Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Екзотичната битка срещу половата дискриминация
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:60 Предишна Страница 2 от 3 1 2 3 Следваща
Cruella de Vil
01 Мар 2005 11:30
Мнения: 18,747
От: Bulgaria
Вчера се получи по-смислена дискусия. Сега Форумът се е напълнил с провокативно-мачиски излияния и аргументи от рода "Ама защо жените не ходят войници?" или "Ама защо живеят по-дълго, та получават повече време пенсия?"
Наборната служба се отменя, армията става професионална. В днешно време ранното пенсиониране не е предимство, а по-скоро сериозна финансова загуба. Предвид нивото на пенсиите в България. Питайте жените с частен бизнес дали работят до 58 години. По мое мнение условията за пенсиониране на двата пола трябва да се изравнят. А това, че жените живеят по-дълго се дължи освен на генетически причини и на по-малката консумация на цигари и алкохол.
Колкото до обявите за работа има и такива, в които се търсят само мъже. Даже има и ограничения по възраст, което също е чиста форма дискриминация.
А в това, че някой иска да приравни жените с дебилите - нищо ново под слънцето. Векове наред жените са били лишени от граждански права, практика която продължава и до днес в някои части на света. Жените дори и в развития свят имат равни права с мъжете само от няколко десетки години. Не може и да се очаква за толкова кратко време промяна в общественото съзнание, така че да се премине от формално към практическо равноправие.
paragraph39
01 Мар 2005 11:38
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
ИСТИНАТА Е, че ЖЕНАТА ПРАВИ МЪЖА такъв, какъвто е!!!
Ако жената е "кофти човек"- и мъжът ще е кофти мъж!
И ОБРАТНО- ако жената е "върхът"- и мъжът ще е "върхът" !!!
Мъжете, които гледат на жените високомерно, всъщност ИЗБИВАТ КОМПЛЕКСИ/може би, "Едипов комплекс" ?!?/...
ТАКА, де, : "Шарше ла фам!"...

Редактирано от - paragraph39 на 01/3/2005 г/ 11:39:19

krass
01 Мар 2005 11:42
Мнения: 1,371
От: Bulgaria
ole-le :
Калки
01 Мар 2005 11:48
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
Круелке,

Да не мислиш, че мъжете с частен бизнес се пенсонират на 63 и нищо не работят повече , а ? Хайде малко по-сериозно.
---------
Проблемът с пенсиите е наистина сериозен факт на дискриминация по полов белег. Проблемът е в това, че изчислението на пенсионните отчисления, които, между другото, са задължителни, се основава на средната очаквана продължителност на живота. Тя се усреднява и всички плащат еднакво, но ползуват различно. Още повече, след като те се пенсионират по-рано, което е пълна отживелица.

Жените са привилегировани и в редица други случаи, например, при бракоразводните дела. У нас това засяга преди всичко правата по отношение на децата, но покрай тях има и още други, например, ползуване на семейно жилище и т.н. Във великата щатска държава, жените дори получават издръжка от бившите си съпрузи, което си е дивашка дискриминация.

От друга страна, да се иска равен брой мъже и жени във всяко едно нещо е просто кретенизъм. Ако трябва да наема работник, аз гледам първо дали може да ми върши работа. Не искам да бъде принуждаван да наемам жени, инвалиди, цигани и т.н. само защото и те трябвало да работят. Който иска, да им дава работа. Само че, не за моя сметка, което означава - не в моята фирма и не от моите данъци.

Също така, бих искал да бъда управляван от компетентни хора, а не от смес некадърници, подбрани на квотен принцип
Калки
01 Мар 2005 11:51
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
Олеле,

Ти си правиш майтап, но аз имах възможност да се запозная с един англичанин, който беше изпаднал в точно такава ситуация - да го обвиняват в сексуален тормоз едновременно за това, че е бил любезен и учтив с една жена и за това, че не е обърнал внимание на друга жена.
9101
01 Мар 2005 12:14
Мнения: 5,952
От: Bulgaria
Жените са създадени да тормозят мъжете!
9101
01 Мар 2005 12:29
Мнения: 5,952
От: Bulgaria
Прибираш се в къщи и започва мърморенето: "Обувките трябва да бъдат така, а не едната - така а другата - така". Или: Нещо се е развалило ( печка, телевизор ) и става същото. Мърморене, мърморене - все едно че ти си ги развалил. Търпиш, търпиш ама то се трупа. Затова мъжете умират по-рано. Защото са изтормозени. Така, че жени, пазете си мъжете. Не ги тормозете.
Това е.
SJudge
01 Мар 2005 12:40
Мнения: 1,664
От: Bulgaria
Та искам да попитам авторката - би ли наела 2 ма работника: единият да бачка яко и да върши работа, а другият да клюкари по цял ден по колегите, да браузи и чати - и да им плаща еднаква заплата?
Само питам...
Cruella de Vil
01 Мар 2005 12:44
Мнения: 18,747
От: Bulgaria
Калки,
Както написах вече аз съм за уеднаквяване условията за пенсиониране на мъже и жени. Задължителните отчисления за втора пенсия предполагат при равни вноски по-ниски пенсии за жените, базирани за очаквана по-висока продължителност на живота. И това ако не е дискриминация, здраве му кажи! Остава застрахователите да започнат да правят генетични тестове за да установят кой индивид ще живее по-дълго.
Вчера вече написах, че съм против ВСЯКАКВИ квоти. За училища, университети, парламент, държавни учреждения и т.н. Без изключение!
За "привилегиите" на жените при развод - средностатистически парите, присъждани при издръжка са малка част от разходите за едно дете. Ако един мъж мисли, че плаща голяма издръжка може да погледне статистиката. Освен това доста от мъжете укриват доходи за да плащат по-малко. Да не споменаваме тези, които с месеци и години не се издължават. Жените получавали жилището - да, но при условие, че изплатят на мъжа полагащата му се половина.
Относно САЩ и други западни държави - не само мъже плащат издръжка, същото правят и жените, ако имат по-големи доходи. Питай разните там звезди как се оправят с разводите.
Heat
01 Мар 2005 13:17
Мнения: 13,716
От: Bulgaria
Cruella de Vil предлагам да вдигнем глас за пълно равноправие още сега. Поравно трябва да се делят нещата между мъже и жени поне в следните области
- пожарникари (но тези които гасят а не тези по бюрата)
- таксиметрови шофьори
- за армията споменахме, но пак, и за бойните части а не само за тези на бюрата - задължително половината да са жени.
- товаро разтоварните дейности да са от смесени групи с не по малко от половината участници - жени.
- полицаи патрулиращи по улиците
- строители (пак без тези по бюрата на топличко)
- аварийни екипи (като няма ток, парно вода най-вероятно женските екипи ще се справят по-добре)
- ръководители на всякакви по-големи инженерни проекти
- стратегическо планиране (тук може и повече от половината да са жени защото им се удава изключително успешно)
- научни изследвания - поне половината изследователи да са жени, нищо че жени дават 1-2% от резултатите на научните изследвания.
etc. etc. etc.

Горното не е заяждане, а само опит да покажа, че и дивият феминизъм трябва да има някакви граници, не само мачизма.
Братя Стругацки
01 Мар 2005 13:39
Мнения: 6,644
От: Russian Federation
Бразилките получават за 8 март право за изневяра

[ 2005-03-01 ] Новинар
Жените в Бразилия ще получат необичаен подарък за 8 март: правото да изневеряват безнаказано. На този ден ще бъде отменен законът, който действа от 1940 г. и позволява на мъжете да мъстят на прелюбодейките, наказвайки ги дори със смърт. Действията на ревнивците до този момент бяха напълно законни, защото не трябваха много улики, за да се докаже неверността на съпругата.
След една седмица обаче понятието "порядъчна жена" от законодателството ще изчезне. Според депутатите, гласували промяната, всяка жена е "порядъчна", независимо от това с кого и как прекарва нощите си.
Cruella de Vil
01 Мар 2005 13:39
Мнения: 18,747
От: Bulgaria
Хийт,
Приписваш ми неща, които не мисля и никога не съм писала. Чети по-внимателно какво точно съм написала:
"Вчера вече написах, че съм против ВСЯКАКВИ квоти. За училища, университети, парламент, държавни учреждения и т.н. Без изключение."
Какво предлагаш, да въведем навсякъде квоти?
Къде го видя този феминизъм? Това е позиция, която никога не съм възприемала като балансирана и разумна.


Heat
01 Мар 2005 14:51
Мнения: 13,716
От: Bulgaria
Cruella de Vil,
Макар и доста преувеличено, някои от резултатите от премахването на квотите ще са точно такива.
Само за пример, понеже беше обсъждан въпросът с квотите за лекарите, нека да видим какво ставаше в действителност.
Приемаха се да кажем равен брой мъже и жени (мъжете с по-нисък бал поради квотите). Около или малко след завършването жените се омъжваха и раждаха. След това търсеха места в големите градове. По тежките места обикновено отиваха (и отиват) мъжете. Същото е и с инженерството например.
Мен лично думи като "квоти" също ме дразнят, но по-добре нещата да са казани направо отколкото да лицемерничим. Каква полза ще има ако се премахнат квотите за езикови гимназии например, но се въведат допълнителни изпити по бягане на 100 метра и хвърляне на топка, като естествено резултатите ще се отчитат наравно и за двата пола. В инженерните специалности например може да се въведе допълнителен изпит по вдигане на тежести, в медицината - борба свободен стил, в правото - бокс и т. н.
Tzvetna gradina
01 Мар 2005 15:02
Мнения: 73
От: Bulgaria
За да не говоря общи приказки, ще дам един пример с мен самата:
Преди 3 години работех в една фирма и получавах напълно еднаква заплата с един от колегите ми като:
1.аз съм прекия му началник, той е "заек";
2.аз имам несравнимо по-голям стаж във фирмата и опит в съотв.бранш, познавам пазара, норм.база и т.н. и пр., а той - има-нема 6 месеца стаж, през които се занимава с преписване на стари вестници;
3.аз съм неомъжена, без деца, 3 години по-млада от него;
4.нито един от нас двамата няма нищо общо с шефа (роднинска или интимна връзка).
Подобни примери мога да дам с кажи-речи всичките ми приятелки.

Е, как да го наречем това? Заяждане, феминизъм?
kaily
01 Мар 2005 15:04
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Неат, не е лошо все пак да си оправиш компа, защото продължавам да получавам инфектирани файлове от теб.
Пък света после ще го оправим заедно, нека почнем с малкото.
Старшината
01 Мар 2005 15:12
Мнения: 20,650
От: Bulgaria
Кис-кис ... Много лошо, май, е това - да си кривокрак, кривоглед и трътлест, защото се отразява на кооперативността - па и в цветове да е ...
Cruella de Vil
01 Мар 2005 15:15
Мнения: 18,747
От: Bulgaria
Какво ще се получи като се премахнат квотите по пол за учебните заведения? Същото, което в момента е в западните страни, където такива не съществуват. Промяна в приемните изпити - да, с цел насърчаване на логическото мислене и взимането на самостоятелни решения, както и за медицина проверка например на психологическата годност на кандидата за упражняване на професията.
На Запад от приетите студенти по медицина около една трета отпадат по време на следването, много се отказват по време на тежките практики, така че да практикуват остават около половината. Не може да е по друг начин - изискванията за тази професия са изключително високи с огромни застраховки при лекарска грешка. Не са редки и случаите за забрана на практикуване. Така, че жестокият естествен подбор си казва думата. Вярно е, че са много добре платени, но хората си преценяват силите и не отиват там, където е престижно, а там където желаят и чувстват, че могат да се справят.
За инженерните специалности премахването на квотите веднага ще доведе до повече мъже в техническите вузове. И без това жените там са по-малко и влизат с по-нисък бал.
Ако говорим за феминизация на някои професии, например учителската, вината за това не е на жените. Не може да е по друг начин щом мъжете кандидати са много малко и каквито и квоти да въвеждат едва ли ще станат повече.


9101
01 Мар 2005 15:30
Мнения: 5,952
От: Bulgaria
Cruella de Vil,
Права си като казваш че много неща трябва да се направят за да се получи "жесток естествен подбор".

Редактирано от - 9101 на 01/3/2005 г/ 15:39:10

Lan
01 Мар 2005 15:33
Мнения: 210
От: Bulgaria
Дискриминация има, но опредлено по-голям проблем са комплексираните мъже, които "не я виждат". Само си мисля как ли ще се почувстват, ако жена им или още по-добре дъщеря им работи на подобна работа пък взема по-малко пари. Прибира се уморена и плаче, че шефа и намекнал, че или ... , или си тръгва. Дали от това ще им се вдигне самочувствието? Само ще кажа, че не вярвах, че интелигентните мъже в този форум (както мислех до сега) са също компексари!

Редактирано от - Lan на 01/3/2005 г/ 15:41:11

Heat
01 Мар 2005 15:36
Мнения: 13,716
От: Bulgaria
kaily,
Ще трябва да прегледаш твоя компютър. От моя не съм пращал нищо до теб а и те няма в мейл адресите ми, така че да се разпраща нещо автоматично. Това ти го бях написал и преди, но явно не си проверила. А антивирусната ми защита е доста добра. След появяването на мейла ми на по-открито при дискусията, веднага някой се опита да ми прати два вируса, но неуспешно.
Та провери си твоя компютър ако обичаш.
Добави мнение   Мнения:60 Предишна Страница 2 от 3 1 2 3 Следваща