Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Вместо интеграция тече вторична сегрегация на ромските деца
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:38 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
хикса
13 Май 2018 19:06
Мнения: 5,046
От: Bulgaria
Механизмът е следният: в момента, в който ромите в дадено училище стигнат 25-30%, родителите на българчетата започват да изтеглят децата си от него. Така учебно заведение, което дори не се намира в ромски квартал, изведнъж се превръща във вторично сегрегирано школо.


Трябва и в малите да се внесат българи, по разпределение и да ранат ромите. Иначе нема да пребориме сегрегацията.
Архангел
13 Май 2018 19:32
Мнения: 1,869
От: Bulgaria
И защо родителте си отварят работа да местят децата си?
Щом няма никакви негативи от циганчета в класда надхвърлят 20-25%?
генек
13 Май 2018 19:45
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
И нито дума по най-важното, по истинския проблем - защо на циганчетата не им се учи, защо родителите на българчетата махат децата си от циганското влияние?
Да е политкоректно, нали? И пак са виновни българите - родители, учители, децата...
Имал съм в клас циганчета и турчета - но по 2, най-много три. Ставаха бързо част от класа. Тези, обаче, които оставаха. Защото имаше и преместващи се. Които оставаха - учеха. Гордея се, например, че едно момче /83 набор/ беше преместен в централата на фирмата, където работеше. Сега е в Уелс. Лятото пак ще си дойде и пак ще разказва как е, що е. И не е само той. Но... По 2-3 - повече не се интегрират, а разрушават класа. Съжалявам, реалност!
--------
Блогът на Генек
67
13 Май 2018 19:50
Мнения: 7,197
От: Benin
Ау, сегрегация, та сегрегация. Има си адски лесен начин - прави се входен тест на езиковата грамотност на бъдещите ученици. И се назначава по необходимост допълнителен клас за изучаване на български езки - както в Канада има допълнителен клас за изучаване на единия от двата държавни езика. От този клас се излиза само при достигане на ниво на грамотност, по преценка на преподавателя. Иначе ученичето си седи и учи езика.
Оттам нататък комуто както - училищата ще имат възможност да си формират паралелките по знания и достижения.
KaraKoliu
13 Май 2018 20:03
Мнения: 2,142
От: Bulgaria
Ами кво да правим, когато на много места българчетата не достигат, за да разредят циганчетата достатъчно, за да се броят училищата за десегрегирани. Предполагам, че и в Самоков е такава ситуацията.Ще се наложи Деян Колев да измисли друг метод за десегрегация- хем да са само циганчета в училището, хем да не се смятат за сегрегирани.
маргаритка2
13 Май 2018 20:11
Мнения: 21,348
От: Bulgaria
Да, наблягат на декретите, ама така трудно ще стане. Засега.
Кире
13 Май 2018 20:17
Мнения: 4,947
От: Bulgaria
Казвайте по-директно нещата. Фондация "Амалипе" е близка до ГЕРБ мафиотска формация, управлявана от семейството Деян Колев/ Теодора Крумова. Деян Колев е състудент на Томислав Дончев и като такъв назначен да управлява ромските фондове в страна, заедно с другото изтъкнато циганско семейство Ганчо Илиемв/ Милена Илиева.

Интеграция никога няма да има, докато смятаме, че това е цигански въпрос, а не български. Не бива няколко цигански клана да решават вместо всички нас.

Не е ли интересно, че точно тия + неква джендър формация правят мониторинг на българското образование с финансиране от ЕС? По кви критерии са избрани тия, кой ги назначи да мониторират държавата? В. СЕГА, що не се интересувате от тия неща?

http://amalipe.com/files/publications/rcm-civil-society-monitoring-report-1-bulgaria-2017.pdf

А има ли нещо общо с тъпата образователна конференция за цигани, която ще се проведе утре от 10,00 часа в х-л "Рамада". Идете, чуйте как Вълчев, депутати от образователната комисия в парламента, кметицата на Габрово, както и няколко началника от ЕК ще импровизират на тема образование на циганчета. И ще разберете какво финансира фондация "Фридрих Егберт".

mehudi
13 Май 2018 21:08
Мнения: 695
От: Bulgaria
да, така е. в софия, в централно у-ще, което обаче има много удобна връзка с "хаджи димитър", "левски г" и тн, броят на ромите в началните класове бързо нарасна и съответно училището стана доста непривлекателно за етническите българи. родители, които харесваха училището преди 2-3 години, сега местят децата си от там - "станаха много циганите". та те така.
Утринен зов
13 Май 2018 22:35
Мнения: 1,538
От: Bulgaria
Проблемът няма бързо решение. Доколкото процентът на циганчетата нараства и обяснимото нежелание на българите да си пращат децата в класове, където 30 % и нагоре са цигани. Според някои теории щом някъде малцинствата станат над 20 % количествените натрупвания се превръщат в качествени изменения - явно родителите интуитивно го усещат.
От друга страна пък така губим искащите да се образоват циганчета, които като брой също нарастват... Колко много са поразиите на голямата емиграция и ниската българска раждаемост.
Патагонец
13 Май 2018 22:52
Мнения: 13,267
От: Bulgaria
Те позволяват принципът на уседналост при прием на първолаци да не важи за учениците от ромски произход.

А-ха! Отново дискриминация: за едни важи, за други - не.

4o4ko_4
14 Май 2018 00:30
Мнения: 1,871
От: Bulgaria
Според някои теории щом някъде малцинствата станат над 20 % количествените натрупвания се превръщат в качествени изменения

Кой го казва, къде?
Според мен при много по-малък процент започва вредното влияние, ако подтиква към лесно живуркане - с неучене, липса на самоконтрол, липса на уважение към другите - асоциалност, наглост и пр.
На какво циганчетата учат българчетата?
Bradatko
14 Май 2018 01:27
Мнения: 4,273
От: Bulgaria
На какво циганчетата учат българчетата?

Точно на срещуположния ъгъл на "Факултето" се намира 123-то СОУ, от което пък ни разделя от блока една ограда.
От вкъщи наблюдавам от години кои идват да се учат в него.
Децата ми (преди 15-ина г.) също учеха до 8 клас в 123-то.
В класа имаха по едно-две циганета. До 8 клас не достигна нито едно от тези, поне в класовете на децата ми.
И те не можеха да влияят на останалите, тъй като бяха малцинство. Не им минаваха номерата, пък и тогава демокрацията още не беше толкова напреднала и имаше ред.
Сега има и гимназисти, предимно цигани.
Родителите си махат децата, защото стадното чувство е доста силно при циганите и когато са повече от 3-4, се заформя група, която се конфронтира с българчетата и се създава атмосфера, в която те се чувстват комфортно, защото в такава живеят. Няма да обяснявам каква атмосфера... И друго не знаят, т.е. това за тях е нормално.
Отделно от това - дрога се продава под блока. От автомобили. Няма да казвам продавачите от какъв етнос са...
Дори и това да се игнорира, предвид големия брой, определено по-ниско интелигентен състав в класовете, нивото на образованието спада и независмо, че по този начин оценките се вдигат, това влияе на по-нататъшното образование. Което е проблем само за нашите деца. За циганите не е изобщо. Там перспективата е съвсем друга и в повечето случаи изобщо не е свързана със знание или образование.
Всъщност, така е навсякъде. Бих искал да видя как бял американец доброволно ще запише детето си в училище в Южен Бронкс, примерно.
И как ще се намеси някакъв комитет, агенция, или държавата за да им внушава някои "правилни" действия.
hienitka
14 Май 2018 01:40
Мнения: 6
От: Bulgaria
Видяла съм на практика как "ромите" целенасочено пречат на българите да се обучават и как ги тормозят за положения труд. Който разправя, че циганите могат да се приобщят говори пълни глупости. Кръвта вода не става. Просто разни хора и разни фондации изкарват едни пари , разделят и владеят.
Begemot
14 Май 2018 08:07
Мнения: 4,428
От: Bulgaria
Това е част от по-голям проблем, за който политкоректното говорене не дава и дума да се издума. Българите са расово дискриминирани в собствената си страна, поставени са в икономически по-неизгодна позиция по расов признак, именно защото са българи - конкретно:
по отношение на данъци, които циганите не плащат масово;
по отношение на социални и детски помощи, които са конструирани да облагодетелствуват именно едно определено малцинство;
по отношение на здравни осигуровки, които ромите масово не плащат, но ползуват здравеопазването;
по отношение на ток, вода, застрояване, комунални разходи - за които ромите не са и чували.
поотношение на извъндържавните организации и НПО, каквито за ромите има над 100, за българите не знам да има и т.н.
Да не говорим, че държавата си затваря очите за масови нарушения на закона, като най лекото е каруци по пътищата (?!) с пиийнали мургави каруцари и се стигне до 12 годишни булки, които раждат в държавните болници и никой не се интересува кой им прави деца на тази възраст, както и нищо не се говори за продажбата на малолетни булки в малцинството - това в 21 век, в страна от ЕС. Ама електорат, нали, хем най - динамичния, бързо растящ и мобилен - където трябва ги заселваме.
Не знам нещо да се прави и по повод на бързата ислямизация на ромското население с помощта на огромно външни и най вече вахабитски финансови инжекции.
Как да се очаква от ромите да се интегрират, когато те разбират, че са по добре така, както са? Как се очаква да възпитават или интегрират децата си, когато за голяма част от тях те ( децата) са начин за получаване на пари от държавата, автоматично и без никакви условия. Защо никъде не съм видял данни за демографията на ромското население, сравнено с тази на българското или турското?
Пикачу
14 Май 2018 09:40
Мнения: 8,152
От: South Africa
Рецептата е много проста, с всички средства на принуда и заплахи, децата трябва да се вкарат в училището. Да не се обръща внимание на воплите на неграмотните им родители, които много обичат децата си , но това не ми пречи да ги учат да крадат, да просят или пък да ги пребиват "от любов" и да ги продават в чужбина !
tatyana1
14 Май 2018 09:52
Мнения: 4,668
От: Bulgaria
Братовчедката, учителка в Израел, каза, че при тях децата се разделят в различни класове: тези, които напредват бързо, средни и тези, които изостават. Защото им е ясно, че държавата разчита на тези, които напредват бързо. Защо тук никой не мисли за тях? Тук всичко е съсредоточено в това да докараме бързите до изоставащите, та дано изоставащите малко понапреднат.
Survivors
14 Май 2018 10:05
Мнения: 3,252
От: Bulgaria
инвестицията в децата с най-големи образователни потребности са ключови за успеха на една образователна система.


Това наистина е ключов въпрос.

Но не както го представя авторката.

Кои са децата с най-големи образователни потребности? Високоинтелигентните? Жадните за знания? Или умствено посредствените? Тези, дето и насила не можеш да ги накараш да прочетат една книга?

Колко инвестира държавата ни в способните деца и колко в изоставащите? Кой родител получава помощ за това, че детето му е умно и трудолюбиво и иска да ходи на (скъпо платени днес) кръжоци или уроци по математика, музика, химия, литература.......

Няма държава, която да просперира, като инвестира само в маргиналните си граждани.
Survivors
14 Май 2018 10:06
Мнения: 3,252
От: Bulgaria
tatyana, точно за това и аз току-що...
samuil
14 Май 2018 10:07
Мнения: 1,970
От: Bulgaria
Пикачу 14 Май 2018 09:40 Рецептата е много проста, с всички средства на принуда и заплахи, децата трябва да се вкарат в училището. Да не се обръща внимание на .. ...
Уффф .. представям си, що за място ще е т. нар . "училище" в което са вкарани ромчета " с всички средства на принуда и заплахи".
Не бих оставил жена си, майка си, или сестра си да са учителки в такова "училище" .. по-добре продавачки в мола!
С всякакви средства бих махнал детето си по-далеч..
В такова "училище" през часовете "Шушана" ще е на макс от телефоните .. ще има шеги и закачки, може би дрога , сводничество и разни весели случки ..

Който иска-да ходи там учител!
Може би - доброволци от НПОтата?
9101
14 Май 2018 10:12
Мнения: 5,952
От: Bulgaria
Това, за преместването на българчетата от циганизиращи се училища не е новост, съществува още от когато започне да се циганизира училището, даже от преди 30 години. И никой не казва официално какви са проблемите. За съжаление.
А такива има и са много обективни даже.
Освен горните примери на форумците ще дам още два:
Първия пример: Момиче, българче. На 14 години родителите трябваше да я преместят в друго училище, защото съучениците й циганчета започнали да я подвеждат по лоши пътища. Което за тях е нормално, много момичета циганчета на тази възраст вече са майки...
Та какво им остава на родителите на българското момиче? Да я оставят да си прекъсне образованието ли?
Втори пример: Идват двама цигани за работа. Големи. Оказва се, че единия не може да пише. Обаче е завършил 7 клас. Неграмотен.
А нормалните деца сами си четат условията на задачите още от средата на първи клас.
За какво ниво на образование говорим тогава в такива класове?
Родителите са принудени да преместват децата си в други училища ако искат децата им да се изучат.
И това преместване не е само в училищата. В селските детски градини които се циганизитат - също. Родителите на българчета ги записват в градските градини, въпреки неудобството от ежедневния ангажимент да ги карат и вземат от града.
Едни съседи го преместели, защото вместо да учи нормални неща започнало да учи цигански. И го преместили.
Survivors
14 Май 2018 10:42
Мнения: 3,252
От: Bulgaria
Трябва да има задължително образование дори по-високо от 7-ми клас. Но наистина да ходят и да учат всички и да си издържат успешно изпитите (и матурите). Който не го прави - има закон и той да се спазва.

Ако циганчето е умно и трудолюбиво - да получава допълнителна помощ - като всички останали умни и трудолюбиви. Ако родителите или други го спират - законът да го защитава - има закони и те трябва да се спазват.
А не, както знам конкретни случаи, например - момиченцето (циганче) умно, добра по математика, иска да учи, родителите го пращат на училище, и някакви го отвличат след училище, изнасилват го по ромски традиции и родителите кандисват да го оженят за изнасилвача. На никого нищо не му правят, прокуратурата е политкоректна.
Добави мнение   Мнения:38 Страница 1 от 2 1 2 Следваща