Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Либерал или консерва?
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:27 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
Armadillo
01 Мар 2005 22:10
Мнения: 1,464
От: Bulgaria
Втора статия на Галя и все така добра!
Д-р Тормозчиян
01 Мар 2005 22:13
Мнения: 8,152
От: Botswana
Втора слаба изява на поръчковата драскачка
Bira
01 Мар 2005 22:19
Мнения: 9,171
От: Bulgaria
ДСБ ... националистически послания ... безмилостна битка с ДПС ... вкоренена в дебатите на миналото... зачатъци на евроскептицизъм...в почти пълна международна изолация.

Я ги обади тези някои послания, молим.
И обади повече за международната изолация, тоже.
Изолация като Ким Йонг Ир или като Фидел Кастро?
Или не му издават US виза като на Васил Божков?
Или щото Путин не го вижда редовно?
Ред.: Това за "дебатите на миналото" не си струва да се хабим. Тошова Валерианка.

Невчесаните мисли за либерализма и вторите му юпита наместо природа, сблъсъка между глобализацията и социалните осигуровки в ЕС, "концентрацията на реформаторската енергия в СДС"и прочее откровени дебилизми са "отвъд доброто и злото".
Ей богу, мразя поръчковата журналистика.
Ама безплатното скудоумие е много по-страшно.


Редактирано от - Bira на 01/3/2005 г/ 22:56:13

ГОТИН
01 Мар 2005 23:13
Мнения: 271
От: Bulgaria
Ей че прости журналисти. Иван Костов е консерватор, точно колкото Маркс е кариталист, защото е написал "Капиталът"
Чичо Фичо,
01 Мар 2005 23:15
Мнения: 878
От: Bulgaria
"Либерализъм" е толкова изтъркан термин, че е почти безсмислен, освен в конкретно отношение към нещо. У нас в миналото "либералите" били младите, интелигентите, занаятчиите, селяните, бившите хъшове от Влашко, "консерватори" били "старите", чорбаджиите. Икономическия либерализъм - който е против намесата на държавата - се родее с политическия консерватизъм. Затова в Европа либералните партии в 20 в. са обикновено съюзници на консерваторите, а не на социалистите - например християндемократите (Геншер и Кол). Външнополитическия либерализъм - Уилсън, Ф.Д. Рузевелт, Кенеди, Картър - пък е обратното на външнополитическия консерватизъм - Бисмарк, Кисинджър, още наричан "реализъм". Сега Буш е консерватор у дома и либерал в Ирак.
*
Политическия либерализъм (който е за либерална демокрация) пък е свързан с философския либерализъм - от времето на Лок до днес, който държи най-много на правата на човека. В Америка либералите са тези, които в Европа се наричат социалдемократи или "леви" интелектуалци. Те са обратното на консерваторите - искат голяма държава, социални програми, против приватизацията на социалната сигурност са, против ваучерите за религиозни училища, за позитивна дискриминация на жените и малцинствата, за аборта, за гей браковете, за профсъюзите да овладеят Уол-Март, за всички "прогресивни" идеи.
Перчемлиев
01 Мар 2005 23:20
Мнения: 697
От: Canada
Мари , как ти се обърна езичето да кажеш, че костовото ДСБ излъчва някаква доза национализъм Д-р Тормозчян е прав, поръчкова драскачка
Devil
01 Мар 2005 23:32
Мнения: 3,559
От: Bulgaria
Либерал или консерва? - Няма значение, няма и разлика.
dillon
01 Мар 2005 23:49
Мнения: 90
От: United Kingdom
Отлично обяснено, чичо фичо! Общо взето точно както и аз съм ги учил нещата. Икономическия либерализъм е икономическата школа на неоконсерватизма. Ярък представител е М.Фрийдман. Политическия либерализъм тръгва от Хобс, Лок, Спиноза и преминава през един от най-ярките си представители - Д.С.Мил. И тук трябва да правим разлика с либерализма в международните отношения, където той пак има корени предимно в икономическия либерализъм, но има и съвсем друга цел и методи за постигането и. Според мен в последните над 20 години външната политика на америка е преобладаващо либерално насочена.
Shako
02 Мар 2005 00:12
Мнения: 1,638
От: Bulgaria
От последните четири правителства последното беше най-последователно в намалението на преките данъци и можем да говорим за някаква степен на икономически либерализъм.
Да приписват на ДСБ национализъм е съвсем пресилено. Там има костовизъм или по-скоро еленовизъм, защото последна дума за водачите на листи пак Елена ще има.
СветлоПиво
02 Мар 2005 02:05
Мнения: 8,839
От: Canada
Да бе егати статията. Някои неща са така, обаче някои не. ДСБ била затънала в миналото. Ай да ти припомня кога Виденов затъна в настоящето, а сегашния идиот затъва в бъдещето. Глупости. А от либерализма на ДПС, ще разбереш, като ти нахлузят шамията, щото българите са на изчезване, а фесовете настъпват навсякъде.
paragraph39
02 Мар 2005 02:20
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
/:/ "Либерал или консерва? "
......................................... ..
А, може би, ЛИБЕРАЛНА КОНСЕРВА ?!?
Сиреч, по Уйлям Сароян-овски... "Нещо като нож, нещо като цвете...- изобщо, като нищо на Света" !!! Въпреки, че "Устата ми хубава, очите ми зелени"...
Или пък българското, най-добре и прилягащо: "Ни мъ гледай бачо Иване, че съв гола и боса! Най мъ гледай бачо Иване, каква ***** носа!"...
ole-le
02 Мар 2005 02:37
Мнения: 5,620
От: Bulgaria
либералната карта остава силна и перспективна...либерализмът, ако е автентичен, ще внесе идейна алтернатива в родните политически дебати.

Съвършено вярно !
Ред е на автентичния либерализъм, а не на ориенталския или роялистки консерватизъм окичил се с етикета "либерализъм"...
Vertigo
02 Мар 2005 09:02
Мнения: 24
От: Bulgaria
Ашколсун Дилън,

Няколко души са наясно за какво иде реч, другите се замерват с понятия

А иначе не забравяйте да прочетете и Хайек. Той също пише за смисъла който се влага в понятието либерализъм. Въобще който не го е чел тоя пич да не е посмял дума да издума за консерватизъм и либерализъм, или пък къде се проектират в икономиката дадени философски възгледи.
Човека е нобелов лауреат, това онова, а пък стила му е достъпен и логиката желязна
САТАНАИЛ
02 Мар 2005 10:04
Мнения: 127
От: Bulgaria
Клакьорите, медии и полито/социолози били нещо като "родилно" за новата либерална формация, ко съм сванал правилно Гальчето.
Аз пък си мисля, че са реанимация.
Секви "иширети" се пробват. И кръвопреливане от банките "бюджетен излищък" и "командно дишане" от посолства.
Ще видим, ма си мисля че е Божа работа.
В смисъл че за да се получи трява Той да каже "Лазаре стани!"
А подобни явление, както знаем вече 2000 години .........
Кило и Канче
02 Мар 2005 10:53
Мнения: 232
От: Bulgaria
Редът до снимката е много готин ! В този смисъл искам да цитирам мисъл на Гоце Делчев - "Колкото капи толкова капитани ! " Това им е проблема !
milcho
02 Мар 2005 11:03
Мнения: 13,257
От: Bulgaria
От цялото писание, точно е цитирането на Алеко, останалото е брътвежи за някакви либерали и консерви, ама не може да се разбере тия последните от голубци ли са , имам баялдъ или царска шкембе чорба от времето на дедовото му. Ха на вносните консерви, че от "бесни" баялдисъхме, пардон десни.
Боян Балев
02 Мар 2005 11:56
Мнения: 329
От: Bulgaria
Какъв либерализъм в България?
Тази дама не е чела вчерашната статия на Славчо иначе щеше да знае, че либерали не ни управляват. Олигархията си остава олигархия, независимо каква идеология прегръща. Къде е либералният пазар в комуникациите? Що има само два GSM оператора, които печелят стотици милиони поради липсата на конкуренция, а поръчковите български медии и политици си гушват подкупите и си траят.
Старшината
02 Мар 2005 12:29
Мнения: 20,650
От: Bulgaria
Дааааа, страна на чудесата сме. Добър анализ на нашенската мешавица - левото е десно, заднешком - напред, "монарсите" се кълнат в републиката, поповете уреждат бардаци, бъдещето е година напред и 65 - встрани .....
zlobarcheto
02 Мар 2005 13:05
Мнения: 949
От: Bulgaria
Тука е прeписвано яко, ама мега яко. Ама с малко грешчици.
Какво значи "да се разбият естествени монополи"? И откъде авторката е сигурна че БТ е естествен монопол? Да не би да го бърка с държавен? Не винаги съвпадат все пак.
А какво значи либерализъм? Авторката говори все едно че й е изначално ясно, па и на всички българи им е ясно, а пък в БГ няма либерална традиция, всъщност. Дори и преди 1944, държавата е имала здрава намеса в икономиката-ясно противоречие с принципите на Хайек междувпрочем.
па и кое е това съсловие /класа/група в БГ дет ще прегърне либералната традиция и ще тръгне след тая партия дето се обявява за нея??
Представителите на монополите?
ЕТ-тата и другите дребни собственици, дето чакат държавни облекчения?
Селяните, които не останаха?
Бедните, разчитащи на социални помощи?
Пенсионерите и студентите, за които либерализмът е смърт, щото ще ги остави без доходи?
Просто невероятно! Всяка партия която днес идзлезе с либерални принципи ще се сгромоляса, щото няма достатъчно избиратели за да им отърват.
А ако консерватизмът е запазване на старото, следва ли в този случай че у нас консерваторите всъщност са леви социалисти?
Хайде да си говорим по-сериозно все пак!
Mrx++
02 Мар 2005 14:27
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
Тук спора между либерализма и консерватизма е същия като спора ЛЕВИ и ДЕСНИ.
Консерваторите са десните и са тези, които държат на традициите. Някои от десните, като националистите се връщат в миналото като го изчивяват откъм романтичната страна. Виждат само хубави неща. Това е основата на обърнатия към миналото романтизъм - Русо, Байрон, Вагнер, Фихте, Хитлер, Мусолини.
Либерализмът се свързва със свободата - така, че той е бил против традициите, клерикализма, аристокрацията, които ограничават свободата. Маркс, Енгелс са били либерално настроени философи. В този смисъл той е било ляво течение, до възникването на социализма. (Геншер не беше само с Кол, но също беше и с социалдемократа Шмидт).
Левият модел стана преобладаващ след войната. Така, че консервасторите трябваше да осъвременят своята идеология. Така те прегърнаха либералните идеи - Татчър и Рейгън. По този начин те станаха по-близо до либерализма. Тъй като соцжиализмът беше взел лявото пространство, либерализмът започна да се счита дясно течение.
В САЩ, обаче практически няма социализъм, затова либералите са в ляво.
Авторката прави няколко основни грешки.Може би защото е младо момието.
Никой от интелигентните хора от електората на БСП не иска връщане към Живков.Цялата теория на комунизма казваше, че диктатурата е временно явление, докато има съпротива. Диктатурата на пролетарията беше наложена от Ленин като временно явление след октомврийската революция, след това последва Гражданската война, а след това тя се проточи, защото Западът беше обявил Студената война. Събитията в Чили показаха какй завършва провеждането на радикални социалистически мерки без диктатура. Основният проблем е, че Западът, главно САЩ започват грубо да се намесват във вътрешните работи на такива страни. Това я чака и Венецуела сега.
Същото впрочем е било и при бургуазните револщции в Нидерландия, Англия и Франция.
Левите винаги гледат напред. Когато сравнявам сегашното положение с това преди 10 ноември, съвсем не мисля, че времето на Тодор Живков трябва да се върне. В този смисъл е глупаво да се говори, че електоратът на БСП е консервативен.
Обратно десните политици и съответния електорат са действително консервативни, защото те се мъчат да върнат нещо което е било. Нищо, че правят някакви си реформи, от които обюо взето нищо не излиза. Те непрекъснато възхваляват политиката отпреди 1944г., разчитайки на младите запъртъци, които не знаят какво е било. Така се стигна до глупавата идея за създаването на буржоазия по изкуствен път, което доведе до ограбването на народа.
Магистър
02 Мар 2005 15:13
Мнения: 401
От: Bulgaria
Mrx++, ... е изръсил червени запъртъци из форума....

Редактирано от - Магистър на 02/3/2005 г/ 19:49:18

Добави мнение   Мнения:27 Страница 1 от 2 1 2 Следваща