Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Депутатите забъркаха хаос с прехвърлянето на фирми
Добави мнение   Мнения:10 1
Ку-Ку
05 Яну 2018 21:55
Мнения: 4,128
От: Bulgaria
По информация на Агенцията по вписванията годишно 30 000 предприятия в България прехвърлят дружествени дялове, а прехвърлянията на фирми са около 10 000. Не може да се очаква, че инспекцията по труда е в състояние да провери хиляди фирми за задължения към работниците, и то три години назад.


Ако вземат да въведат в употреба космическата технология наречена персонален компютър, такива проверки ще им отнемат между 10 и 20 секунди, включително времето за цъкане по уиндоуски интефейси. Как така НАП може електронно да провери дали са платени всички осигуровки, а въпросната агенция не може да провери заплатите? Прави се един регистър на работодателите, срещу които има сигнали за забавени заплати и ако фирмата е попаднала в този регистър, то прехвърлянето и се спира докато подалият сигнала не потвърди, че всичко е платено. Ако възникне спор дали наистина е платено, тогава вече тая инспекция по труда се размърдва и отива да провери на място документите. При огромната част от прехвърлянията няма да има такива сигнали и съответно няма нужда от бумащина.
Forza NATO
05 Яну 2018 22:25
Мнения: 11,582
От: Bulgaria

Absolut Maya, Absolut BG...
NikolaB
06 Яну 2018 08:10
Мнения: 138
От: Bulgaria
Така е . А сега си представете, че кухите лейки на БСП имат още повече власт...
vse_oshte_jiv
06 Яну 2018 08:22
Мнения: 346
От: Bulgaria
А когато празните тенджери от демокрадците /СДС и компания/ или калинките от ГРАБ са на власт е едно благодеенствие. Ей, не улучихме на управници и туй то.
Zelnik
06 Яну 2018 08:58
Мнения: 1,291
От: Bulgaria
Смехотворци !!!!
Щял да декларира и ако не е вярно, наказание.
За какво?
За невярна декларация?
Що не видите в НК, какво е наказанието за това/ Никакво !
Има ли един осъден досега за невярна декларация/
НЯМА !
Така ще е и за в бъдеще. Удобните на властимащите нещица не бива да се пипат. Така се крадат пари от ДДС, заплати и т.н.
Ове е ДЕМОКРАЦИЯ.
За някои.
Arisild
06 Яну 2018 09:08
Мнения: 1,021
От: Bulgaria
Ку-ку,
Първо, проблемът тръгва от празнота в закона. Посочено е при какви условия няма да може да се прави прехвърляне, но не е посочено кои органи ще удостоверяват дали са налице съответните обстоятелства. Така от началото на годината Агенция по вписванията почва да отказва прехвърляния, докато прехвърлителите не представят удостоверения за обстоятилствата от ГИТ и НАП, но не съществува правно основание тези агенции да издават такива удостоверения.
На второ място вече излиза как ще се удостоверяват тези обстоятелства, което сега ще трябва да го мислят депутатите. Дали ще е декларация, дали ще е достъп до данни от регистри и последващо нарочно искане от АВ към ГИТ да извърши проверка за установяване наличие на обстоятелствата или нещо друго.
Тези неща обаче омбудсманката и депутатите трябваше да ги помислят и разпишат в закона, а не просто да плеснат един текст в закона дето не се знае как ще се прилага. Трябвало е и да поговорят с агенциите, какви са възможностите им, с какви електронни бази данни или регистри разполагат, могат ли да удостоверят съответните обстоятелства или първо трябва да правят проверки и ако трябва да правят проверки колко време ще отнеме до издаване на съответното удостоверение и т.н. За НАП може и да е лесно да осигури достъп до електронните регистри с информацията от декларациите по осигуряването и дали по тях са постъпили вноските, но ГИТ няма как да каже една фирма дали има задължения към работниците си без да извърши проверка на съответната фирма. И ако за фирма с малко работници и без особено текучество на персонала проверката може и да не отнемемного време, то за фирми с много работници и голямо текучество нещата са различни.
зенд
07 Яну 2018 05:37
Мнения: 110
От: Bulgaria
Хората в България биват заблуждавани от подобни законотворчества - проблемът с неизплатени заплати за работниците и служителите няма как да бъде решен от промени в законите, регулиращи прехвърлянето на фирми. Капанът е заложен на съвсем друго място, но за това мълчат всички - политици, журналисти - та чак до омбудсмана.
Ето цитат от Кодекса на труда:
"Чл. 245. (Изм. – ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. – ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) При добросъвестно изпълнение на трудовите задължения на работника или служителя се гарантира изплащането на трудово възнаграждение в размер 60 на сто от брутното му трудово възнаграждение, но не по-малко от минималната работна заплата за страната."
Законът гарантира до 60% заплащане!!! Не повече. И при наличиетона достатъчно нагъл работодател, служителите ще пият една студена вода - чорбаджията не нарушава никакъв закон, когато им удържа 40% от заплатите.
Това е - 30 години преход към капитализъм. И в резултат - неофеодализъм с капиталистическа глазура.
За по-подробен анализ препоръчвам Григор Лилов, и неговата статия "По закон заплатите не са право на работещия, нито са задължение на работодателя", публикувана на 1-ви Дек. 2017 в The Bulgarian Times.
Хулиган
07 Яну 2018 12:37
Мнения: 1,969
От: Bulgaria
По всичко личи, че мисленето не е стихията на депутатите...
http://www.drago.info/index.php/2017/12/22/parlament-v-kuklen-teatwr/
Дежурния
07 Яну 2018 13:35
Мнения: 5,993
От: Bulgaria
За по-подробен анализ препоръчвам Григор Лилов, и неговата статия "По закон заплатите не са право на работещия, нито са задължение на работодателя",

Рекламата на откровените лъжи на въпросния "журналист" също е нещо, което нарушава
1.1.1 Ще предоставяме на обществото точна и проверена информация и няма преднамерено да скриваме или изопачаваме факти.
1.1.2 Няма да публикуваме информация, за която знаем, че е невярна.
1.1.3 Няма да подвеждаме обществото и ясно ще посочваме къде са използвани манипулирани текстове, документи, образи и звуци.
Teslata
07 Яну 2018 18:04
Мнения: 559
От: Bulgaria
Много забавляват размишления от сорта "депутатите изпуснаха/не помислиха/не съобразиха". 99.99% от тия "недомислия" са нарочни, договорени и добре платени.
Добави мнение   Мнения:10 1