранти. Следват Чехия с 49% и Словакия с 44%.

Що се отнася до броя имигранти, Германия е лидер с почти 1,55 млн. души през 2015 г., следвана от Великобритания с 631,5 хил. души, Франция с почти 364 хил., Испания с малко над 342 хил. и Италия с малко над 280 хил.

Германия e на първо място в ЕС и по брой емигранти – 347,2 хил. души, следвана от Испания с почти 344 хил. напуснали страната, Великобритания с почти 300 хил., Франция с 298 хил. и Полша с почти 259 хил. души.

Съотнесени към броя на населението, имигрантите са най-много в Люксембург – 42 души на 1 000 души местно население. Следва Малта с 30 на 1 000 и Австрия и Германия с по 19 на 1 000 души.

През 2015 г. общо 4,7 млн. души са имигрирали в някоя от 28-те държави членки в ЕС. В това число се включват и имигрантите от други държави от блока, и тези от страни извън него.

От тях половината са граждани на държави извън ЕС, а 1,4 млн. души са граждани на други страни от Съюза. Други 900 хил. души се завръщат в държава, в която са имали гражданство, но са емигрирали то нея преди години, а 18% са апатриди, т.е. лица без гражданство.

Най-голям е делът на завръщащите се в родината емигранти в Румъния и Литва – съответно 85% и 83% от имигрантите в двете страни през 2015 г. Следва Унгария с 56%, Хърватия с 55%, Латвия с 52%, Естония с 52% и Португалия с 50%.

България, Ирландия, Гърция, Испания, Хърватия, Кипър, Полша, Португалия, Румъния, Латвия и Литва са страните, в които се отчита все още превес на емиграцията над имиграцията.
Engels
15 Дек 2017 18:24
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
С излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) през 2019 г. еврозоната ще представлява 70% от държавите в блока и 85% от БВП на Съюза. Това значително ще промени икономическия и политически баланс в рамките на ЕС.
Еврозоната продължава да бележи излишък с останалата част на света.
За първите десет месеца на годината износът на еврозоната към останалата част от света е достигнал 1,812 трлн. евро, а вносът – 1,624 трлн. евро. Това означава, че излишъкът на зоната с единна валута се е увеличил до 187,9 млрд. евро.
Що се отнася до Европейския съюз (ЕС), той бележи минимален дефицит от 300 млн. евро с останалата част на света за октомври 2017 г. спрямо излишък от 2,4 млрд. евро за същия период на миналата година.
За първите десет месеца на годината износът на ЕС към останалата част на света е достигнал 1,549 трлн. евро, а вносът – 1,544 трлн. евро. Така, излишъкът за периода достига 5,2 млрд. евро, ускорявайки се с 5,3% спрямо същия период на миналата година.
Подобно на ЕС, данните на Евростат сочат, че България също бележи дефицит.
Общият дефицит към целия свят, включително страните от ЕС, за октомври се равнява на 259,9 млн. евро, като износът се оценява на 2,508 млрд. евро, а вносът – на 2,768 млрд. евро.
Най-голям за периода януари-октомври остава търговският излишък на Германия, 206,7 млрд. евро. На второ място отново е Холандия с 58,1 млрд. евро, а на трето – Ирландия с 38 млрд. евро. Най-голям дефицит отбелязват Великобритания – 149,3 млрд. евро, и Франция – 68 млрд. евро.
Engels
16 Дек 2017 00:56
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Работната сила в промишления сектор на САЩ е намаляла с 40% между 1980 и 2015 година, но промишленото производство е скочило с 250%, тласкано нагоре от по-високата производителност на автоматизацията и роботизацията.
Engels
18 Дек 2017 03:24
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Шестгодишно момче печели 11 млн. долара годишно в Youtube
Райън, едва шестгодишният "водещ" на Ryan ToysReview, популярен канал в YouTube, в който се оценяват детски играчки, е мултимилионер.

Каналът в Youtube, управляван от семейството му, е генерирал нетна печалба за 11 млн. долара през 2017 г., а момчето е добавено в списъка с най-добре платените знаменитости в YouTube на Forbes.

С тази печалба Ryan Toys Review се класира на осмо място в списъка. През миналата година The Verge писа за това как родителите на Райън записват видеоклипове за канала с него почти ежедневно - от март 2015 г. насам.

Самият акаунт е създаден, когато Райън е бил само на четири години. Твърди се, че той е попитал родителите си дали може да оценява играчките си пред камерата, особено след като е бил фен на подобни канали в YouTube.

Ryan ToysReview е имал бавен старт, но през юли 2015 г. един видеоклип става вирусен хит. Става въпрос за голямо шоколадово яйце Kinder, в което са били скрити повече от 100 играчки с тематика около филма на Pixar "Колите". Понастоящем видеоклипът има над 800 милиона посещения.

Каналът обикновено предлага прегледи и оценки на нови играчки и детски продукти, коментарите на момчето обикновено са много честни и ентусиазирани, докато родителите му също му дават инструкции.

В момента Ryan ToysReview има повече от 10 милиона абонати, печелейки повече от 1 милион долара на месец от приходи от реклама, твърди The Verge.
Добави мнение   Мнения:179 « Предишна Страница 5 от 9 3 4 5 6 7 Следваща »