Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Заупокойно за средната класа
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:228 « Предишна Страница 4 от 12 2 3 4 5 6 Следваща »
Луд към Луди
26 Фев 2005 20:05
Мнения: 1,243
От: Bulgaria
денков, заупокойно ше свириш ако си пял предродилно, бе брат))
рзбираш ли? к'во да угробиш, като се не е родило?!?)))) иначе тя средната я погребаха малко след 9.9.44. после класи немаше... имаше само проЗ народ и партията! ))
един мой познат на възраст вече си спомня времето когато се копаели основите на софийския партиен дом(с 5-о лъчката проекта за тази сграда е изплагиатстван (откраднат) от провален проект за партийна сграда в ленинград ли... в москва ли.... и тук била на път да се провали, но станал чиляка дето се представил на конкурса с нея и казал: ето тук първите етажи са от некачествен камък и символизира народа, простолюдието, а по-горните етажи са от бял дялан камък и символизира партията!
а вър'и та кажи нещо след подобно изказване де! )) и ей на - туй то! сега я виждаме тая сграда с дуалистичния символ! )) та мислата ми беше - да се роди де..... за да има какво да опяваме....
Калки
26 Фев 2005 20:06
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
*"Нисша Класа хора"- хора, които ПРОДАВАТ своя Труд-Функция/Наемни работници/.
*"Висша Класа хора"-хора, които КУПУВАТ чужд Труд-Функция/Работодатели/.
*"Средна Класа хора"- хора, които са сами на себе си и Работодатели и Наемни работници-т.е. НЕ КУПУВАТ чужд Труд-функция и НЕ ПРОДАВАТ своя Труд-Функция /т.нар. "свободни професии", занаятчии, фермери/но без да наемат работници/, гледачките на кафе и др. под.


Параграфе,
Къде в товоята класация са, тогава, учителите, лекарите, наемните ръководители (т.нар. "мениджъри" ?

Calina Malina
26 Фев 2005 20:10
Мнения: 6,931
От: Bulgaria
Калки . Най-после някой въведе ред в тая дискусия, че както беше тръгнало ... всеки извади своя фикус. Ей това му е подвеждащото на истинската история - личната.
Калки
26 Фев 2005 20:10
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
Може би класацията трябва да бъде:
- низша класа - онези, които не могат да си позволят да купуват масови стоки,
- средна класа - онези, които могат да си позволят масови стоки, но не и луксозни
- висша класа - онези, които могат да си купят луксозни стоки.

Така нещата се наместват. И няма твърда дефиниция, а всичко зависи от средния жизнен стандарт.

Но ми стои малко пошло. Ако пък е вярно, за какво да й плачем над гроба на "средната класа" ?

Редактирано от - Калки на 26/2/2005 г/ 20:12:39

stuff
26 Фев 2005 20:10
Мнения: 138
От: Bulgaria
Интересно разбиране за средната класа, Параграфе. Все пак ми е малко трудно да сложа знак за равенство между "средна" класа и "свободна професия". Изобщо ли не допускаш, че е възможно и от "средната" да наемат и от наетите да има средни?
По твоята класификация съм "средна класа". Интересно, че винаги съм се смятал за такъв, но не защото съм свободна професия.
Луд към Луди
26 Фев 2005 20:18
Мнения: 1,243
От: Bulgaria
калки... ако продължаваш и поизчукаш теорията си, ще съвпадне с моята... )) поогледай малко и параграфа.... ако се сраборите ще налучкате верната дефиниция... но ти си на по -прав път... на по-прав, но не на най правия... добре го изправяш обаче!
весела вечер на всички!
Sir_Lanselot
26 Фев 2005 20:40
Мнения: 10,020
От: Bulgaria
Теорията за средната класа е изключително удобна, тъй-като води до класово помирение - сиреч, пред низшата класа е налице възможността да се присъедини към средната класа - само да работиш здраво , протегни ръка и си там, в общността на задоволените.
От своя страна средната класа е стратегическият резерв на висшата класа - бъди послушен, трупай пари и си там, сред тях, тогава ще можеш да си купиш и ти златен кенеф и лопатка с брилянти за кучешки фъшкии .
Удобно, нали? Да живее социалдемокрацията, това копеле на любовта между социализма и капитализма.
Лично аз предпочитам десницата - там нещата са казани прото и ясно, без социалдемократическа или демократично социалистическа демагогия .
Минавам от тук
26 Фев 2005 21:04
Мнения: 5,214
От: Bulgaria
Интересна е дискусията
Пропуснах да отбележа че носталгията на ДД е актуална
Навсякъде митът за средната класа се пропуква
Средата все повече се пропада, а низът се разтича
Навсякъде
Причината е глобализацията на богатството и бягането му от ей такива мили "тези страни".
Странно е състоянието, когато всичко е средно, нали
А по тия времена, по които тук се лазлигавиха, средната класа е било горе. Низът я подпираше отвсякъде, а горницата се пазеше твърдо в чужбина и в двореца
Та това е разликата. Къде се намира средата. Ако е по-нагоре-низът е страшен Ако по-надолу - върхът е никакъв
Това тук в "тази страна" е интересно положение отвсякъде
Средната класа ...също
То други както се оказа няма. А богатите или не са тукашни или не са тук
Вж. примерно репортажа от Нощен труп - изнасилена жестоко и убита бедната собственичка на апартамента в центъра на столицата. Горката е пазила семейната памет за 100 и кусур хиляди евра
Та това е средната класа днес - по среда на пътя между мизерията и глупостта
Gan(ю)гоТрий
26 Фев 2005 21:05
Мнения: 20,679
От: Bulgaria
Такваз капитална грешка аз не моем направи.. да я пренебрегна аз как Недялка, зарад ланселота – НИКОГДА!
paragraph39
26 Фев 2005 21:11
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
КАЛКИ,
/:/ "...Параграфе,
Къде в товоята класация са, тогава, учителите, лекарите, наемните ръководители (т.нар. "мениджъри" ? "
......................................... .............
НЕ разбирам какво те затруднява да опредилиш Класата на учителите, лекарите, наемните ръководители/т.нар. "мениджъри"/ и др. подобни ?!?
Ако се абстрахираш от РАЗМЕРА на придобитото/което НЕ е моята Теза!/ от тях чрез по силата на ТРУД и/или Трудов договор, а се съсредоточищ върху МЯСТОТО на участието им в Трудовия процес и/или мястото на подписа им в Трудовия договор/дали се подписват като Наемани или като Наемащи!/- няма НИКАКВИ трудности да определиш към коя Класа да ги причислиш! Щом са НАЕТИ- значи са "Нисша Класа"/НЕ по размер на Имането им , а по производствено-трудовия им СТАТУС!/. Ако са НАЕМАЩИ- значи са от "Висшата Класа"! А ако НЕ са нито едното , нито другото- значи са от "Средната Класа" или от "НИЧИЯТА Класа" ! Виждаш ли колко е просто, логично и КОНКРЕТНО!!! Просто, НЕ намесвай РАЗМЕРА на Придобитото Имане и ще ти се отворят очите за КЛАСОВОТО понятие "Класа" !!! КАЗАХ!
Калки
26 Фев 2005 21:13
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
А може би средната класа е нещо като политическия "център" - всеки се стреми да не бъде "ляв" (т.е. - беден) и всеки го е срам да бъде "десен" (т.е. богат)....
Manrico
26 Фев 2005 21:21
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Я, дискусията пак се е върнала към същността си - че беше заприличало на бабички на бяло сладко, които си спомнят с умиление миналите времена. Тъкмо щях и аз да разказвам за дядо ми, който през 20те години започнал от нулата с търговия с текстил.
Класификацията на Параграфа е хубава, но се съмнявам дали е полезна. Излиза, че един топ-мениджър с няколко милиона долара годишна заплата е нисша класа, защото продава труда си, а един вехтошар, който е наел някого да му помага, е висша класа, защото купува труд. Добре де, нека ги наречем така, но дали това ни помага?
Мислите на Калки повече ми допадат. Вярно, че е по-скоро състояние на духа. И най-важното за мен е именно отношението към живота. Хората с активна позиция, които се борят и търсят активно подобрение на положението си - това е средната класа. Пасивните, чакащи някой да решава вместо тях, са нисша класа, дори и да са професори.
Sir_Lanselot
26 Фев 2005 21:22
Мнения: 10,020
От: Bulgaria
Ганьо,
И аз не моа да те пренебрегна - никогаж. Нали сме от средната класа? Щото сме завършили със среден средното образование до средата.
paragraph39
26 Фев 2005 21:34
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
STUFF,
НЯМАШ проблеми, а и ИМАШ право да си се мислиш и чувстваш ВСЯКАКЪВ! Аз това НЕ го забранявам, нито го анатемосвам! Демокрация Е !!!
Проблемът е, че ЧУВСТВАТА и ИЛЮЗИИТЕ в този случай НЕ са определящи! Определящите са ОБЕКТИВНИТЕ факти на МЯСТОТО на индивида в Производствените Отношения!!!
Например, един бакалин/някой спомена по-горе/ с 10 наемни/му/ работници може да има Придобито Имане от Печалба на бакалията му в размер 10-тократно ПО-МАЛЪК от придобитото от един високостоящ наемен Мениджър от Заплата! Но , и така, бакалинът ще е "Висша Класа", а наемният Мениджър ще си остава "Нисша Класа"- по простата причина, че бакалинът КУПУВА ЧУЖД ТРУД /той е Работодател/, а високоплатеният мениджър ПРОДАВА СОБСТВЕНИЯ СИ ТРУД -на Собственика/иците/ на фирмата!!!
Казах: НЕ Размерът на Придобитото прави хората да са от една или друга Обществена Класа, а НАЧИНЪТ на придобиване на Придобитото! Или, по-простичко: към коя Класа принадлежи човек зависи от това дали човекът получава Заплата или получава Печалба?!? Който получава Заплата- той е Нисша класа; който получава Печалба- той е Висша класа; който получава Хонорар- той е Средна Класа!
А който получава Пенсия, или Аванта/мафиотите, престъпниците!/ или Нищо/лумпените/- той е НИЧИЯ Класа!!! Ако Идеалът на Демокрацията е МНОГОБРОЙНА "Средна Класа", а критерият е РАЗМЕРЪТ на Имуществото- би трябвало всички да бъдем среднобогати мафиоти-Алкапоновци и тогава всичко с Демокрацията и Идеалът й ще бъде О.К.?!? ТИНТИРИ-МИНТИРИ!!!
РАЗМЕРЪТ на придобитото НЯМА ЗНАЧЕНИЕ в този случай ! Има значение НАЧИНЪТ на придобиването му!!! КАЗАХ!
The Fool on the Hill
26 Фев 2005 21:36
Мнения: 2,055
От: United States
Ако не ме мързеше толкова, можеше да намеря метафората на Дмитри Иванов за пясъчния часовник. (Знам, че някой ще го направи ) Та мисълта ми е, че вероятно средната класа като дефиниция от първата половина на 20 в. си е исторически пътник, уви. И без съветска власт и комунистически дивотии...
Което обаче не прави текста на Митко по-лош.
А у нас в момента си е мътна вода, откъдето и да го погледнеш. Сигурно ще е необходимо поне едно поколение, преди да се стратифицира обществото поне донякъде... ако (не дай Боже!) не се случи поредният социален експеримент.
Наум
26 Фев 2005 21:42
Мнения: 1,666
От: Bulgaria
Средната класа на 30те беше дребния и среден собственик. Той можеше не само да си купува единични луксозни стоки, но и да води приличен живот. Това обаче не е толкова съществено-страндарта, , по важното е, че средната класа беше носител на морал. На онзи морал, който направи съвременна България. Средната класа и нашите дядовци я направиха-бащите ни сториха друго, а ние трето..
Болшинството от хората преди Девети са се причислявали към тази класа. Били са собственици. Имали са нещо и друго, освен оковите си, което е свързано със съответната настройка(по марксистки). Средната класа е , както казах, е най-вече разбирането за онзи здрав патриархален морал, за истинската стойност на ценностите, която днес я няма и всички ние съвсем ясно усещаме.
Някой съвсем съзнателно отне всички условия за развитие на човешката инициатива, отне основните фундаменти, на които се крепеше този морал и тази класа и систематично я затри, в резултат на което подмени и ценностите.
Носталгията по тях е толкова естествена, колкото останалите нормални човешки потребности. За това иде реч в статията.
Твърдението, че средната класа е спирачка е доста вярно. Историята се разиграва от най-лошите и най-добрите, през главите на мнозинството в средата.Утайката е суровият материал за бъдещето на нацията . Камъкът, отхвърлен от строителите, става крайъгълен камък за промяната и утрешният нов свят. Нация без утайка и бунтари е почтена и благоприлична, мирна и приятна, но в нея според Ницше, липсват и семената на бъдещето. Важи обаче за революции, за кардинални промени. Колцина от тях свършиха до по-добро?
Когато става дума за растеж, за съграждане, идва нейния част. На средната класа.
Вечна й памет.


Sir_Lanselot
26 Фев 2005 21:43
Мнения: 10,020
От: Bulgaria
Параграфе,
Та каква класа е номенклатурата, която придоби 20 млрд долара?
И има ли тя почва у нас?
Gan(ю)гоТрий
26 Фев 2005 21:43
Мнения: 20,679
От: Bulgaria
Сире, ти изтъкваш “образуванието” на некои аристократични особи, да не уточнявам в детайли. Моето е малко по-high и не ми е мястото въ вашта компаниа “граби бг вентуре LTD”
Sir_Lanselot
26 Фев 2005 21:47
Мнения: 10,020
От: Bulgaria
Що бе Ганьо, що ме отхвърляш, аз не съм от тях, аз сам най обикновен лумпен, с тебе ще сме си лика прилика.
Sir_Lanselot
26 Фев 2005 21:52
Мнения: 10,020
От: Bulgaria
Венчър, ама джойнт. Туй са думи на Серго, но не на Орджоникидзе. Ти да нямаш вишо бе Ганю?
Добави мнение   Мнения:228 « Предишна Страница 4 от 12 2 3 4 5 6 Следваща »