Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Безбожници родиха “християнски ценности”
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:54 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща
Патагонец
09 Апр 2018 19:16
Мнения: 13,267
От: Bulgaria
Година по-рано бурен гняв в социалните мрежи защити православието, което фалшивите новини поставиха в опасност - ЕС щеше да го забранява.

Ние помним и от по-преди, когато ни убеждаваха, че ЕС няма да ни приеме, защото сме православни и пишем на кирилица. Нищо, че много преди това беше приета православна Гърция със собствена писменост. Така, че разпространителите на фалшиви новини не са проявили никаква оригиналност.
генек
09 Апр 2018 19:53
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Християнските ценности са изградени върху извечните традиции на народа. Така че с пълно право базата за съпротива срещу толерастката Истанбулска конвенция са именно те...
Натам не четох, кашата е без масло...
------
Блогът на Генек
aver4e
09 Апр 2018 19:57
Мнения: 12,201
От: Bulgaria
Riker
09 Апр 2018 20:21
Мнения: 199
От: Czech Republic
генек 09 Април 2018 19:53
Християнските ценности са изградени върху извечните традиции на народа. Така че с пълно право базата за съпротива срещу толерастката Истанбулска конвенция са именно те...
Натам не четох, кашата е без масло...

Статията е добра, но е над нивото на "болшинството".
Perseus
09 Апр 2018 20:39
Мнения: 2,726
От: Bulgaria
*
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: sybil
Angel Kandiloto
09 Апр 2018 20:47
Мнения: 3,829
От: Burkina Faso
Комунистически християни.
Angel Kandiloto
09 Апр 2018 20:48
Мнения: 3,829
От: Burkina Faso
Църквата е новият им Партиен дом.
Д-р Тормозчиян
09 Апр 2018 21:05
Мнения: 8,152
От: Botswana
Успоредно с това социологически агенции отчитат, че две трети от българите вярват в бог.


Малко по-надолу

Две трети от българите не смятат, че бог, ад и рай съществуват, но над 50% се определят за религиозни.


Последно?

Billy-Joe Winchester
09 Апр 2018 21:25
Мнения: 2,255
От: Bulgaria
Какви са тези глупости?!
КотВасилий
09 Апр 2018 21:51
Мнения: 315
От: Bulgaria
Статията е добра, но е над нивото на "болшинството".

Да, статията наистина има доста добри находки. И иска малко повече от повърхностния (80 процентов) прочит.
Свежарков
09 Апр 2018 22:13
Мнения: 2,583
От: Bulgaria
Мижаво четивце, повърхностно разбиране както на Православието в български вариант, така и на социалните процеси в страната.
Neopol
09 Апр 2018 22:16
Мнения: 5,944
От: Bulgaria
Статията се плъзга по по повърхността отказвайки да види очевидното.
Българинът е религиозен, но не е собствено християнин, включително православен. Той вярва, че има там една Сила, с която не е добре да се конфронтира, и според представите си в различните епохи, се опитва да я прелъстява, омилостивява, сключва сделки с нея. Типична антична и модернистична представа едновременно.

Това се дължи на съчетаването на два факта. В обозримата част на миналото си (османския период) българинът е живял в религиозна свобода и право на избор. Толерантността на исляма дава възможност за свободно разпространение на всякакви философски идеи, които тогава са почти изцяло в религиозна форма. В същото време религията, особено християнската е просто религия, а не инструмент на държавната политика, поради което досегът на българина е бил най-вече с монаси и свещеници, които не са имали пречки да изразяват своята представа, която пък е била народна и битовистична. Няма силов монопол върху идеите, налаган с клади.

След Освобождението това не се променя особено, освен в първата половина на 20 век, когато църквата става фактически държавен орган, опитва се да налага религиозно обучение (вероучение), в резултат на което атеизма силно избуява, особено сред поколението родено след Първата световна война. По късно атеизма на това поколение ще намери добра сцена за изява в комунистическия държавен атеизъм.

Отслабването на комунистическата идеология и опита на управляващата номенклатура да я замени с псевдонационализъм, води до превръщането на етикета "християнско" в синоним на "национално". Това има и по-дълбоки корени в незрелият и изкуствен модел на изграждане на нация през 19 век, където националната идентификация не унищожава религиозната (както е при естествените нации), а единствено я пребоядисва и се превръща в синоним. Получаваме национализъм нескъсал с донационалната епоха.

Та днес в България, реално православни и вярващи са не повече от 2 % от хората. Останалите са с неосъзнати антични и постхристиянски пантеистични представи, които поради липса на реално познаване на религиите не осъзнават, като такива, а наричат християнски, православни и т.н.. "Защитата на православието" е всъщност нищо поваче от евфемизъм за защита на собствената балканска културна идентичност, а пък "защитата на християнските ценности" евфемизъм за защита на здравия разум и човешката нормалност, в противостоене на "сатанизма", което пък е евфемизъм за неолибералния глобалализъм и джендъризъм.
D4D5
09 Апр 2018 22:19
Мнения: 7,438
От: Bulgaria
"Защитата на християнските ценности" бе мощен лозунг


Щото защитата на ойроатлантическите ценности е немощен лозунг

Баси чорбата. Да ви е сладко.
Bacho Кольо
09 Апр 2018 22:19
Мнения: 24,761
От: Bulgaria
Ние помним и от по-преди, когато ни убеждаваха, че ЕС няма да ни приеме, защото сме православни и пишем на кирилица.
Ние нормалните българи , такива простотии не помним.
Но види се, доносниците от Огнена земя помнят това, което не е било.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Bacho Кольо
Кире
09 Апр 2018 22:21
Мнения: 4,947
От: Bulgaria
Много интересена и задълбочена статия
wreckage
09 Апр 2018 22:22
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
Това има и по-дълбоки корени в незрелият и изкуствен модел на изграждане на нация през 19 век, където националната идентификация не унищожава религиозната (както е при естествените нации)

няма такова нещо като "естествена пластмаса" и "естествени нации".
Neopol
09 Апр 2018 22:24
Мнения: 5,944
От: Bulgaria
Ами да си припомним прочутата реплика на Соломон Паси :"Майната му на православието !".
D4D5
09 Апр 2018 22:24
Мнения: 7,438
От: Bulgaria
Много интересена и задълбочена статия


Е къ нема да е задълбочена.

Истинска представа дава битовият живот


Дълбоко, та знае ли се.
Neopol
09 Апр 2018 22:34
Мнения: 5,944
От: Bulgaria
wreckage, естествени са нациите създавани от собствените държави, чрез обединяване на разнородни елементи, изкуствени са тези, създавани от външни с оглед на имперските им завоевателни цели, чрез деление на единно етнокултурно пространство.

Изкуствени и естествени вероятно не са точните определения, тъй като като всички нации са създавани изкуствено, но все пак е по-естествено да създадеш нация в държавата си, отколкото да създаваш нация в чужда държава отцепвайки си част от населението й.

Във всеки случай при нациите възникнали естествено при опита за секуларизъм и преформулиране на основанията на властта от такова "от Бога" към "от Народа", религията не е националнообразуващ фактор. Например - всички германци са германци, докато разликата между сърби, хървати и бошнаци е единствено в религията.

Има и още нещо. Не само религията, но и езика не е национален белег при естествените нации. Например, няма австрийски, австралийски, американски език, но пък има македонски, черногорски, босненски, хърватски.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Neopol
wreckage
09 Апр 2018 22:38
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
естествени са нациите създавани от собствените държави

тва е типичен случай на изкуствено създаване на нация. А също и кръгоф(тоест нефелен) аргумент.
Сопствена на кого държава? Ако държавата предхожда нацията, начи нацията е изкуствена.
srsly
Памфуций
09 Апр 2018 23:17
Мнения: 4,328
От: Bulgaria
В статията , в която почти всяко изречение съдържа "християнство", "православие", "религия", "вяра" и производни , осезаемо липсва Българската православна църква.
Иначе, нещата за които авторът пише, не са особености само на нашенските политици. Те го другарят Орбан в братска Унгария, дето туси католицизма в техната конституция и не пропуска да говори за "християнска Европа" и "християнска (разбирай католическа) Унгария". Ама, преди неколко години се получи сериозен разрив с папата точно по въпроса за мигрантите , та курията требваше "да дисциплинира" унгарските попове да окажат помощ на мигрантите в техните енории.
Подобни търкания имаше и в католически Австрия и Полша, където идеите на властите за "християнска Европа" силно се разминават с идеите, които католическата църква като цяло поддържа.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Памфуций
Добави мнение   Мнения:54 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща