Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
ГОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ СЕ УВЕЛИЧАВАТ - ОГРОМНА ЛЪЖА!
Добави мнение   Мнения:18 1
bgman13
26 Яну 2018 00:19
Мнения: 6,082
От: Bulgaria
Според твърденията на разните му там документи, или уикипедии, от 1990 година до сега, площта на горите в България нараства, а пък средната й възраст - също. Тия дни разбираме, че България се е изкачила на 30 място в света в индекса за екологично развитие за 2018година. Специално в категорията "гори" се е изкачила от 50 на 34то място. Този индекс се изготвя от Йейлския и Колумбийския университет, съвместно със Световния икономически форум. Ще рече, че подкрепата за сегашното положение в България, нема нищо общо с Русия и с Путин. Лъжата и подкрепата за това което се ни случва тука, иде директно от Великия, Красивия, Богатия, Умния, Честния и не нам си още къф Запад.

Но! Едно е да лъжеш, друго е да лъжеш тъпо. В момента западът лъже тъпо. Всеки може да се докопа до следните прости факти:

1. През 89та киловат дневна ел. енергия струваше 2 стотинки, при средна заплата от 270 лева. Сега е два тринайсет пъти повече. Което ще рече, че средната заплата трябва да е някъде към три бона, за да е равна сегашната икономическа ситуация в България с тая преди 89та. Съответно преди 89та народецът поголовно се отопляваше на ток. Съответно и МНОГО ПО-МАЛКО СЕ ОТОПЛЯВАШЕ НА ДЪРВА, ОТКОЛКОТО СЕГА. Просто е.

2. Най-малко от поне двайсет години всеки е наблюдавал, как по пътищата на родните му места постоянно и в голямо количество минават един големи камиони с големи ремаркета, натоварени с трупи. Тези трупи, този български дървен материал е предназначен за износ - излиза през пристанищата на България. Май че го товарят и на влакове.
Един горски веднъж ми каза, че гората на България не се сече като за последно, а за последно.

3. В София, централното отопление, а и на други места е все по-нежелано - замества се до голяма степен също с дърва за огрев. Защото става все по-скъпо, а преди беше евтино.

4. Парковата растителност в провинцията на България се изсича и се замества с фиданки. Това е очевидно и не ще никакви статистически доказателства. Обяснението е просто - поддържането на парковата растителност иска персонал, на който да му се плаща. Вкл. специалисти, които разбират как се управлява тоя отрасъл. А от сеченето дори и на парковата растителност се изкарват пари.

5. Пожари и наводнения. Има ли ги. Има ги - ще стават и още повече. Така както ще стават все повече и тайфуните и земетресенията. Кога ви ударят, ще чуете изневиделица, как мнозина ревът на умрело, че горите са изсечени и за това тия работи са ви сполетели. А сега "Нани нани бебе" в изпълнение на Световните Демократични Циркови Артисти.
Сгугню
28 Яну 2018 10:39
Мнения: 15,094
От: Rwanda

bgman13
26 Яну 2018 00:19


Несериозно.
И повърхностно.

Видял си два камиона с трупи и решаваш глобално за цялата икономика.
Отчиташ повишените цени на електричеството, а не отчиташ намалялото население, особено в селата, където всички се топлят на дърва, и намалелият обем на засетите площи (заради намалялото население и повишените добиви), които впоследствие се самозалесяват.
Bacho Кольо
28 Яну 2018 11:02
Мнения: 24,761
От: Bulgaria
Горите май наистина се увеличават. Така поне аргументирано твърдеше преди година един доцент от Лесотехническия - с числа и статистики.
Има , обаче един въпрос - какво си случва с добития дървен материал?
Преди 4 месеца пред къщи спря един Ман и изсипа 15 кубика букови дърва. Дълги около метър, диаметър 30 - 60 см. Обли, гладки, сякаш подбирани за изложба.
Баща ми , пенсиониран лесоинженер, отдал близо 40 год. на горското стопанство и дървообработващат промишленост ги гледа, гледа, пък махна с ръка и пусна една дълга и сочна псувня.
Викам "ква става, бе татко, не ти ли харесват?"
"Там е работота, че такова нещо не трябва да се гори. Най-добрите букови трупи - ето такива, отиваха в завод "Фурнир"* . Следващите - за "английската поръчка" - производство на конструктивни изделия от парен бук**, следващите - същото, само че за нашите меки мебели, следващите - шперплат, траверси и минни подпори***, подпори за строителството. И това което остане - дърва за огрев"

...изостанала, социалистическа икономика.

* Завод, изнасял фурнири за половината свят. В Дианабад, изравниха го със земята, построиха 3 наистина красиви жилищни блока.

** от които години наред са произвеждани носещите части на стотици хиляди луксозни британски кожени мебели.

***По-късно са заменени с метални. Не знам дали "Стомана" още ги произвежда...


Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: Bacho Кольо
bgman13
28 Яну 2018 11:40
Мнения: 6,082
От: Bulgaria
Сгугню
28 Яну 2018 10:39


bgman13
26 Яну 2018 00:19


Несериозно.
И повърхностно.

Видял си два камиона с трупи и решаваш глобално за цялата икономика.
Отчиташ повишените цени на електричеството, а не отчиташ намалялото население, особено в селата, където всички се топлят на дърва, и намалелият обем на засетите площи (заради намалялото население и повишените добиви), които впоследствие се самозалесяват.


1. От самозалесилите се впоследствие не засети площи, средната възраст на дърветата, не може да се увеличи - изкарват я някъде към петшейсе години, а демокрацията ни е сполетяла от 28.

2. Повишените добиви - на кво? На ябълки? На ягоди? На малини - упс, има наистина един сорт малини, дето се появи след 90та, много родовит, няма нужда от телени конструкции, ражда до като падне снега... но - не са хубави малините на вкус. Друго си е Български рубин и Шопска алена. Най-лошото е, че малиниовото производство, така или иначе вече го няма. Та може и да има некакво повишение на добива от декар от пшеница и слънчоглед. Ама кво е качеството им? А освен това, слънчогледът май, дето се сади не отделя нектар, щото се самоопрашвал - т.е. лошо за пчелите, без които не може всичко останало, не само в селското стопанство, но и в екологията. Дали въпросният Йейлски и Колумбийски индекс е отчел и това, и как го е превърнал от качество в количествена оценка?

3. Намалялото население. Намаляло е с два милиона. Т.е. с няма и една четвърт. А цената на ел. енергията се е повишила като покупателна способност на средната заплата не по-малко от пет пъти. ДНЕС НИКОЙ НЕ СЕ ГРЕЕ НА ТОК! ПРЕДИ 89ТА ПОГОЛОВНО ХОРАТА СЕ ГРЕЕХА НА ТОК. Така че и да го отчиташ това намаление на населението, не е достатъчно, за да се изцепиш, че аз съм повърхностен, а ти си задълбочен.

4. Видял съм бил два камиона? Ако стана на пътищата, дето минават камионите с трупи, ще виждам по двайсет на ден. Само докато съм се случвал по тия пътища, виждам по пет за два часа. А хора, които работят на обекти, около тия пътища, щом само им помена за моите наблюдения, знаеш ли как палят само?
bgman13
28 Яну 2018 11:59
Мнения: 6,082
От: Bulgaria
Bacho Кольо
28 Яну 2018 11:02

Горите май наистина се увеличават. Така пъне аргументирано твърдеше преди година един доцент от Лесотехническия - с числа и статистики.


Повтарям думите на един дето цял живот е работил като горски (само дето не съм сигурен, редови горски ли е или е с лесотехническо образование, щото го познавам бегло): "Не се сече като за последно, а за последно."

А специалистът при който се стича информацията от цяла България прилича на ЦК на КПСС - той си знае, каква точно информация е получил и как я е поизменил. Тия пък дето са му подали на него информациите и те са били мотивирани от системата да послъгват и така накрая може да ни кажат, същото дето ни го говорят за икономиката на България - че всичко е прекрасно. НО! Поради незнайни причини сме намалели със два милиона, ставаме все по-болни и по-прости, децата наркоманизират от малки, храната по супермаркетите не е истинска (или в най-добрия случай от сортове и начин на отглеждане, които са с лошо качество).

Когато стана наводнението в Аспарухово, някои споделиха, че гората еди къде си е оголена. Това какво е - увеличение на горската площ в района? Наскоро четох и за цяла Странджа някакви такива страхотии. По горските пътища по които редовно минавам, сам мога да наблюдавам как изсякоха всичко - акации, орехи и др. Преди три четири години ли беше вече, когато стана наводнението в Берковица, което бутна две три къщи и два три моста (плюс един паркинг), стана ясно, че освен че нагоре в балкана се е секло за последно, общината преди няколко месеца е изсекла върбите по реката, а точно на паркингът имаше тополи и орех - изглежда са извадили и корените, щото реката после направо отнесе и земята под асфалта. Във Вършец зная на едно място, дето ми е пред очите, по някакви тъпи европейски програми, изсякоха всичките дървета по реката (беше си малка горичка), за да опаковат коритото с някакви циментови плоскости. Сега освен че е грозно, е и голям пек. А къде е гората, която там я имаше? Няма я - намаление със 100%.
тошето
28 Яну 2018 12:07
Мнения: 3,655
От: Bulgaria
Природата в повечето случаи си взима своето въпреки сечта.
В двора на вилата ни в село Батулци, където от години не ходим, поникнаха от само себе си един орех и няколко други дръвчета, не броя тревата и храстите.
Тука на Ботевградското един срещу друг има два изоставени парцела, където по-рано се издигаха р-т Българска сватба и Техникумът по текстил отсреща му.
Събориха ги и изгребаха отломките до плоча!
И върху тези именно плочи и на двете места поникнаха храсти, трева и дори дръвчета - тополи, брези, акации и липи, който не вярва, да дойде да види с очите си.
bgman13
28 Яну 2018 12:17
Мнения: 6,082
От: Bulgaria
тошето
28 Яну 2018 12:07

Природата в повечето случаи си взима своето въпреки сечта.
В двора на вилата ни в село Батулци, където от години не ходим, поникнаха от само себе си един орех и няколко други дръвчета, не броя тревата и храстите.


Самозалесяване има, спор няма - на мястото на сто или двеста годишните дървета се образуват тригодишни фиданки. От които човек може да си направи лък. Или колци за доматите. Даже и на територията на населените места, може да се наблюдава, как общата бройка на дърветата е намаляла много малко (все пак намаляла е бе). Защото на мястото на отсечените дървета (примерно брезите, които в Берковица бяха изсечени, та не остана нито една) се садят фиданки. Маани друго, ама и това май става по програми и после може да се наблюдава същия интересен феномен, как пропагандата на общинския сайт обявява извършена зелено-екологическа дейност. И после, Бойко най-зеленото човече в България, а България най-индексираната от Йейл и Колумбийския университет.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: bgman13
bgman13
28 Яну 2018 12:27
Мнения: 6,082
От: Bulgaria
А какво стана със свежата идея, да се изсекат дърветата около пътищата, щото идиотите, дето са се дрогирали се трепят като се блъскат в тях? А мене ме инстересува, също така, ако операцията е била извършена, колко кубика дървесина са реализирали тихомълком, и без да ни информират много много, за чистата печалба, от която... ммм, няма как все пак да излезе, че сме най-зелените човечета на планетата Земя. Наскоро едни пичове се бяха утрепали с БМВто, като бяха изтърбушили един гараж, който, в последствие се оказа, че бил незаконен.
JKMM
28 Яну 2018 14:49
Мнения: 701
От: Bulgaria
Последните пазители на гората - Ален Шакиров, Илия Иков, Георги Дончев https://www.youtube.com/watch?v=gswpEjpiFIY&t=40s

ГОЛА СЪВЕСТ Николай Хайтов https://chitanka.info/text/29551-gola-syvest ; https://www.youtube.com/watch?v=LY4Aip70K3Q
Hateras
28 Яну 2018 15:04
Мнения: 1,777
От: Bulgaria
"Свежата идея" биде пратена където 'и е мястото - в /dev/nil
циникЪтхедонист
28 Яну 2018 15:23
Мнения: 1,483
От: Bulgaria
Увеличението е в квадратни метри, износа в кубични.
Ама, това е друга статистика.
bgman13
29 Яну 2018 11:30
Мнения: 6,082
От: Bulgaria
JKMM
28 Яну 2018 14:49

Последните пазители на гората - Ален Шакиров, Илия Иков, Георги Дончев
https://www.youtube.com/watch?v=gswpEjpiFIY&t=40s


В Йейлския и Колумбийския университет, дали са ги отчели и тия фактори, при награждаване на победителите от екологията?

Bacho Кольо
28 Яну 2018 11:02,

А доцентът от лесотехническия даде ли цифри и по тоя въпрос. Не искам да кажа, че бракониерите секат повече от държавата, ама все пак и те се дотурват към сметката.
bgman13
29 Яну 2018 15:33
Мнения: 6,082
От: Bulgaria
JKMM
28 Яну 2018 14:49


ГОЛА СЪВЕСТ Николай Хайтов https://www.youtube.com/watch?v=LY4Aip70K3Q


JKMM, уж търговците, т.е Пари-Стока-Пари', а па накрая - "Долу Царя! Смърт на Кмета!", Т.е. "Долу надстройката!"
bgman13
29 Яну 2018 15:37
Мнения: 6,082
От: Bulgaria
циникЪтхедонист
28 Яну 2018 15:23

Увеличението е в квадратни метри, износа в кубични.
Ама, това е друга статистика.


Викаш, нема ли връзка между квадратните метри и кубичните, при увеличение на средната възраст на дърветата?
циникЪтхедонист
29 Яну 2018 15:40
Мнения: 1,483
От: Bulgaria
Викаш, нема ли връзка между квадратните метри и кубичните, при увеличение на средната възраст на дърветата?

Темпото е определящо.
bgman13
29 Яну 2018 15:46
Мнения: 6,082
От: Bulgaria
При по-голямо темпо на изсичане, квадратните метри на гората, както и средната кубатура на квадратен метър гора, нарастват ли според тебе?
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: bgman13
циникЪтхедонист
29 Яну 2018 15:58
Мнения: 1,483
От: Bulgaria
Квадратните метри на хартия може и да се увеличават, в действителност гората намалява .
bgman13
06 Фев 2018 19:22
Мнения: 6,082
От: Bulgaria
По некакво странно стечение на обстоятелствата кестените в Берковица взеха да съхнат злокачествено веднага след 89та. Опцията е, при това според разни горски, кестените в Берковица да изчезнат. Ама тва е пак случайност, бе. Аа да - комунистите са виновни.
Добави мнение   Мнения:18 1