Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Заупокойно за средната класа
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:228 « Предишна Страница 10 от 12 8 9 10 11 12 Следваща
Cruella de Vil
27 Фев 2005 15:13
Мнения: 18,747
От: Bulgaria
Какво има за разбиране, Инке? За моите разбирания дори и Ирландия е социална държава. Обаче от прагматична гледна точка е по-евтино да държиш мързеливия нахранен, отколкото той да краде и да ограбва. Един затворник струва на държавата 60 000 годишно, а един безработен - много по-малко.
Тук жените, които не искат да работят са му намерили цаката - родят едно или няколко извънбрачни деца и държавата ги храни и им осигурява приличен стандарт. Не че останалите не мърморят, но това е положението! Една цивилизована държава не може да остави гражданите си в мизерия.
А, нещо спомена, че работиш активно за социалния модел. Съществува ли още Финландска комунистическа партия?
Manrico
27 Фев 2005 15:17
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Ина, радвам се, че се съгласяваш с мен, но все пак съм Манрико - защото обичам опера, Верди и Трубадур.
Бай Иван
27 Фев 2005 15:23
Мнения: 3,806
От: Virgin Islands (Unit
*****, предводител на движението "Дръвник за България"
отъново се е развихрила неделнишки от кабинета на ДПС посланика. Тоя свирчо пак е отишъл да пазарува за кадъната евтино в Талинн.
Скандинавската осигурителна система и специално тази във Финландия, Швеция и Норвегия е най–порочната и тъпата, обречена на скорошен срив /с изключение на Норвегия където имат солидни запаси поне за 100 г. напред/.
Тази система ликвидирва работни места, прогонва капитала, намалява конкурентността. Единствено силно драстично субсидираните държавни предприятия и монополи успяват, трудно, да се пригодят с не позволени от ЕС и WTO средства. Но и на това му идва края – почти всички те вече са подсъдими по няколко дела в ЕС за нарушаване на търговските договорености. Особено силно се чувства срутването на икономиката в Швеция, а следващата е Финландия. Норвегия, благодарение на огромните си ресурси, а Дание благодарение, че десните започнаха орязване на социалните глупости ще запазят наверно още дълго високия си жизнен стандарт. Богатите в скандинавските страни не плащат данъци защото не живеят в тези страни, а с данъци – преки и най–вече коствени се съдира имено средната класа, тази която е на заплати за да се плаща на социалния боклук паразатиращ на гърба на работещите и не изпитващ никакво желание да работи, не зависимо от пропагандираните от ***** социални програми.

Редактирано от - bot на 27/2/2005 г/ 15:25:04

хунвейбин
27 Фев 2005 15:24
Мнения: 9,895
От: Bulgaria
Кретените така си обясняват нещата.С мързеливи , не можещи , незнаещи , пасивни , и какво ли още не.Те са другите.Кадърните , солта и пипера на земята.Не са такива.Кретени са.
Човека се прави господа.Не се произвежда.Ако има такива в недопустими размери куца –правенето на човека.В обществото.
Какво става днес.
Слаба и хищническа капиталова система.Не осигурява ресурс за социалната..
Социалната система боксува.Веднага настъпва демографски , образователен и всякакъв друг срив.Тази система няма как да подсигури човешки ресурс.От там следва като прогноза следва и срив във капиталовата система.
И става най лошото.Процесите зациклят и се възпроизвеждат.
Какви са тези глупости-СОЦИАЛЕН КАПИТАЛИЗЪМ..Такъв няма.
В България много скоро /предстои ощена 1 000 000 да избягат/- и ще има остър дефицит на роботизирана стока.И капитализма ще зацикли.Внос с туземци пък е внос на ниско производствено ниво .И пак същото се получава.
Cruella de Vil
27 Фев 2005 15:36
Мнения: 18,747
От: Bulgaria
Бай Иване, баш така си е! Не мога да схвана как така родени в развита държава, осигурила им безплатно образование (в Европа дори и висше, със стипендии за бедните!) могат да се оплакват, че са бедни и не могат да намерят работа. Освен, че са разглезени от социалната държава. Този модел се възпроизвежда. Бедните имат по много деца, които са на издръжка на държавата и отрано се научават, че могат и да не работят.
Абе право си го казва народът: "Който не работи, не трябва да яде." Това българският народ от векове имал дясно мислене, ей!
Captain Buddy
27 Фев 2005 15:49
Мнения: 3,294
От: Bulgaria
.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Captain Buddy
Don
27 Фев 2005 15:55
Мнения: 19,057
От: Bulgaria
Круела,
Инчето се развихри в една друга тема, обвинява други форумци, че са регистрирали неин ник, въобще изпадна почти в неконтролируемо поведение.
Малко фризер ще я охлади.
Но аз имам забележка към теб. Никой, дори най-десните политици в Европа, не са твърдяли че, хората са мързеливи, не си търсят работа и затова има безработица. Това е много наивно клише, даже и за пропаганда не работи. Напротив, всички правителства в Европа са загрижени за осигуряване на работни места и признават, че намалението на безработицата е изключително трудна задача. Тоест те съзнават, че да си безработен не е свободен избор на индивида, а негова нерадостна съдба. И в зависимост от това, дали са леви или десни, полагат повече или по-малко усилия за разкриването на работни места. Полагат. Всички.
Manrico
27 Фев 2005 15:57
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Хунвейбине, вие правихте "нови" човеци от 1944 до 1989 - а и след това. Видя се какво направихте! Човеци дето чакат някой да ги "оправи". Дай да видим дали няма да стане по кретенски - защото в други страни е станало. Ако ме питаш за кретенската ми програма - бих казал - в криза - кризисно. Изтегляне на държавата отвсякъде, освен от две сфери - ред и законност и образование - в които трябва да влезе много повече. Махане на 90% от разрешителните и лицензионните режими, никаква регулация на трудовия пазар, социални помощи само за болни, инвалиди и бедни деца - и то в натура - като стоки и услуги, а не пари. Минимално държавно пенсионно и здравно осигуряване и т.н. - та да има и възможност за работа, и да се принудят хората, дето ще ги правим, да работят.
хунвейбин
27 Фев 2005 16:09
Мнения: 9,895
От: Bulgaria
Manrico
Много ниска топка-на разсъждения.Така не се е мислело и преди 200 години.
Остава да видим принудата за която мечтаеш как ще сработи.
А как се мисли днес- си направи справка в развитите страни.
Подсказвам ти.Има личности със самостоятелно поведение-което в днешно време не може нито да се манипулира нито да се принуждава.
Дори и когато са наемни работници.
…………………………..
Има нещо което продължавате да се правите , че не виждате.
Когато говорим за главното.То е производството.
Там е и големият капитал и голямото съсредоточаване на човешкия ресурс.
Търговски , брокерски , финансови и други флянтифлюшки-са спомагателни и много често паразитни формирования.
Лъжете се като мислите , че членството в ЕС създава преимущество за бизнеса.
По голяма перспектива създава за наемния труд.
Едно е да се продадеш в България и съвсем друго в Европа.
Личностната и статусната характеристика на наемния труд става много по благоприятна.Ще го разберете като обърне гръб на самозабравилия се български капитализъм.Разглеждащ хората като добитък.
Ако си държат на думата и допуснат свободния обмен на хора-и той да бъде такъв какъвто трябва да бъде.Българския капиталист ще разбере какво е на баир лозе.И ще почне и на циганите и на турците да се кланя-за да има кой да работи..
Cruella de Vil
27 Фев 2005 16:13
Мнения: 18,747
От: Bulgaria
Дон,
Съгласна съм, че тези които нарушават правилата на Форума трябва да бъдат санкционирани. В тази дискусия аз не видях Ина да ги е нарушила. Може би имаш предвид друг случай. По принцип съм за всякакви мнения, с изключение на лични обиди и квалификации, подмятания на сексуална основа, расизъм и разкриване на лични данни.
Съгласна съм с тебе, че по време на икономическа криза намирането на работа не зависи от индивида. Това в пълна сила важи и за днешна България. Думата ми е за Западна Европа, където има безработица сред местните (тези с ниска или никаква квалификация), а същевременно чуждестранни работници вършат работата, която местните не искат да работят. Това при положение, че местните имат абсолютно предимство при наемане.
Моделът на една икономическа система трябва да е такъв, че работещият винаги да бъде по-добре материално от безработния. Само така може да се стимулира търсенето на работа. В много западни страни се получава точно обратното - безработният е по-добре от нископлатения работещ.
Дуспата
27 Фев 2005 16:16
Мнения: 180
От: Bulgaria
Мanrico Ина Тодорова ми предаде по skype да ти предам следното: Девизът “Вън на държавата е всякъде и приватизацията до дупка” е девиз на американските друзя на България и американски модел , подет и реализиран от Костоф и продължен от царска дружинка в България. ЕС стани и високо социални държави нямат такъв модел на националното стопанство , а са запазили присъствието на държавата в важните стратегически отрасли , с цел да не изпуснат социалната им функция и да не създават прецедент за възникване на частен монопол в някоя сфера , като се продава монополно по същност на производството предприятие в частни ръце(в случай БТК) . И реализират тази държавна собственост с успешно държавно управление . България , за да влезе и успешно да се конкурира на европейския пазар , трябва тепърва да коригира тази грешка и въведе собствеността си в националното стопанство в съотношението и отношението , в дисонанс със ЕС пазар и икономически модел....
Manrico
27 Фев 2005 16:21
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Хуне, ниска ми е топката, защото се опитвам да провокирам! Макар че съм наистина за по-радикални мерки. Между другото - наемен работник съм - тук в България. А съм за влизането в ЕС именно защото ще има повече ред и правила. Само не забравяй, че в съвременния свят "производство" не е само на материални стоки. Услугите преобладават - и според някои схващания, една държава става развита, когато произвежда повече услуги отколкото стоки.
-----------------
Дуспа, Ина, на времето гласувах за Костов именно защото се надявах да проведе този модел - но нищо подобно нямаше. Приватизация - донякъде, и то на тъмно. БТК, Булгартабак и други трябваше да се продадат още тогава - разбира се, на търг или борсата, а не с "преговори". Намесата на държавата даже май се увеличи - лицензии, разрешителни, че и пряка намеса.

Редактирано от - Manrico на 27/2/2005 г/ 16:26:46

хунвейбин
27 Фев 2005 16:27
Мнения: 9,895
От: Bulgaria
Услугата за да се купи трябва да има работещи в производството.
Първо се заработват парите .След това се плаща услугата.
Потребители на тази услуга.Без тях нищо не става.
Без тези работещи-има услуга на ниво обслужване само за олигархията.
Дуспата
27 Фев 2005 16:31
Мнения: 180
От: Bulgaria
Мanrico Ина Тодорова ми предаде по skype да ти предам следното:
Повече от необходимо е да влезем в ЕС , но трябва да го напарим умната:
1. Да синхронизираме вида на собственост в националното ни стопанство с тази на европейския пазар , като престанем да копираме американската тип икономика и се отскубнем от американска зависимост , за да не пречим на ЕС, чрез КОРЕКЦИЯ !
2. Да възстановим производствата си възможно до тогава , но с най нови и високи високи технологии , като се използва факта , че развитите държави на ЕС предимно изнасят технологии и стимулират джоивнечоровото производство с нас
3. .Да отворим пак главите за членство , които царистите оплескаха и проведем нови разговори за запазване на АЕЦ до 2012 г миним , за нови квоти за селскостопанския ни износ , стомана и прочее ...
4. Да положим основите на европейската социална държава
5. Да станем член на общоевропейската отбранителна система и пълноправен член на ЕС с това
6. ...другото го допълни ...
Manrico
27 Фев 2005 16:40
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Добре де, съгласен съм - но въпросът е КАК? Аз затова казвам като първа стъпка, държавата поне да спре да пречи на частната инициатива, пък ако едновременно с това или после може и да помогне - още по-добре. Вие кажете как, само да не се окаже че уж за да помогне, първо трябва да попречи - като изземе средства - това вече сме го виждали.
Eisblock
27 Фев 2005 18:39
Мнения: 9,157
От: Iceland
Всеки е казал по нещо ценно. И ... всеки не е напълно прав. Има мнения подходящи за раздувка с чаша бира в ръка, но за съжаление те са далеч от действителността или не са актуални вече.

Без да квалифицирам Ина Т. заради комсомолският 'и патос (може да съм пристрастен все пак) ми се ще да не се съглася с прекалено розавата 'и представа за скандинавският социален капитализъм. Как е в Финландия - не знам, но знам как икономиката в Швеция се задъхва от прекомерно раздутите социални (граничещи вече с безмерен филантропизъм), разходи които практически принуждават по-слабо съзнателните да живят на чужд гръб. Това е доста позната история - далеч извън границите на Скандинавия.

Втори тъжен факт е, че добре уравновесената социална съставка спрямо БСП (бруто-социалния продукт) в Германия, не е вече възможна. Както хода на всяко махало, щом се пропусне момента, всичко направено със закъснение става fü r die Katz (отива по дяволите) - така е и с взетите с огромно закъснение мерки. Пример са "Безработни пари 2". Означават, че ако си за втори път безработен, то парите който получаваш не са 60% (с деца 67%) от нетото, а че те са се смъкнали на ниво социална помощ. Недоволството е много голямо. Има неофициални опасения от сериозни безредици. Обаче и приказката, че има безработни който им е по-добре да не работят, отколкото да работят за по-малко пари, е вярна. Има и статистика. Затова се въвежда, уж, сега това новото правило.

Вярно е за Ирландия, поне такива ми са информациите. Още по-вярно е за Англия - сведения от първа ръка и собствени наблюдения (Че социалните разходи са драстично редуцирани, ако въобще (в някои направления) ги има! За България - вие си знаете най-добре.

Параграфе - тук вече си прав с определението, че двамата характеризираме едно и също нещо от двата му срещуположни края. Забележката за "детските спомени" се отнасяше не за теб. По-скоро за захаросаните и лишени от правоподобност други нечии спомени. Но нека всеки си вярва в това, в което или чрез което, си се чувства доволен и щастлив!

Като резюме: След падането на Комунизма, капитала реши да си вземе това което е раздавал по времето на конкуретното състезание със загубилите го сателити на Злото. С която стъпка отново се размиват границите на "добър - лош". Най-лошото е, че напр. в Германия се преминава към сляпо копиране на "големият Брат" - САЩ и досегашната социална система, въведена още от Бисмарк, се разрушава лекомислено, без да има сигурност, че новъведданата нова ще функционира. Затова са и страховете в управляващите и видимо подтиснатите хора във всекидневието им. Ето как са описали нещата в пресата: "Осъществи се един безкръвен държавен преврат!"

Като най-точна мисъл намирам тази, .."че основното е да се направи така, че хората да имат работа, да се спазват правилата на играта, да има контрол над монополизма и престъпността и свободата да може да се чувства. Нещо което за все повече страни в следващите години ще бъде един все повече отдалечаващ се мираж.

Графе - поздрави!
мома Евлогия
27 Фев 2005 18:42
Мнения: 52
От: Bulgaria
Така е. Отричането на очевидни факти, като жуженето на пчеличките, мириса на дивите ягоди, пеенето на Поп Кочо в канкурса за Евровизия и подаването на данъчните декларации до 15 априлий са все неща за спецялистите от ръководството на здравната каса, а не на сериозните политически коментатори и на агенцията на Мира Янова в частност.
Има хора които видяха Зюмбюла Чилова как пя с Поп Кочо и как 12 есемеса не им достигнаха да представят Факултето на Евровизията. И как поп Кочо се развика "баба Лили, баба Лили" когато се разминаваха на сцената, защото като малък тя му е била бабисистър.
Поморийски
27 Фев 2005 19:22
Мнения: 1,649
От: Bulgaria
Мами имала няни Баааахти
Finn
27 Фев 2005 19:22
Мнения: 391
От: Bulgaria
Б** съвсем е изперкал с чистачките . Пък ако знае какво му гласим...малееее
http://www.ideazabulgaria.org
Gan(ю)гоТрий
27 Фев 2005 19:50
Мнения: 20,679
От: Bulgaria
Въпреки коректния тон и наложилите се в практиката общоприети и сполучливи изрази, които употребих БИДОХ изтрит. Фичонелите се завърнаха, а с тях и карцерите. Пък УЖ демокрацията победи?
Мунчо-о, залавяй се за работа – возстоновяй рубриката от “студената война”.
Добави мнение   Мнения:228 « Предишна Страница 10 от 12 8 9 10 11 12 Следваща