Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Поклонение пред Докторския паметник в София. Паметта на загиналите в Р
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:56 Предишна Страница 2 от 3 1 2 3 Следваща
Trigger_happy
03 Мар 2005 11:36
Мнения: 568
От: Burkina Faso
ФЛ, ти си клиничен случай и би трябвало да бъдеш хоспитализиран някъде без достъп до интернет

На останалите нормални - честит празник! Колкото и да се опитват някой да омаловажат значението на този ден, той ще си остане една от най-важните дати в историята ни: доводи от рода на "Русия си гледала интереса" говорят повече за комплекс на малоценност... Питат ли се въобще тези експерти по външна политика, ако не беше Русия с нейните интереси и "имперски" амбиции, дали България въобще щеше да посрещне 20 век като географско понятие, камo ли като независима държава???
Doctora
03 Мар 2005 11:51
Мнения: 19,503
От: Bulgaria
Честит празник на всички българи!
Them or Us
03 Мар 2005 12:18
Мнения: 904
От: Bulgaria
Тригър от скоро си във форума.Филаделфийскят Фелдфебел (FL) всички го знаят , че е ненормален.Никой не му се вързва да го коментира и закача.Честит празник!
Графът
03 Мар 2005 12:29
Мнения: 4,109
От: Bulgaria
Честит ви празник с няколко откъса от тефтерите на Илю войвода:
Какво е куражът. Онова око, което вижда напред в небето на бъдещето. А нашето небе непрекъснато го засенчваха бури. За кратко време пекваше живително слънце и все под страха от преследване и смърт живяхме. Аха се покаже някой лъч, то след малко пак ще изчезне, ще го затули облакът на една черна сила. Отде иде тази черна сила, отде извира тя. От палатите на тираните и михлюзите, разумява се, и все расте, не спира да се излива катрана и да закрива слънцето, да терзае душите ни. А когато я няма надеждата за слънце, всичко е свършено с човека, всичко е загубено и той се превръща в животно, почва да хапе. Малко ли се хапахме заради нашите умове, заради нашите погрешки, за чуждите. Дохак ни дойде, защото душманинът и той ни хапеше в същото време, потриваше доволно ръце, радваше се на нашите несполуки.
Нашето българско дърво е яко и не бива други да се ползват от сладостта на плодовете му. Но слънцето му е нужно на това дърво, че плода му да слади, слънце.
Няма да оставим святото дело да загине, няма да се дадем.
Правдата не може да не възтържествува. Нейното име е свобода, а без свобода няма живот земен.
Научи ме живота на много работи, научи ме историята, че свобода не се иска, а се взема, че всеки человек, всеки народ има право на востание, че бръмбарът никога мед няма да направи
Със свободата никой няма право да прави политически гешефти и курвенски работи. Тя, свободата, е свято нещо, скъпо и с пари не се купува, а само с чест.

При новината за залавянето на Левски:
Зави ми се свят. Чак сега разбрах какво страшно нещо се е случило. Този риск, който заради нас Дякончето пое, свърши лошо. Заради нас той обрече живота си на този риск, а да няма кой да му помогне. Ами, че нали сте бабаити, бре, идиоти. Защо останахте със скръстени ръце. И си представих аз как върви една каруца през Балкана и в нея върху голите дъски вързан и смазан Дякончето. Устните му напукани от душевен огън и болка за тия осерипроцепи го боли. Нали заради голия им бабаитлък сега делото му отива на акерня. И коя е тази калпава и червива душа, дето го е посочила, че да й извия врата и бавно да я дера с пала, а България да гледа. Ще има ли кой да заплаче за нея. Няма да има, но за Дякончето цяла България ще плаче с кървави сълзи. За чедото си. Че лесно ли се отглежда чедо петстотингодишно.
Recycler
03 Мар 2005 13:04
Мнения: 1,704
От: Germany
Честит празник на всички Ви

FL, руската политика и мотиви са едно, а подтика на редовия руски солдат тогава е нещо съвсем друго. Ти разлика между двете неща правиш ли ?
markus
03 Мар 2005 14:21
Мнения: 198
От: Bulgaria
Честит празник на всички българи!
Не включвам мекеретата и родоотстъпниците!
Добре е на този ден да се отбелязва и националния ни траур за изгубените исконни български територии - Тракия и Македония.
И ще е направо прекрасно, на този ден всяка година, българският президент да пише по едно писмо на английският премиер с искане за ИЗВИНЕНИЕ, заради това, че имперската политика на Короната заличи милиони българи, и ги направи турци, гърци, сърби или македонци!
Руския Алкохолик
03 Мар 2005 15:18
Мнения: 2
От: Ukraine
Честит празник на всички българи и България, пожелавам ви да бъде България щастлива и свободна!
Венелин
03 Мар 2005 15:39
Мнения: 8
От: Germany
Честит празник на всички!*****

Редактирано от - bot на 03/3/2005 г/ 15:45:22

Мурко
03 Мар 2005 16:06
Мнения: 225
От: Bulgaria
Честит празник! Преди 127г. за ужас на враговете си възкръсна древна България. Не осъществихме докрай националния идеал, но това не прави този ден по-малко велик, защото без него нямаше да има нищо.
X-TEEN
03 Мар 2005 16:12
Мнения: 947
От: Spain
Какво стои зад страшните четири въпросителни на „Народе????“


…Аз, Васил Лъвский в Карлово роден
от българска майка юнак аз роден,
не щях да съм турский и никакъв роб
същото да гледам и на милия си род.


В писмо до Иван Кършовски в евангелско-питчов изказ Апостола формулира морала на дееца на революцията:
„Приписвате ми, какво в очите си гредата ни [не виждам], пък косъмът във вашите очи виждам по-лесно! Ти, ако искрено ми казваш отгоре на писмото си: „Любезний ми брате“, то тогава не трябва таквоз бутане и за[o]бикалки, но кажи: „Това и това ти е грешка“, та да се поправя, ако съм чист човек, както и за вашите най-малки криволици, или по-добре да кажа неразбории, не ги замълчавам. За отечество[то] работим, байо! Кажи ми моите и аз твоите кривини, па да се поправиме и [в]се да си вървим наедно, ако ще бъдем хора!“Редактирано от - X-TEEN на 06/3/2005 г/ 13:07:26

Т_Живков
03 Мар 2005 18:36
Мнения: 5,459
От: Bulgaria
Ха, ха. хааа...И тука бисери! Браво FL, без тебе форума нема да е същия - абе друго си е като се посмееме малко...Ха, ха, хааа...
Кракра
03 Мар 2005 22:44
Мнения: 1,762
От: United States
Честит празник на всички в България!

Още от Апостола:

"Ако спечеля, печеля за цял народ – ако загубя, губя само мене си."
Левски до Панайот Хитов, писано през март или април 1868 г.

"Братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност."
Левски до Л. Каравелов, 25.VII.1872 г.

"Днешният век е век на свободата."
Левски до богат българин във Влашко-6.X.1871 г.

"Сегашната деспотско-тиранска система да заменим с демократска република."
Из “Нареда (проектоустава) на работниците за освобождение на българския народ” – подбуда и цел

"Ще имаме едно знаме, на което ще пише: “Свята и чиста република”."
Дописка на В. Левски до в. “Свобода”, писана през втората половина на 1870 г., публикувана в “Свобода” на 13.II.1871 г.

„За Отечеството работя, байо! Кажи ти мойте и аз твоите кривини, па да се поправим и всички да вървим наедно.“

"Близо е времето вече- българинът не ще бъде роб, а свободен."
Левски до окръжния център в с. Голям извор (Тетевенско), 12.XII.1872 г.

"Ще имаме едно знаме, на което ще пише: “Свята и чиста република”."
Дописка на В. Левски до в. “Свобода”, писана през втората половина на 1870 г., публикувана в “Свобода” на 13.II.1871 г.


Бъдете здрави!
Gasparini
04 Мар 2005 00:51
Мнения: 4,425
От: Germany
Захари Стоянов- Жендо


В момента, в който завършвам тази книга, аз час по час отварям външната врата и се ослушвам, дали не идват да ме арестуват някъде през нощта. Защото в момента в страната цари страхотно беззаконие и терор. А над всичко се носи гръмогласната песен на пияните руснаци: “Загулялся казак на Болгарской земле[/b][/size=2]”. [/red]

Редактирано от - bot на 04/3/2005 г/ 01:24:09

X-TEEN
04 Мар 2005 02:18
Мнения: 947
От: Spain
FъLе, В 1878 году Болгария не без помощи России была освобождена от турецкого владычества. В июле 1887 году Великое народное собрание выбрало князем Фердинанда Когурготтского, кандидата Австро-венгерской империи, хотя от непосредственного управления страной он был отстранен. Правительство проводило антирусскую политику, что возмущало тех, кто не забыл генерала Скобелева.
44magnum
04 Мар 2005 03:02
Мнения: 1,498
От: Bulgaria
честит празник!!!Не знам кои какво е правил, но сегашните ще ни затриат!!!
Old Emigrant
05 Мар 2005 00:28
Мнения: 1,646
От: Bulgaria
Препоствам долното спецялно за изроди като ФЛ и Гаспарини

ИСТОРИЯТА ПО СЛУХОВЕ И ПО СЪЩЕСТВО
ТРЕТИ МАРТ И РАВНОВЕСИЕТО
Проф. Андрей Пантев
Не може ли да имаме друг национален празник, а не Трети март? Това колебливо предположение присъства в повечето интервюта, дискусии и сказки около тази дата. Въпросът е угнетяващ, защото крие неувереност. Но той сигнализира и за невежество. Никой, дори и американците, не са се "освободили сами", а в началото на миналия век само Норвегия се е появила на европейската карта без война. Излиза, че всичко около този празник е пак същото. Възстановяване или изобретяване на всякакви мистерии и загадки, валсови разходки в лабиринтите на Руско-турската война през 1877-1878 г. Колко смешно! Изследователи, които преди посочваха цифри на руските жертви от войната, по-големи от състава на цялата руска армия, сега избягват да я наричат освободителна. Изглежда някой милостив метеорит е изпепелил турската власт в България, после я е обявил за държава. Излишно било това натрапено Освобождение. Трябвало да потърпим още малко, не му било времето, по-добре щяло да е, ако било станало по-късно и прочие.
По-късно....Кажете това на арменците, които "дочакаха" 1915 г. Да, поляците възстановиха държавата си след Първата световна война. Но забравяме, че в тази война победители са нашите съседи-съперници като Румъния Гърция и Сърбия! Едва ли великите сили щяха да възприемат като изпълнение на съюзнически дълг към тях създаването на голяма България. Та "ако" има разни. Едно от тях е, че българският въпрос надали случайно придоби толкова голяма стойност всред европейското обществено мнение, както в навечерието на войната. Тогава за българите пишеха и говореха Достоевски и Тургенев, Юго и Гладстон. В парламентите на Англия и Франция, в църквите на Русия и Сърбия, на чайове, балове и вечеринки, по страниците на немската и американската преса българската тема бе част от светските обноски. Кога щяхме да се освободим сами и "по-обхватно"? Кой от балканските народи бе обединен отведнъж ? Защо гледахме с такава мъчителна безпомощност, когато на педя от нас изтичаше кръвта на илинденци през 1903 г.? Европа тогава пак "скокна". Същите митинги и прокламации, същите статии и прения, същите анкетни комисии и искания за реформи. Но нищо не се получи от този трепет и възбуждение. В най-добрия случай тя щеше да ни устрои едно хубаво погребение.
А.Тойнби определя войната като "възмездие за неуспеха на дипломацията". А дипломатически неуспехи несъмнено предстояха… Какво ни чакаше по нататък? А какво можеше да бъде после цасус белли? В "меланхоличен коментар" (израз на Хенри Кисинджър) малко преди спогодбата от Мюнхен през 1938 г. Невил Чембърлейн намеква, че англичаните не искат да воюват за далечна страна, за която не знаят нищо. Става дума за Чехословакия - по демократичност, стабилност и традиции сравнявана тогава с Швейцария. Десет години по-късно, по повод следвоенното устройство на Европа, Уинстън Чърчил пита балканския експерт Фицрой Маклийн: "Смятате ли да живеете в Югославия след войната?" И в двата случая практичният цинизъм е доволно оправдание за последиците от една справедлива война. Руското цасус белли тогава е малко по-различно. В него имаше не само интереси, проекти и начертания. В крайна сметка, войната от 1877-1878 г. бе последното отрицание на Реал Политик! А с оглед на руските имперски интереси тя бе и безполезна. Няколко години след като руската армия напусна страната, за добро или обратното България излезе от зоната на руското влияние. В равносметка силите, които поощряваха това отчуждение, после влязоха в съюз с Русия и то в световни конфликти. Онази България, която се определяше като изкуствен продукт на руския натиск към изток стана повече бариера, отколкото мост. Чак до блоковото разпределение, при което същата участ би последвала и Холандия.
Стойностите на Трети март и нашето съпричастие към него имат други измерения. То се простира до моралния и интелектуалния климат на една война, несравнима с никоя друга. Тя се разигра в дебрите на полулегендарните Балкани, за които обикновено се подсещаха само ако някой изследовател или пътешественик е нападнат от пътни разбойници, ако консул е пребит от фанатизирана тълпа, ако се разчуе за поредното масово клане, ако безредици пречат на търговска дейност или на телеграфна мрежа на европейците. Това, че някой се е добрал до Балканите, често напомняше приключения по долината на Ориноко! А през 1877 г. там започна война между две допотопни империи, която въодушеви всички! Спомените от началото на ХИХ в., от Наполеоновите походи през Белгия до Александрия, близките впечатления от Австро-пруско-датската и Френско-пруската война донесоха образа на войната като отблъскваща драма, като държавна бруталност, носеща несправедливости. После идваха мирните договори и..."горко на победените"!
Започна друга война. Не само тя, нейната предистория бе различна. Защото в този случай Русия осъществяваше европейската идея на модерния национализъм. Това бе изобретение на Европа, която нехаеше за нас с вековно упорство. В нашия случай Русия бе Европа. Онази Европа на духа, която стоеше много по-близо до нас, отколкото политическа Европа. Това бе рядък, да не кажем безпрецедентен случай. Моралът навлезе краткотрайно, но плътно в европейската политика. Тъкмо този мотив "върза ръцете" на онези, които не искаха българското освобождение. Чудно ли е тогава, че новините за нашето избавление пресякоха Ламанша и дори Атлантика? Най-после светът видя една война, която даваше свобода и независимост, не провъзгласяваше империи и не стабилизираше угасващи династии. Човечната Европа изразяваше спазмите на разкаяние за несправедливостите на дипломатическа Европа. Тя знаеше за Батак. Но още не знаеше за нашата държавническа традиция, топографията на нашето етническо разпространение, нашите съзаклятие и бунтове, книжовните ни заслуги и исторически приоритети. После и интелектуалците, а не дипломатите, държавниците и политиците ни забелязаха не като компонент върху живописната етническа панорама на Балканите, а като двигателен фактор в появата на еврохристиянската цивилизация.. Преднамерен или случаен този "заговор на мълчанието" към нас следваше да бъде преодолян. Дори и с война като тази.
Трябва ли тогава да питаме "наш" ли е Трети март, който бе моралната равносметка на същата тази война? "Продължете освобождението на България" - така се бе обърнал към македонските българи в края на живота си Гладстон. Така и започнахме през 1885 г. Тази първа стъпка се приемаше тогава само като начало… Трябва ли да напомним, че пловдивската революция от 1885 г. премина така поразително успешно и защото в Източна Румелия нямаше нито един турски войник? Чия заслуга е това удобство, ако не на онзи, който ни доведе до Трети март? Затова следва да преодолеем комплексарските си опасения, че признателност означава раболепие. Такава еднозначност е по-подтискаща, отколкото дилемата дали някой ни е дарил независимост, дали някой, вместо да ни освободи, ни е заробил. Някога ни даваха за пример на съветизирана страна. Днес се ласкаем, че сме най-усърдните американофили в Балканския регион. Защо преди този празник заедно с тостовете, речите и салютите да не помислим за по-деликатно равновесие между тези състояния?


Hren
05 Мар 2005 01:57
Мнения: 136
От: Russia
Хи хи
FL
05 Мар 2005 06:48
Мнения: 6,942
От: Canada
Русия нахълта в България да краде и да колонизира.Издигнатите Паметници и църкви от това време доказват че тя не е "освободител" а е с намерението да завладее Дарданелите.
Свободата на България доиде от Западна Европа която нареди на руските окупатори да се изтеглят!
Поражението им през Кримската воина още прясно в паметта им русите се изтеглиха по принуда!
Така се роди свободна България!
Пияни, мръсни, невежи и жестоки руските орди през 1944 отново "освободиха България"!"Освободиха" я с унищожаване на българскта интелигенция и ограбване на страната ни!
Old Emigrant
05 Мар 2005 06:55
Мнения: 1,646
От: Bulgaria
Баъ Хасане, благодария за поздравленията, доколкото и аз сам част от балгарското. Все пак уж думите на Апостола можеше да ни спестиш, е освен ако не си ги адресирал спецялно до ФЛ и Гаспарини. Пак и не е много уместно точно ти да ги пишеш и то на тази дата.
Old Emigrant
05 Мар 2005 06:58
Мнения: 1,646
От: Bulgaria
ФЛ фактат, че тип като теб е оцелял ме кара да се замислям над твоите думи за "унищожението" на интелигенцията от "пияните... руски орди".
Добави мнение   Мнения:56 Предишна Страница 2 от 3 1 2 3 Следваща