Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Професорските титли ще се отнемат при доказано плагиатство
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:38 Предишна Страница 2 от 2 1 2
бавно загряващ
08 Мар 2018 10:36
Мнения: 1,114
От: Bulgaria
Плагиатството не е единствената беда. Сегашният ред за присъждане на степени и звания позволява това да става незаслужено и в други случаи (които вероятно са даже по-чести). Напълно е възможно представените трудове при дадена процедура да не са били преписани от другаде, но да не съдържат достатъчен научен принос или даже да са в основата си погрешни, а въпреки това процедурата да е завършила успешно за автора им. За съжаление поправянето на пораженията вече е много трудно, защото хората с незаслужено получени степени и звания вече са част от научната общност и участват във вземането на решения. Даже и при преценките дали в даден случай има плагиатство техните мнения могат да попречат на обективността.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: бавно загряващ
Пикачу
08 Мар 2018 10:56
Мнения: 8,152
От: South Africa
минимални изисквания за кандидатите за академични степени и длъжности. Въвежда се и ред за установяване на плагиатство, какъвто досега липсваше, поради което подобни случаи не можеха да бъдат установявани и санкционирани.


Не чувам да се говори за нароилите се професори и доценти до сега, ловейки риба в мътни води ?!
Тези промени в закона ми приличат много на узаконяване на досегашните мушенгии в академичните среди !
Пикачу
08 Мар 2018 11:01
Мнения: 8,152
От: South Africa
И да разведря атмосферата на Форума : - Известният на времето габровски адвокат, МАРКО ТОТЕВ, на един прием у кмета чул как един от управниците с особен патос говорел на висок глас - "Добро ли сме зло ли правили,
потомството нази ще съди !"
Марко Тотев търпял, търпял , па извикал : - Някои тук много разчитат да ги съди потомството , а не съвременниците !
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Пикачу
hamel
08 Мар 2018 11:30
Мнения: 65,681
От: Bulgaria
Не чувам да се говори за нароилите се професори и доценти до сега, ловейки риба в мътни води ?!
Виж последния абзац.
Pearl_Earring
08 Мар 2018 12:18
Мнения: 3
От: Bulgaria
Прав е бавно загряващият, че най-големият проблем са текстовете без принос, по несъществени теми, лишени от цел и от аргументи. Но все от някъде трябва да се започне, ще ми се да вярвам, че случващото се е стъпка в правилната посока. Ако се отсеят поне откровените преписвачи, ще е добре. Макар че в моята специалност дори студентите рядко си го позволяват.
hamel
08 Мар 2018 12:21
Мнения: 65,681
От: Bulgaria
Pearl_Earring
MichaelL
08 Мар 2018 15:13
Мнения: 1,765
От: 0
"Добро ли сме зло ли правили,
потомството нази ще съди !"
Марко Тотев търпял, търпял , па извикал : - Някои тук много разчитат да ги съди потомството , а не съвременниците !


MichaelL
08 Мар 2018 15:27
Мнения: 1,765
От: 0
Макар че в моята специалност дори студентите рядко си го позволяват.


Един мой близък беше разказал следния фрапиращ случай.

Предава студент курсова работа на декана - статия, написана от самия декан. Едно към едно, само подписана от студента. Когато преподавателят го попитал, онзи се извинил с това, че взел статията от интернет и там не било отбелязано името на автора.

Плагиатството обикновено се прави по по-хитри начини, като просто се преразказват чужди идеи или се крадат само части. Има и такива, които записват казаното от други и после го публикуват под свое име - като доклад, статия, глава от книга. Тогава е по-трудно да се хване или докаже, но пак има начини и има какво да се направи.

Хубаво е, че според новия закон няма давност.
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: MichaelL
SvSophia
08 Мар 2018 16:01
Мнения: 36,140
От: Bulgaria
Знам за хора, станали професори, с изцяло преведени и преписани учебници.

Нищо не трябва да е плагиатствано,нито монография, нито статия, нито учебник, но все пак професор не се става с учебник /необходимо е да имаш, разбира се/, а с нуачни изследвания - монографии, статии, студии и пр.
j_boyadjiev
08 Мар 2018 17:33
Мнения: 338
От: Bulgaria
Всеки трябва са отговаря за действията си и колкото по високо е в йерархията на науката-толкова по-видима е неговата дейност. Това е мисия на учен и преподавател и морала е важна част от авторитета, който гради.
Apolitichen
08 Мар 2018 19:31
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
wreckage
07 Март 2018 20:45

как протича отнемането на титлата:

Фсички професори, доценти и тем подобни се строяват на плаца


Тц, не четеш! Първо е "революционно" - "Промените бяха окачествени като революционни от зам. просветния министър Петър Николов";
Второ е "етично" - "към министъра на образованието се създава комисия по академична етика" Даже няма да има нужда от тефтерче (на Филип Златанов). Може само с листчета да се води революцията;
Трето е "иде ми - дойде ми" - ще бори Процедурата ( "ще разглежда сигнали относно нарушения при провежданите процедури" ) с "установяване на недостоверни данни, плагиатство или друго нарушение". Сиреч, ако името на кандидата е достоверно, не е заимствал от творенията на членовете на комисията/научния съвет и си е платил данъците си (друго нарушение), отма се изстрелва за това, за което е кандидатствал.
Последно, резултатите ще са като на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество - огромни разходи за издръжка на Комисията и 90% отменени решения от Съда. Ако се процедира с листчета, ефективността на Съда срещу Комисията може да достигне и 120%. Или казано на новогор, Комисията по етика ще има висока отрицателна ефективност и ще си заслужи 13-та, 14-та и 15-та заплати.
Apolitichen
08 Мар 2018 19:39
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
hamel
07 Март 2018 20:36
Отдавна трябваше


Бидейки "прост гражданин" ака Сула, не разбрах това плагиатство като как ще се бори, когато ВУЗ-ове и институтите нямат абонаменти за научни списания? Тоя, дето ще го играе съдник, освен на "листчета" има ли на нещо друго, на което да се позове? Ако се стигне до съд, разпечатки от интернет не вършат работа (проблем с датирането). А "сурат тефтерите" често се губят от вещите лица и техните (по)следователи.
Apolitichen
08 Мар 2018 19:44
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
просто се преразказват чужди идеи


Не знаех, че и за фантастика се раздават степени и титли. Нямаше ли изискване за учените да представят научни резултати, било от експеримент, или теория? Щото, ако е само голи идеи и философстване, то целия форум сме за академици.
MichaelL
08 Мар 2018 21:08
Мнения: 1,765
От: 0
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: MichaelL
hamel
08 Мар 2018 21:13
Мнения: 65,681
От: Bulgaria
Тоя, дето ще го играе съдник, освен на "листчета" има ли на нещо друго, на което да се позове?
Има начини. Има платформи, които проверяват текстовете. Освен това, какъвто е случаят във Варна, "двете старчета" представиха материали на комисията оглавявана от акад. Кендеров. Не е трудно.
hamel
08 Мар 2018 21:19
Мнения: 65,681
От: Bulgaria
Нямаше ли изискване за учените да представят научни резултати, било от експеримент, или теория?
Така беше по стария закон. Сега се набляга на образователната компонента на Образователната и научна степен степен "Доктор". А и т.нар. "хабилитации", не са хабилитации, а заемане на длъжност. Има разлики. Е, аз съм от старите, "ваковците".
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: hamel
MichaelL
08 Мар 2018 22:13
Мнения: 1,765
От: 0
Apolitichen
08 Мар 2018 19:44


Да се доизясня, че пак може да не разбереш - в случая говорех за плагиатството по принцип.

Виждал съм повече от веднъж статии с вградени в тях абзаци от статии на други хора, тук-там с някое попроменено изречение за цвят. Виждал съм и другите споменати примери. Знам също така и за един, който, за да се спаси от обвинения в плагиатство, не се посвени да залее с помия автора пред хора и пред институции, като по този начин се опита да съсипе него и семейството му.

Плагиатството е огромно петно, както върху морала, така и върху репутацията на човека. Винаги обаче има какво да се направи, особено ако се потърси добър съвет.
Добави мнение   Мнения:38 Предишна Страница 2 от 2 1 2