Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Либерал или консерва?
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:27 Предишна Страница 2 от 2 1 2
Магистър
02 Мар 2005 15:14
Мнения: 401
От: Bulgaria
Mrx++,
пак си изръсил червени запъртъци във форума.
Има и десни кото гледат напред, и леви които гледат назад. (диктатурата, разпадналия се СССР)
dillon
02 Мар 2005 15:16
Мнения: 90
От: United Kingdom
Маркс++, а не ти ли е хрумвало, че ограбването стана когато номенклатурчиците преобразуваха политическата власт в икономическа?
По въпроса с Тачър и Рейгън - те си бяха неоконсерватори, тоест както всички неоконсерватори използваха най-естествената икономическа политика на неоконите - либертарианството, което намира своите корени в икономическия либерализъм. Тачър остави фирмите да се изяждат една друга, следвайки бруталните закони на джунглата, без грам помощ от държавата (за което сега мнозина я обвиняват). Рейгън проведе радикални реформи в данъчното облагане - намали ги осезаемо.
paragraph39
02 Мар 2005 16:21
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
MRX ++,
/:/ "...Диктатурата на пролетарията беше наложена от Ленин като временно явление след октомврийската революция, след това последва Гражданската война, а след това тя се проточи, защото Западът беше обявил Студената война."
............
"ДИКТАТУРАТА НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ над Победените" е НЕИЗБЕЖНА и е НЕизбежен ЕТАП при всяка Обществена Революция!!! Лннин НЕ е наложил тази диктатура- на победилия Пролетариат над Победената Буржоазна Класа в Русия-1917г.- а е проумял НЕизбежността и НУЖДАТА от тази Диктатура, за да се утвърди новият обществен строй!!!
Диктатура на Победителите над Победените е имало и при идването на Робовладелския строй, и при идването на Феодалния строй и при идването на Буржоазния/Капиталистическия/ строй! Чрез тази НЕизбежна Диктатура се защитават и укрепват новите "Производствени Отношения" -свързани със СОБСТВЕНОСТТА върху Средствата за производство- която преминава НАСИЛСТВЕНО от ръцета на Победените в ръцета на Победителите-както и ОТНЕМАНЕ на Привилегиите на представителите на бившата Власт! Очевидно е, че ПРИ ВСЯКО НАСИЛИЕ се проявява и СЪПРОТИВА на Насилените срещу него! Тази Съпротива се преодолява и унищожава ЕДИНСТВЕНО и САМО чрез поддържане на Насилието за известен кратък или по-продължителен период- докато Съпротивата бъде преодоляна окончателно и безвъзвратно! Този ЕСТЕСТВЕН при ВСЯКА Революция период, при Великата Октомврийска Социалистическа революция- Русия-1917 г. Ленин нарича период на "Диктатурата на Пролетариата" !!!
Bira
02 Мар 2005 17:00
Мнения: 9,171
От: Bulgaria
Каквото повикало - таквоз се обадило.

Мозъчната атака на Г.Г. логично завърши с най-прогресивната част от форумците.
Чичо Фичо,
02 Мар 2005 18:34
Мнения: 878
От: Bulgaria
Злобарчето, прав си - консерваторите искат запазване на старото (консервация), у нас това значи са привържениците на реалсоца.
6a
02 Мар 2005 22:55
Мнения: 49
От: Bulgaria
По повод либерализмът:
Като изхождаме от основните ценности на либерализма - равенството може да се развие следната теза:Големите неоправдани неравенства са морално оспорими и трябва да се полагат усилия да се отстраняват или поне намаляват. Големи са онези неравенства които засягат основни блага. Сега да разгледаме благото продължителност на човешкия живот. Статистиката недвусмислено показва, че жените живеят повече от мъжете поне с 10% и спрямо това благо, мъжете образуват група, която не е просто по-зле , а най-зле. Справедливо ли е това неравенство. Определено не. Тук не може като с парите да вземем от богатите и да дадем на бедните. Но несправедливите неравенства трябва да се компенсират според либералистите. Например мъжете да работят по-малко от жените, да плащат по-малко данъци, да се пенсионират по-рано или да имат безплатни удоволствия. И ако се уреди нещо за бъдещите поколения, какво да правим със сегашните? Може ли, да се уреди нещо със специални програми на държавата за компенсиране на тази неправда?
Добави мнение   Мнения:27 Предишна Страница 2 от 2 1 2