Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Секира с ИРА
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:26 Предишна Страница 2 от 2 1 2
paragraph39
28 Фев 2005 16:39
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
Италия ще възобнови разследването на “българската връзка” в атентата срещу папата

28 февруари 2005
Агенция "Фокус"Рим. Италианският парламент ще възобнови разследването на “българската връзка” в атентата срещу папа Йоан Павел ІІ, след разкритията, направени от главата на Римокатолическата църква в последната му книга, според които е съществувал заговор зад опита за покушение срещу него, извършено от турския терорист Али Агджа на 13 май 1981 г. на площад Св. Петър в Рим, предаде кореспондент на френския вестник Le Figaro.
“Али Агджа, както всички казват, е професионален убиец. Той не е поел инициативата за атентата. Някой друг го е измислил. Някой напълно различен го е поръчал”, пише папата в книгата си “Памет и самоличност”.
На 27 декември 1983 г. папата посети затвора Ребибиа в Рим, за да разговаря на четири очи с турския терорист. Осъден на първа инстанция на доживотен затвор, Али Агджа 18 месеца преди това беше променил защитата си, обвинявайки тайните служби на София, тясно свързани с бившето КГБ, че са подготвили заговора, със съучастието на “Сивите вълци”, турска терористична организация, към която той принадлежи.
За Паоло Гузанти, депутат от партията “Forza Italia” и председател на парламентарната комисия за разследване на дейностите на бившата КГБ, няма никакво съмнение: “Папата е напълно ясен. Той казва, че Али Агджа е изпълнител и ръката му е била направлявана от друг. Когато той описва атентата, като една от последните конвулсии на арогантните идеологии, доминирали ХХ век, той обяснява комунистическата матрица. Италианският парламент има задължението да търси и да разбере ролята на КГБ и на бившето ГРУ”, заявява Гузанти пред Le Figaro.
По същия начин ще бъдат поискани “всички материали” за процесите предприемани в рамките на “българската връзка”. Трима български граждани, сред които началника на представителството на българската авиокомпания Сергей Антонов, петима турски терористи и престъпници са били замесени, преди да се стигне до версия, която не е убедила никой. “Имаме ясна представа какво трябва да търсим. Това което до вчера беше хипотеза днес вече няма стойност. Фактът, че папата, който е жертва на атентат, повдига версията за заговор, ни задължава да го вземем предвид”, настоява Паоло Гузанти.
Папа Йоан Павел II за пръв път публично описва моментите, след като бе ранен тежко през 1981 г., посочвайки в новата си книга, че е бил силно изплашен и изпълнен с болка, но е имал “странно чувство на увереност, че е трябвало да живее”. Той отбелязва в книгата си, че този, който е трябвало да го убие – турчинът Али Агджа, е “разбрал, че над силата му – да стреля и да убие – стои по-голяма сила”.
В книгата му: “Памет и самоличност: Разговори между хилядолетията”, Светият отец разказва, че си спомня, че е бил откаран в болница, но не помни много от случилото се след като е пристигнал там, тъй като е бил “почти от другата страна”. “Агджа знаеше как да стреля и стреляше уверено. Но като че ли някой ръководеше куршума”. По думите му Агджа е професионален убиец и съвсем естествено като такъв да е бил нает от някого. Той обаче не посочва кой според него се крие зад опита за убийство, а определя покушението като “последната конвулсия на насилствените идеологии на 20 век”.
АП отбелязва, че са съществували спекулации, че агенти от българските тайни служби са помогнали на заговора за убийството на светия отец поради връзките на България с КГБ. През 2002 г. обаче папа Йоан Павел II остави въпроса да почива в мир, подчертавайки, че никога не е вярвал в българска връзка с Агджа.
Документ на КГБ, открит в архивите на чехословашките тайни служби (ST, разкрива “физическото елиминиране” на папа Йоан Павел II, “ако е необходимо”. Това писа в броя си от 24 февруари вестник Avvenire в статия, посветена на атентата срещу Светия отец през 1981 г., предаде агенция AGI. “Архивите на КГБ до момента не предоставят конкретно доказателство. Скоро след избирането на Карол Войтила, за да заеме светия престол, КГБ, управляван от Юрий Андропов, по инициатива на Леонид Брежнев, е разработил план за реакция на избора на папата. Документът е изпратен до “братските страни”, сред които и Чехословакия. След падането на комунизма, Службата за разследване на престъпления, извършени от комунистическия режим, създадена в Прага, е открила текста и заради деликатното му съдържание, не го е обнародвала, но го е предала на тогавашния президент на Чехословакия Вацлав Хавел”, пише Avvenire. В документа се описват две операции срещу папата, едната от които е наречена “Погода”, а другата “Инфекция”. Тези операции са дали началото на серия интервенции, целящо да постави католическата църква в негативна светлина, организирането на дезинформационна кампания и общо подриване на дейностите на църквата. Ако тези мерки се окажат недостатъчни за намаляването на влиянието на полския папа в комунистическите страни, документът предвижда “физическото му елиминиране”, ако е необходимо. Съществуването на подобен документ е потвърдено и от други източници, сред които майор Виктор Шежмов, бивш ръководител на криптографския отдел на КГБ, избягал в САЩ през 1980 г.
Avvenire продължава: “Няколко месеца преди август 1990 г., генерал Атанас Семерджиев, тогава министър на вътрешните работи и вицепрезидент на България, е разпоредил да бъдат унищожени над 144 хил. досиета на “Държавна сигурност”, дело, за което е бил арестуван през април 2002 г. и осъден на 4 години и 6 месеца лишаване от свобода, при съдебен процес, проведен при закрити врата. Лондонският Times публикува тогава информация, според която сред унищожените документи е и този, в който се предвижда нападението срещу папата, отбелязва Avvenire, цитиран от агенция AGI.
Гойко Горисов
28 Фев 2005 16:45
Мнения: 2,639
От: Bulgaria
Сега пък не помниш как точно го е казал.Нали в подробностите се крие отговорът.
Костов не е казвал, че СА ВИНОВНИ ЗА СПИН ЕПИДЕМИЯТА.
Той каза - Ами ако са виновни?
Кога каза - след като бяха освободени 17 от арестуваните българи и останаха 5-ма.(Злите езици говорят, че са останали само тези, които са се клепали взаимно)
В момента, когато Костов каза горепосочените думи, обвиненията бяха много повече - за незаконна търговия, алкохол, непристойно поведение и пр.
Излиза, че думите му могат да се отнасят за едно или повече от обвиненията, нали?И не непременно за спин заговор.
Карамфилов
28 Фев 2005 18:23
Мнения: 2,535
От: Bulgaria
Гойко,
Да, май така беше. Даже и сега, да се опитам да го приема, не мога.Така просто не се говори! Голяма грешка... Ти явно мислиш другояче, не ти налагам мнението си.
Gan(ю)гоТрий
28 Фев 2005 20:59
Мнения: 20,679
От: Bulgaria
..а ти как мислиш, бе Карамфилов. Предварително благодаря.
paragraph39
01 Мар 2005 11:48
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
Irish Examiner: Български адвокат призна за срещи с Флин и Кънингам 1 март 2005 |
Агенция "Фокус"
София. Български адвокат потвърди осъществяването на срещи с бившия банкер Фил Флин и Тед Кънингам с цел закупуването на недвижима собственост в България, пише ирландското издание Irish Examiner. Боян Станоев обяви, че двамата не са финализирали нито едно споразумение с него, както и не са регистрирали компания или превеждали финансови средства през неговата компания. Г-н Станоев, партньор в адвокатската кантора "Базлянков, Станоев и Ташев", е бил препоръчан на двойката от германския адвокат и международен финансов експерт Джон Щургеон. Германецът е пътувал с двамата ирландци в България, посочва вестникът. В момента се предполага, че г-н Щургеон се намира в чужбина по бизнес. До сега той не е отговорил на нито едно интервю.
"Базлянков, Станоев и Ташев" е установена в българските правни среди адвокатска кантора с многопрофилни сфери на дейност и дълъг списък от клиенти. В интервю за вестника г-н Станоев отбеляза, че е осъществил контакти с ирландската двойка “няколко пъти” в хотел "Кристал Палас" в София. “Тези хора искаха да правят бизнес, както много други чужденци. Техните основни инвестиции са в недвижима собственост. Разполагаха със съответни планове за това”, каза той, като добави, че на са били регистрирани компании.
Ирландският бизнесмен Тед Кънингам обяви пред изданието Sunday Business Post, че подготвя “своя версия за историята” със скандала с твърденията за пране на пари на Ирландската републиканска армия (ИРА) в България и се надява да направи изявление в близките 10 дни.
Добави мнение   Мнения:26 Предишна Страница 2 от 2 1 2