Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Негласните договорки между Буш и Путин
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:298 « Предишна Страница 13 от 15 11 12 13 14 15 Следваща
Rednik South O.Z.
28 Фев 2005 05:22
Мнения: 2,839
От: Burundi
За мен лично е напълно очевидно, че такава, каквато е, Америка не може и не бива да бъде еталон за дамокрация никому. Напротив - Америка може да научи безкрайно много от европа по отношение на истинската демокрация и безкрайно много от България по отношение насъвместния и равнопоставен живот между отнелните етнически групи.
Дивят ме мненията на някакви хора под тази тема, че България трябвало да копира икономическия модел на Америка, за да успее. Най обобщено в момента икономическия модел на америка се изразява в изнасяне на производствата в китай и генериране на национален приход черз акцентуване на износа на оръжие - експортен артикул #1 в икономическата листа на Америка. Извинявам се, ако звуча остро, но мисълта, че България би следвало да имитира икономическия модел на УСА е икономически имбецилизъм. Как точно да копира този модел България - да си изнесе малкото останало производство в китай като Америка ли? И да акцентува на износа на гаубици и калашници, за да формира национален продукт по начина, по който го прави Америка? . Америка не може да научи никого на нищо. Нито Европа, нито България , нито Русия. Реално няма кой да оспори световното икономическо, политическо и военно лидерство на Америка през идващите десетилетия. Бяха и ще си останат най-могъщата държава още дълги години. И е жалко за света, ако си има за лидер страна от третия свят, в каквато е на път да превърне Буш Америка. Трети свят като менталност, трети свят като култура, трети свят като образование и безспорно трети свят като политическа система. Америка се е запътила в посока точно обратната на тази, към която върви целия останал свят, включително и България. Твърде жалко.
Rednik South O.Z.
28 Фев 2005 05:34
Мнения: 2,839
От: Burundi
И между другото, когато написах в предишен постинг , че в момента икономиката на америка се преструктурира, имах предвид, че се преструктурира много здраво.
Толкова здраво, че гигант като ИБМ, направил име предимно с продажбата на персонални компютри, успя да продаде двата си завода в РТП на китайците от Леново. Нищо необикновено, (RCА бяха купени от китайците, мисля , още преди 4 години) само че ги продаде, след като първо даде на леново кредит в размер на 500 милиона долара, щото на Леново не му стигаха собствените ресурси да направи сделката. И само дето ИБМ произведе последния персонален компютър със собствени ИБМ части преди повече от 5 години....
Т.Е. - такова чудовищно преструктуриране върви, че класически компютърен гигант като ИБМ заряза производството и го удари на лихварство .
ИМБ прави пари от даване на заеми, а не от развойна дейност и нови технологии, и действа като класическа банка?
Е тва е преструктуриране.
Rednik South O.Z.
28 Фев 2005 05:55
Мнения: 2,839
От: Burundi
Някакъв човек пот тази тема пък твърди, че производителността на американския работник била много голяма, по голяма от средната за европейския съюз?
И ква е тази производителност, след като в америка отдавна няма производство? Ми те го изнесоха от години в Мексико и китай.
Къде я бележат тая рекорна производителност? В завода за Бикини на виктория сикрет ли?
Oтдавна единственото нещо, произведено в америка, са американците.
Ама не всичките, щото май и производството на американци го изнесоха зад граница....
1. работници в америка не останаха. Няма такива. За последен път чух за съществуването на такова нещо като американски работник, образно казано, горе-долу по времето, когато за последен път видах стока, произведена в америка, а това ми се случи преди доста години.
2. Не може да се говори за производителност на труда, след като няма производство. С едно голямо изключение - техниката със спецялно предназначение. Освен оръжието, филмите на холивуд, софтуера на майкрософт и гащите на виктория сикрет не се сещам за нищо друго, произведено в америка.
И това също е преструктуриране.
Чичо Фичо,
28 Фев 2005 06:06
Мнения: 878
От: Bulgaria
Това е ала-бала. Персоналните компютри отдавна са commodity и не са приоритет за IBM. Компак, неотдавна вторият производител на писита, също бе погълнат - от Хюлет-Пакард. Привличането на китайски инвестиции в САЩ, макар скромни, несъизмерими с японските, арабските и европейските (може би и руските, гледам доста бензиностанции на Лукойл се нароиха), е добре дошло за намаляване на търговския дефицит - както е известно, излишъка по капиталовата сметка на САЩ неутрализира дефицита по търговската сметка.
*
Колкото до ученето от Европа - Америка се научила достатъчно от нея политически през 17-18 век. Америка е продукт на европейското просвещение, либерализъм, републиканство. В науката и художествената култура Америка се учеше с охота от Европа чак до след ВСВ. Но в политиката - какво му предлага Европа за учене през 20 век? Колониализъм, две световни войни, с десет и с 50 милиона европейски жертви, болшевизъм, фашизъм, нацизъм, Холокост, мъчително и кърваво разпадане на колониализма, продължаващо досега в Чечня, умиротворяване и кокетиране с диктаторите - Хитлер, Сталин, Милошевич, Саддам.
*
Какво му предлага Европа в икономиката - централизация, бюрокрация, мудност, затварящи в 18 часа магазини, демографски неудържима система за социална сигурност, да не говорим за централното съветско планиране? Германия официално въведе робството в заводите през ВСВ. Политически и икономически сегашна благоденстваща Европа е креатура на САЩ. Тя го разбира и признава, и с краха на Лисабонската стратегия на ЕС е ясно, че прогресът на Европа икономически и политически е възможен само учейки се от САЩ. Още повече това важи за науката и културата. Няма сериозен европейски държавник, финансист, корпоративен чиновник, учен, бюрократ - хората, от които зависят решенията - който да не мисли горе-долу така.
Чичо Фичо,
28 Фев 2005 06:10
Мнения: 878
От: Bulgaria
Данните за производителността са на сайта на Евростат.
Rednik South O.Z.
28 Фев 2005 06:21
Мнения: 2,839
От: Burundi
Ми не са я.
Приоритет на ИБМ са банковите операции и финансовите сделки. Персоналните компитри останаха в посткапиталистическата епоха барабар с производителността на труда и индустрялната икономика на америка.
kombat #5
28 Фев 2005 07:14
Мнения: 2,808
От: Bulgaria
Те данните за износ на производства ги дават по телевизията та Фичко пак ги е пропуснал (като опашките за безработни на Таймс Скуеър преди)...
Он му дай да даде линк към некой сайт със стара информация...
Прайвит, ти знаеш ли че веднъж "нюйоркчанина" твърдеше че паркинг тикети в Ню Йорк се плащали на Джон Стрийт в Даунтаун (улица широка към 10 метра?!
Джон Стрийт е точо до бившите Близнаци...
Чичо Фичо,
28 Фев 2005 07:30
Мнения: 878
От: Bulgaria
Това също са празни приказки - smokestack икономиката е в миналото. Живеем в постиндустриалното общество. IBM прави R&D, industry solutions за корпорации и държавни агенции, има консултантско отделение, продава софтуер, сървъри и друг хардуер, има и финансова дейност - като Форд, Дел или Дженерал Електрик, които отдавна имат отделни финансови клонове.
*
Един лесно разбираем пример за европейци, преуспели благодарение на американското си влияние, са британските рокаджии - който е слушал наскоро Ерик Клаптън, Джими Пейдж или Дайър Стрейтс, разбира за какво става дума. Те тръгват от блуса, той е техният идиом. Научили са го от плочите на Б.Б. Кинг, Блайнд Блейк, от радио Люксембург, слушали са ги "религиозно", както Грацко каза. Дори когато като Марк Нофлър са високообразовани, вкарват в текстовете си и Шекспир, и съвременни литературни алюзии, политически ангажименти с Грийнпийс, имат влияние от келтската музика, английската балада и от филмите на Енио Мориконе и кой ли не, но блуса е душата им. Въпросът "защо блуса е толкова важен излиза от темата - дали защото е интернационален, с превес на африканско, или защото е последната автентична музика на низините в развития свят преди звукозаписната индустрия, или защото просто е "американската музика" - не е важно.
*
И в много други области международният успех ще зависи от способността на европейците да прихванат американския опит, като го пълнят със свои идиосинкразии. Който отрича и омаловажава американския опит - дори във философията, мога да кажа - е обречен на провинциализъм и неуспех. Това важи за развита западна Европа, толкова повече за нас. Антиамериканизмът е идеология и психотерапия на губещите.
*
Българите по-рано имаха естествен интерес и симпатия към Америка като всички обикновени хора по света. Имаха и комплекси пред нея, насадени изкуствено от реалсоца. Антиамериканската пропаганда след десети, очевидно подклаждана от руски "политтехнолози", спекулирайки с трудностите на прехода, задълбочи комплексите и отрови доброжелателността, настрои много тези обикновени хора антиамерикански, опитват се да раздухват дори традициоонно непознатия у нас антисемитизъм като особено вирулентна форма на антизападничеството.
Rednik South O.Z.
28 Фев 2005 07:42
Мнения: 2,839
От: Burundi
здрасти Комба,
приснавам си, че не съм на ти топографията на Манхатън , помня обаче, че уличките в района на близнаците наистина бяха много тесни. На мен този район ми харесваше най много от целия NYC, а в близнаците съм влизал само два пъти. Помня италянското кафе с хубавото еспресо в основата на една от кулите. Мамка им и мангали ...едно място в цял манхатън имаше, където се правеше нормално кафе и го съсипаха....
Най смешното е, че веднъж отидох в моето село да си плащам тикета и докато го плащах, ми сложиха нов. Още ми държи влага. Ма това се случи много далеч от ню иорк. От таимс скуеър си спомням само уникалната мръсотия и арабските магазинчета за електронна техника. Ако в раиона е имало много посетен джоб феър или емплоимент коммисията на града има офис на таймс скуеър, не виждам причина опашките за регистрация да не са започвали още от улицата както казваш..pozdravi.
Rednik South O.Z.
28 Фев 2005 07:50
Мнения: 2,839
От: Burundi
Hit the road, jack.
И идея си нямаш за това, което говориш.
theSaint
28 Фев 2005 09:17
Мнения: 420
От: Burundi
Престуктурирането на икономиката, нито е почнало вчера, както им се струва на някой, нито ще свърши утре. Това е постоянен процес, който в миналото и изтласквал работната сила към икономиката, а сега изтласква отделни части от икономиката към работната сила, поради глобализиращия в световен мащоб.
В основата едни виждат ниската себестойност на продукцията, други печалбата - това е без значиние. Важното е, че печеливш е пазара и единствената гаранция е конкуренцията.
Това, че развитите страни се втурнаха да изнасят производството с цел намаляване на цените преди около десетина години е вече почти завършил етап от преструктурирането - това, заедно с негативните страни на това изнасяне - вътрешно особождаване на ниско и средно квалифициран персонал и пренасочването му към самостоятелен дребен бизнес и услуги.
В момента тече и регулярно изнасяне на R&D дейност към развиващите се страни, които имат отлични университети и млади и кадърни и навити хора. До пет-десет години, светът ще е толкова глобален, че това вече няма да има никаво значение.
kaily
28 Фев 2005 11:26
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
САЩ вече произвеждат само едно-консуматори произвеждат!
Методично и старателно.
То и консуматорите са нужни-те затварят цикъла.
Iezuit
28 Фев 2005 11:56
Мнения: 17,521
От: Pitcairn
Фичо, пак нещо си се притеснил от нещата, дето казвам. И си ги тълкувал превратно. Не сравнявам САЩ и Русия, просто казвам, че независимо от нечии желания, и двете страни са фактор, с който света се съобразява. Както и да е.
И понеже гледам, че си изнесъл пак лекция на тема "Широка страна моя родная", и си подкрепил изначално вярната си теза със силни факти от сорта "Чечня, почти един процент СПИН" и прочия, да те питам:
САЩ по-голямо основание ли имат да съсипят Фалуджа, отколкото Русия да съсипе Грозни? Колко американци живеят във Фалуджа и колко терористични акта от жители на Фалуджа са извършенни в САЩ (тук не искам да ми задуднеш отново "Саддам даваше 20000 на калпак за тер-акт в Израел." Това не ни интересува.)
Човешките права в Русия били нарушени??? Ами имат да се учат още от САЩ, прав си. Особено от Абу Грейб и Гуантанамо...
много СПИН викаш... Знаеш ли какъв процент от населението на САЩ страда от болестно затлъстяване, и колко души умират годишно от това? Потърси, има данни. А СПИН е фактор и в САЩ, особенно в някои среди.
За днес стига като урок. Основен извод, ако не е ясен - чрез изнамиране на произволни негативни факти не може да се омаловажат нито САЩ, нито Русия. И двете страни имат достатъчно трески за дялане, и достатъчно добри черти, за да имат нужда от евтини пропагандатори и подлайващи противници.
Распутин
28 Фев 2005 12:57
Мнения: 2,269
От: Hungary
джак нема да хитне да роуд инстед ше продължи заедно с неговата маймуна да сере идиотщините си докато не пукне
kombat #5
28 Фев 2005 13:40
Мнения: 2,808
От: Bulgaria
Прайвит, няма емплоймънт офиси там доколкото знам.
Обаче опашките бяха организирани на открито, създадени бяха нещо като приемателни пунктове за резюмета, които се преглеждаха в момента. Присъстваха значителен брой работодатели които набързо задаваха по некой въпрос и наемаха на място. На следващия ден вестниците и тв бяха пълни с интервюта на щастливи бивши безработни които много подробно описваха колко са били зле като са били без работа...зрителите разбира се със сълзи на очи се потапяха в таз човешка драма и буцата у гърлото нарастваше, нарастваше...
Постановката на този хепънинг беше на Блумбърг който лично беше организирал тоз публичен търг за поука и назидание както и беше "уговорил" работодателите да участват.
Бе нещо като обявяване на "ориндж левъл" на пазара на труда...
Само дето не каза кои са терористите.
*
Има разбира се архиви и вестникарски вкл. обаче ме мързи да се ровя щото не помня точно датите.
kaily
28 Фев 2005 14:16
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Фичо, верно ли вика комбата бе?
ДА или НЕ?
Распутин
28 Фев 2005 14:21
Мнения: 2,269
От: Hungary
кайли ти за клоун ли тренираш?
kaily
28 Фев 2005 14:48
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Тренирам си нервите.
Що е, Неделка я скрих, немам нерви.
Почва се с малко...
Чичо Фичо,
28 Фев 2005 15:43
Мнения: 878
От: Bulgaria
Иезуите, ще ти го напиша по-бавно. Русия трябва да се учи от САЩ, за да я има след 50 г. От доброто в САЩ да се учи. Не от лошото.
*
Русия не може да се мери със САЩ. Може да се мери примерно с Пакистан, макар че той има вече повече население и мъжете му живеят по-дълго. След 20 г. ще има двойно повече население. Има и атомни бомби, и бабаити военни. Има древна славна история, някои от първите цивилизации. Те това е.
kaily
28 Фев 2005 16:02
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Ама и в Русия ли 50% не знаят къде е Хамерика на картата, бе?
Срам ги било, неграмотници.
Добави мнение   Мнения:298 « Предишна Страница 13 от 15 11 12 13 14 15 Следваща