Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Само един виновен за трагедията на "Тракия"
Добави мнение   Мнения:20 1
ПлесNick
15 Апр 2018 19:58
Мнения: 2,020
От: Bulgaria
Виновният е производителят на бус-лето - днешната печатна преса е пълна с хубави снимки, от които се вижда картоненото долнище на буслето (=недостатъчно тежко, за да държи центърът на тежестта ниско долу), и колко ТЯСНО е това долнище за ВИСОЧИНАТА на буслето! С такава направа не страничен удар от кола, а с ритник отстрани ше го обърна, особено ако НЕ е неподвижно, а В ДВИЖЕНИЕ! На Юнион-Ивкони, а и на всеки друг оператор ТРЯБВА да се забрани да ползва такъв ЕВТИНДЖОС за ОБЩЕСТВЕН превоз!

А на оная нещастница, шофьорката на леката кола, НАЙ-СТРОГОТО наказание да й наложат! ТЪПА ПАТКА, не държи волана на 10 и 14 часа,ами радиото ще бъзика!
независим експерт
15 Апр 2018 20:16
Мнения: 420
От: Bulgaria
ПлесNick15 Април 2018 19:58

Противоречиш си - кой е виновен последно, производителя на "бус-лето" или "нещастница, шофьорката"?
Отделно производители всякави, ама кой допуска тези превозни средства да извършват превоз на пътници на Територията? Не трябваше ли контролът да ги спре (ако проблемът въобще е в "бус-лето". Някой носи ли въобще отговорност за каквото и да било на Територията?
с ритник отстрани ше го обърна, особено ако НЕ е неподвижно, а В ДВИЖЕНИЕ!
дали? Колкото по-бързо се движи, по-лесно ли ще е?

Пикачу
15 Апр 2018 21:21
Мнения: 8,152
От: South Africa
Предполага се, че сблъсъкът е дошъл след отвличане на вниманието.


Нека направят разпечатка на мобилния на тая пияна патка и ще се види , че в момента на удара тя е спрягала израза "Кво правиш, муцка ?"
Да не ми пробутва това с радиото, защото то не е наказуемо, както говоренето по мобилен !
Patriot1965
15 Апр 2018 21:55
Мнения: 6,184
От: Cape Verde
За ползването на коланите не е нужно кой знае какви мерки.
Предлагам Ви две от тях:
1. Двуминутен видеоклип симулация на катастрофа, в който се вижда какво следва за тези, които са с предпазни колани и тези, които са без;
2. Лишаване от здравноосигурителни и застрахователни права на пострадалите при катастрофа, които не са използвали предпазни колани. (Колкото и нехуманно да е това.)
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Patriot1965
хлопатар
15 Апр 2018 22:14
Мнения: 165
От: Bulgaria
Тука ми твърдят, че "междувременно" (между двете произшествия с 9 и 6 загинали) нищо не се било случило. Ами случило се е: министърът на транспорта Московски загуби сина си в произшествие с траспортна машина, управлявана от министъра.
вила
16 Апр 2018 06:01
Мнения: 15,014
От: Bulgaria
Уби дете с транспортно средство и си е министър на транспорта?!Умишлено ли е или не съдът да каже,...Ама вече вместо държава има един...
sharp007
16 Апр 2018 08:41
Мнения: 874
От: Bulgaria
Такова обвинение е абсурдно, защото не може малка лека кола да избута от пътя автобус. Т.е. не може леката кола да е причинила излизането на автобуса от пътя.
Просто шофьорът на автобуса не е реагирал адекватно, като се е стреснал и е забил автобуса в канавката, за което обаче не може да бъде подведен под отговорност.
Несъмнено коланите биха предотвратили нараняванията на пътниците.
sharp007
16 Апр 2018 08:44
Мнения: 874
От: Bulgaria
А, министърът. Той не незаменим, явно.
тупан темно
16 Апр 2018 10:57
Мнения: 2,797
От: Bulgaria
Просто шофьорът на автобуса не е реагирал адекватно

И каква е адекватната реакция, когато някой неочаквано се забие в теб странично на магистрала? Вие в симулатора как действахте?
ПлесNick
16 Апр 2018 11:15
Мнения: 2,020
От: Bulgaria
чух по радиото тази сутрин, че и обръщането край В.Търново е причинено от страничен удар!

Шарп007 и Независимия експерт, не ви знам знанията по кинетика и прочие клонове на физиката, в моите също не съм сигурен, но гледайки снимките на високите но тесни бусове смятам, че интуитивната ми догадка е ВЯРНА!!!
Н16
16 Апр 2018 11:15
Мнения: 8,441
От: 0
Такова обвинение е абсурдно, защото не може малка лека кола да избута от пътя автобус. Т.е. не може леката кола да е причинила излизането на автобуса от пътя. Просто шофьорът на автобуса не е реагирал адекватно, като се е стреснал и е забил автобуса в канавката, за което обаче не може да бъде подведен под отговорност. Несъмнено коланите биха предотвратили нараняванията на пътниците.
А вие колко пъти сте тествали, какво става - в така описаната ситуация? Като шофьор на автобуса ли сте били? Имало ли е изобщо, някога такива подобни катастрофи - с обърнали се автобуси?

Дали коланите, сложени от производителя на точно тоя автобус - биха помогнали в точно такава ситуация, когато има не челен удар, а обръщане на автобуса настрана - то това може да се провери на стенд. Възможно, производителя да не е правил въобще такива тествания, Както и да има по-добри колани, за тоя автобус - но не те да са били избрани - от производителя. Щото сигурно е избрано по евтиното.

ПлесNick,
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Н16
Пикачу
16 Апр 2018 12:34
Мнения: 8,152
От: South Africa
Т.е. не може леката кола да е причинила излизането на автобуса от пътя.


Ако стоиш на място и те блъсна, няма да помръднеш, или ще отстъпиш крачка.
Ако бягаш с пълни сили е достатъчно само леко да те подпра, за да навириш краката - всеки ден го гледаме по футболните терени.
Въпреки това оня чорлавия "Експерт по пътна безопасност" се кълне в това свое умотворение.
Гледам има и подгласници ?! Да се върнете в 9-ти клас в уроците по динамика, , вектори и т.н.
Пикачу
16 Апр 2018 12:34
Мнения: 8,152
От: South Africa
Т.е. не може леката кола да е причинила излизането на автобуса от пътя.


Ако стоиш на място и те блъсна, няма да помръднеш, или ще отстъпиш крачка.
Ако бягаш с пълни сили е достатъчно само леко да те подпра, за да навириш краката - всеки ден го гледаме по футболните терени.
Въпреки това оня чорлавия "Експерт по пътна безопасност" се кълне в това свое умотворение.
Гледам има и подгласници ?! Да се върнете в 9-ти клас в уроците по динамика, , вектори и т.н.
sharp007
16 Апр 2018 12:42
Мнения: 874
От: Bulgaria
Тази кола не може да промени посоката на движение на автобуса. Това е факт.
Съотношението между масите е такова, че все едно велосипедист да се подпре в автомобил и да го избута от пътя.
Как е трябвало да реагира шофьора? Просто да си кара напред, а след това спокойно да отбие. Много важно, че някаква кола го е чукнала от страни.
Той обаче се е опитал да предотврати малко олющена боя (и съответните разправии), което е фактическата щета по автобуса от съприкосновението с лекия автомобил.
Ако утре на пътя изскочи някое куче, да кажем, шофьорът пак ли ще кръшне в канавката, като като управлява автобус пълен с хора.
Относно коланите, със сигурност щяха да помогнат, защото автобусът не е смачкан.
Просто, при обръщането, хората са се накамарили един върху друг и тези, които са били най-отдолу са пострадали по-тежко.
ПлесNick
16 Апр 2018 12:44
Мнения: 2,020
От: Bulgaria
Н16,
Много прав си за тестовете!

Ако имат акъл факторите от Асоциацията на превозвачите с автобуси ОДМА ще организират тестове на основните типове возила, които ползват! От поваленото бусле край Вакарел се вижда (от снимката в газетите), че независимо от НЕЗАВИСИМО завъртането на предните гуми в ПРАВИЛНАТА посока, завъртане СЛЕД удара, то пак се е килнало! Затова ТЕСТОВЕ ВЕДНАГА! Включително такива и с еластични мантинели - пак по радиото тая сутрин го чух Настимир АНАНИЕВ! Не ми е симпатичен, ама а еластичните мантинели е ПРАВ! 100%!

Предлагам тестваните бусове да са пълни с управителните тела на съответните компании и основните им акционери, съдружници! Аватари имам предвид, сиреч чучела, които да приличат на тях! И всичко да се филмира! А славното БДЖ да плати излъчването на филмчетата в прайм-тайма на т.нар. национални телевизии!
sharp007
16 Апр 2018 13:09
Мнения: 874
От: Bulgaria
Дори и на кръстовище да се сблъскат, т.е. перпендикулярно, тази лека кола пак не може да го отмести, защото е в пъти по-тежък, а енергията ще се разпилее за смачкването на ламарините.
В случая, сблъсъкът е бил под остър ъгъл, т.е. силата е много по-малка. Това, че силата на удара е била много малка, се доказва и от факта, че по левия борд на автобуса (където би трябвало да е удара) имало само следа от боята на колата. Дори ламарината на автобуса не е хлътнала навътре. Т.е. липсва прехвърляне на енергия, която да промени скоростта на автобуса, от което следва, че е отишъл в канавката поради завъртане предните колела, които се управляват от волана.
Н16
16 Апр 2018 16:23
Мнения: 8,441
От: 0
Дори и на кръстовище да се сблъскат, т.е. перпендикулярно, тази лека кола пак не може да го отмести, защото е в пъти по-тежък, а енергията ще се разпилее за смачкването на ламарините.В случая, сблъсъкът е бил под остър ъгъл, т.е. силата е много по-малка. Това, че силата на удара е била много малка, се доказва и от факта, че по левия борд на автобуса (където би трябвало да е удара) имало само следа от боята на колата. Дори ламарината на автобуса не е хлътнала навътре. Т.е. липсва прехвърляне на енергия, която да промени скоростта на автобуса, от което следва, че е отишъл в канавката поради завъртане предните колела, които се управляват от волана.
B случая е имало въздействие между 2 движещи се сили. При което е напълно възможно автобуса да се наклони, и понеже е и продължавал да се движи - да падне надясно. Затова и няма следи - защото е станало за 1-2 секунди, и е нямало директен сблъсък. Както е ако ще да е било на кръстовище.
Пикачу
16 Апр 2018 16:28
Мнения: 8,152
От: South Africa
B случая е имало въздействие между 2 движещи се сили. При което е напълно възможно автобуса да се наклони, и понеже е и продължавал да се движи - да падне надясно.


Най-после един , който има връзка с разума си и не е ял бъдева хляба на баща си в ученическите си години !!!
Starbooard
16 Апр 2018 17:04
Мнения: 460
От: Bulgaria
Цвета Таскова определено има вина защото тя е предизвикала ситуацията но не е изцяла нейна - шофьорът се е стреснал и с рязко движение наляво е вдигнал автобуса на десните колела, мантинела няма, колани няма. Скоро един колега от форума тук пусна линк - просто е същият случай. Само дето е в централен Китай - провинция Жу Жу, има мантинели отдясно и повечето пътници са с колан. Резултат - само един ранен. Ето линк:

https://www.youtube.com/watch?v=RD34i25wmlE
LasloGargani
16 Апр 2018 17:18
Мнения: 49
От: Bulgaria
Бре, хора, стига с тия колани!!! Егати пенкилера. В конкретния случай хайде някой да обясни като как точно колана щеше да помогне? Загинали от какво са починали - от това, че са изхвръклани през прозорцители ?! Или от смачкване, а. И как колана щеше да помогне в този конкретен случай... По скоро би попречил, ако някой би искал да се измъкне, ако е затиснат, и на това отгоре, прикован с колан.
Добави мнение   Мнения:20 1