Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
За държавната ""грижа"" за държавните ВУЗ
Добави мнение   Мнения:21 1
takoko
01 Мар 2005 22:54
Мнения: 1,169
От: Germany
Няма ли държавна политика и не е ли поставено образованието като приоритет, автора ще продължава да се учудва на безпаричието!
На запад университетите биват субсидирани или друг смислен вариaнт е , на доказани университети като например ТУ Дармщат се възлагат хиляди проекти, като сумата за 2003 се равнява на 20 Мио. Евро!!!Това е част от новата тенденция на големи фирми да прехвърлят лабораториите си в изследователските центрове на университетите...

takvor onik
达 可 沃 尔 奥 尼 克 保 多 利 昂
God Bless U!!!
редник
01 Мар 2005 23:46
Мнения: 9,547
От: Bulgaria
Вероятно авторът е прав, но при толкова университетски професори във властта не ми е ясна тази бедност...
Братя Стругацки
02 Мар 2005 08:37
Мнения: 6,644
От: Russian Federation
Не мога да разбера хленченето на университетите. Първо държавните ВУЗ-ове са към 30 в Блъгария и всеки получава субсидии. Поне половината от държавните ВУЗ-ове имат филиали в други градове, с които незаконно прибират пари. Освен това всеки трябва да се научи да работи по проекти - да ги пише и защитава. А не както е сега - имаш годишен бюджет, не си изхарчил и половината и в края на годината купуваш абсолютно непотребно оборудване само и само да не ти намалят субсидията и другата година.
Авторът като пищи толково защо не каже колко публикации и какви приноси е направил, та да иска още пари?
То всеки може да хленчи, ама не всеки може да работи!
CABILES
02 Мар 2005 10:12
Мнения: 86
От: Bulgaria
Вярно, че държавните вузове са в плачевно състояние от към материална база, "активна" научно-изследователска дейност и т.н.....но докато държавните субсидии биват инвестирани в особено важни и нужни неща, от сорта на новия Мерцедес на ректора(не става дума за СУ) така ще бъде...а за заплащането - мисля, че в настоящите условия това е максимума , който може да бъде изискван от студентите( таксата трябва да бъде правопропорционална на предлаганото - не само за качеството на преподаване, а и доста други неща)
Монтен 1
02 Мар 2005 10:23
Мнения: 3,218
От: Bulgaria
Случаят с известният български гей-професор Богдан Богданов е наистина впечатляващ!
Той е един безпорен професионалист в античната литература.
Създаде НБУ с парите на СОРОС като дългогодишен шеф на Отворено общество и години наред употребяваше цялото си влияние пред чужди донори да налива средства в НБУ, но в същото време не намери нито стотинка за СУ, където продължава да е професор!?
При положение, че получава 10 000 лева заплата в НБУ Богданов няма и намерение да се откаже от скромните 600 лв. на професор в СУ.
Това е показателно за част от българския културен истъблишмент - дори и най-добрите й представители могат да си позволяват дебелашко безочие и непочтеност.

Sevastokrator
02 Мар 2005 10:35
Мнения: 238
От: Bulgaria
Чак да се чудиш как преподавателите стакива ниски заплати успяват да си купят нови коли и да демонстрират такъв просперитет. Като се опитаме да сметнем по формулата получени пари (които се обявяват), демонстрирано благосъстояние, нещо не излиза - или въпросните преподаватели нещо крият или има тотална промяна в принципите на аритметиката.
Начинът да се оправи българското висше образование (според мен) не е да се въведят такси (така голяма част от бедните, но способни деца няма да могат да завършват висше), а да се намали броят на студентите, като се запази сегашното ниво на субсидиите такйа че върху по-малък брой студенти да се разпределят повече пари.
Освентова на препдоавателите трябва да се забрани да преподават в повече от два вуза (така пада качеството на образованието) и естествено да се подмени голяма част от преподавателския състав - койо е показал, че няма културата да бъде такъв.
dozent
02 Мар 2005 11:53
Мнения: 6
От: Bulgaria
Коментаторът, скрит зад псевдонима Братя Стругацки да провери в сайта на СУ кой е Иван Илчев. От списъка на публикациите му и от научната му активност ще установи, че той би бил приет за преподавател по балканска история във всеки уважазащ себе си университет по т.нар. БЯл СВЯТ.

Въпросите, които са поставени в статията се прекалено сериозни, за да се отива към лични нападки или към взиране в марките коли, в които се возят университетските преподаватели. Коментарът на Ив. Илчев потвърждава вчерашната ми теза, че държавата тотално е абдикирала от ролята си на арбитър в системата на висшето образование. Тази роля се свежда до това - да допуска частните университети да действат по пазарните правила, а за държавните да се грижи както подобава. МОН и Агенцията за акредитация имат правната сила и изпълнителната мощ да спрат полузаконните форми на обучение в университетите. В момента, в който ги спрат, онези университети, които са пирамиди, издигнати върху парите, постъпващи от незаконни платени форми, ще рухнат. Това е простичкият механизъм, но МОН продължава да дава бланки за дипломи на университети да присъждат бакалавърски и магистърски степени по специалности, по които не са получили нито акретитация, нито субсидирани бройки. Тук действа принципът за циганина и баницата. Докато има кой да дава баница циганинът ще яде.
И още нещо. В България няма необходимата обществена нетърпимост към нелегалните и полулегални форми на обучение. Защо да има. Децата на повечето бългри се обучават именно там - в изнесени обучения, организирани от фондации, а не в СУ. Така че е налице несъкрушимата коалиция между обществото, на което му е удобно това положение, и държавата, която (особено в настоящата предизборна ситуация) не иска да си развали рахатлъка.
Аз лично не виждам скорошна перспектива тази коалиция да се разпадне. Така че, проф. Илчев не очаквайте скоро държавата да се погрижи както подобава нито за СУ, нито за другите коректни към данъкоплатците и към децата на България държавни университети! За съжаление, към момента факторите, които биха тласнали промяната в полезната за националните ни интереси посока, са по слаби от противодействащите им. Това обаче не означава, че трябва да се отказваме да изпълняваме мисията, с която доброволно сме се натоварили! Всеки средноинтелигентен университетски преподавател би се справил с една малка частна фирама, където бе заработвал повече от съответните доцентски и професорски заплати. След като мнозина не са го направили, значи има защо.
В мотива на тези хора е разковничето за решаване на проблемите във висшето ни образование...
america1332002
02 Мар 2005 12:17
Мнения: 5,137
От: Bulgaria
Акредитация?!
не позваи чужди думи които не знаеш. акредитацията е мачителен далгогодишен процес и нито един, повтарям нито един булгарски университет няма да баде акредитиран. ясно ли е ? нито един.
затова висшето образование в България не е никакво образование, затова никаде не го признават.
60 университета в 8 милйонна даржава сас сасипана или направо да го кажем с никаква икономика! маи сащото число беше и в канада, член на Г-7 и 33 милйона население.
Братя Стругацки
02 Мар 2005 12:33
Мнения: 6,644
От: Russian Federation
Коментаторката скрита зад званието доцент не ме е разбрала. Сигурно авторът на статията е блестящ учен, страхотен човек и пр. Но е невъзможно в настоящите пазарни условия някои университети да стоят като щрауси. Доколкото видът на щраусите съществува можем да приемем, че и това е начин на съществуване, де /
Аз също работя в сфератана образованието и, ако искам допълнителни субсидии, си ги търся под формата на проекти. Доколкото това ми гарантира добър стандарт си мисля, че и това е начин на съществуване. Преценете сама кой път е по-удачен.
Старшината
02 Мар 2005 12:41
Мнения: 20,650
От: Bulgaria
Я, 65-та ..... И в 272-ра сигур' е така. За 35 годин' - нищо ново ..... Дерзайте !
zlobarcheto
02 Мар 2005 12:51
Мнения: 949
От: Bulgaria
Коментарите на някои форумци са учудващи но те явно не са довършили/следвали висшето си образование. Особено американчето със сериен номер, което дори не знае, че няма международна акредитация, а всяка държава, дори и в ЕС има собствена система за акредитация на ВУ на доста различен принцип.

СУ има споразумения за обмен с доста университети в Европа и извън континента. Единствената причина за това е че все още има преподаватели от висока класа и все още сериозни изпити и там не влиза който и да е. Защото материалната база е под всякаква критика, защото почти няма компютърни зали за свободен достъп на студенти, а всички съществуващи са купени по проекти извън бюджета.
Братя Стругацки, язък дето си взел тоя псевдоним. По белия свЕт проекти се пишат за сериозни научни изследвания, а не за такива кокошкарски работи като купуване на две РС-та среден клас и 1 принтерче, както правим ние в БГ, щото държавата толкоз се грижи за висшето си образование, че и това не е сметнала да заложи в бюджета.
Иначе много се грижи за това предписва на университетите колко души в коя специалност да влязат, известно като държавна поръчка. Та каво значи рентабилно-университетите нямат глас пир решаването на местата за различните специалности. Държавата я интересува много и да не би да изхарчат два лева повече за хартия, а като дойде дума за това да издържа образованието- несъмнено е абдикирала, по-точна дума от това здраве му кажи.
america1332002
02 Мар 2005 13:21
Мнения: 5,137
От: Bulgaria
булгаринат е винаги голям специалист по неща от които хабер си няма. мездународна акредитация има и се прави от американци по американските критерии, които са много жестоки. много американски университети не са акредитирани именно поради високите изисквания. самата процедура трае години и на всичкото отгоре трябва да получиш писмено подрепата на поне 150 акредитирани университета.
за булгарските изисквания вапросат е ясен щом такива недоразумения като свободните университети ги покриват.
големи учени и преподаватели в България няма. голям спецялист по балканска история, много важно. за да преподаваш в американски университет трябва да си спецялист по 12 предмета наи малко. днес ти казват името на предмета, утре почваи лекции.
а за нивото на научните публикации в България по добре да не говорим. тварде тазна история.
както и е тажна историята сас 69 годишни професори които си четат 30 години една и саща лекция без да променят нито една буква дори.
Дългия
02 Мар 2005 13:24
Мнения: 124
От: East Timor
Единствената причина за това е че все още има преподаватели от висока класа и все още сериозни изпити и там не влиза който и да е.
Наистина в СУ не влиза кой да е, а само който ходи на частни уроци при същите преподаватели или поне при проверяващ. Фатките няма да ги обяснявам. Тази е и причината за сравнително високия им стандарт. Разбира се, занимаващите се с политика може би печелят повече.
Колкото до НБУ - на крива ракета/СУ/...

Редактирано от - Дългия на 02/3/2005 г/ 13:29:35

Старшината
02 Мар 2005 14:07
Мнения: 20,650
От: Bulgaria
ПАЗИТЕЛЯТ!
Уважаеми, ако не изтриеш писанието на този ***** america1332002, който ме нарича "булгаринат", и твърди "големи учени и преподаватели в България няма. голям спецялист по балканска история, много важно", се заричам ТУК, че ще го псувам на отверстието му родово докато ме "банеш", след което ще моля и форумските приятели да правят същото.
*****


Ще ви помоля да се въздържате от квалификации. Граматическите грешки идват от неправилното писане на транслит и последващото използване на "кирилизатора".

Редактирано от - bot на 02/3/2005 г/ 14:11:02

Старшината
02 Мар 2005 14:15
Мнения: 20,650
От: Bulgaria
Омилиавашто .... Пониал!
Братя Стругацки
02 Мар 2005 14:48
Мнения: 6,644
От: Russian Federation
Университетски проекти, финансирани от външни източници
----------------------------------------- ---------------------------------------

Проект " Устойчиво развитие на академичния състав на Правно-историческия факултет на ЮЗУ” Неофит Рилски” Благоевград чрез изграждане на система за обмен на знания и повишаване на квалификацията”
Финансираща организация:
Център КСОУВО по линия на Световната банка
Ръководител: проф. д-р Александър Воденичаров
Финансиране: 185 000 лв., от които 37000 лв. кофинансиране от ЮЗУ
Екип: 8 участника 3 хабилитирани, 4 нехабилитирани, 1 докторант
Етап: финален
Проект (PDF, 55 k


----------------------------------------- ---------------------------------------

Проект “Нови образователни технологии в обучението на студенти от специалност Логопедия”
Финансираща организация: Център КСОУВО към МОН по линия на Световната банка
Ръководител на проекта: доц. д-р Д. Георгиева
Финансиране: 55 000лв. и кофинансиране от ЮЗУ 11 035лв
Екип: 2 хабилитирани
Отчет (PDF, 440 k, Report (PDF, 350 k, Участници (PDF, 330 k


----------------------------------------- ---------------------------------------

Проект “Система за управление и самооценка на качеството на университетското педагогическо образование”
Финансираща организация : КСОУВО
Ръководител на проекта: доц. д-р Анастасия Пашова
Финансиране: 159 500лв.
Етап : финален
Екип: 6 хабилитирани, 2 докторанти, 2 студенти
Проект (PDF, 85 k , фотосесия


----------------------------------------- ---------------------------------------

Проект “Мултимедия за хуманитаристи - нови образователни техники в процеса на обучение”
Финансираща организация: Център КСОУВО по линия на Световната банка
Ръководител на проекта: доц. Кристина Попова
Финансиране: 84 000лв.
Екип: 13 участника - 7 хабилитирани, 3 нехабилитирани, 3 докторанти
Етап на изпълнение: финален
Партньори:СУ, Компютърен колеж в Кошалин Полша, университета в Грац Австрия
Проект (PDF, 570 k , фотосесия


----------------------------------------- ---------------------------------------

Проект “Разработки, свързващи колежанското с биофизикотехническото обучение в ЮЗУ “Н. Рилски” и с екологичните проблеми на областта”
Финансираща организация: Център КСОУВО по линия на Световната банка
Ръководител на проекта: доц. Иван Батов
Финансиране: 42 222 лв.
Етап на изпълнение: финален
Проект (PDF, 80 k


----------------------------------------- ---------------------------------------

Проект ”Образователен модул: химия, околна среда и човешкото здраве; нови технологии в обучението и устойчиво развитие”
Финансираща организация: Център КСОУВО по линия на Световната банка
Ръководители: доц. И.Иванов и доц. К.Лекова
Финансиране: 144 800лв и 26 200лв кофинансиране от ЮЗУ
Екип: 2 хабилитирани, 5 нехабилитирани, 3 помощен състав
Етап на изпълнение:финален
Отчет (PDF, 100 k


----------------------------------------- ---------------------------------------

Проект “Модернизация на обучението в областта на културата и изкуствата. Европейски аспекти” - катедра “Културология”
Финансираща организация:Център КСОУВО при МОН по линия на Световната банка”.
Ръководител: доц. Светлана Христова
Финансиране: 107 575 лв , 8 142лв. кофинансиране ЮЗУ, 34 200лв Фондация “Ханс Зайдел”
Екип: 9 общо 7 хабилитирани, 1 нехабилитиран, 1 докторант
Етап: финален


----------------------------------------- ---------------------------------------

Проект “Междууниверситетски център за обмен на педагогическа информация и технологичен опит”
Финансираща организация: КСОУВО
Ръководител: Доц. д-р Ваня Георгиева
Финансиране: 32 000лв. и 5 500 лв. кофинансиране от ЮЗУ.
Екип: 3 хабилитирани, 11 нехабилитирани, 5 докторанти
Етап: финален
Партньори : Шуменски университет


----------------------------------------- ---------------------------------------

Проект “България и ЕС предизвикателства в образованието”
Финансираща програма/организация: Комуникационна стратегия - МОН
Ръководител: доц. д-р Димитър Кр. Димитров
Финансиране -9994лв.
Екип: 32 участника общо 2 хабилитирани, 4 нехабилитирани, 26 студенти
Етап на изпълнение финален - краен срок май 2004год
Партньорски структури РИО, СОУИЧЕ, ОДК Благоевград, Европейски институт - София


----------------------------------------- ---------------------------------------

Международен семинар за балканистични изследвания,
Проект "Балкански светове и идентичности",
Финансираща програма/организация: Фондация “Отворено общество” програма Образование
Ръководител: доц. д-р Кристина Попова
Финансиране: 2740$.
Екип: 6 участника 3 хабилитирани, 1 нехабилитиран, 2 докторанти
Етап на изпълнение : краен срок март 2005
Партньори: универитетите в Белград и Грац


----------------------------------------- ---------------------------------------

Център за междуетнически и социални взаимодействия”
Проект “Изолирано село на Балканите”
Финансираща програма/организация: Фондация “Отворено общество”, програма Образование Стратегическо партньорство
Ръководител: доц. д-р Анастасия Пашова
Финансиране: 9000$
Екип:10 участника 6 хабилитирани, 2 докторанти, 2 студенти
Етап на изпълнение срок март 2005
Партньори: неправителствени организации БОАСО, 21 Век


----------------------------------------- ---------------------------------------

Адаптиране на системата на обучение в ЮЗУ “Н.Рилски” към ESTC”
Финансираща организация: Холандското правителство
Ръководител: доц. Сашо Плачков
Финасиране: покриване разходите на експерт консултант в размер на 7500Евро
Екип: 16 участника: от които 11 хабилитирани, 3 нехабилитирани, 2 студенти
Етап на изпълнение: финална фаза срок май 2004г.


----------------------------------------- ---------------------------------------

Слънчев енергиен център “Проект IP ICT Tools in PV Systems Engineering: Teaching & Learning “ партньорски проект с университета в Патра Гърция
Финансираща програма : Сократ Еразъм
Ръководител: доц. д-р Митко Стоев
Финансиране: 1500 Евро
Екип: 12 участници -1 хабилитиран, 1 докторант, 10 студенти
Етап: краен срок - ноември 2004г.


----------------------------------------- ---------------------------------------

Филологически факултет
Проект "Задгранични центрове на българската култура през ХІХ в."
Финансираща програма/организация: Фондация “Отворено общество” програма Образование
Ръководител: Елена Тачева-Бумбарова,
Финансиране: 1300$
Индивидуален проект
Срок на изпълнение декември 2004


----------------------------------------- ---------------------------------------

Проект СЕЕPUS за академичен обмен на студенти, докторанти и преподаватели
Финансираща организация:
Министерството на образованието по линия на програма СЕЕPUS на ЕС
Координатор за ЮЗУ "Н. Рилски": Доц. д-р Петър Воденичаров
Финансиране: 50 000 лв.
Екип: 20 участника 8 хабилитирани, 4 докторанти, 8 студенти,
Етап на изпълнение междинен преподавателски и студентски обмен: 2004 - 2005
Партньори: Университетите в Букурещ, Благоевград, Грац, София, Загреб, Прага, Братислава, Любляна, Краков, Сегед


----------------------------------------- ---------------------------------------

Проект "Модел на електронно обучение" (съвместен проект на Природо-математическия факултет и Правно-исторически факултет)
Финансираща програма/организация: Фондация “Отворено общество” програма Образование
Ръководител: доц. д-р Славчо Щраков
Финансиране: 3485$
Екип: 1 хабилитиран, 4 нехабилитирани, 2 студенти
Етап на изпълнение срок: февруари 2005


----------------------------------------- ---------------------------------------

Проект Двустранно сътрудничество и академичен обмен с университета в Потсдам Германия “Алгебра и дискретна математика”
Финансираща организация: DAAD
Ръководител: Доц. д-р Славчо Щраков
Финансиране: 26 000 Евро
Екип: 3 хабилитирани, 3 нехабилитирани,
Етап на изпълнение: междинен, срок 2005 год.


----------------------------------------- ---------------------------------------

Проект “Център на компетентност по приложения на математиката”
Финансираща програма/организация : DAAD
Ръководител: Доц.д-р Славчо Щраков
Финансиране:10 000Евро
Екип: 1 хабилитиран, 4 нехабилитирани, 2 студенти
Етап на изпълнение: междинен, срок 2005


----------------------------------------- ---------------------------------------

Проект "Жестовата система през българското средновековие"
Финансираща програма/организация: Фондация “Отворено общество” програма Образование
Ръководител: д-р Григор Григоров,
Финансиране: 1500$
Индивидуален проект
Етап на изпълнение март 2005


----------------------------------------- ---------------------------------------

Проект “Изкуство и култура без граници" трансгранично сътрудничество между ЮЗУ “Н.Рилски” Благоевград , и Университет “Македония”- Солун, Департамент по музика”
Финансираща програма/организация : Европейската комисия, ФАР “Трансгранично сътрудничество България Гърция”
Ръководител: доц.д-р В.Марков
Финансиране: 40 134 Евро от които 5454 кофинансиране от ЮЗУ
Екип: 8 хабилитирани, 6 нехабилитирани, 2 докторанти и 103 студенти
Етап на изпълнение: междинен - краен срок декември 2004г.


----------------------------------------- ---------------------------------------

Проект “Финансиране на общините чрез емитиране на облигации”
Финансираща организация: Национален фонд Научни изследвания” към МОН
Ръководител: доц.д-р Огняна Стоичкова, /докторант Десислава Стоилова/
Финансиране : по 5000лв. на година общо за 3те 15000лв. -
Екип: 1 хабилитиран преподавател, 1 докторант, 2 студенти
Етап на изпълнение: междинен, период 2003-2006

Монтен 1
02 Мар 2005 14:52
Мнения: 3,218
От: Bulgaria
Университетите имат няколко проблема:
1. По вина на държавата
- държавата не субсидира достатъчно;
- държавата не въвежда ваучерна система, с която да даде права на студентите сами да избират кой университет да финансират;
-
2. По вина на тях самите:
- грамадно вътрешно изтичане на ресурси - самите държавни преподаватели източват ресурси от проекти и дейности като ПРЕНАСОЧВАТ РЕСУРСИТЕ към фондации, частни центрове, частни университети, вместо да ги концентрират в университетите - т.е. липса на лоялност;
- университетите не създават СТОПАНСКИ СУБЕКТИ, макар да могат. Напр. социолозите не правят социологически агенции, а бягат в Гълъп интернешънъл и сие
- ръководствата максимално УКРИВАТ документи и финансови отчети от останалите преподаватери;
- свободните ресурси НЕ ГИ ИНВЕСТИРАТ, а гледат да ги потребят веднага - семинарче, почивна станцийка ...
- ЙЕРАРХИЧНАТА и бавна кариерна система създава мафиотски клиентски мрежи - "ще го взема този, щото не ми създава проблеми и не ме конкурира";
- няма разделение между научно и СТОПАНСКО управление - в резултат огромни институции с грамадни организационни и финансови проблеми се управляват от поети...

3. По вина на социалната ситуация:
- БИЗНЕСЪТ все още няма достатъчна потребност от наука;
- обществото все още няма интерес да създава постоянни РЕЙТИНГИ на университетите


Братя Стругацки
02 Мар 2005 14:55
Мнения: 6,644
От: Russian Federation
Университетски проекти, финансирани от външни източници
----------------------------------------- ---------------------------------------

Проект " Устойчиво развитие на академичния състав на Правно-историческия факултет на ЮЗУ” Неофит Рилски” Благоевград чрез изграждане на система за обмен на знания и повишаване на квалификацията”
Финансираща организация:
Център КСОУВО по линия на Световната банка
Ръководител: проф. д-р Александър Воденичаров
Финансиране: 185 000 лв., от които 37000 лв. кофинансиране от ЮЗУ
Екип: 8 участника 3 хабилитирани, 4 нехабилитирани, 1 докторант
Етап: финален
Проект (PDF, 55 k
----------------------------------------- ---------------------------------------
Проект “Нови образователни технологии в обучението на студенти от специалност Логопедия”
Финансираща организация: Център КСОУВО към МОН по линия на Световната банка
Ръководител на проекта: доц. д-р Д. Георгиева
Финансиране: 55 000лв. и кофинансиране от ЮЗУ 11 035лв
Екип: 2 хабилитирани
Отчет (PDF, 440 k, Report (PDF, 350 k, Участници (PDF, 330 k
----------------------------------------- ---------------------------------------
Проект “Система за управление и самооценка на качеството на университетското педагогическо образование”
Финансираща организация : КСОУВО
Ръководител на проекта: доц. д-р Анастасия Пашова
Финансиране: 159 500лв.
Етап : финален
Екип: 6 хабилитирани, 2 докторанти, 2 студенти
Проект (PDF, 85 k , фотосесия
----------------------------------------- ---------------------------------------
Проект “Мултимедия за хуманитаристи - нови образователни техники в процеса на обучение”
Финансираща организация: Център КСОУВО по линия на Световната банка
Ръководител на проекта: доц. Кристина Попова
Финансиране: 84 000лв.
Екип: 13 участника - 7 хабилитирани, 3 нехабилитирани, 3 докторанти
Етап на изпълнение: финален
Партньори:СУ, Компютърен колеж в Кошалин Полша, университета в Грац Австрия
Проект (PDF, 570 k , фотосесия
----------------------------------------- ---------------------------------------
Проект “Разработки, свързващи колежанското с биофизикотехническото обучение в ЮЗУ “Н. Рилски” и с екологичните проблеми на областта”
Финансираща организация: Център КСОУВО по линия на Световната банка
Ръководител на проекта: доц. Иван Батов
Финансиране: 42 222 лв.
Етап на изпълнение: финален
Проект (PDF, 80 k
----------------------------------------- --------------------------------------
Проект ”Образователен модул: химия, околна среда и човешкото здраве; нови технологии в обучението и устойчиво развитие”
Финансираща организация: Център КСОУВО по линия на Световната банка
Ръководители: доц. И.Иванов и доц. К.Лекова
Финансиране: 144 800лв и 26 200лв кофинансиране от ЮЗУ
Екип: 2 хабилитирани, 5 нехабилитирани, 3 помощен състав
Етап на изпълнение:финален
Отчет (PDF, 100 k
----------------------------------------- ---------------------------------------
Проект “Модернизация на обучението в областта на културата и изкуствата. Европейски аспекти” - катедра “Културология”
Финансираща организация:Център КСОУВО при МОН по линия на Световната банка”.
Ръководител: доц. Светлана Христова
Финансиране: 107 575 лв , 8 142лв. кофинансиране ЮЗУ, 34 200лв Фондация “Ханс Зайдел”
Екип: 9 общо 7 хабилитирани, 1 нехабилитиран, 1 докторант
Етап: финален
----------------------------------------- ---------------------------------------
Проект “Междууниверситетски център за обмен на педагогическа информация и технологичен опит”
Финансираща организация: КСОУВО
Ръководител: Доц. д-р Ваня Георгиева
Финансиране: 32 000лв. и 5 500 лв. кофинансиране от ЮЗУ.
Екип: 3 хабилитирани, 11 нехабилитирани, 5 докторанти
Етап: финален
Партньори : Шуменски университет
----------------------------------------- ---------------------------------------
Проект “България и ЕС предизвикателства в образованието”
Финансираща програма/организация: Комуникационна стратегия - МОН
Ръководител: доц. д-р Димитър Кр. Димитров
Финансиране -9994лв.
Екип: 32 участника общо 2 хабилитирани, 4 нехабилитирани, 26 студенти
Етап на изпълнение финален - краен срок май 2004год
Партньорски структури РИО, СОУИЧЕ, ОДК Благоевград, Европейски институт - София
----------------------------------------- ---------------------------------------
Международен семинар за балканистични изследвания,
Проект "Балкански светове и идентичности",
Финансираща програма/организация: Фондация “Отворено общество” програма Образование
Ръководител: доц. д-р Кристина Попова
Финансиране: 2740$.
Екип: 6 участника 3 хабилитирани, 1 нехабилитиран, 2 докторанти
Етап на изпълнение : краен срок март 2005
Партньори: универитетите в Белград и Грац
----------------------------------------- ---------------------------------------
Център за междуетнически и социални взаимодействия”
Проект “Изолирано село на Балканите”
Финансираща програма/организация: Фондация “Отворено общество”, програма Образование Стратегическо партньорство
Ръководител: доц. д-р Анастасия Пашова
Финансиране: 9000$
Екип:10 участника 6 хабилитирани, 2 докторанти, 2 студенти
Етап на изпълнение срок март 2005
Партньори: неправителствени организации БОАСО, 21 Век
----------------------------------------- ---------------------------------------
Адаптиране на системата на обучение в ЮЗУ “Н.Рилски” към ESTC”
Финансираща организация: Холандското правителство
Ръководител: доц. Сашо Плачков
Финасиране: покриване разходите на експерт консултант в размер на 7500Евро
Екип: 16 участника: от които 11 хабилитирани, 3 нехабилитирани, 2 студенти
Етап на изпълнение: финална фаза срок май 2004г.
----------------------------------------- ---------------------------------------
Слънчев енергиен център “Проект IP ICT Tools in PV Systems Engineering: Teaching & Learning “ партньорски проект с университета в Патра Гърция
Финансираща програма : Сократ Еразъм
Ръководител: доц. д-р Митко Стоев
Финансиране: 1500 Евро
Екип: 12 участници -1 хабилитиран, 1 докторант, 10 студенти
Етап: краен срок - ноември 2004г.
----------------------------------------- ---------------------------------------
Филологически факултет
Проект "Задгранични центрове на българската култура през ХІХ в."
Финансираща програма/организация: Фондация “Отворено общество” програма Образование
Ръководител: Елена Тачева-Бумбарова,
Финансиране: 1300$
Индивидуален проект
Срок на изпълнение декември 2004
----------------------------------------- ---------------------------------------
Проект СЕЕPUS за академичен обмен на студенти, докторанти и преподаватели
Финансираща организация:
Министерството на образованието по линия на програма СЕЕPUS на ЕС
Координатор за ЮЗУ "Н. Рилски": Доц. д-р Петър Воденичаров
Финансиране: 50 000 лв.
Екип: 20 участника 8 хабилитирани, 4 докторанти, 8 студенти,
Етап на изпълнение междинен преподавателски и студентски обмен: 2004 - 2005
Партньори: Университетите в Букурещ, Благоевград, Грац, София, Загреб, Прага, Братислава, Любляна, Краков, Сегед
----------------------------------------- ---------------------------------------
Проект "Модел на електронно обучение" (съвместен проект на Природо-математическия факултет и Правно-исторически факултет)
Финансираща програма/организация: Фондация “Отворено общество” програма Образование
Ръководител: доц. д-р Славчо Щраков
Финансиране: 3485$
Екип: 1 хабилитиран, 4 нехабилитирани, 2 студенти
Етап на изпълнение срок: февруари 2005
----------------------------------------- ---------------------------------------
Проект Двустранно сътрудничество и академичен обмен с университета в Потсдам Германия “Алгебра и дискретна математика”
Финансираща организация: DAAD
Ръководител: Доц. д-р Славчо Щраков
Финансиране: 26 000 Евро
Екип: 3 хабилитирани, 3 нехабилитирани,
Етап на изпълнение: междинен, срок 2005 год.
----------------------------------------- ---------------------------------------
Проект “Център на компетентност по приложения на математиката”
Финансираща програма/организация : DAAD
Ръководител: Доц.д-р Славчо Щраков
Финансиране:10 000Евро
Екип: 1 хабилитиран, 4 нехабилитирани, 2 студенти
Етап на изпълнение: междинен, срок 2005
----------------------------------------- ---------------------------------------
Проект "Жестовата система през българското средновековие"
Финансираща програма/организация: Фондация “Отворено общество” програма Образование
Ръководител: д-р Григор Григоров,
Финансиране: 1500$
Индивидуален проект
Етап на изпълнение март 2005
----------------------------------------- ---------------------------------------
Проект “Изкуство и култура без граници" трансгранично сътрудничество между ЮЗУ “Н.Рилски” Благоевград , и Университет “Македония”- Солун, Департамент по музика”
Финансираща програма/организация : Европейската комисия, ФАР “Трансгранично сътрудничество България Гърция”
Ръководител: доц.д-р В.Марков
Финансиране: 40 134 Евро от които 5454 кофинансиране от ЮЗУ
Екип: 8 хабилитирани, 6 нехабилитирани, 2 докторанти и 103 студенти
Етап на изпълнение: междинен - краен срок декември 2004г.
----------------------------------------- ---------------------------------------
Проект “Финансиране на общините чрез емитиране на облигации”
Финансираща организация: Национален фонд Научни изследвания” към МОН
Ръководител: доц.д-р Огняна Стоичкова, /докторант Десислава Стоилова/
Финансиране : по 5000лв. на година общо за 3те 15000лв. -
Екип: 1 хабилитиран преподавател, 1 докторант, 2 студенти
Етап на изпълнение: междинен, период 2003-2006
Urbis
02 Мар 2005 18:56
Мнения: 187
От: Bulgaria
е... и какво...? да закрием Университета, докато "бизнесът" започне да има нужда от изследвания ли?

Аз лично имам 4 статии, излезли за последната 1 година, всичките в списания с импакт фактор над 0.80 (импакт факторът е изражение на това колко пъти списанието е било цитирано предходната година и грубо мерило за важността на публикациите в него - най-високият импакт фактор на БГ издание е около 0.45, ако не се лъжа), и всичките са публикувани в чужди издания - ако някой реши да се ползва от тях - хак да му е - когато представихме проекта над който работим пред представители на българския бизнес с икономическа оценка и всичко останало не се намери кой да инвестира 30 000 в собствено производство, които ще се върнат в рамките на 2 години, дори само от БГ пазар - и то дори ако смятаме за пазар научните институции. Сами не можем да почнем, тъй като срещу гореописаните заплати никой не дава достатъчно голям кредит, а и за производство има такива изисквания, че си ебало мамата от всякъде - 6 месеца щеше да е само тичането докато изкараме 1/2 необходими разрешителни. В последна сметка продадохме разработката на някакви поляци, щото все пак трябва да се живее... Половината от получените пари инвестирахме в нова апаратура, но ако някой от Института иска да я ползва ще трябва да си плаща. Инситутът не ни е съдействал с нищо, освен с името си (ако представител на бизнеса иска да публикува научен материал трябва да плаща на списанието), за което сме направили в последните 5 години повече от колкото всички останали взети заедно. Затова във фундаменталните изследвания - или да ни оставят да се оправяме сами или да плащат...
СУ например отпуска еднакви средства за студент по право, педагогика, икономика (стоп. факултет) и химия, физика и биология. Разликата, която обаче всеки студент струва на обучаващото го звено се поема почти изцяло по проекти - докато това е така, качеството на образование ще е такова - всеки пази апаратурата с която работи, защото ако осигури свободен достъп на студенти до нея и тя бъде повредена поради невнимание (което е въпрос на време), то той не може да работи и дори ще бъде наказан за това, че не работи - не знам какъв е изходът, но при тези условия, това е начинът да се работи...
america1332002
02 Мар 2005 21:47
Мнения: 5,137
От: Bulgaria
начинат да се помогне на булгарското висше образование е като се премахне. 1-2 университета да подготвят даскали и лекари стигат.
paragraph39
06 Мар 2005 19:28
Мнения: 80,095
От: Bulgaria

Според Световната банка качеството на образуванието в България е много ниско
"BGднес"

Все по-ниското качество на обучението, недостатъчното финансиране и неефективното харчене на парите са основните проблеми пред българското образование. Изводите направиха експерти от Световната банка (СБ) на семинар "Реформа в средното образование" с участието на просветния министър Игор Дамянов, депутати, синдикати и работодатели. България губи позициите си по качествено и конкурентоспособно образование, заяви Анете Диксън, директор на отдел "Стратегии и операции" в СБ. Тя се позова на данни от международното изследване TIMSS 2003, според които българските осмокласници са на 25-о място по математика и на 24-о място по природни науки сред техни връстници от 46 страни. Намалявал и броят на българите, които се обучават в големи световни университети. Според Диксън вече има голяма бездна в образованието между градските и селските училища, както и между обучението на бедните и богатите деца................................. .......................................
Като гледам как журналисти изписват /в заглавието!/ думата "ОБРАЗОВАНИЕ"-"образУвание"- май, ще почна да вярвам вече и на Световната банка?!?

Редактирано от - paragraph39 на 06/3/2005 г/ 19:29:46

Добави мнение   Мнения:21 1