Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Откога ентусиазмът на учениците да докажат, че са добри, е проблем?
Добави мнение   Мнения:14 1
Ку-Ку
15 Дек 2017 08:52
Мнения: 4,128
От: Bulgaria
Идеята на тия квоти е първо да се проведат регионални състезания, които да излъчат участниците в националните. Всъщност така е било винаги. В родния ми град се провеждаше състезание в математическата школа, което излъчваше двама представители на областта за зимните математически празници (така се наричаше това състезание тогава доколкото си спомням). На самото състезание се събираха най-добрите, защото задачите бяха трудни и повечето ученици не биха изкарали и една точка, дори да са отличници в училище. Същата беше системата и при олимпиадата по математика, имаше няколко кръга и само най-добрите се допускаха да следващото ниво.

И на спортните олимпиади не допускат всекиго. Подобни дописки свалят нивото на вестника до това на бг-мама.
Firmin
15 Дек 2017 09:25
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Ку-Ку
15 Дек 2017 08:52


Въобще не си наясно с естеството на проблема. Извънредните ситуации изискват извънредни мерки. Мерки и организация като тази от светлите ни спомени от преди 40 години не работят. Ситуацията е коренно различна. Ние и по пощата участвахме в едни от най-престижните математически конкурси. СЕГА, в ерата на ИКТ, такива даже не знам да има - кореспондентски имам предвид. Ситуацията е различна и критична - критично е спадната мотивацията на децата да се занимават с т.нар. точни науки от природоматематичното направление. Следователно, всякакви, повтарям - ВСЯКАКВИ, форми за привличане и участие на децата към свързани с тях дейности и изяви трябва да се насърчават с най-висок ДЪРЖАВЕН приоритет (щото съсловните съюзи - на математиците, на физиците - май не са много ефективни в това). Трябва да се преразгледа и политиката по отношение на съдържанието на конкурсите и тежестта на задачите. Да са интересни, да са достъпни, но и да запазим нивото на научност. Да разрушаваме, да стъпкваме, кълнове на интерес и мотивация у децата към науката винаги е било престъпление, а в момента е тежко престъпление. Трябва, уви, да вземе пример от тъпите американци - там всяко дете, участвало в състезание, се връща вкъщи с купа. Говорим за малките. Големите постепенно започват да осъзнават конкурентния принцип, на който е построено обществото им. "Победителят взима всичко", "Вторият е последен" и т.н. Но това идва по-нататък. Времената, когато средношколците ни с отлична и много добра подготовка от средното училище се бореха по пет за едно на конкурсните изпити по математика, физика, химия, биология отминаха. Вече ги калесват с томбола с джип награда да кандидатстват. Протоелитът ни оттича всяка една година към университетите в чужбина, а там ги посрещат радушно, защото образованието в Обединеното кралство, в Германия, в САЩ е ... индустрия. Ние дори не можем да си представим мащаба на загубите си в жива сила. Той е колосален. Невъзвратим и необратим в тежките си, катастрофични ефекти върху обществото ни, структурата му и бъдещето му. Всяко дете ни е ценно. Но това, което има дарба и шанса за наука, ни е безценно. Ама кой, кой, КОЙ да мисли за това в тази държава? Банкенският пандурин или физкултурникът му с помощното и шортичките?! Менда хонорис кауза?! Надали.
аиг
15 Дек 2017 10:20
Мнения: 2,070
От: Bulgaria
Firmin

Прав си, но къде на шега, къде на сериозно мога да кажа, че България няма нужда от лауреати на математически/физически олимпиади. Защото както ти каза те директно се изстрелват на запад. До голяма степен и съществуващият интерес към точните науки у по-будните семейства и деца се дължи на, това че това е по-сигуният начин за реализация навън.
Така че-Всеки един младеж, политолог, администратор или мениджър, в краен случай правист. Да задържим младежта в България правейки я неконкурентна навън.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: аиг
Firmin
15 Дек 2017 11:01
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Прав си, но къде на шега, къде на сериозно мога да кажа, че България няма нужда от лауреати на математически/физически олимпиади. Защото както ти каза те директно се изстрелват на запад. До голяма степен и съществуващият интерес към точните науки у по-будните семейства и деца се дължи на, това че това е по-сигуният начин за реализация навън.


Така е. Но само на шега си прав. А иначе - не. По следната причина. Вярно е, че тези с най-високите постижения изчезват (безвъзвратно) на Запад. Но, докато са тук, създават среда на останалите. А не всички ще отидат на Запад. Вторичният ефект е, макар и с определени условия, че, запазвайки си някаква връзка с България, с колеги и съученици, добавят качество на социалните им мрежи. Понякого в науката това е важно. И е съсредоточие на социален капитал, колкото и демоде да е за някои тази теория.

Убийственото, престъпното, нечовешкото, което причиняваме на децата си тук, включително и чрез образователната система, е че насърчаваме ... посредствеността. Даже я възнаграждаваме. Това е дълбоко вкарано в манталитета ни. С опустошителен ефект. Децата знаят, че може да са по-добри в това, което правят, с малко повече усилие, труд и постоянство, но не желаят да го постигнат. Не виждат смисъл. Това е ужасяващо. Те не вярват в усъвършенстването. Не е ценност за тях. И тази нагласа я попиват с кожата си, включително и в училище, понякога и у дома, най-често - в обществото. Това, впрочем, е една и от причините да ненавиждам ГЕРБ като социална, не политическа, структура. Там целево се насърчава и възнаграждава посредственост. Заради логиката на изграждане. Посредственият няма житейска алтернатива на това да е в гмежта, да слави лидера и да се придвижва със стадото. Никой не го иска от него. Раболепието, подчинението и следването на всеки каприз и безумие на лидера безкритично и безропотно. Това се очаква и това се възнаграждава. Щедро. Много по-щедро от това, с което обществото възнаграждава дерзаещите, усъвършенстващите се. Така ГЕРБ трупа сили, изсмуквайки ги от общностите. Унищожавайки способността им за саморазвитие - и персонално, и като социални мрежи и групи. ГЕРБ е пролетариат в най-чистата дефиниция - самоцени се чрез множеството, количеството си, чрез разплодната си функция и способност, в биологичен и социален аспект, не чрез качествата. Това и при БКП го нямаше даже.
Дежурния
15 Дек 2017 11:47
Мнения: 5,993
От: Bulgaria
Нивото май трябва да се качи до бг-мама. В България, сега, има достатъчно математически състезания за всички. Годишният календар е с около 20 броя състезания, от които някъде 8-9 от високо състезателно ниво и останалите - масови. Има и поне 1 регионално на добро ниво, някъде и повече. Примерно половината са с платено участие, но сумите са съвсем поносими. Желание да има. Трябва обаче и минимално разбиране на нещата, преди правенето на фалшиви новини. Обсъжданото състезание е от високите нива, където участието на случайни желаещи без подготовка е безсмислено. Това обаче не се разбира от доста бг-мами, бг-татковци и бг-чиновници. Именно за популяризиране на математиката се провежда на различни места и организирането на доста стотин човека не е лесна работа, а училищата основно са общински. От друга страна, без квоти някои региони ще останат изобщо без участници. Един умно организиран предварителен кръг с елементи на квоти решава такива проблеми. матриялът обаче вече явно е изтрещял дотолкова, че и такава задачка не може да реши. Не става въпрос само за чиновниците, а и за родители с претенции за високи постижения. LXXX
Неверния Тома
15 Дек 2017 12:07
Мнения: 11,681
От: Bulgaria
аиг
15 Дек 2017 10:20
Неграмотността е спасителка на нацията(??)
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Неверния Тома
Ку-Ку
15 Дек 2017 12:37
Мнения: 4,128
От: Bulgaria
Това е друга тема, но мисля, че въобще не е необходимо всички деца да учат много математиката и наука. Повечето от тях така и доникъде не стигат, но пък им се създава усещане, че са компетенти и после може да причинят големи вреди. Дори в тоя форум виждаме редовно безумно глупави и неадекватни изказвания от хора учили по време на соц-а и оттам останали с увереността, че могат да се ориентират в научните и технологичните дебри. Малцина са хората имащи достатъчно способности, упоритост и вродено любопитство за да развият компетентност в тези области и на тях трябва да оставим изказването на мнения и взимането на решения. Останалите трябва просто да се научат да слушат и сляпо да изпълняват, както когато се подлагат на сложна медицинска терапия.

Науката и технологиите стават все по-сложни и става вече невъзможно масовото образование да даде дори елементарна обща култура. Има области, в които вече е необходима докторска степен за да може човек да даде критично мнение по отношение и на най-простите въпроси. Не е далеч денят, когато огромната част от науката и приложенията ѝ ще се правят автоматизирано и тогава броят на посветените ще падне още повече.
Firmin
15 Дек 2017 13:15
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Науката и технологиите стават все по-сложни и става вече невъзможно масовото образование да даде дори елементарна обща култура. Има области, в които вече е необходима докторска степен за да може човек да даде критично мнение по отношение и на най-простите въпроси. Не е далеч денят, когато огромната част от науката и приложенията ѝ ще се правят автоматизирано и тогава броят на посветените ще падне още повече.


Нищо от това!

Науката и технологиите стават все по-сложни, но да са елемент от културата ни е в основата на нашата цивилизация. Ние трябва да гарантираме, че поколенията идат просветени в науката и технологиите, което включва компетентностите - знания, умения, но и нагласи, включително морал и етика при използването на технологията. Иначе ще си хапем лактите много скоро. Вече ги хапем, всъщност. Науката и приложенията и никога няма да се правят автоматизирано и това не е въпрос на надпревара в изчислителната мощ или способността на системите с изкуствен интелект да се самообучават и самоусъвършенстват. Понеже в едно те няма как да ни превъзхождат. И то е ... несъвършенството ни. А ние твърде малко знаем за това каква е еволюционната стойност на несъвършенството, тепърва го осъзнаваме. Но това е друга тема. Засега нещата си стоят, както са стояли винаги, от пирамидите насам - знанието е сила. Много сме далеч още от това да се предаваме и да внушаваме на децата си, че тази сила не може да се владее и използва. Това е предателство срещу вида ни, не само срещу цивилизацията ни, защото ние сме се развили през способността си на примати да предаваме знания за инструменти и практики, за ... технология. Тънка кожа, трошливи зъби, крехки мускули, тънък череп, но пък ... голям мозък в него.

А докторска степен се дава и следва да се дава за това да разкриваш и интерпретираш сложното по начин, който дава шанс на другите за информирано и критично мнение по въпросите - били те сложни или прости. Ако пък масовото образование не дава елементарна обща култура за сложното, както и е, не споря, то ще трябва да премине през реформа. Защото може да се окаже неспособно да създава по-добро и устойчиво бъдеще, каквато му е функцията от хилядолетия.
независим
15 Дек 2017 14:11
Мнения: 2,390
От: Israel
Това, впрочем, е една и от причините да ненавиждам ГЕРБ като социална, не политическа, структура. Там целево се насърчава и възнаграждава посредственост. Заради логиката на изграждане. Посредственият няма житейска алтернатива на това да е в гмежта, да слави лидера и да се придвижва със стадото. Никой не го иска от него. Раболепието, подчинението и следването на всеки каприз и безумие на лидера безкритично и безропотно. Това се очаква и това се възнаграждава. Щедро. Много по-щедро от това, с което обществото възнаграждава дерзаещите, усъвършенстващите се. Така ГЕРБ трупа сили, изсмуквайки ги от общностите. Унищожавайки способността им за саморазвитие - и персонално, и като социални мрежи и групи. ГЕРБ е пролетариат в най-чистата дефиниция - самоцени се чрез множеството, количеството си, чрез разплодната си функция и способност, в биологичен и социален аспект, не чрез качествата. Това и при БКП го нямаше даже.

Браво, другарю!
Пропусна само да ни кажеш коя е алтернативата на ненавижданата от теб структура
или ни остави сами да се сетим...
Firmin
15 Дек 2017 14:17
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Пропусна само да ни кажеш коя е алтернативата на ненавижданата от теб структура
или ни остави сами да се сетим...


Абе, а дано се сетите. Ама ... надали. Алтернативен следва да е моделът, защото аз него критикувам. Нима в ГЕРБ, все пак, няма читави хора, далеч от всяка посредственост? Има, разбира се. То остана и да няма. Ама дават ли им път или леко, ама бързичко, ги тикват в ъгъла, да не развалят пейзажа, че ... стърчат.
независим
15 Дек 2017 14:27
Мнения: 2,390
От: Israel
Алтернативен следва да е моделът, защото аз него критикувам. Нима в ГЕРБ, все пак, няма читави хора, далеч от всяка посредственост?

Прав си, но иначе държиш на пропорционалната система, нали?
Firmin
15 Дек 2017 14:39
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
но иначе държиш на пропорционалната система


... включително с издигане на независими кандидати чрез инициативен комитет - и за органите за местно самоуправление, и за законодателния орган, а така също и за еднолични териториални органи на изпълнителната власт. Ти кат ... независим следва да ги знайш тез работи. Не ли?
независим
15 Дек 2017 14:47
Мнения: 2,390
От: Israel
Е, щом си привърженик на пропорционалната избирателна система, промени в модела не чакай...
Firmin
15 Дек 2017 15:02
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
промени в модела не чакай...


Промени в модела ще има, когато има промени в манталитета. Когато плакалниците, дето ореваха орталъка за мажоритарна система, вземат, че си дадат труда на намерят читав човек, да съставят комитет инициативен и да се борят за избирането му. Ни един такъв не би да би. Ако бяха го направили и с разчет показали, че не работи при пропорционална система мажоритарния елемент и защо, също така, показали, то можеше и да се прекърша да ги подкрепя. Ама не. Не им вярвам. Създадоха ажиотаж, за да си сбират дивидент обществен и политически разни маргинали, и де факто провалиха идеята за промяна. Защото са негодни и некадърни. За пореден път. А негодници и некадърници аз не подкрепям. Много други, милиони даже, да. Но аз не. Не си съставям мнение и преценка по ... милионите. Особено, знаейки ниския им праг на манипулация.
Добави мнение   Мнения:14 1