Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Вузовете на бунт за новите специалности
Добави мнение   Мнения:2 1
pan4o
01 Мар 2005 13:05
Мнения: 1,262
От: Bulgaria
Абе няма ли кой да я закрие тая агенция ???. Много е интересно с какво се занимава, май разбутва всичко, при условие че има толкова много други бакии във ВУЗ-овете. Вземете Великотърновския Университет, и после ми говорете за нередни специалности. То си има неред(ов)ни университети ...
dozent
01 Мар 2005 14:39
Мнения: 6
От: Bulgaria
По мое мнение агенцията няма административни правомощия за дабрани обучението по една или друга специалност. Това дори не е в нейните правомощия. Само МОН може да направи подобна крачка, но МОН не иска. Защо мисля така? Защото ако искаха досега щяха да спрат обучението по неакредитирани и специалности. Механизмът е много простичък. На държавните университети МОН е институцията, която отпуска определени бройки за обучение на студенти по специалности, а сега - по направления. Нека МОН следи и на изхода. Дадени 100 бройки бакалаври по специалност ХХХХ на уневерситет УУУУ. След четири години университетът получава точно толкова формуляри за дипломи - и то точно а тази специалност. Так апроблемът ще се реши - евтино и ефективно.
Второ. МОН трябваше да направи досега предвидения в ЗВО регистър на студенти и преподаватели. Когато регистърът излезе, тогава и Агенцията ще е облекчена, и потребителите на образователни услуги ще са облекчени. Всеки среднограмотен гражданин може да провери кой се обучава и кой обучава в даден университет. Това също е евтина и ефекитвна мярка.
На Агенцията работата й е да се организира и по-ефективно да осъществява работата си. Мина точно половин година в пазарлъци кой коя длъжност да заеме, а университетите стоят неакредитирани. И с оглед публичността Агенцията да представи не само критерии за оценка на университети и специалности, но и ТАрИФИТЕ, с които работи. Излишни пари се преливат от едно място в друго, а качеството на образователните услуги не е спряло да слиза надолу. Значи не се върви по правия път.

Давам Ви една простичка идея за журналистическа проверка - направете справка колко студента е приел факултета ХХХ от университета УУУУ през 2001 г. и колко ще се дипломират. Тази информация не е тайна. Всички в крайна сметка плащаме чрез данъците си образованието на своите деца. От там трябва да се започне и с оглед дезинтересираността на МОН и неефективността на НАОА смятам, че ролята на медиите в този процес трябва да се увеличи. Все пак медиите са тези, които трябва да дадат прозрачност на определини процеси, които се прикриват от официалните институции.
Добави мнение   Мнения:2 1