Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
107 преподаватели призоваха НС да приеме Истанбулската конвенция
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:2784 « Предишна Страница 30 от 140 28 29 30 31 32 Следваща »
банда
27 Яну 2018 02:53
Мнения: 7,015
От: Bulgaria
. Анджък де! Тази конвенция е точно за това! Право на избор, дори да е срещу утвърдените стереотипи за мъжете и жените!

Добре че беше конвенцията да ни освободи, и да ни даде право на избор.
Преди това бяхме роби на стереотипите, и неуки тънехме в блатото на невежеството.
Аферим и голямо благодарско.
Най после свободни!
А преди да ни светнете, даже не се усещахме.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: банда
Атанас Димитров
27 Яну 2018 02:55
Мнения: 23,428
От: Palestinian Territory, Occupied
ГЕРП Учители отговаря на удара
67
27 Яну 2018 03:25
Мнения: 7,197
От: Benin
jus primae noctis

Доколкото знам, това легално никога не е съществувало по времената, за които се твърди, че е. Поради простата причина, че никой не би го оспорил в съд.

В случаите, когато стереотипите са свързани с половата принадлежност, те биват крепени от обикновените, нископлатени мъже. Раздаващи шамари на обикновените си, нископлатени жени. За да се оттекат и тези стереотипи по-бързо в канала, цивилизованите страни в Европа са приели обсъжданата Конвенция.

За съжаление, тук има един малък проблем с доказателствения материал за влиянието на приетата конвенция. Минало е прекалено малко време от приемането й, за да можем да говорим за широк ефект, който се дължи ЕДИНСТВЕНО на приемането на конвенцията и не зависи от други външни фактори. Особено в общества като българското, в което вече има широка законова база, която препятства стереотипите свързани с половата принадлежност да бъдат крепени от "обикновените, нископлатени мъже".
Аз обаче забелязвам обратен ефект - изискванията за равенство там, където това е нелепо. Преди няколко години в тукашното наше село се вдигна голям шум, че за жените-пожарникарки трябва да се намалят нормативите, защото сегашните са непосилни (бягане еди колко си метра с тежест от 75 килограма, качване и слизане по стълби със същата тежест, имитираща безчувствен пострадал, преодоляване на огнена стена и прочие, всичкото това за време и с пълно снаряжение). Местното общество се оказа консервативно, стереотипно и рече, ами ако не можете, защо се пънете? И тамън да окнат всички женскозащитни организации, излезе едната от двете жени-пожарникарки, която е минала по общия ред, и рече, алоууу, ако вие сте лично без чувства на пода на горящата си къща, и идва да ви спасява ваша другарка, която е минала по "намаления" норматив, ми вие и двете сте умрели! Защото нормативите са разработени в зависимост от реалните ситуации и по тях се тренира за хипотетични, но близки до реалните нещастия.
Затова трябва да сме скептични дали става въпрос за догма или за целесъобразност. Веднъж законово закрепена, обратната дискриминация може да се обърне на големи неприятности. Представи си кошмарът на задължителните квоти - трябва да имате 50/50 мъже и жени. Но не можете да намерите 50% квалифицирани жени и ви се налага да наемете хора с по-ниска квалификация, но с правилен пол. Вие автоматично нанасяте ущърб както на предприятието си, така и на този процент квалифицирани мъже, които са избутани по полов признак. Значи следващата конвенция ще е за защита на мъжете, така ли?
Окуражаването е друга бира, допускането до образование на двата пола с еднакви критерии е друга бира, но всичко това вече го има в България, чука се на отворени врати. Че в България без пет минути имаше президент - жена, имали сме премиер-министърка, имали сме и имаме вицепрезидент-жена. Къде повече? Какво повече искате?
Mochila
27 Яну 2018 03:31
Мнения: 448
От: Bulgaria
Agasi
27 Яну 2018 02:41
Мнения: 870
От: Iran, Islamic Republic of
Анджък де! Тази конвенция е точно за това! Право на избор, дори да е срещу утвърдените стереотипи за мъжете и жените! А не превръщането им в догма, в канон, както искат противниците на конвенцията.

Нещо май бъркате. Ние не живеем в Ислямска република Иран.
В България жените отдавна не страдаме от подобни стереотипи.
Бихте ли посочили цитат, къде и какви стереотипи противниците на конвенцията искат да превърнат в догма, в канон.
Agasi
27 Яну 2018 03:33
Мнения: 907
От: Iran, Islamic Republic of
67 27 Яну 2018 02:15
Я виж ти! Не било само бесипету специалисти в извъртането на 180 градуса.

Както и да го гледам, митрополит Антоний, като представител на БПЦ, поддържа една и съща идея - църквата е срещу насилието, налага се подкрепа за институцията на брака. Къде виждаш извъртане?

Айде де! Нямало извъртане! Хич ама!

Преди две години и Синодалните старци, и митрополит Антоний виждаха в конвенцията само борба с насилието срещу жени. А СЕГА изведнъж им замириса на сяра и съзряха Сатаната, скрит между редовете и.

А бесипету, заедно с другите от ПЕС, от години работят за приемането на тази конвенция, гласуват единодушно за нея. Ама изведнъж Корни Нинова-Решетникова и подопечното и бесипе съзирта в редовете и, а и между тях, страшна заплаха за обществените устои. И в миг от неин сторонник на конвенцията бесипету се превръща в най-лютия и душманин!

Някакво просветление ще да са получили едновременно и синодалните старци-доносници, и на "Позитано". Просветление свише, от най-високото място - КРЕМЛЬ!

Agasi
27 Яну 2018 03:51
Мнения: 907
От: Iran, Islamic Republic of
Mochila 27 Яну 2018 03:31

Нещо май бъркате. Ние не живеем в Ислямска република Иран.
В България жените отдавна не страдаме от подобни стереотипи.
Бихте ли посочили цитат, къде и какви стереотипи противниците на конвенцията искат да превърнат в догма, в канон.

Няма проблем.
Apolitichen
26 Януари 2018 21:32
...
Освен това в конвенцията няма "позитивна" (стереотипна роля) или "отрицателна" - изкореняват се всички, стига на някоя НПОшка й хрумне

Ей на, гнусната конвенция иска да изкорени всичките стереотипи! А човекът не си ги дава, иска си ги, негови са си...
67
27 Яну 2018 03:51
Мнения: 7,197
От: Benin
Преди две години и Синодалните старци, и митрополит Антоний виждаха в конвенцията само борба с насилието срещу жени. А СЕГА изведнъж им замириса на сяра и съзряха Сатаната, скрит между редовете и.

Задръж праведния гняв за момент:
Двудневна международна конференция на тема „Институциите, медиите и обществеността заедно срещу насилието върху жени“ се проведе на 26 и 27 ноември в София. Събитието се организира във връзка с 25 ноември, обявен от ООН за Международен ден за елиминиране насилието над жени и в подкрепа на „Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие“. Проявата се организира от Асоциация на жените-адвокати. Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний взе участие в конференцията като представител на Българската православна църква. Той приветства инициативата при откриването й и изнесе доклад по темата.

Конференцията, която се проведе под патронажа на Националния омбудсман Мая Манолова, имаше за цел да събере актуални данни за същността, формите и мащабите на насилието срещу жени и да установи състоянието на проблема на национално, регионално и международно равнище. В хода на проявата бяха представени различни гледни точки на ангажираните с този проблем органи и институции, както и запознаване с международния опит в тази насока.


Това е предварителна, ИНФОРМАЦИОННА среща, която ПОДГОТВЯ обществено обсъждане по-нататък. Тук не се говори, че ще се подкрепя единогласно конвенцията, тук пише за Международен ден за елиминиране насилието над жени. Разбира се, че БПЦ има мнение по въпроса, затова е и отишъл митрополитът, да информира колегите по борба каква е позицията на църквата.
Българската православна църква е представила гледната си точка относно насилието над жени, за брака и семейството, а не е започнала с подкрепата на конвенция, която към това време не е подписана от България. Българската православна църква взема отношение към конвенцията след нейното подписване.
Сократ-май
27 Яну 2018 03:58
Мнения: 30,841
От: Bulgaria
Обяснявам просто и разбираемо какво представлява конвенцията:
На всички българи и на децата ни ИСКАТ ДА НИ ТЕГЛЯТ ПО ЕДНА ПАТКА.
..................
А-а-а, не подскачайте! Прсто искали да се храним с птиче месо.
Сократ-май
27 Яну 2018 04:04
Мнения: 30,841
От: Bulgaria
В случаите, когато стереотипите са свързани с половата принадлежност, те биват крепени от обикновените, нископлатени мъже. Раздаващи шамари на обикновените си, нископлатени жени.

Бафмааму!
Вече разправих, но ще повторя.
Удрял съм милата си не веднъж, а цели три пъти. Когато още ходехме заедно.
Решила да види имам ли яка ръка. След много настояване я плеснах лекичко. Не, не било както трябва!
Плеснах я пак. "Абе, ти мъж ли си?" - Тук виждаме коварната роля на половия стеротип.
На третия път изпълних желанието й.
Много ми се обиди, та трябваше половин час да я утешавам.
Вярно, признавам, че съм нископлатен. Но в това високомерно заявление на горецитирания виждам само един жесток автогол - мнение, че умни са само високоплатените.
Simeonee
27 Яну 2018 04:07
Мнения: 288
От: Bulgaria
„Какво прави сред тази пасмина Александър Шурбанов?”

Както и поне половината от останалите, старае се да замаже принадлежността си към ДС, и то именно като доносник („осведомител”.

С решение № 230 от юни 2011 г. Комисията по досиетата установява и обявява, че от януари 1964 г. Шурбанов е сътрудничил на Държавна сигурност (ДС) в качеството си на агент, осведомител и съдържател на явочна квартира, отново пререгистриран през 1974 г. Псевдонимите му на секретен сътрудник са били „Тодор“ и „Шипка“.
Наличните документи са:
Рег. бланка; рег. дневник - 2 бр.; картони - обр. 4 -- 4 бр. и обр. 6; лично дело; протокол от 03.05.1990 г. с предложение за унищожаване на лично дело; писмо вх. № 2532/ 03.06.1990 г. с искане да бъдат заличени от всички картотеки данните за аг. "Тодор".

P.S. Ablepsia, 27 януари 2018 01:55: Извинявай, че практически те изплагиатствах, но исках да посоча и доказателства, а видях много късно поста ти.
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: Simeonee
ablepsia
27 Яну 2018 05:29
Мнения: 26,566
От: Bulgaria
Simeonee
27 Януари 2018 04:07


Видиш ли, мнозина са били принуждавани от обстоятелствата и от тогавашния порядък (например командировките в чужбина и задължителните отчети за тях) да сътрудничат на Шесто и не всички трябва да бъдат навирани в общ кюп, както прави онази ноторна "комисия по досиетата", която изкара доносници куп хора, за които само са били заведение "картончета", и то не в Шесто и без изобщо да са сътрудничили, а само са ги натискали да сътрудничат, но в случая с явочниците нещата са наистина гнусни, защото целенасочено са завличали приятелите си там, без обаче да ги предупредят по какъвто и да било начин, знаейки много добре какво правят. При това им се създаваше ореол на дисидентстващи. Двама от творците, които обичам и високо ценя, се оказаха явочници. Единият от тях е Шурбанов.
Редактирано: 4 пъти. Последна промяна от: ablepsia
SvSophia
27 Яну 2018 06:40
Мнения: 36,140
От: Bulgaria
Г-жа Габриел. бТВ:
Конвенцията дава импулс да актуализираме законодателството си. Истанбулската конвенция излъчва много силен сигнал пред международната общност.“, подчерта Габриел.

Разбрахте ли?
Мииии, тва е. Друго да ви пиша, пак скръб ще бъде...
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: SvSophia
маргаритка2
27 Яну 2018 06:57
Мнения: 21,348
От: Bulgaria
За силен - силен е сигнала, като вой на сирени.
67
27 Яну 2018 07:48
Мнения: 7,197
От: Benin
Мииии, тва е. Друго да ви пиша, пак скръб ще бъде...

Ааа, без такива, искам си и ясните знаци! Като платото Наска!
SvSophia
27 Яну 2018 07:53
Мнения: 36,140
От: Bulgaria
Ясните знаци, даже прекалено ясни , ако питаш мене, ги дадоха 107 /що не 007 , питам си се/.
Кат обходих обаче днес трудоваците, епицентровете, гласовете, аферите, поглед-инфотата и флегманите даже, открих, о, ужасТ, че от писъмцето сме се възползУвали медиапулът и ний /в зет-клубовете, пиковете и един културен портал не влизам, че водата поскъпна, а скоро и сапунът ще/.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: SvSophia
SvSophia
27 Яну 2018 07:57
Мнения: 36,140
От: Bulgaria
Липсата на реакция на 007 може да се дължи на две причини:
- уикенд се пак;
- повторението на едни и същи знаци/сигнали от едни и същи е майка на досадата.
67
27 Яну 2018 08:19
Мнения: 7,197
От: Benin
Ясните знаци, даже прекалено ясни , ако питаш мене, ги дадоха 107 /що не 007 , питам си се/.

Светице, нищо случайно няма в числото 107. Авторите на призива са заложили няколко важни послания в него.
Значи първо го разглеждаме от гледна точка на математиката, то си е едно просто число. Избрано е като такова, за да не може да се дели на фракции. То е число, което се получава чрез събиране и евентуално изваждане, но не и чрез умножение.
Значи, второ го разглеждаме като сбор от цифрите в него и получаваме сакралната цифра осем. Както е известно, осем идва от "брана" и означавала "четиризъба", но някой сигурно е виждал двойно поради специфични възлияния, та станало осем.
Значи, трето го разглеждаме като осмицата в Плоската земя, произнасянето на тази сакрална цифра отваря портали към други, подземни светове. Всички помним кога Двуцветко го рече на глас, каква катастрофа стана. Там е и магическата книга "Октаво", която си е книга с характер и много обича да я четат.
Значи, четвърто, на осмицата в буквено-цифровата кирилична система отговаря И. Нейният далечен прадед във финикийските знаци (имам предвид азбучни такива) е бил съгласна.
Значи, пето, осмият елемент в таблицата на Менделеев е кислородът. Неговото обозначение си е "О", което си е чист вик за помощ, "дайте малко кислород, че съвсем ни задушиха".
Значи, шесто, полегнала осмица (щото вече по-горе се убедихме, че е съгласна, никакво насилие не е упражнявано върху нея) си е знак за безкрайност, което и показва докога ще се търси консенсус върху въпросната конвенция. Към тази версия се добавя инсинуацията, че Вавилонската кула била построена до осмия етаж, та може и строителството на съвременната България да го постигне същата съдба.

Сега си лягам, че трябва да изсънувам един мистически сън! Ако намине Сократя, речете му да хвърли едни карти таро, белким се проникнем от тайните сигнали и неясните знаци!
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: 67
Simeonee
27 Яну 2018 08:54
Мнения: 288
От: Bulgaria

ablepsia
27 януари 2018 05:29

Ни най-малко не бих наврял всички с картончета, дори да са все от Шесто, в един общ кюп, а и очевидно нямаме различни виждания по разликите между разузнавач от ПГУ, явочник от Шесто и случайно попаднал нещастник с картонче за попълване на бройката.
Това, с което не съм съгласен е, че Шурбанов бил творец, който заслужава висока оценка. За мен той е творец точно толкова, колкото предшестващия го в списъка Александър Динов Кьосев. Единият писал книга за четенето и не бил роден син, а нещо като племенник на Дино Кьосев (Работ. дело), другият превеждал кадърно. Е, навремето имаше високи критерии. Сега излиза, че щом не превежда Кьолн като Колон, значи вече е творец. Не се обиждай, ако си преводач, не подценявам творческия елемент в превода, но мисля, че той е неприложим към Шурбанов. Запознаха ме с него около 1984 г. именно във връзка с некви преводи.
Cream
27 Яну 2018 09:06
Мнения: 824
От: Bulgaria
д-р Пепи не е подписвал с апломб призиви до НС.


А изказва ли многократно в публичното пространство мението си що е това пол и що няма социален пол? При положение, че е само анестезиолог?

Изтормозен доктор, пък не знае, че няма "само анестезиолог". Има медицинска специалност "Анестезиолог-реаниматор".
Анестезиолог – реаниматор – лекар със специалност по анестезиология и интензивна медицина, /терапевтична специалност по българското законодателство за следдипломните специализации на лекарите; профил – детска анестезиология и реанимация/. Грижи се за всички спешни болни. Стабилизира жизнените им функции чрез медикаменти, инвазивни техники /за осигуряване на апаратно дишане, венозен и артериален достъп, сърдечен масаж и др./. Преценява вида на специалистите и степента на грижите, които трябва да се положат за спасяването на живота на болния, следи състоянието му до пълното стабилизиране. Осъществява предоперативната подготовка на всички болни. Запознава се с вида на операцията и техниката на нейното извършване, за да прецени вида, степента и продължителността от нужда на анестезия. При планови операции запознава пациента или неговите близки с целият обем на информация /в т. ч. рискове и противопоказания/. По време на операцията въвежда и държи болния в анестезия. Следи всичките му жизнени показатели – дишане, сърдечна дейност, хемодинамика, температура, лабораторни показатели. При нужда ги коригира и реанимира болния. След операцията извежда пациента от анестезия, назначава терапия способстваща за оптималното възстановяване и предотвратяваща всички оперативни рискове.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Cream
deneb
27 Яну 2018 09:08
Мнения: 11,416
От: Bulgaria
и част от този ред беше децата да знаят къде е кварталния и къде е детската педагогическа стая и можеха да стигнат директно до там, ако имат грижа.

айде са ми обясни какво напреки имаш некой подобен на кварталния и на педагога да контролират, м?

че навремето кварталния си ходеше по домовете на проблеми семейства, особено ако децата се забъркваха в неприятности. тва намеса ли беше?‌ ми намеса си беше отвсякъде.

или за тва не се сети?

Сегашното ни законодателство допуска децата самостоятелно да се обръщат към органи за закрила и без съдействието на родителите си, дори и ако самите им родители не знаят, така че не това ще даде конвенцията.
А относно кварталния - ти си го казал в болдваната част. Т.е. става дума за противообществени прояви на деца, срещу които се реагира.
И сега така, само че родителите ходят в районното, не кварталния у тях.
Не мисля, че има място за сравнение в много отношения, нито има връзка с предмета на конвенцията.
То навремето и къщите си оставяхме отключени, ама на какво се дължеше?
Добави мнение   Мнения:2784 « Предишна Страница 30 от 140 28 29 30 31 32 Следваща »