Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Като през стъкло на мутренско „Ауди”
Добави мнение   Мнения:15 1
Boev
08 Фев 2018 19:59
Мнения: 2,544
От: United States
Халал да им е и парламента, и властта, и всичко.
Само да не забравят, че после идват онези с брадвите и тоягите.
Винаги идват.
ПлесNick
08 Фев 2018 20:01
Мнения: 2,020
От: Bulgaria
защо един народ, без да е лишен от разумни, честни, образовани, смислени, справедливи и морални мъже и жени, самоубийствено избира такива хора да решават съдбата му?


Приемам, че и горният текст (под снимката) е Ваш, г-н Донков, и съм изумен - Вие наистина ли смятате, че 240-те в сегашния Парламент, и във всички предходни, които са след 7-то ВНС (1991) Народът ги избира ? Недейте така, ще си разваля мнението за Вас, а то е много високо, и го имам още от издадените по време на социализма Ваши "Частни случаи"!

Но нека по-конкретно Ви предизвикам - за да твърдите горното, или НЕ сте отишли на 6.11.2016 до референдумната урна, или сте отишли, но сте от 1-я милион, който отговори с НЕ на 1-я референдумен въпрос! Само гражданите от въпросния милион смятат, че при сега действащата избирателна с-ма, именно Народът избира 240-те! Онези, които не отидоха въобще до урната е неясно какво мислят по този въпрос! Не е ясно даже дали въобще могат да мислят - след като предпочетоха в референдумния ден да "отидат за гъби" вкъщи, над дивана пред екрана, с ичкийка и туршийка...

аман бе
08 Фев 2018 20:42
Мнения: 1,735
От: Bulgaria
"...Само да не забравят, че после идват онези с брадвите и тоягите.
Винаги идват."
И? Отново ще бъде "унищожен цветът на българската нация"?
Perdekiriz_2
08 Фев 2018 20:53
Мнения: 149
От: Bulgaria
Г-н Донков,
Вие сте го написали разбираемо:
... Свикнали да гласуват със стомаха си, сега стоят разкрачени или дори изправени на задни лапи като кучето на Павлов: ще светне лампичката и слюнчените жлези ще заработят, тогава и ще гласуват. ...


От памти века политиката е поле / начин / мечта за препитание на "политиците". (Малкото изключения не се вземат пред вид.) Промяната на тази парадигма в "Да си отговорен за благосъстоянието на избирателите ти" е далеч от уменията на "политиците", пък и ще отнеме доста време. Надявам се и доста глави... ЗаСЕГА тази нелицеприятна тенденция набира критична маса...
wvw
08 Фев 2018 21:07
Мнения: 863
От: Bulgaria
ПлесNick
08 Февруари 2018 20:01

Г-н Донков, аз също много Ви уважавам и Ви чета всичките дописки! За мен е празник като дойде петък и отворя сайта на Сега, за да прочета какво Наблюдател ми предлага... Но това което сте написали по горе ме втрещи, както и колегата форумец. Невъзможно е при сегашната ситуация в България да се избере за депутат ( а и за другите изборни длъжности), човек от народа!!! Разберете го, ако не сте го разбрали! Без партийна подкрепа е доказано от избирателната ни практика, е невъзможно да се избере някой си... Партиите редят листите. Критериите са ни ясни-суджуци и т.н. Кеде го видяхте човека от народа? И как да пробие? Шансовете са му никакви! За да пробие му трябва партиина подкрепа. Мисля,че няма какво повече да кажа, нещата са пределно ясни!
Васуки
09 Фев 2018 00:17
Мнения: 3,605
От: India
автора
profesionalist
09 Фев 2018 02:45
Мнения: 648
От: Bulgaria
За да пробие човек от народа требва да е милиардер като г-н Дончо.НО в кенефа бг ако си милиардер да не те е....луд да ставаш политик за копеики като сидеров.
Petrarka
09 Фев 2018 10:08
Мнения: 47
От: Bulgaria
Както винаги, Калин Донков е на: Непосилна (за мнозина вече, уви) човешка висота, в тази наша разнебитена родина, превърната в непоносима зверска кочина за чистия, честен, способен и нравствен човек...
BuboLechka
09 Фев 2018 10:41
Мнения: 4,484
От: Bulgaria
И не е ли самият този избор онова, което с горчивина наричаме "българска съдба"?

Каква съдба, каква карма? Иво Христов е краен и казва директно, че не сме общество, а общност. Тъжно, нали?

Нито прелита сянка на съмнение, на съжаление за пропилени шансове и години.

В очакване на това чудото да се случи, почнахме да вярваме на врачки и баячки. Първо ни обещаваха, че жена от чужбина ще ни изведе, а после се въртеше в публичното пространство, че натиск отвън ще ни обедини като нация. Още чакаме тази кауза, която да ни направи единни.

Редактирано: 1 път. Последна промяна от: BuboLechka
Д-р Тормозчиян
09 Фев 2018 11:52
Мнения: 8,152
От: Botswana
Печалната и мрачна тайна на българския ХХ век неразгадана се надвесва отново: защо един народ, без да е лишен от разумни, честни, образовани, смислени, справедливи и морални мъже и жени, самоубийствено избира такива хора да решават съдбата му?


Това не е никаква тайна. Загадката на българския ХХ век всъщност е разгадана още в началото на ХІХ век. От Софроний, епископ Врачански, един от най-умните мъже, раждани някога по българските земи.
Та в своето "Житие и...." той изповядва:

Ала като знаях мало да чету, другия свещенници ненавидяха ме, почто они вси на то време бяха орачи и от безумная младост моя не хочах да им ся покорявам, като бяха тако прости и неучени. А они мя наваждаха на архиерея и колико мя крати аргосва, и ненавидеше мя. И имаше архиерей протосингеля, грека неученнаго и некнижнаго — он мя много ненавидеше. Понеже то ест вещ природна: учен человек ученнаго люби и прост — простаго, и пиян — пияннаго.


Не знам дали последното изречение е негов оригинален афоризъм, или го е взел от християнската книжнина. Във всеки случай звучи като извлечено от неговия собствен горчив житейски опит. По-важното в случая е, че то обяснява много неща в българския обществен живот. Включително и така формулираната от г-н Донков загадка.

Съвсем естествено е (вещ природна) простата и неука маса, простолюдието да избира прости и неуки хора за свои народни представители. Тях то люби, и то именно защото са като него. А мрази "разумни, честни, образовани, смислени, справедливи и морални мъже и жени", защото не са като него, различни са - "прост человек ученнаго не люби". И това обяснява много неща не само в българския ХХ век, а в световния ХХ век. Или поне от 20-те години на ХХ в. насам. Оттогава масата започва да проявява все по-стръвно желание тя да управлява чрез свои организации и представители. Това явление е проницателно анализирано още от Ортега-и-Гасет в знаменитата му книга "Бунтът на масите":

„Характерното на момента е, че обикновеният човек, като знае, че е обикновен, се осмелява да утвърждава правото на обикновеност и да го налага навсякъде. Както се казва в Северна Америка, да си различен е неприлично. Масата премазва всичко, което е различно, знаменито, индивидуално, квалифицирано и отбрано. Онзи, който не е като всички, рискува да бъде унищожен. А е ясно, че това „всички”, не е „всички”. Обикновено в миналото под „всички” се разбираше сложното единство от маса и отличаващи се, специални малцинства. Сега всички е само масата. Това е ужасното явление на нашето време, описано, без да прикривам бруталния му външен вид.


"Сега всички е само масата" обяснява "защо един народ, без да е лишен от разумни, честни, образовани, смислени, справедливи и морални мъже и жени, самоубийствено избира такива хора да решават съдбата му?" Тази категория хора във всеки народ е отличаващо се, специално малцинство. А простолюдието в България, което съставлява поне 80 % от българския народ, мрази, осмива и отхвърля всякакви специални малцинства. Дори когато става въпрос за нумизматите, които наскоро кротко чакаха пред БНБ, за да се сдобият с една юбилейна монета за своята колекция.
Неверния Тома
09 Фев 2018 12:07
Мнения: 11,681
От: Bulgaria
Без партийна подкрепа е доказано от избирателната ни практика, е невъзможно да се избере някой си... Партиите редят листите.
Пък аз мисля че партиите са неправителствени сдружения на граждани с близки политически виждания. А кой според вас трябва да предлага листи?
ПлесNick
09 Фев 2018 12:34
Мнения: 2,020
От: Bulgaria
Томчо не-аквински,
Народното събрание се състои от 240 народни представители - така пише в чл. 63-ти на Конституцията! А не от 240 листи! И поради това е противоконституционно (вж. и ВНИКНИ в смисъла на Чл.10-ти на Конституцията, и сам ще разбереш защо е противоконституционно) на изборите за членове на НС да ме карат (не само мен, но и Вас, драги Тома Неверни, и всички останали, които обичаме в този Форум виртуално да се събираме) да си даваме гласа ЗА листа (с вариращ брой персони, наредени в нея!, вместо да си го даваме САМО за ЕДИН-единствен, ОТДЕЛЕН индивид, от всичките индивиди, дето са се кандидатирали да заемат по ЕДНО от 240 места! Да Ви припомня драги Тома, че съдиите преди месеци се пребориха в тяхната гилдия при избиране на членовете от съдийската "половина" на ВСС, принципът на избиране да е "1 глас -
1кандидат"! Сиреч, абсолютно същият принцип, който е в Чл.10-ти на Конституцията!

Чувал съм, че към съюза на адвокатите (дано не бъркам наименованието на организацията им) имало възможност отделният гражданин на практика да направи конституционна жалба! Тези дни ще ги потърся и ще сондирам мога ли искам от Конституционния съд да се произнесе по горната моя теза за противоконституционност на сегашната система за "избиране" на членове на Народното събрание!
Неверния Тома
09 Фев 2018 13:07
Мнения: 11,681
От: Bulgaria
ПлесNick
09 Фев 2018 12:34
Уважаеми, от емоции загуби тезата си. Беше против партиите да издигат кандидати, сега си против партиите да издигат кандидати за екипи. Еми издигай си отделни личности за отделни мандати, законът го позволява, ама не се сърди ако не бъдат избрани.
Дорис
09 Фев 2018 13:34
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
Д-р Тормозчиян
09 Фев 2018 11:52


JKMM
13 Фев 2018 01:53
Мнения: 701
От: Bulgaria
И става така, че истината отдавна не е в парламента. Все по-често истината и разумът идват от улицата, от екрана, от разпокъсаните агитки на свободната мисъл.

Печалната и мрачна тайна на българския ХХ век неразгадана се надвесва отново: защо един народ, без да е лишен от разумни, честни, образовани, смислени, справедливи и морални мъже и жени, самоубийствено избира такива хора да решават съдбата му? И не е ли самият този избор онова, което с горчивина наричаме "българска съдба"? Онази съдба, срещу която не се уморяваме да роптаем...
Не е, г-н Донков.
Стиглиц написа една очевидна истина - че сегашната политическа система не действа на принципа "един човек - един глас", а на принципа "един долар - един глас". С други думи избраниците, включително българските, реално са избор на други хора, а не на народа. (Ярък пример за възможностите на политическия маркетинг е избирането на Елцин вместо Зюганов на президентските избори в Русия през 1996 г. https://tinyurl.com/ycb5q74m )
А ако погледнем назад в историята ще видим, че Фердинанд - важна причина за българската трагедия през 20 век - дори формално не е избран от народа, който тогава беше наречен "прусаците на Балканите".
Доколкото сега българският народ проявява мнението си на избори, то напоследък е основно чрез негласуване, както правят около 50% от избирателите. А какво да кажем за избираните след 1989 г. - БСП и производни, СДС и производни, ДПС, Жорж Ганчев, Симеон II (НДСВ и производни), ГЕРБ, патриоти, Воля... Кой щеше да ни спаси, а не беше избран в Парламента през тези 28 години? И почти всички избрани в един или друг момент бяха част и от изпълнителната власт...
Така че, моля, стига вече сме стоварвали тази вина на гърба на българския народ - тя не е негова!
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: JKMM
Добави мнение   Мнения:15 1