Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Какво да правиш, за да те изключат?
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:32 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
Виолета
27 Фев 2005 23:26
Мнения: 2,940
От: Bulgaria
Тъжно наистина...
Поне да не бяха премахвали матурите и да имаха право да се освобождават, а то сега какво е?
Перчемлиев
27 Фев 2005 23:33
Мнения: 697
От: Canada
Така е в България при колониалната администрация на чичо Самуел, пренаситена с евреи и турци. Рахатлък за турците, обгрижване на циганите, рай за "богоизбраните", геноцид за българите.
bobsy
28 Фев 2005 00:36
Мнения: 2
От: Bulgaria
Уваяемо г-йо, хулигански проиqви винаги е имало. Ниqма да се разпростирам много, само 6те Ви обарна внимание, 4е много, ама ста6но много зависи от Вас у4ителите.
Много от у4ителите не са ни6то пове4е от 4ИНОВНИТЗИ!!!!

Редактирано от - bot на 28/2/2005 г/ 08:44:02

ами сега
28 Фев 2005 05:26
Мнения: 1,753
От: Bulgaria
Излиза, че силният учителски синдикат е причина за падението в БГ училище? Толкова нямат работа, че се чудят как да угаждат на най-разхайтените?
Безумна политика, но направо е истина.
Всяка година т.нар. 'елитни' училища обявяват все по-големи приеми - при много по-малък брой деца като цяло в държавата. На стара слава т.нар. 'елитни' обират учениците - с чиста тройка се закачат. Ама и другите не се дават - и те си пазят учителските места и скърпват паралелки от по 18 души. Това било проблем и за градове като София!!! Пък аз си мислех, че минималните бройки са създадени да подкрепят училищата в малките селиюа... Какъв му е проблемът на едно софиянче да учи в училище на 1 спирка с градския транспорт по-нататък??? Или цялата работа е учителите да не би да преминат в някоя друга сфера на работа... и да окепазят и нея...
А резултатът е трагичен: учители, които нямат мотивация да работят (защото са вечни каквото и да правят) и ученици, които нямат мотивация да учат (защото ще ги къткат, колкото и безобразно да се държат).
eusurvey
28 Фев 2005 07:43
Мнения: 89
От: Bulgaria
Не трябва да се забравя и, че не само хулиганът е ценна бройка. Такава е и съвестният и възпитан ученик. Той също може да напусне и да създаде проблеми на учителите. И тъй като свестните ученици са повече, добре би било директорът да защитава техните интереси. Постепенно пазарът ще регулира този процес. То всъщност вече се случва - има училища с повече добри ученици и такива съставени предимно от побойници.
liolio
28 Фев 2005 08:21
Мнения: 1
От: Bulgaria
Според мен основна вина за положението имат родителите. В повечето случаи родителя оставя детето да бъде възпитавано в училище - и то така и става възпитавано е от околна среда на себеподобни затъпяващи олигофрени - за жалост това е моето наблюдение върху учениците . Учителите не смеят по никакъв начин да се отнасят по-строго към учениците а пък и не им е работа. У дома ученикът е най-умния а тия даскаля само го тормозят и му правят мръсно. В същото време родителското тяло отбива номера с възпитанието с нов GSM или подобна простотия като си мисли че така е проявило висша форма на загриженост а за задължението си към детето от сорта на нормално възпитание в духа на някакви общочовешки ценности и норми очаква ученикът да получи в училище . В резултат имаме подрастващо население с малък умствен багаж и невероятно самочуствие.
Dedovec
28 Фев 2005 08:59
Мнения: 3,803
От: Bulgaria
Един приятел от южните съседи ми разказваше, как Ататюрк е казал - преди да оправим положението в държавата, ще оправим положението на учителите в нея.
Без съмнение Ататюрк е познавал отлично балканския манталитет. Поради което също без съмнение е успял да направи много за държавата си.

Редактирано от - Dedovec на 28/2/2005 г/ 09:04:45

Четец
28 Фев 2005 09:42
Мнения: 221
От: Bulgaria
Над статията трябва да се замислят чиновниците в МОН и общините. По верме на определяне приема на учениците (броят на паралелките) всяко училище и община доказва как при него е най-голям наплиа и колко много ученици ще дойдат от други общини и така планираните паралелки набъбват 1, 5, а понякога и 2 пъти над реално съществуващите ученици За увеличение на броя на паралелките се правят всякакви видове проли, профилчета и т.н. та да се скърпи паралелка от 18 ученика. И така ако в 9 клас постъпят 54 ученика по 3 профилчета, то има 3 паралелки, вместо нормалните 2 И така е в цялата страна, във всички видове училища. Ако не се одобри някоя паралелка - вой до небето - децата, учителите, селището и т.н. Всички говорят за интересите на обществото, но когато трябва да решавата проблемите, изпъкват единствено тесните интереси.
Проблемът с отпусканите паралелки и различните видове е много голям обществен и социален въпрос, но е и голям "горещ" картоф и никой не иска да се пари с него. Затова давай аз да съм добър и да не си навличам белите, пък каквото ще да става. И резултатите са налице - чети статията.
Гарван
28 Фев 2005 09:56
Мнения: 9,350
От: Bulgaria
Голям процент от учителите не стават за такива. За какво тогава ги толерират? Да ходят да копат пипера на село. Така другите ще могат да действат по-твърдо с хулиганите и да ги гонят от училище, да не пречат на останалите. Едно време си имаше ТВУта и там попадаха най-големите гяволи. На фона на нарастващата детска престъпност може тези заведения отново да отворят врати
НиколайН
28 Фев 2005 10:32
Мнения: 44
От: Bulgaria
Ега ти нещастната даскалица. Изключването й липсвало! А не може ли да се научи на други методи... Дай им бой и изключване. Сигурно още тъжат, че не могат да намаляват поведението. Като някой пуши трева и като го изключат кво? Като не учи в това училище и после отиде в друго, ще започне ли изведнъж да заляга над читанките? Аман от некадърни учители... Да му целувала пъпчивия задник. Та тази мрази децата!
Поморийски
28 Фев 2005 11:02
Мнения: 1,649
От: Bulgaria
Абе изплакала си мъката женицата, нищо повече
kolobar
28 Фев 2005 11:10
Мнения: 28
От: Bulgaria
Няма нация без учлище.Няма училище без учители. Няма учители без
ученици.От всичко това излиза че те са в една система и никой не може да
им помогне оствен самите те. Обществото ще Ви подкрепи, но не и когато
се преподава формално и учителите не са това , което трябва да са.
onzi
28 Фев 2005 11:31
Мнения: 9,528
От: Bulgaria
николайн,
преди да си се разпенил съвсем - дрогираното пияно дете-идиотче е способно (и го прави) да увреди и останалите си съученици. сещам се за случката със сълзотворния газ - напръскала значи даскалицата 3 деца, които си пеели песнички (!) в час. щото искали да учат английски, пък не можело и трябвало да учат руски. лидерът повтарял класа за 3-ти път и се държал нагло до безобразие. учителката специално проверила и избрала безвреден за здравето газ.

резултатът? уволнена учителка с разбити от идиотчетата нерви.

резултат2 - според теб останалите колко ще научат от руския, като има в класа такива изявени певци?

та вместо да се притесняваш за наркоманчетата, що не помислиш малко за съучениците им?
Марко Ив. Тотев
28 Фев 2005 12:44
Мнения: 1,837
От: Bulgaria
Статията си е малко пресолена, но какво да се прави - литератори.
Предполагам, че учителката, писала статията, е поомешала малко личен опит, малко кой колега какво разказал, умножила е всичко това по универсалния коефицент 1.3 и се е получило нещо като преразказ с елементи на разсъждение. Елементите са обаче съвсем откъслечни и в зародиш.
Когато аз бях в гимназията (епохата на късния Брежнев) имаше, разбира се изключване и преместване в друго училище, но то беше също много рядко явление, например някоя ученичка забременее и догодина презаписва годината в някоя гимназия в другия край на града (там уж никой нищо не знае по случая).
В по-елитните училища имаше сериозни приемни изпити и мотивация да вземеш диплома - от там и натегация да не направиш отсъствия или някоя беля и да те изключат. Имаше и натиск по линия на комсомола...
И сега единственото, което може да задържи младите келеши в една езикова гимназия е изключвайки ги да загубят възможността да вземат диплома.
Amba
28 Фев 2005 13:11
Мнения: 203
От: Bulgaria
НиколайН ти май скоро в училище не си влизал. Учителите са напълно безпомощни с малките идиотчета, които имат свръх самочувствие и се мислят за безсмъртни. Виждал ли си дете на 10 години да влиза в първия час след голямото междучасие с оцъклен оглед и невдяващо нищо от заобикалящия го свят? Виждал ли си ученички миришещи на джибри, заради безсънни вечери? Виждал ли си арогантното поведение на наследника на новоизлюпен богаташ. Заплашвали ли са те деца? Знаеш ли колко учители са в стрес заради такива хубосници? Добре, че все още се намират и добре възпитани деца. Заради такива си струва да влагаш цялата си енергия в образованието. Дано поне от МОН се сетят, че и учителите са хора и че те семейства изхранват.
Не учителите са виновни, а родителите! Все по-малко и по-малко обръщат внимание на децата си, все по-рядко ги виждат и все по-рядко си говорят с тях. На каквото си постелят родителите на това ще легнат. Не са виновни учителите, че част от децата се изроди. Да точно така изроди се. Не може 13годишно момиче да се хвали, че цяла вечер се е наливало с алкохол. Или да 6-токласници да споделят сексуалния си опит... Не е редно да гледаш, че детето ти взима наркотици и ти да не правиш нищо. Родители се оплакват, че децата им станали лоши. Не са станали, а те с безхаберието си ги направиха. Децата искат любов, грижи и внимание, а колко от родителите им ги дават?
think
28 Фев 2005 13:39
Мнения: 48
От: Turkey
Май средната възраст на форумците е доста далеч от младежката...
Личи си че нямате никаква представа какво представляват днешните средни школа, каква е атмосферата в тях и че е много трудно да се нарече подходяща за учение.
Авторката звучи ужасно отчаяна. Отчаяна от безизходицата както за учителите, така и за учениците, които имат желание да учат, колкото и малко да са те.
но на практика положението не е безизходно. за съжаление обаче решението на проблема няма как да бъде едновременно и ефективо и безболезнено (въпреки че ние българите най-много си падаме точно по този тип решения).
в средата на свободен пазар и образователната сфера подлежи на съответните закони. Е как да очакваме тогава учителите хем да няма кого да образоват, хем да продължават да получават заплащане...
а иначе децата са си зверчета, скачат според тоягата, а като няма тояга... се качват на главата на пъдаря.
и като се замисли човек, че един ден те ще трябва да станат пъдари!!!
жална им майка на бабите и дядовците им.

УЧИТЕЛИТЕ НИ НЕ СА ЛОШИ, ПРОСТО СА ПОВЕЧЕ ОТ НЕОБХОДИМОТО!
знам че звучи тежко, но какво друго остава освен - СКЪПИ УЧИТЕЛИ, ПРЕКВАЛИФИЦИРАЙТЕ СЕ!


&
pass_
28 Фев 2005 13:39
Мнения: 1
От: Bulgaria
Бравос на авторката М. Донева!
Който не е седял от двете страни на преподавателската банка, трудно ще приеме написаното.
Но фактите са факти - това е положението в българското школо. Ма нали повекето нашенци освен от футбол отбират и от просвещение: мнения дал Бог ! Резултатите липсат! И една от причините, според мен, е щото за учителя задължения бол, но права - малце.
Последно да сипва млекце и дава банички на питомците...и иде идруго - след задължителното средно образование, някакъв но 11-12-ти ли клас, що ли ?
Май всичко дето е задължително е на тоя хал в Българията.
chown
28 Фев 2005 14:59
Мнения: 3,062
От: Bulgaria
НиколайН, ако у тъмна уличка , го опердашат 2ма 80 килограмови осмокласника, ще разбере че определението "дете" важи някъде до 10тата годишнина на субекта, и със сигурност ще погледне под друг ъгъл на проблема!
Osa
28 Фев 2005 15:22
Мнения: 349
От: Bulgaria
Учителката е абсолютно права в оценката си за съвременното ни училище и гаменчетата, които се подвизават там. Но нито дейците от Просветата ще си мръднат пръста да оправят нещата, нито пък родителите могат да сторят това, защото и те са безсилни от хамството на младите. Държавата ни трябва да се оправи първо, да дойдат начело на управлението хора-патриоти, които милеят за страната си и всичко ще дойде на място. Трябва да се изградят наново структурите, които да заработят на пълни обороти, да отсяват най-добрите и да се грижат за тях, т.е. за бъдъщето ни. Затова мислете за кого давате гласа си, за да не се оплакваме после.
hamer
28 Фев 2005 15:32
Мнения: 10,867
От: Bulgaria
АМБА, за всичко, без финала ти, съм съгласен с тебе. Задай си въпроса защо и откога родителите са такива, каквито ги описваш?

ТИНК, и ти може да си зададеш въпроса кога и защо учителите станаха много, а децата - малко?

Calina Malina
28 Фев 2005 15:46
Мнения: 6,931
От: Bulgaria
Браво на авторката А вие, форумци, обърнете внимание, че написаното е от млад човек - не от някой даскал пред пенсия ! Тук не става дума за некадърност на учителя или за поколенчески несъвместимости и разминавания. И си припомнете, че министър Дамянов преди известно време предлагаше въобще да отпадне системата на неизвинените отсъствия, щото имало други начини за възпитание. Същият този министър - изключително "последователен" човек - в началото на настоящата учебна година "затегна" дисциплината като намали допустимия брой неизвинени отсъствия от 30 на 15. Този и още редица други примери показват, че образователната система в момента се движи по инерция. Въпросът е колко са и инерционните сили и докога ще я има
Добави мнение   Мнения:32 Страница 1 от 2 1 2 Следваща