Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Брюксел поиска да се отнеме правото на глас на Полша в ЕС
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:26 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
HBK
20 Дек 2017 23:06
Мнения: 2,896
От: United States
Центробежните сили в ЕС са труднопреодолими.
Както казва великият George Friedman – Европа е шамаросвана от двете страни; от Запад е Брекзит, от Изток е нежеланието на бившите социалистически страни да синхронизират политическите си системи и правосъдие с това на Стара (Западна) Европа.

Европа е континент съставен от национални държави. Мечтата на всички големи Европейски политици е Съединени Европейски Щати, СЕЩ. Разбира се, по примера на САЩ. Противоречията, обаче, между националните държави съставящи континента Европа са дълбоки и трудно преодолими.
Дори страните основателки на ЕС са твърде различни по политическото си устройство. Великобритания нямаше Върховен съд до 2009 година и все още няма писмена конституция. За по-голямата част от 20-тото столетие радиото и телевизията в страната бяха държавни; платени и контролирани от държавата. Франция забраняваше със закон всяка критика на действащия си Президент. Германия забрани със закон всяко политическо движение, което наподобява национал-социализма на Хитлер. И въпреки всичко, никой не подлагаше на съмнение демократичната тъкан на тези големи Европейски държави. Те бяха и са демократични, което не е идентично с либерални. Либералната демокрация позволява практически всичко с изключение на едно – посегателство върху правото на самоопределение чрез свободни избори.

И тук именно се появи основното идеологично противоречие в ЕС – между правото за самоопределение на страните-членки и стремежа за синхронизация (или хармонизация) на политическите структури, съдебната система и морални ценности.

След това последва нов шок – приемът на нови членки, особенно тези от Източния блок. Тези страни бяха не само различни от старото Европейско ядро, но бяха и значимо различни помежду си. Полша беше първата Европейска страна премазана от нацизма и все още носеше в Историята си белегът от това; Унгария и Чехословакия бяха премазани от СССР и също носят белези от това. Бившите съветски сателити (както и бившите съветски републики) се утешават със илюзията, че са били пощадени, а някои дори освободени от Червената армия. В някои страни паметниците на тази армия все още съществуват и се радват на почитта на намаляващ процент от населението. Последиците от 30-годишната Студена война и свързаната с нея пропаганда са все още налице.

Neopol
20 Дек 2017 23:49
Мнения: 5,944
От: Bulgaria
Много ми е чудно, какво ще стане, ако поляците откажат да се пречупят пред диктата на Брюксел, а решат да се борят.

Да допуснем, че ги лишат от право на глас в Съвета. Тогава защо въобще Полша трябва да участва в него. Естествено е да го бойкотира, както и неговите решения. Може да бойкотира и другите евроинституции. Да откаже да прави вноски в евробюджета. И кво ще й направят ? Ще й обявят война ?

А самата процедура, която сега започва ЕК, пряко руши ЕС. Защото страните ще трябва да избират и да се разделят на два враждуващи по между си лагера. Как ще гледат поляците на тези страни, които искат да ги лишат от правото на глас ? А ЕК на застаналите на страната на Полша ? Май ЕС наистина ще се разпадне и виновна ще е ЕК.
първолета
21 Дек 2017 07:39
Мнения: 36
От: Bulgaria
А на мен ми е чудно:
1. Защо никой не пише под статията за какъв закон на партията "Право и справедливост" (парламентът да назначава съдиите във Върховния съд; членовете на Националния съвет на магистратурата, аналог на нашия Висш Съдебен Съвет, да бъдат избирани от парламента; министърът на правосъдието да назначава председателите на общите съдилища(!!!) - "право и справедливост", А??! Чрез избирана единствено от парламента и назначавана съдебна власт??!
2. Защо поляциТЕ? Законът е гласуван с 293 гласа, против са 192, а въздържали се - 23. В новините съобщават и за десетки хиляди протестиращи, които аджеба сигурно не са поляци?!! Или е по-удобно да се акцентира върху национализмите, отколкото да се види очевадното нарушение на принципа на разделение на властите под прикритието за "ефективност" на съдебната система?!
3. За какъв диктат от страна на Брюксел се говори, след като държавата Полша е подписала всички европейски договори и на първо място онзи от Маастрихт, който утвърждава трите стълба на ЕС - европейска икономическа общност, обща външна политика и политика на сигурност, право и вътрешен ред. Плюс това - ЕК е изпратила 25 писма до полското правителство по тази тема, да не говорим за поканите за разговор, които полският президент отказва. Подписваш договор и не го спазваш, а санкцията е "диктат", така ли?!
Странни разсъждения за претендиращи, че искат да живеят в правова държава...
Neopol
21 Дек 2017 09:47
Мнения: 5,944
От: Bulgaria
първолета, случайно в САЩ министърът на правосъдието да е и главен прокурор ? Случайно президентът да назначава върховните съдии ? А кой избира половината от Висшия съдебен съвет в България ? Случайно да е парламента ? А другата половина как се избира от себе си, при положение, че не е НПО-профсъюз, а е една от трите власти ? Може ли, при положение, че има прокламиран народен суверенитет, произтичане и легитимност на цялата държавна власт, (т.е. и трите власти дето трябва да са разделени и взаимно да се контролират), едната да не произтича от народа, а, като каста от себе си ?

Ами явно, всичко това може и брюкселските чиновници не виждат никакъв проблем в това. Защо тогава същото, но правено от Полша, да е проблем ? Или всъщност брюкселските зелки се опитват да се наложат над националните държави, а значи и над демокрацията (доколкото е останала), и се опитват да ни спретнат показно ? Само дето ще покажат как се ускорява разпада на ЕС, а след приключване на цирка, може да няма на кого да пишат директиви и кого да "наказват".
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Neopol
Zelnik
21 Дек 2017 10:17
Мнения: 1,291
От: Bulgaria
Предприетите от Европейската комисия действия срещу Полша заради съдебната реформа нарушават суверенитета на Полша и Унгария ще наложи вето.

Не ги е срам унгарците.
А ние ще сме заедно с "партньорите".
Нали сме интегрирани.
Neopol
21 Дек 2017 10:31
Мнения: 5,944
От: Bulgaria
А ние ще сме заедно с "партньорите".

То се не знае. Щото това означава влошаване на отношенията с Полша и Унгария, което не е желателно.

Означава, обаче и още нещо. Победа на Еврокомисията в това безпрецедентно и нагло предизвикателство към суверенитета на държавите, ако успее, то ще промени коренно ЕС. Националните правителства и парламенти направо да си подават оставките, а и всякакви избори, партии, програми, да бъдат отменени, щото напълно няма да имат никакво значение. Не избирани от народите, а назначени от корупционните лобита чиновници в Брюксел, ще могат да диктуват политиките на страните. А последното няма как да се хареса на националните правителства и парламенти, така, че по-скоро вероятността е за провал на ЕК в този нагъл опит за узурпиране на власт.
wreckage
21 Дек 2017 10:46
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
Много ми е чудно, какво ще стане, ако поляците откажат да се пречупят пред диктата на Брюксел, а решат да се борят.

кви поляци и как точно ще се борят?
Първо, селско-папищашката партия не е "поляците".
Фторо, когато си флезъл ф некъф клуб или организация, защото си преценил, че това ти отърва, по дефолт си се съгласил да спазваш правилата на този клуб. Ако почнеш да ги нарушаваш, следват забелешки, предупреждения и некви санкции. Което не би трябвало да е неква изненада, фсички клубове си имат правила за членовете.
Zelnik
21 Дек 2017 10:47
Мнения: 1,291
От: Bulgaria
Не избирани от народите, а назначени от корупционните лобита чиновници в Брюксел, ще могат да диктуват политиките на страните[/b].

Ами не е ли така у нас ?
Само питам де.
Neopol
21 Дек 2017 11:21
Мнения: 5,944
От: Bulgaria
wreckage, ЕС все още не е дори конфедерация, а икономически, малко политически, и никак военен съюз между отделни суверенни държави. Да, има мераци за федерализация. Има мераци и от средите, които стоят зад лобистките назначенци в Брюксел, ако могат с един удар да ликвидират демокрацията и обсебят безконтролна власт. И точно това пробват с това безпрецедентно с наглостта си предложение. Ако мине номера. Всичко показва, че няма да мине.
Neopol
21 Дек 2017 11:25
Мнения: 5,944
От: Bulgaria
Ами не е ли така у нас ?

Не, не е. Просто у нас някои се опитват да оправдават своите непопулярни идеи с Брюксел. Да не бият тях, а Брюксел. В момента, обаче, с все по-появяващата се национална политика, ако забелязваш оправданията с Брюксел са все по-малко, с изключение на някои действително скандални решения, като за концесиите, които бяха прокарани.
Д-р Тормозчиян
21 Дек 2017 11:39
Мнения: 8,152
От: Botswana
Решението трябва да бъде взето единодушно от страните, членки на ЕС.

... и Унгария ще наложи вето.


И двете твърдения са неверни, прочетете го най-сетне тоз Лисабонски договор!

Унгария не може да наложи никакво вето в случая, тъй като решенията за прилагане на чл. 7 се вземат с квалифицирано мнозинство от държавите членки.
Bacho Кольо
21 Дек 2017 11:46
Мнения: 24,761
От: Bulgaria
На кого му пука , че Брюксел ще отнеме правото на глас на Полша?!? На мен ми е през оная работа, като гледам , на поляците - също.
На кого му пука дали Унгария може или иска да налага вето?!?
На мен ми е през оная работа, като гледам , на унгарците - също.
wreckage
21 Дек 2017 13:38
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
ЕС все още не е дори конфедерация, а икономически, малко политически, и никак военен съюз между отделни суверенни държави.

Каква точно организация е или не е ЕС и дали ни харесва, е moot point.

ЕС е организация и членовете ѝ напълно доброволно са се съгласили да спазват изискванията за членство. Ако някой член, да го наречем Полша, реши да наблега на религиозни идиотии, расизъм и/или нацизъм, очевидно е напълно свободен да дерзае ф тези посоки. Ако обаче реши да отсвири върховенството на закона и разделението на властите, тогава организацията, ф която членът членува, почва да го рендосва, щото тези два принципа ѝ се падат основополагащи.
dissidentbg
21 Дек 2017 16:00
Мнения: 9,716
От: United Kingdom
Брюксел това, Брюксел онова. Така си говорим във форума. Но да се публикува такова заглавие е несериозно. Конкретно някой от парламента го е поискал. За да се осъществи ще е нужно всяка държава членка да гласува ЗА. А това няма никога да стане.
Bacho Кольо
21 Дек 2017 16:01
Мнения: 24,761
От: Bulgaria
Брюксел това, Брюксел онова. Така си говорим във форума. Но да се публикува такова заглавие е несериозно.
Ами Кремъл това, Кремъл онова?!?
Neopol
21 Дек 2017 16:45
Мнения: 5,944
От: Bulgaria
wreckage, и тезите ти, като правописа ти - неверни. И ако с умишлено писане неправилно, можеш да прикриеш правописните си проблеми, то няма как с общи лафове, да подмениш, че ЕС е все още само съюз на суверенни държави. И какви ще са законите във всяка държва си решава тя. Единствено трябва да са хармонизирани и то в конкретните области, които гарантират общия пазар и свободното движение на хора, стоки и капитали в него.
wreckage
21 Дек 2017 16:51
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
wreckage, и тезите ти, като правописа ти - неверни.

тезата ми съфпада с тази на организацията, на която Полша е член.
sim4o
21 Дек 2017 18:22
Мнения: 8,463
От: Bulgaria
Д-р Тормозчиян
21 Дек 2017 11:39
Унгария ще наложи вето.


И двете твърдения са неверни, прочетете го най-сетне тоз Лисабонски договор!

Унгария не може да наложи никакво вето в случая, тъй като решенията за прилагане на чл. 7 .
Ей аз какво чета:

Унгарско вето на решението на ЕС за Полша

17:09 | 20 декември 2017 Предприетите действия от Европейската комисия срещу Полша заради съдебната реформа нарушават полския суверенитет и Унгария ще наложи вето.
Това заяви унгарският вицепремиер Жолт Шемен, цитиран от Ройтерс и БТА.
Ройтерс ей го какво вика .. ???

Що тъй правят тез хора?
sim4o
21 Дек 2017 18:24
Мнения: 8,463
От: Bulgaria

wreckage
21 Дек 2017 16:51

тезата ми съфпада с тази на организацията, на която Полша е член.
Моята теза съвпада с тази на Унгария .. член на ЕС и НАТО ..
wreckage
21 Дек 2017 18:26
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
ъхъ. Унгария ще тури вето, колкото го тури на предишното плесване на Полша по китката.
И после ще им трябва микроскоп, за да гледат къф бюджет им е врътнал другарят Йотингер за следващата рамка.
wreckage
21 Дек 2017 18:29
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
Моята теза съвпада с тази на Унгария .. член на ЕС и НАТО ..

твоята теза, симчо, ме вълнува точно никак. Ако исках да се запозная с нея, щех да се обърна към изворите ѝ - трудовете на А.Хитлер, художник.
Добави мнение   Мнения:26 Страница 1 от 2 1 2 Следваща