Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
АЕЦ "Белене" може да бъде рестартирана до месеци
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:71 « Предишна Страница 4 от 4 2 3 4
mi6osp.
04 Мар 2018 10:38
Мнения: 5,428
От: Bulgaria
Тъмно пиво
04 Мар 2018 08:24

Тъпо.Това, което си написал, не дава отговор на въпроса: как, без да има международен договор, сме осъдени от специализиран международен съд, който се произнася само при спорове, касаещи нарушения на международен договор? Че и сме си платили присъденото, вместо Борисов да каже: "ЕПМ, няма да плащам, защото няма договор!!!".
cucumber
04 Мар 2018 15:57
Мнения: 182
От: Bulgaria
Не може, щото има умствени проблеми..
navara
04 Мар 2018 17:58
Мнения: 862
От: Switzerland
Не съм икономист и не съм се ровил из темата енергетика. Но за тези пари за които се говори, не е ли по рентабилно да се купят вятърни турбини и да се инвестира в един завод за слънчеви панели? Като гледам нивото на политическия елит, липсата на професионалисти в атомната енергетика, ми се струва малко опасно да се прави АЕЦ в България.
mi6osp.
04 Мар 2018 20:09
Мнения: 5,428
От: Bulgaria
Но за тези пари за които се говори, не е ли по рентабилно да се купят вятърни турбини и да се инвестира в един завод за слънчеви панели?

Хич не е по-рентабилно.
1.При континенталния климат на България, за да получаваме с вятърни турбини енергия като от АЕЦ, трябва непрекъснато всички да духаме здраво срещу турбините.
2.Досега никой не е построил завод за слънчеви панели у нас , защото това е технология, която бързо се променя и продуктът, който преди година е бил връх, след година е вече неконкурентоспособен и труднопродаваем. Такъв завод без предприятия, осигуряващи разнообразни суровини и без научноразвойна база, която да разработва технологии и да внедрява нови продукти, е инвестиция на загуба. Условията за такива заводи ги има в Китай. Условия имаше у нас при соца, бяхме заляли Гърция с германиеви панели. Но нямаше банани.Сега има банани, но няма заводи и институти.
3. Когато няма вятър или слънце, няма и енергия. Когато енергията е повече, трудно се акумулира.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: mi6osp.
jasentcho
04 Мар 2018 22:28
Мнения: 17
От: Bulgaria
Ядрените електроцентрали наред с предимствата си, имат един основен недостатък - предразполагат към големи кражби и злоупотреби, предвид дългия срок на строеж.
Не знам колко от четящите знаят от коя година е проекта. Ще ви кажа - от 31 декември 1981 година. Досега всеки може да сметне колко години са и нямаме произведен нито един киловатчас електроенергия. Ей сега ако започне "дострояването", до 10 години със сигурност пак няма да е завършено и пак няма да има и един киловатчас електроенергия. Ще са дадени доста милиарди (15-20 ?), може и повече. Ще има и нови технологии. Ама то и досега ги има. И един слънчев панел да си сложиш, и една перка да имаш, нещо ще идва. От АЕЦ "Белене" какво дойде? Загуби, караници между потенциалните крадци и нищо реално произведено. Отделно се разединява народа и се създава изкуствено напрежение.
Бетона, излят преди 30 години вече няма да е подходящ за ядрена установка. Няма да бъде одобрен и цялостния проект в този му вид. Това нещо няма как да заработи, поне като АЕЦ. Иначе може да е газова електроцентрала, преработващ завод, производствен център, но АЕЦ - не.
onzi
04 Мар 2018 22:36
Мнения: 9,528
От: Bulgaria
Досега никой не е построил завод за слънчеви панели у нас
назад си с материала. имаше такъв завод, баце го откри, после поради динамика той се изнесе. и вече няма.
Ha 6 oĸтoмвpи /втopниĸ/ oфициaлнo бe oтĸpит зaвoдът зa фoтoвoлтaични пaнeли нa "Coлapпpo" AД (www.ѕоlаrрrо.bg ) в Cилиcтpa. Лeнтaтa нa зaвoдa пpepязaxa пpeмиepът Бoйĸo Бopиcoв и пpeдceдaтeлят нa УC нa "Aлфa финaнc xoлдинг" Ивo Πpoĸoпиeв.

Натисни тук
Две и половина години след откриването на завода за производство на соларни панели в Силистра, предприятието “Соларпро” обяви в понеделник, че вече няма да прави такива в България, а се пренасочва към изработката на друг вид фотоволтаични панели в Китай.

Натисни тук
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: onzi
mi6osp.
05 Мар 2018 07:23
Мнения: 5,428
От: Bulgaria
onzi
04 Мар 2018 22:36


Пропуснал съм този факт. Но развитието на нещата е по т.2 горе. - някой бизнесмен е направил грешна сметка и е засадил дърво без корен.
donBazilio
05 Мар 2018 08:35
Мнения: 297
От: Central African Republic
Опитът не ни ли е научил вече, че "сериозен инвестиционен интерес" означава примерно Х да купи от У на цена като за скрап старата му кола, дето стои и ръждясва, щото У няма пари за бензин, да я пребоядиса в жълто и да вози същия У за левче на километър?
FIRST 2
05 Мар 2018 11:58
Мнения: 7,745
От: Bulgaria
"АЕЦ "Белене" може да бъде рестартирана до месеци". Дай боже...! Дано...! Защото само след 5-10 години електромобила ще завладее пазара. Откъде тогава ще вземем толкова ел. енергия - нали трябва да се зареждат всеки ден? Дребни душици все мислят кой колко щял да спечели. Който спечели ще спечели,нали е капитализъм и точно това искахте,а аз се питам кой ще загуби и кой загуби вече милиарди левове. Загуби българският народ и в пари и в работни места и в жизненото си равнище. Имаше оферта от Русия отново да се изгради АЕЦ Белене на ниски цени и с участие по 50% поравно между Русия и България. Като България няма да плати и един лев повече отколкото е дала вече. Изплащането щеше да бъде от произведената ел. енергия. Никой друг не е получавал такова изгодно предложение от страна на Русия. Но,уви...! Отхвърлиха това предложение нашите тъпи управници. Особено ме е яд на нашите пишман социалисти от БСП и Станишев че те имаха възможност,но не се възползваха и загробиха проекта. От оня ден вече задуха друг вятър и дано поне сега се намери умен лидер в България и да осъществи проекта "Белене".
robertrodriges
05 Мар 2018 12:18
Мнения: 31
От: Bulgaria
Sine_metu

А ти случайно да си забелязал, че новите производства вече не гълтат ток като едновремешните заводи по руска технология? И освен това на кого ще продаваш тази никак не евтина електроенергия, по мнението на енергийни експерт, като наоколо се напълни с АЕЦ-ове? Къде ще изхвърляш отработеното гориво? На ушанките ли ще плащаш? Ела на Кумчо Вълчо във устата! Знам,че ще ревнете задружно защото тук преобладават фенове на червените шапчици ама никой натам не емигрира, а както по-горе писах, дори на тъй наречените "соц ." лидери дечицата се радват на имоти в омразната Европа и USA. А там тенденциите са за преминаване на ВЕИ и затваряне на ядрените мощности. Значи може. Друг е въпроса, че ние не можем. Защото едни "бизнесмени" си оплетоха кошницата покрай вятърната и слънчевата енергия, а други овчици ( Р.Овч.) и проруското ядрено лоби пиха студената вода. А пък Боко ако възобнови строежа на АЕЦ Белене си подписва смъртната присъда като политик. А идните поколения ще плащат, то е ясно.
Добави мнение   Мнения:71 « Предишна Страница 4 от 4 2 3 4