Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
WARNING! Приватизационен екстремизъм!
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:244 « Предишна Страница 12 от 13 10 11 12 13 Следваща
Нели.
03 Мар 2005 00:56
Мнения: 609
От: Bulgaria
Граци, и да кажеш на Тошко Колев да ти изпее "Робинзон" за бис.
При нас празника се отбелязва официално днес. Честито на всички форумци и приятна вечер
Don
03 Мар 2005 04:21
Мнения: 19,057
От: Bulgaria
Все пак, отклонихме се от Димитри в момента когато Iezuit'a каза, че е прелест да поканиш комшията на гроздова с пресно набрани домати и плочка балканско сиренце. В тази идилия същественото е комшията, разбира се. По-голяма част от американския отбор декларира, че има много повече и ракии, и домати, и сирена.
Вероятно е така.
Но това не можа да скрие факта, че комшии там просто няма. Което, разбира се, е другото лице на приватизационния екстремизъм.
Чичо Фичо,
03 Мар 2005 04:23
Мнения: 878
От: Bulgaria
Но нямате! Нашите хора вий нямате -
Don
03 Мар 2005 04:24
Мнения: 19,057
От: Bulgaria
И от нен, да е честит на всички, и у нас, и по света, националният ни празник!
Да пребъдем във вековете!
Don
03 Мар 2005 04:25
Мнения: 19,057
От: Bulgaria
Не ме разбра, Фичо. Както и да е.
И на теб да ти е честит този ден!
Rednik South O.Z.
03 Мар 2005 05:06
Мнения: 2,839
От: Burundi
Аз статията на Димитри я виждам посветена повече на европейския егоизъм, отколкото на американското благополучие. Нейсе, форумът е на друго мнение.
-ако Димитри визира цифрите за вътрешната задлъжнялост, въпреки чудовищните си размери тази задлъжнялост се счита за последна грижа на америка. Напротив, полуофицйозното мнение на икономистите е, че спецялно вътрешната задлъжнялост стимулира икономиката и поне в краткосрочна перспектива според мен имат право.
Америка е достатъчно богата буквално да издуха външния си дълг в момента, в който пожелае. Не ми е ясно защо не го прави. По времето на Клинтън беше генериран бюджетен излишък в размер на 400 трилиона. Докато клинтън се чудеше какво точно да прави с тези пари дабля-то се намести в белия дом и им намери цаката. Голямо връщане на данъци падна. Парите били събирани от американците и трябвало да се върнат обратно на тях. Това и направи. В момента Чейни и Ръмсфелд агитират за америка без данъци. Предлага се данък общ доход да отпадне изцяло и бюджетът да се генерира от "флат сейлс такс" върху покупкопродажбите на дребно. Не знам дали ще имат куража да го направят още през този мандат но явно това е идеята.
Толкова са външия дълг и външния дълг.
Чичо Фичо,
03 Мар 2005 05:14
Мнения: 878
От: Bulgaria
Айде и на тебе честит! Празника в Ню Йорк стана много хубав, само дето посланичката от Вашингтон с червено костумче дръпна една реч как българи юнаци с голи космати ръце, каменни брадви, оглозгани кокали се сражавали срещу врага, и как днес България и САЩ рамо до рамо, в единен ритъм, организирано, качествено, ефективно
Rednik South O.Z.
03 Мар 2005 05:27
Мнения: 2,839
От: Burundi
Честит празник на всички които се чувстват българи. Останалите - абревятура.
Доне, фичонелите защитават избора си - т.е., да изберат америка за своя родина, защитават, ъъъ, житейското си кредо, както всъхтност и повечето форумци писали по темата. Тези, които са останали в България, също защитават СВОЯ избор и от тами два според мен контрастът в мненията по отношение на америка и България. Струва ми се, обективността не играе роля изобщо. Иначе не мога да си обясня как е възможно да се пишат откровени глупости от типа на "американското българско сирене" е по-хобаво от бългаското и по-изобилно, а американската ракия - по пивка. Тва са абсурди.
Изглежда етноегоизма на европа няма да и позволи да се превърна в конкурент на америка, а ако е вярно каквото пише димитри, французите нагледно демонстрират защоса считани за най-тъпите парчета и най големите шовинисти в европа. Американската тенденция се нуждае отчаяно от балансйор и тъй като това не може и не бива да бъде нито русия, нито китай, за мен лично единствената надежда е в европейската общност, но европа е малка, твърде изолирана както географски, така и политически, твърде обременена исторически и твърде егоистична за да се превърне в съединени европеиски щати и от там, в така необходимия балансйор на Америка.
Да ви кажа защо например Русия НЕ БИВА да бъде балансйор на Америка - ми тя русия вече беше такъв балансйор в течение на 50 години и времето на балансираща русия ще се запомни като "студената" война. Безспорно същото ще се случи и ако русия излъже някак си историята и се върне в ролята си на балансор на САЩ - без съмнение ще се върнем обратно във времената на студената война, само че балансът ще бъде още по рискован и опасен.
Rednik South O.Z.
03 Мар 2005 05:42
Мнения: 2,839
От: Burundi
Мнение което съм изказвал многократно е, че политическата система на Америка ерозира много бързо и това ще вкара в беля целия свят. В Рали, Северна Каролина, където прекарах една част от живота си, преди три месеца с решение на скулбордовете отмениха в училищата часовете "по дайвърсити" - т.е., часове, в които досега се опитваха да генерират у дечицата известна толерантност към имигрантите, чужденците, афроамериканците и останалите малцинства. Отмениха ги, както биха се изразили в България преди двадесетина години, поради усложнената международна обстановка :Д , тъй като америка иска да възпитава войници а не граждани, а войникът явно не се предполага да е толерантен към различното. Не знам какво мислят останалите форумци, живеещи в америка, но според мен трябва да си сляп, луд или и двете, за да продължаваш да славословиш америка като страна на просперитата и свободата и като сбъднат отговор на всаички човешки въжделения, след като очевадно америка върви към най грозната антютопия, съществувала някога. Колкото и слаба да е надеждата, че европа ще се превърне в световен лидер, това е единствената надежда за цялото човечество без изключение.
Rednik South O.Z.
03 Мар 2005 05:53
Мнения: 2,839
От: Burundi
На американската икономическа политика принадлежи най странното и абсурдно соцялно решение - изнасянето на една цяла соцялна група/прослойка/страта/както си искате в съседна страна. Посредством практическото изнасяне на цялото производзтво в Китай, дефакто америка изнесе покрай производството и аташираната за него соцялна класа - тази на работниците и част от средната си класа. Стигна се до соцялния парадокс американската работническа класа да се състои от китайски граждани, живеещи в китай обаче функцйониращи като работническа класа на америка :Д . Верятно са преценили, че така решават проблема с профсъюзите и свързаните с тях стачки и минимални надници. Който стачкува - на тананмън и го гази танк.
По този начин обаче америка лумпенизира по-голямата част от афроамериканците и една голяма част от бялата средна класа, превърнати от рекунфигурацията в лумпенопролетарят, който, след като загуби къщите с мортиджите, няма какво друго да губи освен веригите си. :Д
И последно, много се страхувам, че новата соцялна реконфигурация предполага и реконфигурация на политическата система. Компонентите на тази промяна са налице.
Rednik South O.Z.
03 Мар 2005 06:04
Мнения: 2,839
От: Burundi
Мисля си обаче, че димитри напразно се тревожи, че разочарованието от несбъднатите очаквания при влизането в европейския съюз ще превърнат българинав евроскептик - българина е преживял толкова много разочарования през хилядолетната си история, и толкова малко хубави моменти (като например днешната дата, в които има по нещичко и от двете) че това го е превърнало в неудържим скептик по дефиниция.
Олег Офренов
03 Мар 2005 06:58
Мнения: 961
От: Bulgaria
Чичо Фичо,
[Златен]
Но не съм съгласен, че визираните от тебе римски императори били "българи" в значението, което сега употребяваме думата (и като "хора от Аспаруховата орда", и в смисъл на нашия сегашен етнос, чийто език в момента говорим).

Някои пък са доказали, че "Аспарухова орда" не е имало, но че "визираните" императори са били по-българи в сегашното значение на думата отколкото сегашните евреи, писали българската история, имат нещо общо с евреите, писали Библията.
Предпочитаме да вярваме на св.Евсевий Цезарейски, понеже е българин, а даже и на арменците. Те поне са по-честни.


Распутин
04 Мар 2005 12:53
Мнения: 2,269
От: Hungary
г-жа Куелла де Вилл
Виждам, че съм довел душата Ви до някаква форма на смут. Намирате ме където съм, но и на други места. Това е грешно. Родното ми име е наистина Милчо, но тук се подписвам другояче. Ако аз знаех, или дори си мислех, че зная Вашето истинско име, аз не бих го ползвал. Щото е под неписаните правила. За писаните се отнесете към фичката.
Вие, госпожо, направихте от мухата слон, след като Ви направих една мимолетна забележчица. Така предизвикахте моя отговор, а аз съм малко шорт-темперд. Кибритлия, казано на чист българси език.
Цитирате ме, което е хубаво. Обичам да ме цитират, гаче ли съм гений.
По същество - казахте глупост и тяще си остане такава или до второ пришествие или докато бот (благодаря ти бот, че не изтри...) не се сдобие с така необходимата му функция.
Онзи с двете точки (ама е пич та дрънка, шапка му свалям за чувството за хумор) не съм аз, милчо също и изобщо всеки дето не е распутин, поп кочо или п-к лукаш не съм аз. Само за сведение, виждал съм неща подписани от "мене" дето не са мои. Има талантливи хора, пунтират стил, знаят и как да кракнат ник или парола. За да ме познаете - според мен има 2 вида форумци - безродници като фичонелите и останалите (към които се числя).
Поздрави и ако сте гуд лукинг - нищо не се знае

сега се чудя как да се подпиша, та да ми поверваш
paragraph39
06 Мар 2005 21:57
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
Едва в 7 страни по света признават със закон българските малцинства
Мартина Ганчева

Само в Сърбия, Унгария, Чехия, Словакия, Украйна и Молдова българите са признати със закон за малцинства, въпреки че български общности има поне в 70 страни по света, съобщи Деница Христова, председател на Държавната агенция за българите в чужбина. По данни на агенцията в момента около 700 000 наши сънародници пребивават дългосрочно в чужбина. Трите най-големите емигрантски общности са в Съединените Щати - около 200 000 български граждани и около 100 000 българо-американци, Канада - 25 000 български граждани и 30 000 българо-канадци, Аржентина - 32 000 българо-аржентинци, следвани от Гърция (150 000), Германия (60 000), Великобритания (50 000), Испания (70 000), Италия (50 000), Австрия (35 000), Франция (20 000), Холандия (20 000), Обединени арабски емирства (4000), Република Южна Африка (15 000), Австралия и Нова Зеландия (30 000). От Агенцията за българите в чужбина информираха още и за съществуването на 300 организации, 60 църковни общини, 70 училища и неделни курсове по роден език, 49 печатни и 26 електронни медии на българите по света.
Данните за българските структури са отразени в току-що издадения каталог "Хора, не граници". Предстои да бъде отпечатан и справочник на институциите в България, който сънародниците ни в странство да използват. От агенцията са в процес на събиране на информация за неделните училища, които се нуждаят от специални програми и учебници за изучаване на български език. Само преди броени дни сред българските общности в чужбина са били разпределени 600 тома българска литература, дарени от агенция "София прес" на стойност 6700 лв.

Чичо Фичо,
07 Мар 2005 17:33
Мнения: 878
От: Bulgaria
Параграфе, а колко малцинства са признати в България бе?
paragraph39
07 Мар 2005 17:48
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
НЕ е нормало -и НЕ е редно!- един бивш дипломат да задава такъв въпрос на един настоящ § !!!
Вместо да питаш за такава информация- трябва да дадеш такава информация!!!
Освен това, аз тук НЕ давам информация, а САМО РАЗПРОСТРАНЯВАМ информация- по свое желание, вкус и потребност!
Но, според мен, в България официално НЯМА национални малцинства- всички тук са БЪЛГАРИ! Както , впрочем, и в САЩ /по твоите думи и обяснения тук!/ има само "АМЕРИКАНЦИ" !!! КАЗАХ!
Чичо Фичо,
07 Мар 2005 22:46
Мнения: 878
От: Bulgaria
Не е така, параграфе - в САЩ са признати малцинства - minorities - например афроамериканци и хиспаникс. В САЩ юридическия термин "малцинства" съвпада с фактическия термин - хора, различаващи се по някакъв признак от мнозинството от населението. Има федерални служби по малцинствата като например тази. В България обаче твоите колеги законодатели скрупульозно измислиха пропаст между фактическия термин "малцинства" в езика ни и липсата в конституцията и законите на правен термин "малцинства". В Сърбия българите са признати за малцинство със закон, но конституционните им права се нарушават постоянно, или поне се нарушаваха до края на 90-те години при Милошевич.
paragraph39
08 Мар 2005 03:23
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
ЧИЧО ФИЧО,
ШЪ МЪ извиняваш, ама...
"Афроамериканец" НЕ е Етническо, нито Национална Малцинство! Защото НЯМА нито АФРОетнос , нито АМЕРИКАНетнос някъде по Света, където той да е Мнозинство!- а в САЩ да е Малцинство! "Африканец" е синоним на НЕГЪР/раса!/, а Етнос "Негър" НЯМА !!! Както няма и етнос "Европеец"/има индоевропейска раса!/ !!!
И "Хиспаникс" НЕ е етнос в смисъла, в който се употребява това понятие в САЩ !!! На теб ли да обяснявам, че "хиспаникс" в САЩ са всички онези американски ГРАЖДАНИ , чийто майчин език е испански- а той е майчин език на почти цялата Южна Америка/без Бразилия- португалски/.
Впрочем, самоУТОЧНИ се що е то ЕТНОС и що е то МАЛЦИНСТВО!!! Щото, ако пред "Малцинство" няма друга конкретизираща дума- например, етническо, национално, религиозно, вегетарианско, комунистическо, блондинско, педофилско, уискиджийско, лезбийско и прочие- тогава за какво иде реч и за какви Права на "МАЛЦИНСТВАТА" става въпрос, включително и в САЩ ?!?
САМО да попитам: в САЩ има ли ФАКТИЧЕСКИ и има ли юридически признато "Българско малцинство" ?! Както и ЮРИДИЧЕСКИ признато /по Конституцията и по Законите на САЩ!/ ирландско, китайско, руско, германско, полско и т.н. МАЛЦИНСТВА ?! Щото, в България, казвам ти, НЯМА юридически признати такива "малцинства" ! ЯЗЪК !
Чичо Фичо,
08 Мар 2005 04:55
Мнения: 878
От: Bulgaria
Параграфе, неправомерно смесваш правното понятие "малцинство" с етнологическото понятие "етнос". Правното понятие означава (според широко приетото в международното право неофициално определение на Ф. Капоторти) група лица, отличаващи се по определен признак от мнозинството от населението. Признака може да е раса, етнос, националност, език, религия, култура, полова ориентация, заболяване, физическа особеност/недъг и т.н.
*
Афроамериканците са малцинство по расов признак (което, както видяхме, има по-скоро социално, отколкото биологическо значение), а не по етнос, религия и т.н. Хиспаникс (латино) са малцинство по майчин език, не по раса - расово те включват целия диапазон от бели, индианци, черни, азиатци и смесени. Двама негри с еднакъв физически тип може значи да са от две различни малцинства - афромериканско и хиспаник. Но и двамата, заедно с белия янки, американеца католик от италиански или ирландски произход, от руски еврейски, ирански и тайвански произход, може да спадат към американския етнос и гражданска нация.
*
В България турците са етническо малцинство, каквито са и циганите и други, мюсюлманите са религиозно малцинство, и всички те принадлежат към българската нация и, ако се чувстват такива, може да принадлежат и към българския етнос - като т.нар. български цигани, гагаузите и българомохамеданите. Грешно е да се смята, че признаването на термина "малцинство" в правото предполагало автономия, специални културни права и т.н. В ЕС българското законодателство вероятно ще приеме това понятие (противниците изтъкваха, че Франция, Гърция и Турция не признавали малцинства). Тези страни сигурно също ще отразят в законодателствата си реалностите.
*
САЩ признава всички етнически, религиозни и др. форми на гражданска самоорганизация в определени рамки в гражданския оборот - престъпленията на евреите, китайците и др. се преследват от американските органи, но бракосъчетанията са предоставени на местните традиционни религиозни и др. лидери, които са овластени да администрират граждански брак - виждал съм, че така правят евреите в Брайтън. Човекът, който върши иудейското бракосъчетание в палатката, прави и гражданското съгласно тапията, които има от щата Ню Йорк, и двата ритуала стават едновременно. Накрая за капак пее и светска еврейска песен. Нормално е президента, губернатора, кмета и др. длъжностни лица да изпращат официални адреси до етнически, религиозни и др. общности. Неформалните лидери на тези общности се издигат до държавно достойство, канят се в разни комисии, на чествания, наричат на тях улици и детски площадки.

Редактирано от - Чичо Фичо, на 08/3/2005 г/ 05:04:12

Распутин
08 Мар 2005 12:19
Мнения: 2,269
От: Hungary
фичката и параграфо - уъркинг ин тандем - това си е направо уин-уин ситюейшън
я да зема да изгледам пак ангър мениджмънт
Добави мнение   Мнения:244 « Предишна Страница 12 от 13 10 11 12 13 Следваща