Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Заупокойно за средната класа
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:228 Предишна Страница 3 от 12 1 2 3 4 5 Следваща »
Фрида
26 Фев 2005 18:46
Мнения: 971
От: Bulgaria
Моят дядо пък пиеше сутрин ракия от "лимонатеното шише", както той го наричаше, свиваше си тютюна в тънка хартия и казваше, знаеше турски и по този повод се хвалеше, че знае западен език /беше израснал сред турци в Делиормана/и казваше, че турците са му най-добрите приятели.. Другият ми дядо все разправяше за войната, І-та световна как се били с англичаните...А пък баба ми ..... но стига спомени. Беше ми приятно да сипобъбрим в този съботен късен следобед
Нели.
26 Фев 2005 18:51
Мнения: 609
От: Bulgaria
Дядо ми е бил земеделец от 1920 и никога, за нищо на света не е прекъсвал членството си от тогава. Имаше и такива.
Монтен 1
26 Фев 2005 18:54
Мнения: 3,218
От: Bulgaria
Дедо-бабини носталгии са обхванали форума -
Явно авторът е засегнал струната на сълзата, нотката на детето, чистият извор на любовта и ...още 100 душевни топоса в същата тоналност
Монтен 1
26 Фев 2005 18:56
Мнения: 3,218
От: Bulgaria
Кайли,
май само ти нямаш дедо и баба - да не си всъщност Ева?
kombat #5
26 Фев 2005 18:59
Мнения: 2,808
От: Bulgaria
Нели.
[Златен]
от Bulgaria

Общо мнения: 304

Дядо ми е бил земеделец от 1920 и никога, за нищо на света не е прекъсвал членството си от тогава. Имаше и такива.
Sir_Lanselot
26 Фев 2005 19:01
Мнения: 10,020
От: Bulgaria
Нели,
Не е било нужно да чете Работническо дело. След като не е прекъснал членството си, човекът е останал верен привърженик на дружбата между БКП и БЗНС.
Лозунгът беше: " Помни 9 юни, пази 9 септември."
stuff
26 Фев 2005 19:06
Мнения: 138
От: Bulgaria
Статията е интересна!
Но предизвиква толкова много спомени за дядо и баба (всички ги имаме), че няма какво да кажем да "днес" и "сега". Човек винаги се ражда в грешно време, винаги е имало по-късметлии поколения. И сега как ни е - чудим се като какви да се определим: бедни ле сме, средни ли? И тази идентичност ли ни липсва?
Връщайки се немного назад в историята може само да припомним, че виновните са трима души: Сталин, Чърчил и Рузвелт.
А виновните сме си и ние. Както по-горе пише колегата у нас и сега съществува социалистическо общество. Каква средна класа?
Sir_Lanselot
26 Фев 2005 19:10
Мнения: 10,020
От: Bulgaria
Средната класа са хомосексуалистите - нито мъже, нито жени. Да се множат техните редици, така ще се оправи България.
Gan(ю)гоТрий
26 Фев 2005 19:21
Мнения: 20,679
От: Bulgaria
Сирчо, продължаваш да разводняваш форума с простотиите си. Мръсна работа и за тебе и работодателите ти. Те би трябвало да са по-взискателни към неграмотните ти писание, ма явно сте от един и същи дол дренки. Постави си за средносрочна задача да достигнеш ПОНЕ нивото на хомосексуалистите.

Редактирано от - Gan(ю)гоТрий на 26/2/2005 г/ 19:23:14

Калки
26 Фев 2005 19:23
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
Prismexulnik
[Златен]
25.2.2005 г. 23:25:55 Много хубаво написан и точен анализ на Времето... Аз бих добавил : Доиде есeнта на 1944. И после доиде Съветската Армия.... И всички станаха бедни като неините пияни воиници...


Аз останах с впечатление, че авторът иска по-скоро да подчертае, че след като България окончателно се отърси от съветско (руско) присъствие, дори, бих казал, малко прекалено се отърси, средната класа пак я няма.

Редактирано от - Калки на 26/2/2005 г/ 19:36:43

Sir_Lanselot
26 Фев 2005 19:26
Мнения: 10,020
От: Bulgaria
Ганьо,
Колко пъти бащински съм те съветвал да не се ядосваш? Да не би да си привърженик на просташката идея за средната класа? Освен БСП и ти ли? Но аз знам, че ти не си от тях, ентелигентен си и разбираш от компютури.
kombat #5
26 Фев 2005 19:29
Мнения: 2,808
От: Bulgaria
Ганюгич, оти се ядеш со Съро, ами не обърнеш внимание на как'Неделка?!
Она има дедо поне на 100 годин ако он е станал член на безенесето на 15 години.
Ако са го приели да членува на 20 години - сега е на 105...

Редактирано от - kombat #5 на 26/2/2005 г/ 19:31:31

Чичо Фичо,
26 Фев 2005 19:31
Мнения: 878
От: Bulgaria
Науме, вярата в реституцията беше обзела и много мои приятели, един доктор по икономика и той броеше имотите на дяда си и как ще построи апартамент в центъра на София. Те са от Капиново, Търновско, може да сте земляци. Мене пък никога не ме е обземала - в 99% от случаите реституцията (като възстановяване на бизнес, не на случайно оцелелите вещи) беше невъзможна. Печатницата на единия ми дядо отдавна не съществуваше, лозето на другия, отдето изнасял за Австрия, съществуваше, но на него бил построен Винпром и други работи, и след разни разправии, в които не съм взел никакво участие, наследниците си разделиха май по две хиляди марки (другия род са бежанци от след девети и нямаха почти нищо). Връщането на земята в реални граници беше като цяло икономически безсмислено и фактически вредно. Да не казвам, че човека от Капиново също не си построи апартамента от дядовото, а едва когато сам почна бизнес - а сега е в Германия.
*
Връщането към едновремешния поминък и социална структура беше невъзможно, частичното връщане на използваема собственост стана генератор на корупция и превърна реститутите в заложник на комунокапиталистите и бюрокрацията, не в сила на промяната. По-лошото беше, че бяха загубени положителни ценности - които са много по-важни за "средната класа" и за развитието на икономиката от физическите вещи. Убиеца на "средната класа" е лумпенизацията на населението - реалсоца постигна големи успехи в нея, и постреалсоца особено.
*
Донякъде съм съгласен и с бай Иван, че панелните комплекси си имаха "пойнт", доколкото ги има и досега във Франция и другаде, но у нас бяха строени (не проектирани) некачествено и поддръжката им не беше предвидена в "концепцията" (и неясната им собственост, и липсващото местно самоуправление на соца навредиха) - първите панелки градове станаха последни, всяко лято си ходим в България и имаме приятели в Дървеница, Мусагеница и виждаме как е. Не панелната технология, а липсата на икономическо мислене и цивилизован манталитет докараха туй дередже. Разбира се, това се отнася и до "монолитните" - София източно от Раковска прилича на Бейрут, около Орлов мост и по Иван-Асен - също. Това са "елитни" квартали. Те не изглеждат по-добре от Младост. Блоковете на "новите българи" са изключение.
Калки
26 Фев 2005 19:34
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
Гледам, че всеки разказва за баба си и дядо си, та ще спомена и моите. Скромни хора, даскали и двамата, цял живот .

Дядо ми не е имал късмета като дядото на Наум, да се роди син на "три пъти народен представител" и да се включи в семейното СД. Затова и сигурно си е останал учител, а не е кътал нотариални актове в чекмедже.

След 1944-а не са му национализирали нищо, защото освен жилището, не е имал нищо. (Аз, на свой ред, не съм реституирал нищо, затова и не се чувствувам задължен да благодаря на демокрацията.) Не са ги и репресирали особено, като махнем факта, че са закрили основаното от тя литературно дружество "Бяло море".

От тя наследих огромна библиотека и умение и желание да чета на български и руски език.

Мисля, все пак, че дядо ми и баба ми, въпреки безимотността си, са били някаква средна класа. Не зная дали ще приемете едно такова самочувствие от някой, който няма наследствени имоти. парцели, фабрики и т.н. Може би, все пак, това е някакво състояние на духа, а ?

Редактирано от - Калки на 26/2/2005 г/ 19:35:44

Mrx++
26 Фев 2005 19:43
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
Общо взето на всички тези дето са се разписали за бабите си и дядовците ще каже НА БАБА ВИ ХВЪРЧИЛОТО.
Моите и двама дядовци са били търговци, единият даже търгувал с Германия.
Прадядо ми е владеел земята на цяло село в Северна България.
Обаче мен съвсем не ме интерисува въпроса за баби и дядовци. Типично за дясното мислене е да се гледа назад и да се боготвори миналото. Затова и тук си чешат езиците за една отминаваша обществена форма - средната класа. Лявото мислене гледа напред към бъдещите революции.
Кайли къде си да развееш знамето.
Фрида
26 Фев 2005 19:49
Мнения: 971
От: Bulgaria
Kalki това е последната надежда и последната крепост за изчезващата средна класа- състоянието на духа!
Калки
26 Фев 2005 19:50
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
Отплеснах се на тема баби и дядовци, подведен донякъде от коментарите. Да се върна към статията. Какво, в същност, е "средна класа" ?


Това е не толкова социално, колкото психологическо понятие, изразяващо усета за справяне с живота със собствени сили.


Ако се основаваме на тази дефиниция на автора, възниква въпросът "а дали е нужна и полезна тази средна класа?" Защото човек, който се оправя сам, не е особено склонен да се ангажира с решаване на проблемите на обществото. Той дори не е пасивен участник в обществения живот, а по-скоро активно алиениращ се елемент. Него не го интересуват такива неща като данъци, осигуровки, пенсии и т.н. - той "ще се оправи". Не го интересува кой е на власт и не гласува. Въобще, нужен ли е той някому, освен на себе си и на своите близки ?paragraph39
26 Фев 2005 19:58
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
Е, от СНОЩИ чакам някой ЗНАЕЩ да ме светне: КОЕ или КАКВО е границата/"критичната маса"/ между "Нисшата Класа" и "Средната Класа" и между "Средната Класа" и "Висшата Класа" ?!? Щом тук мнозинството приема, че РАЗМЕРЪТ е Причината и Мярата за Класа- нека НЕ го КРИЯТ размера, де!!!
А аз твърдя, че Класата се определя и зависи НЕ от РАЗМЕРА на Придобитото , а от НАЧИНА на ПРИДОБИВАНЕТО му!!! И най-честно и откровено съм посочил как Начинът на Придобиване ДЕЛИ хората в Обществото на КЛАСИ!
Освен това, никой и дума НЕ казва, че, за да е една група хора "Класа"- тези хора трябва да имат ЕДНАКВИ /групови/ ИНТЕРЕСИ! Е, нима само хората от "Средната класа" искат да ИМАТ "достатъчно" или ПОВЕЧЕ Имане?! НЕ, нали- ВСИЧКИ/ и тези от Нисшата и тези от Висшата Класа!/ имат интерес да имат "достатъчно" и ПОВЕЧЕ! Значи, вкички тези 3 класи са хора с ЕДНАКВИ интереси относно Имането- са е то винаги ПОВЕЧЕ ! Но, щом е тъй, тогава защо хората са разделени на ТРИ класи! А и защо САМО на три- нали РАЗМЕРЪТ на Имането /Имуществото/ започва от Нула и стига до Безкрай- т.е., Размерът има безкрай ГРАНИЧНИ "измерни точки" и "критични маси"?!
Така че, НЕ е честно! Аз си посочвам ТУК на опонентите ми КОНКРЕТНИТЕ ми аргументни параметри! А опонентите ми ме ПОсочват /а някои и заплашват, май?!/ с ПРЪСТ/ дали не е и среден, даже?!/ . Е, така НЕ е гот! Въпреки, че така и аз го мога да отвърна! Но НЯМА ! Просто пак ще напомня моето разбиране за Класите:
*"Нисша Класа хора"- хора, които ПРОДАВАТ своя Труд-Функция/Наемни работници/.
*"Висша Класа хора"-хора, които КУПУВАТ чужд Труд-Функция/Работодатели/.
*"Средна Класа хора"- хора, които са сами на себе си и Работодатели и Наемни работници-т.е. НЕ КУПУВАТ чужд Труд-функция и НЕ ПРОДАВАТ своя Труд-Функция /т.нар. "свободни професии", занаятчии, фермери/но без да наемат работници/, гледачките на кафе и др. под.
*"НИЧИЯ Класа хора"-всички останали извън трите основни Класи-учащи се, пенсионери, джебчии, мафиоти, лумпени и прочие, които НЕ участват в Производствени Отношения.
Е, продължавам да ЧАКАМ аргументи и Тези "ПРОТИВ"! Но без Междуметия и Прилагателни , МОЛЯ !!!
stuff
26 Фев 2005 19:59
Мнения: 138
От: Bulgaria
Е, не е вярно за данъците и осигуровките. Интересуват го, но наистина винаги се оправя, защото попада в средата, която е добре сметната, че да не го товари повече от средното.
А иначе кой управлява и какви програми предлага - пълно безразличие.
Калки
26 Фев 2005 20:00
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
В предния си опус докарах съзнателно нещата до абсурд, за да покажа, че всички ние смесваме две взаимно непокриващи се понятия - икономическата независимост и интелигенцията. Свикнали сме да причисляваме и двете прослойки към средната класа, като по този начин създаваме странна смесица от стойности. Има огромна разлика между собственика на малка бакалница и учителя, макар че в някои общества те са били считани за горе-долу еднакво издигнати в социалната стълбица.

Това, което е било през 30-те години, никога няма да се върне обратно. И никога няма да има такава средна класа, към каквато причисляваме бабите и дядовците си.

Добави мнение   Мнения:228 Предишна Страница 3 от 12 1 2 3 4 5 Следваща »