Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Бруталността на "възродителния процес" деформира прехода след 1989 г.
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:95 Страница 1 от 5 1 2 3 Следваща »
Forza NATO
03 Яну 2018 20:24
Мнения: 11,582
От: Bulgaria

Гложди ме едно съмнение - това ново интервю ли е или поради непреходната му актуалност се пуска нещо старо?

- Кое остава недоизказано около този огромен исторически акт, наречен "възродителен процес"?

- Мисля, че днес вече са налице всички негови възможни прочити.

Супер. Да приключва тогава проектът.
Кой писал - писал, кой бенефицирал - бенефицирал.

Детайли ще продължават да излизат, но проблемът не е в непознаване на фактите, а в латентния или активен национализъм, който ги интерпретира. Всяко говорене по този сюжет отприщва националистически настроения и реакции.

А отприщените настроения и реакции, на свой ред отприщват насрещни наративи, дискурси, интерпретации, проекти, грантове...

Ето защо и говоренето скоро няма да спре.
Втора смяна
03 Яну 2018 20:40
Мнения: 4,072
От: Bulgaria
*
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: sybil
Втора смяна
03 Яну 2018 20:43
Мнения: 4,072
От: Bulgaria
*
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: sybil
проф. Боян Дуранкев
03 Яну 2018 20:52
Мнения: 113
От: Bulgaria
"Така стигаме до катаклизмичните последици от лятото на 89-а, когато границата се отваря и заминават над 320 хил. български турци. Огромната загуба на работна сила (равностойна на увеличаване на безработицата от 0 на 5 % в течение само на три месеца) е най-видимата, но не и най-важната последица. "
А след 1990 г. са напуснали България над 1 000 000 души...това какво е?!
Forza NATO
03 Яну 2018 21:06
Мнения: 11,582
От: Bulgaria
проф. Боян Дуранкев

А след 1990 г. са напуснали България над 1 000 000 души...това какво е?!

Нека предположим, използвайки инструментариума на почитаемия изследовател:
а) рутинен социален процес;
б) обикновена обществена стихия;
в) бутафорен конюнктурен лозунг;
г) евтина заинтересована манипулация;
д) всичко горепосочено едновременно.
Свежарков
03 Яну 2018 22:09
Мнения: 2,583
От: Bulgaria
Отвратително по своята примитивна манипулативност и злонамереност четиво. Може яко да е било продиктувано от заинтересуваност от ДПС или патосът му да е с грантаджийски либерален привкус? Казва се, че
като цяло обществото не желае да се връща към станалото
, но очевадно ни го навират в очите, за да ни обвиняват, да ни психотравмират, да ни заставят да се изживяваме като вечни виновници.
Пълно е с неистини. Има ли повече2-3 форумци съгласни, че
в България национализмът е на власт
? Едва от началото на "възродителния процес" ли
в тази общност има усещане за обграждаща я подозрителност
или тя е от векове?
Всяко говорене по този сюжет отприщва националистически настроения и реакции
- несъмнено отлично съзнава, какво отпушва, а то е омерзение и гняв, но ги подменя с удобния етикет "националистически".
Напълно очевидно е, че няма как не стотици хиляди, дори само десетки хора да бъдат изтласкани в Турция без съгласието на турските власти. Обратното твърдение е чиста лъжа. Факт е, че турския президент Йозал публично се провиква: "Живков, отвори границата!" и едва след това потокът тръгва. Както е тръгвал и други пъти, каквито тук се посочват. Първо турските власти заявяваха, че ще приемат всички, които пожелаят да се присъединят към "ана ватан" (майката родина), но не продължи дълго, за да да запазят "петата си колона" и тя вечно да работи срещу родината ни.
Главното, което се крие в интервюто, е свързано със сравнението между насилственото преименуване с ужасяващите кланета и масовото прогонване на българите от Странджа и източна Тракия през началото на 20 в. Дори не споменавам за петвековното османско "присъствие", изразяващо се в перманентен свиреп геноцид.
Не е случайна появата на такава книга, на такова рекламиращо я интервю. Затънала в пълна безперспективност и изправена пред фатален политически крах, либерастията опитва да обърне главите на българите към "тъмното комунистическо минало". Забелязва се повишена активност и на израелски кадри в посока на мъмрене на българите, на обвиняването им в минали грехове, за които да плащат. На тях, разбира се, може и на преименувани.
Впрочем, в Турция преименуването никога не е било премахвано, а по конституция всеки роден там е турчин. Т. е. същото, за което нас ни хулят и наказват.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Свежарков
Шако
03 Яну 2018 22:42
Мнения: 1,224
От: Saudi Arabia
Много архив изгоре в Партийния дом и едва ли някога ще стане напълно ясно като как на наште капацуни им хрумна да направят тая простотия с турците.
Можем да си фантазираме по темата и ако погледнем малко по нашироко във времето и пространството все пак и възродителството не изглежда толкова странно.
Щото нашето не е хич уникално. В Югославията нещата уж си имаха крушка опашка докато се цепеха Словения, Босна, Хърватия, ама патакламата накрая за Косово без малко да стане хептен международна.
Армения и Азербайджан се опаткаха тоже и там сега арменците също бецалят за скъпа газ. Азербазжанска е, разбира се ама я купуват от Газпрома.
По-преди в Кипър по православна черковна линия се разбутаха нещата и Кипър много преди Горбачов си беше станал убежище за ония дет маат хайвера с лъжиците.
Та, не би трабвало да се изключва наште каскети да са подкокоросани да натирят турците, и ако тия беха писнали и се бе стигнало до патаклама, пак щяха да ни освободят, но вече щяхме да сме като арменците дето по границите им ги пазят руски войски.
Не знам как стана, но тоя трап го прескочихме, което означава че имаме повече пипе поне от сърби, арменци, азери че и кипърски турци или гърци.

Angel Kandiloto
03 Яну 2018 23:03
Мнения: 3,829
От: Burkina Faso
Митове и легенди . Дезинформацийка. От всичко по малко.
И понеже вече сме капиталисти пишем и за цената.
Хайде холан. Оставете раните да зараснат, няма нужда от още сол. Всичко от което се нуждаем е любов.
sim4o
03 Яну 2018 23:25
Мнения: 8,463
От: Bulgaria
Терминът "възродителен процес" води началото си от 30-те години, когато в Смолян се създава известната дружба "Родина" ..

( Мария Секулова /СУ - ИФ/ Дружба "Родина" и възродителното движение в Родопите 1937-1947 г. 17.15 - 17.30. Дора Калчева /СУ - ИФ/ Българи и турци в България. ... )


Ето и за почитаният от църквата Борис Мъченик .. да четат соросоидите - да знаят .. да не бъщолевят глупотевини ..
Знанието- то сляпото окато прави !!

"..... Най-малкият брат Ешреф „боледувал и всяка надежда за оздравяване била загубена. Обаче, една страшна изненада... сред нощ ги смутила.
Болният Ешреф завикал: „Аз оздравях и вече не съм Ешреф, а Серафим! След три години България ще дойде и всички ахряни-помаци ще се кръстят!... Съмна се... Серафим излиза вън и говори същото. Закарали го в управлението, заплашвали го, но нищо не било в състояние да го принуди да измени името Серафим, защото човек му се явил и му казал, че ще бъде здрав, ако си промени името от Ешреф на Серафим. И от шест години болен, моментално станал здрав и читав и тъкмо след три години, както било казано на Серафим, България... дойде” (има се предвид освобождението на Златоградския край от турско робство през ноември 1912 г. през Балканската война).
Другата случка става със самия Енвер през 1912 г. „При къщата му имало старо черковище „Св. Георги”. Християните пожелали да построят там храм. Енвер не само не се противил, но изходатайствал ферман — разрешение. Това създало едно подозрение спрямо него и влиянието му пред властите намаляло. Когато черквата била построена, трябвало да се построи камбанария. Тогава Енвер, за да си възвърне влиянието пред властите, се обявил против построяването на камбанарията.
Една вечер той отишъл на гости у свои сродници. На връщане пред него изтропва бял кон с ездач, с неописуема красота, който извикал: „Ти ли си, който се противопоставяш за съграждане на камбанарията?” И още му казал: „Ако искаш да не умреш още тази нощ, отиди и събуди хаджи Костадина, настоятеля на черквата, и още утре да почнат строежа на камбанарията.” На мига конят и ездачът изчезнали. Енвер изпълнил заповедта и от себе си дал на хаджи Костадин десет лири за камбанарията.”


Та - повече да се чете ..
sim4o
03 Яну 2018 23:27
Мнения: 8,463
От: Bulgaria
Но всъщност - сме го дискутирали на ФОРУМА ??! !!!
Последно - в 2014 ..
sim4o 07 Юни 2014 20:19

1.Както вече имах щастието да споделя - Възродителният процес, е започнат от почитаният от православната ни Църква Борис - Мъченик Златоградски, през 1911 година .. дали е бил агент на ДС или на нещо друго, не знам, но знам, че фанатици-мюсулмани са го убили с камъни .. Според мене- никакъв аент на ДС не е бил по една проста причина - ДС съществува м Царство България от 1925 година и в 1911 е нямало такава организация ..
Всички съфорумци, свързващи Мъченик Борис и началото на Възродителният процес в 1911 с ДС , явно грешат и са на по няколко ракии ...
Връщането към българските корени и праотческата религия е особено интензивно по времето на Цар Фердинанд .. "Дружба Родина" и "Отец Паисий" "Бранник" продължават дейността си в Родопите и през 20-те, 30-те и 40-те години ...Да се твърди, че зад това движение, стоят комунисти е според мене невероятно идиотско твърдение .. с невероятна изненада, открих на сей форум не едно, а няколко подобни мнения...

Народе??????

Gringo
03 Яну 2018 23:52
Мнения: 533
От: Bulgaria
.
Шако
03 Януари 2018 22:42 ....
"Не знам как стана, но тоя трап го прескочихме, което означава че имаме повече пипе поне от сърби, арменци, азери че и кипърски турци или гърци".
.

.

sim4o
04 Яну 2018 00:04
Мнения: 8,463
От: Bulgaria
***
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: sybil
sim4o
04 Яну 2018 00:07
Мнения: 8,463
От: Bulgaria
Шако 03 Яну 2018 22:42 Много архив изгоре в Партийния дом и едва ли някога ще стане напълно ясно като как на наште капацуни им хрумна да направят ..
Не ни трябва архив и то от партийният дом, за да отидем и да запалим свещица за Борис Мъченик Златоградски .. и да помълчим ..
Krivcho
04 Яну 2018 01:29
Мнения: 1,658
От: Bulgaria
Много-много от политика не подбирам, но какво ми прави впечатление относно турския етнос - тия които са завършили някакво образование преди 1989-та масово говорят чист български език без да завалят.Дори не можеше ги различиш от българския етнос.А две трети от завършилите след 1989-та и сега говорят на "чиста бългърски".Дори в регионите на Кърджали, Ямбол, Шумен, Силистра, Разград и Търговище има села в които 15-20 годишни не могат да вържат смислено две думи на български.Според автора на статията сигурно и за това е виновна политиката на бившите управници.Че преименуването беше грешка е неоспорим факт, но криенето и до сега на кое наложи това преименуване, причините, дават основание на "либерасти" да се упражняват на тема "възродителен процес" и "голямата екскурзия" и да си тълкуват Историята както им е угодно или колко им се плаща.
ManfromUtopia
04 Яну 2018 06:34
Мнения: 1,468
От: Bulgaria
Шако!
Firmin
04 Яну 2018 07:43
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Румен Аврамов, Умен мъж. Е, имам и лични прчини да го харесвам, разбира се. Студията му "Анхиало, 1906: Политическата икономия на един етнически конфликт" е може би най-безпристрастното, точно и честно изследване на този конфликт, който по някакъв начин засяга и мен.

http://www.librev.com/index.php/discussion-bulgaria-publisher/2675-1906

Мисля, че е точен и в оценките си за "възродителния процес", споделени в интервюто по-горе.
JollyRoger
04 Яну 2018 08:53
Мнения: 12,108
От: Belize
Точен е, освен за две неща. За причините, довели до събитията от 85-89-та, мълчи с оправданието, че не са икономически. Това изкривява всичко и, разбира се, демонизира тогавашната власт. Второто е "изненадата", че силовите ведомства не били похарчили повече пари, защото били "живеели толкова на широко", та поели допълнителните разходи без проблем и дори при намаляващи бюджети... Това показва учудващо "непознаване" именно на стопанското и държавно устройство до 1989 година. "Странно" за един стопански историк, нали... Въобще "икономикса" е тънка работа и се нуждае от грантаджийска закваска.
Mitnicharъ
04 Яну 2018 09:18
Мнения: 6,877
От: Bulgaria
Румен Аврамов не е грантаджия, а един от половината дузина истински мислители, останали все още на територията. за интервюто, ще прочета книгата с огромен интерес. Не е задължително да се приемат изводите му изцяло, но е глупаво да бъдат изцяло отричани.

Шако,
Yantar
04 Яну 2018 09:31
Мнения: 5,304
От: Bulgaria
Бруталността на "възродителния процес" деформира прехода след 1989 г.
Поредната порция глупотевини за т. нар. възродителен процес. А то какво било? Сменили се иментата на помашкото население и се наложил българския език, като първи. Всеки път, когато си кажа че аз нещо не съм разбрал прочитам документи по този въпрос и си губя времето да търся нещо дето го няма. Смяна на имената и налагане на език се случва в ЕС - в страни като Латвия, където на ок. 25% от населението не е дори дадено гражданство (напомням - иментата на рускоезичното население са сменени и се налага латвийски като първи и единствен официален език). Няма нищо - ама нищо извършено от правителството на НРБ - което да не е повторено от правителства в ЕС. Така че който говори против възродителния процес, говори против нашите лелеяни "евроатлантически ценности". Докато някой не обясни защо т.нар. възродителен процес в България е нещо много льошо, па идентичният процес в Латвия, Литва, Лотва и тем подобни е нещо много 'убаво - никой няма да взима тези приказки насериозно. Никой с акъл де.
*
Само да вметна за икономическата обосновка - разбира се, че няма такава. Долна лъжа е, че няма данни за материално подобрение на икономическото равнище на южните региони на страната - и авторът, въпреки невежеството си го знае много добре. Причините за възродителната политика е именно националната сигурност - отговор на акциите на ЦРУ и Турция сред мюсюлманското население на България, по времето на Рейгън (дето му вдигнаха паметник в София, вместо на Ботев) по линията на програма "Гладиус". Напомням че, този процес не се считаше за асимилаторски, а за възродителен, защото ставаше въпрос не за турско, а за помашко население - в смисъл връщане на на имената, а не налагане на нови. Гонения разбира се е имало само спрямо терористи. А изселването е напълно доброволно - няма никакви, ама никакви данни МВР насила да е карало някой да напусне България. Разрешението на Живков да пусне тези хора да си ходят е единственото решение с икономическа обосновка - ако някой му се занимава с икономика на еди-какво-си трябва именно да се задълбае тук. Ама не да ни подхвърля глупотевини, че видите ли помаците обменили левовете си в долари и натиснали курса (левът не е конвертируема валута). От стопанска гледна точка се освобождава селско население, чийто труд е вече механизиран, а миграция към градовете ще засили тежестта откъм работни места и жилища. В Турция тези хора бързо се разочароваха от кухите обещания на тамошния режим и скоропостижно се върнаха у нас. Резултатът е ясен - огромни територии от компактно население капсулирано от бандитите от ДПС и обработващи с ръчен труд тютюн, който разбира се не може да се реализира на пазарен принцип и всяка година е дотиран от българските данъкоплатци с десетки милиони, противно на всички правила на ЕС, само и само да се захлеби ДПС и да се пази митичната "стабилност".
*
В общи линии не знам колко време трябва да чакам да видя един смислен анализ по каквато и да е хуманитарна наука от България. Иначе всички са професори, академици, архонти и не знам си още какви. Жалка история.
Федаин
04 Яну 2018 09:33
Мнения: 4,803
От: Bulgaria
Статията, разбира се, е пълна простотия. Гранта трябва да се вземе. На фона на случващото се в момента в света, на случилото се с сръбско Косово, събитията в Македония, Възродителният процес е единствено правилната и възможна политика. Това да видиш развитието на процесите с 15-20 години напред, сблъсъка на цивилизациите, ислямския тероризъм, и да вземеш съответните мерки си е висш пилотаж в управлението. Тъпанарите, които се питат как прескочихме трапа, не е нужно да задават тъпанарски въпроси - прескочихме трапа, защото склонихме глава и слушаме какво ни казва чичо Сам. А малко да се бяхме опитали да не слушаме, такава Армия за Освобождение на Кърджали и Родопите щяха да ни спретнат партньорите от Турция и САЩ, че свят да ни се извие. Всичко как си трябва - с доставки на оръжие, муджахидини и борци за свобода от цял свят, с информационна подготовка за кървавия режим... Всъщност, с ислямизбирането на Турция и излизането и извън контрол, опасността за България става още по-голяма, но либералстите и тъпанарите нека си дуднат, нека си ровят. Какво става в Германия и Франция вече се вижда.
Mitnicharъ
04 Яну 2018 09:49
Мнения: 6,877
От: Bulgaria
Ей, тва милюцунерите от 80-те на миналия век сте държеливо племе, евала!!!
Добави мнение   Мнения:95 Страница 1 от 5 1 2 3 Следваща »