Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Негласните договорки между Буш и Путин
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:298 « Предишна Страница 14 от 15 12 13 14 15 Следваща
Iezuit
28 Фев 2005 16:23
Мнения: 17,521
От: Pitcairn
Добре е, че го написа по-бавно. Спестяваш си малко преразход на енергия и амортизация на ставите и сухожилията на ръката...


Ама пак си видял неща дето не ги казвам.
Не меря Русия и САЩ. Определено, нацията, занимаваща се с пишкомерство, извън някой арабски страни и Северна Корея, са САЩ.
Няма никаква причина Русия да взема пример от САЩ. Тя си има свой собствен път и свой собствен потенциал - на природни ресурси, мозъчен потенциал (голяма част от него подобри американския и западноевропейския такъв, трябва да се признае), ако щеш - развиващ се финансов и индустриален. И да не забравяме военния. Ако не беше така, Буш нямаше да се среща с Путин, не мислиш ли???
Без съмнение САЩ са доминантната сила на световната сцена - и затова играят ролята на световен полицай, налагащи своите виждания и интереси.
Но... Русия е достатъчно силен играч, за да не може САЩ да влезе в ролята на полицай и на нейна територия, въпреки очевидната привлекателност на подобна стъпка, имайки предвид богатите природни ресурси на Русия, а и самия потенциал на Русия.
Та, прокобите за скорошен свършек на Русия, ако не следва светлия пример на САЩ, са доста преувеличени. Освен ако прокобващите не си вярват, че повтаряйки 100 пъти заклинателната фраза "Русия си отива", по шамански ще причинят туй тъй желано събитие. А явно за някои е желано - ей го де е Сибир, през един Берингов проток, колко му е да го усвоим в името на прогресивното човечество...
Сънят на разума
28 Фев 2005 18:02
Мнения: 13
От:
Опашка на хиляди безработни в Ню Йорк имаше по повод конференцията на Републиканската партия (когато Буш беше официално номиниран за втори мандат). Това беше "символична опашка" от около 5000 души, представяща загубилите работа от 2001 насам (защото по време на президенството на Буш, според организаторите - повече от 1.2 милиона работни места са били "загубени". Всеки от стоящите в опашката имаше розов плик (в плик с такъв цвят идват заповедите за уволнение) и малък плакат "Следващият розов плик може да е твоят".
Самата опашка беше на 1.9.2004 от Бродуей и Уолстрийт чак до Таймс Скуеър.
Чичо Фичо,
28 Фев 2005 18:11
Мнения: 878
От: Bulgaria
Ясно, значи е било политшоу за конвенцията - по това време бяхме в България. Така де, Таймс скуеър си е средище на шоубизнеса
Сънят на разума
28 Фев 2005 18:14
Мнения: 13
От:
Yes.
Типично по американски - "the world's longest unemployment line". Но - "staged by activists".
kaily
28 Фев 2005 18:17
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Според световния финансов елит Буш е вторият президент след Хувър-някъде края на 30-те, през царуването на който няма нарастване на работните места.
Затова и долар/евро 2000 г е бил 0, 9.
Сега е 1, 33.
Това са факти, да тълкувам не ща.
Виж Фичо ще пробва да ги засипе с тълкувания като как се засипва ненаситно човешко око с пръст.
Тури му пепел.
Чичо Фичо,
28 Фев 2005 18:25
Мнения: 878
От: Bulgaria
Иезуите, пак не си доразбирал. Не желая свършенката на Русия, и както знаеш - обичам и познавам сигурно не по-зле от тебе руската култура, имам много приятели руснаци и тук, няколко и там. Предупреждението е добронамерено - искам Русия да стане цивилизована, просперираща, приветлива страна, нещо като като голяма Швеция. С най-голямо удоволствие бих посетил не само Кавказ, ами и Хакасия, и Тува, и Камчатка. Когото стане възможно и не прекалено рисковано. Русия трябва само да се излекува от бацила на имперството, който още тормози и сърбите. Ние мислим за Русия, желаем й доброто. Ти явно не даваш а пийс ъф шит за нея сама по себе си, а се нуждаеш от "силен играч", който да "сдържа" омразния ти САЩ. Днес Русия, утре КНР, талибаните, Саддам, Иран, който доде. Значи реално ти желаеш злото на Русия заради егоистичния си (и абсолютно ирационален) интерес! Така излиза.
Чичо Фичо,
28 Фев 2005 18:30
Мнения: 878
От: Bulgaria
И запомни най-сетне - Русия няма никакъв "свой път" - пътя е само един - в НАТО и ЕС.
Mitnicharъ
28 Фев 2005 18:54
Мнения: 6,877
От: Bulgaria
Каква великолепна дискусия се развива сега, при новите условия, когато форумите са разделени - тук стойностните, оттатък - клоаката! Усеща се неповторимият аромат на нещо, ммм, нещо истински качествено - на порто, на рокфор, на доминиканска пура, на Олд Тенеси... Отново, както някога, се разменят свободно мисли между толерантни, дълбоко ерудирани майстори на изящната словесност, и форумът искри от неподправени интелектуални откровения...Прекрасно, bot; поздравления, Миряна!!! Почитания, уважаеми колеги...
Iezuit
28 Фев 2005 18:54
Мнения: 17,521
От: Pitcairn
Ти явно не даваш а пийс ъф шит за нея сама по себе си, а се нуждаеш от "силен играч", който да "сдържа" омразния ти САЩ. Днес Русия, утре КНР, талибаните, Саддам, Иран, който доде.


Как успя в две изречения да вкараш толкоз идеологически Правилни ("Който критикува дори ей-тонино САЩ, следва да се обяви за тоталитарист, терорист, поддръжник на Саддам, комунизма, etc." и същевременно - фактологически абсурдни и безпочвени твърдения? Майстор си, признавам ти го.
Ако това твоето, горното, не е само голословие, би следвало да дадеш примери от мои постинги с доказателства:
Че не давам пет пари за Русия (Това е българският еквивалент на ползвания от теб английски израз);
Че мразя САЩ;
Че поддържам талибани, Саддам, терористи, понеже се борят срещу САЩ.Добре ти е известно, че не можеш да дадеш никакви подобни извадки, защото не споделям тези абсурдни "гледни точки", и не съм писал нищо, което да наведе нормалномислещите хора на подобни изводи.Което идва да покаже, че горните ти откровения не са нищо по-вече от твои пожелателни интерпретации, нямащи кой знае каква връзка с действителността.И само за протокола: Пука ми за Русия, по скалата русофоби-русофили си падам малко към русофилската част, като на първо място съм Българофил.Отношението ми към САЩ е добронамерено, като наистина смятам, че двойните стандарти, често прилагани от тази страна, и преследването на лични интереси, замаскирани като "Грижа за мира и разпространяване на демокрация и свободата", не поставят в добра светлина тази наистина велика демокрация. Забележка - понякога наистина личните интереси на САЩ са в съзвучие с прокламираните цели, но не винаги, за съжаление...Искаме ли го или не, Русия наистина е една от страните, които могат да си позволят да бъдат някакъв баланс на световната доминация на САЩ.Ми това е.

Iezuit
28 Фев 2005 18:59
Мнения: 17,521
От: Pitcairn
А по въпроса за Русия в НАТО - това в обозримо бъдеще успя да го постигне само Том Кланси в "Мечката и Дракона". Нелошо романче, прочее...
Чичо Фичо,
28 Фев 2005 19:05
Мнения: 878
От: Bulgaria
Ами ето - искаш Русия да бъдела "баланс" на САЩ (което сега е невъзможно), а не да стане развита, цивилизована и благоденстваща европейска страна. Искаш с цената на мизерията и измирането на руснаците и на напълно възможното разпадане на страната им да имало някакъв "баланс" на САЩ, към който иначе си нямал много против.
Iezuit
28 Фев 2005 19:12
Мнения: 17,521
От: Pitcairn
Фичо, да не би да четем два различни форума???

Инак не мога да си обясня факта, че ми приписваш думи и твърдения, които никога не съм ги мислил и писал.
Казах вече - за да не бъдем голословни - цитираш къде съм казал нещата, които твърдиш, че съм казал. А не интерпретираш и ми вменяваш мисли и тълкуваш моите думи, както ти изнася.
Цитати, моля, не голословни нищонедоказващи глаголения и тълкувания. Ако не се придържаме към обективната истина и кой какво е писал, разговора определено става безпредметен.
Оставям те да търсиш цитати, ако няма - няма да си губя времето повече в тая тема май.
kaily
28 Фев 2005 19:59
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Тоа Фичо Чичо Фичо,
[Златен]
от Bulgaria

Общо мнения: 479
Скрий: Име, IP

И запомни най-сетне - Русия няма никакъв "свой път" - пътя е само един - в НАТО и ЕС.
оня Фичо ли е се пак?
Или е поредният зевзек?
Prismexulnik
28 Фев 2005 20:58
Мнения: 746
От: Netherlands
KAILY - нещо такова казах аз: Русия не може да просперира сама и ще се изтощи до гладуване ако не влезе в НАТО и послле в ЕС след години разбира се. Русия на този етап не може да се организира сама, без Европеиски Експерти, както по времето на Петър Първи (славянска природа...), а със насилие и авторитарно управление(Путин) и "самобитни открития" (Национал-Капитализъм) не се постига нищо. Още повече че за ралика от Китаи (които е Комунистически, но си кротува в Идеологическата "черупка", и изнася евтини стоки само, Русия иска да Изнася ВЛИЯНИЕ. И как ще повлия на Народите? Левите Идеи Русия ги зараяза, Дсените Идеи се прилагат по-успешно в други части на Света. Панславянство? Мирише на Бъ-р-Руски Ботуш... или Руска демокрация?! Дрън-дрън... Петрол?!~ Тои ще свърши... Оръжие? Парите отиват за заплати на верните на Президента полицаи... Е и какво предлага за износ Русия?... Борш?! Xa-xa!
Muktadasaxkoburgidiotski
28 Фев 2005 21:12
Мнения: 14,528
От: Mali
Русия изнася : Петрол , ама много петрол На второ място по добив във Света /след С.Арабия/ , скоро няма да свърши , за ужас на присмехуйниците. Русия изнася оръжие - високотехнологично - СУ 27 , МИГ 29 , СУ 30 МК, Ракети - всякакви , самолетоносачи за индия , ядрено гориво за половината свят , диаманти , никел , и прочие важни стоки. Русия е най-богатата страна на света. Тя е ЕДИНСТВЕНАТА страна , която може да се развива затворено , без зависимост от суровините на останалия свят. ЗА РАЗЛИКА ОТ САЩ , например... Друг е въпроса , дали досега е успявала в това . Колкото по-скоро Путин или който и да е , успее да изчисти Русия от паразитите -олигарси и да впрегне руската енергия и богатства в полза на Русия , толкова по-скоро ще видим Русия отново Световна Сила №1. От това всички ще имат полза.Русия е страна с имперски манталитет и традиция в добрия смисъл.Тя може да изнася не само идеологии , но и култура , универсализъм и егалитаризъм в най-общия смисъл на тези понятия. Нещо , което , очевидно , липсва на сегашния Свят , доминиран от тексаските реднеци.
Prismexulnik
28 Фев 2005 21:24
Мнения: 746
От: Netherlands
Всичко това другарю, Mud...Sakskoburgotski, е много хубаво като възможност АКO: 1). Вътршните противници на Путин се съгласят вкл. олигарсите да ГО слушат и да му козируват в името на... и 2) Ако Външният свят се прави на ударен, на глупав и я остави (Русия) да го прави това, което казваш...
Чичо Фичо,
28 Фев 2005 21:51
Мнения: 878
От: Bulgaria
Муктада, Присмехулника е прав. Помисли само какво искаш - "да се изчисти Русия от олигарсите", т.е. от капитализма, и значи да се възкреси стария СССР. Но СССР загина от естествена смърт преди 14 години и няма да може да се възстанови. Или да превърне Русия в ново издание на Третия райх, което пък е напълно възможно, но много опасно за съседите й, в т.ч. България, и също знаеш как ще свърши. СССР никога не е бил "световна сила номер едно", в последно време беше "Верхняя Вольта с ракетами". Въпреки заблужденията на западните леви, Русия реално никога не е "изнасяла" прогресивни идеи и социализъм на запад - СССР обективно само послужи за плашило и с това негативно помогна за известно време за развитието на социализма в западна Европа и Америка. Но пък сталинизмът и рухването на СССР дискредитираха като никой друг идеите на социализма на запад. В близка Европа (спомни си Германия, Прибалтика, Чехия, Унгария, Полша) Русия "изнасяше" главно деспотизъм, забавено развитие и изолация от Западна Европа. Нищо добро не "изнесе" СССР и в Азия, Африка и Латинска Америка, освен разруха и насилие. Нима наистина не съчувстваш на руснаците като обикновени хора поне малко, не искаш да ги видиш свободни, проспериращи, истински европейци?
Чичо Фичо,
28 Фев 2005 22:11
Мнения: 878
От: Bulgaria
Идеята, че Русия "можела да се развива затворено" (автаркия) е идея на руския фашизъм - Жириновски. И, разбира се, е заблуда. Русия не може да поддържа добива си на нефт на сегашното равнище без грамадни западни инвестиции. Тя е крупен нетен вносител на храни (сети се за вица, дето великия СССР, колкото и успехи да имал в износа на революция, винаги щял да остави поне една капиталистическа страна - да имал отде да внася пшеница). Русия се нуждае от сериозна западна помощ в здравеопазването - тя обезлюдява, губи един милион души годишно, армията не може да събере със свещ годни новобранци. Липсата на западни инвестиции означава и все по-голямо изоставане в технологиите, а значи и в оръжията.
*
Жириновски и другите руски фашисти разглеждат автаркията като преходен прериод, в който Русия щяла да спре да изнася енергия за запада (и Близкия изток щял да я последва - ето ти и друг потенциален "износ" на "прогресивни" идеи от Русия), от което САЩ, Япония и западна Европа щели да рухнат икономически, а САЩ - и да се разпадне, понеже сега само високият му жизнен стандарт го държал събран на едно място. Тогава вече - тука ли си - там стой, Жириновски щял да си мие сапогите в Индийския океан, ръцете в Средиземно море. Те са прави - автаркията ще ги доведе до агресия - или до измиране.
Muktadasaxkoburgidiotski
28 Фев 2005 22:19
Мнения: 14,528
От: Mali
Що така гракна , бе Чича ...Аз ти цитирах Емануел Тодд , пък ти тръгна да спориш с него И развиваш едни тези , дето никой не ги е споменал - та олигарсите били = капитализъм , та Жириновски , та фашизми , та плоски лъжи за руския нефтодобив... Що , бе Чиче - ракиено време е . Работодателите не бдят Даже и при тебе , работното време требе да е свършило ..? Или па не е
Мето от Факултето
28 Фев 2005 22:20
Мнения: 1,071
От: Bulgaria

Европейците приеха основните принципи на солидарност м/у народите на ниво ЕС, като по този начин направиха войната невъзможна.За страни като Русия или Китай , традиционното понятие за световна сила имаше друг смисъл в който съотношението сила-компромис бе в превес на първото и
представляваше основна цел и отправна точка при създаването на националната им идентичност.

В това отношение няма нищо изненадващо в констатацията на разлики м/у Европа от една страна и Русия и Китай-от друга.Но много по-обезпокоително е възникването на подобни различия м/у Европа и САЩ.За последните видяхме как те пренебрегват международната общност, изпълнявайки ролята на световен лидер, не само поради различните превъзходства, но и по ""отредената им съдба”. Понеже Америка е на страната на “свободата и демокрацията” -нейното световно превъзходство представлява едновременно задача и цел(което се споделя и от демократи и от неоконс.) .
Подходът на САЩ и този на Русия, по въпросите на глобалната политика не биха могли да бъдат повече разглеждани в контекста на Студената война.Тaя държава не парадира повече със своята военна мощ, нито с някаква си ”съдба”, която да й дава правото да учи света на демокрация.

Когато САЩ се определят като водачи в тази област, това отговаря до известна степен на действителността.Без всякакво съмнение, правата на личността, политическата и интелектуалната свобода са далеч по-спазвани в САЩ , отколкото в Русия и други страни от Африка, Азия и Лат. Америка.Обаче, претенциите на САЩ да представят и защитават” Доброто” по света , съдържат риск от няколко съображения. Докато Америка действа добронамерено и в съгласие с другите демокрации-добре.Но станахме свидетели още първата година на започналото столетие как американското общество позволи на своето правителство да пренебрегне всички граници на толерантността към международната общност.Такива действия биха могли да причинят негативни последици в отношенията на САЩ с други страни, където настояща американска политика представлява заплаха, предявявайки амбиции да си присвояват правото и истината.
Добави мнение   Мнения:298 « Предишна Страница 14 от 15 12 13 14 15 Следваща