Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Поклонение пред Докторския паметник в София. Паметта на загиналите в Р
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:56 Предишна Страница 3 от 3 1 2 3
FL
05 Мар 2005 07:07
Мнения: 6,942
От: Canada
А бе Олд Емигрант, ти сериозно ли мислиш че сериозен човек ще чете глупориите и лъжите на Пантев?
Пантев бил "историк"!Историческа наука през комунизъма няма!Има "висшо "образование за агитациия и пропаганда!
Дресираните питомци на тази коунистическа школа трябваше да "доказват" мнимото превъзходството на комунизъма над капитализъма!
Такива хора в всяка култура се наричат лъжци!
Bay Hasan
05 Мар 2005 07:32
Мнения: 8,555
От: United States
Извинявай, Емигранте...Следващият път за та питам тебе кво е уместно и на коя дата е уместно да са пише.
Със здраве...
shake
05 Мар 2005 09:54
Мнения: 5,773
От: 0
Някой успя ли да види по 7 дни филма за руско-турската война? Страхотен филм. Видях героизма и на обикновените руски войници, офицери и генерали, на румънците и финладците, и на скапаното, според турците, българско опълчение. Но големите турски пълководци не бяха оплюти.
shake
05 Мар 2005 09:57
Мнения: 5,773
От: 0
Стари емигранте, не се карай на Бай Хасан. Той е по-българин от FL и много други.
tupakmango
05 Мар 2005 21:25
Мнения: 6,736
От: Bulgaria
Chake, верно е това за бай Хасан и аз му се извинявам за обидните постинги макар, че повечето бяха на шега.Абе напоследак се си мисля внушение ли прави Вазов със куплета:богатий със парите, бедний със ума" или баш си е в целта.
Gasparini
05 Мар 2005 21:59
Мнения: 4,425
От: Germany
"Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския...."
Русчук, 1-й Март 1886 г.
З.Стоянов
Из предговора към статията на Георги С. Раковски “Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите”, публикувана във в."Дунавски лебед", 1859 г.Аз цитирам само Захарий Стоянов, нищо повече.
Считам , че З.Стоянов ще се помни винаги като родолюбец, патрйот , честен и почтен българин за разлика от червената рабфаковска конюнктурка Пантев, който с полагането му в ковчег ще бъде мигновено забравен и от чужди и от свои. Плужеци кат него и промити мозъци като емигранта винаги е имало в БГ историята, то и затова сме на това дередже близо 120 години след освобождението.
Gasparini
05 Мар 2005 22:10
Мнения: 4,425
От: Germany
На коя традиция да се опират отношенията ни с Русия:
1. На опустошението на Преслав от подкупените от византийския император орди на Светослав.
2. На убийството на малолетния цар Коломан от руски боляри
3. На разсипването на Волжска България от ордите на Иван Грозни.
4. На систематично изнасяне на българска литература от българските манастири по време на турското робство, и по-късното и представяне като "древно руска". (Да си припомним, че именно тоя патриарх Алексий нарече Черноризец Храбър "Един древноруски писател". Досега руските "учени" продължават да използуват ефемизма "църковно-славянски" когато говорят за Старобългарския език.
5. На сключените с Турция договори за заселване на татари по българските земи в замяна на изселване на българи в молдованските степи, където последните са купувани и продаване като добичета от руските помешчици
6. На системните грабежи, палежи, изнасилвания и убийства, извършвани от руските орди след всяка Руско-Турска война
7. На замяната на Българска Северна Добруджа с Румъния в замяна на преотстъпването от последната на делтата на Дунав на Русия.
8. На сделката за връщане на Македония под Турско господство срещу териториални придобивки в Армения.
9. На заплахите да се бомбардират Варна и Бъргас след отказа на Стамболов да се примири с руските домогвания на независимостта ни.
10. На убийството на българския пълномощен министър в Цариград Вълкович от агенти на руския азиатски департамент
11. На фанфаронските изявления на руския генерал Каулбарс как щял да окупира България в 24 часа
12. На подстрекателствата към Румъния да превземе Южна Добруджа, каквото и тя направи след Балканските войни.
13. На организирането на комунистически метежи и терористични атентати през 1923 година
14. На 50 годишното азиатско комунистическо управление на Гошо, Тошо и компания

Наистина за каква "традиция" говори "историка" другаря Пантев. Това момче още ли спи с фалшивата история на България под възглавницата, в която за русите се говореше като богатири, а червената армия от пияни бандюги се водеше велика!?! То и 3 март все още ни е националния празник и след месец и половина ще се проточат едни кгб-ченгета сега президенти, като ще довтасат едни партийни секретари гладни и жадни, като ще се понесе една братушкина оргия, като че не сме им се нагледали през последните 60 години. Добре поне, че путин не е толкова лигав като брежнев и да почнат едно мляскане с първанката, а по едната буза, а по другата, а накрая ...може и отзад!?! Нещастници! И за какво? В Санстефанския мирен договор изобщо не става дума за свободна и независима България! Ключовият момент за спечелване на войната е битката на Шипка. В критичният момент "орловците" са побягнали, а опълченците са останали да се бият с трупове и дърве. Да, но първият момент Вазов го е пропуснал от деликатност, а в книгите никъде не го пише. Сигурно е традиция и нахлуването на 600, 000 съветски войници през 1944г. Лежаха, вилняха и изпосраха де що намерят до 1948г. Естествено Гошо дамаджаната изпрати цвета на България да подгъзува на простака Толбухин, който на драго сърце прати младите българи срещу най-добре укрепените немски позици на Драва Соболч и Драва Чехи като пушечно месо. Загубихме 30, 000 млади и интелигентни мъже, ей така за нищо! Отделно от другите, които се избиваха без съд и присъда, под вещото диригентство на братушките!?! Сигурно е традиция и ограбването на целия ни златен резерв от Народната Банка през 1945г. Традиция ли е, че вкараха българи да им копаят урановите находища, а рудата изнесоха без да платят и стотинка /приблизително се изчислява на повече от 3 млрд долара/? Традиция ли е, че каквото пипнат, след тях остава прах и пепел-вижте само последната сделка за миговете.Прибраха парите, а работа никаква - от 29 самолета, ще имаме само три и то все още непригодни за летене!?! За капак на всичко откраднаха 24 май и си го направиха национален празник, а на света разправят, че свсв Кирил и Методий са родени в Русия. ТРАДИЦИЯ Е ДА СЕ ДЪРЖАТ С БЪЛГАРИЯ НАГЛО, ПРОСТАШКИ НАХАЛНО И АРОГАНТНО! Първанов, цигане неграмотно, за кви традиции приказваш бе, братчед!?!

В духа на традицийте е :
1.Да пращаме децата на номенклатурата в Москва да се школуват.
2.Да се женят за рускини, които да са подписали декларации за сътрудничество с КГБ
3.Да лансираме тези кадри в държавния апарат:Външно , МВР, ГЩ, Външнотърговски фирми, РУ и пр.
4.Да продаваме на руски фирми Нефтохима, ЯЕЦ, ТЕЦ-ове , енергийна инфраструктура , телекома и др.
Има още доста неща да се направят.
Седефчо ако не се е сетил , ще го подсети другото пернишко мекере , което му е съветник по Националната сигурност-заклет руски зет.
Azia
06 Мар 2005 00:35
Мнения: 1,115
От: Italy
С малко закъснение да честитя и аз празника. Искам да поздравя специално Бай Хасан, не само защото е единствения тук дето отбира малко от история, но и при това е пич
Със здраве, наистина.

Редактирано от - Azia на 06/3/2005 г/ 00:39:17

nesnaecht
06 Мар 2005 01:48
Мнения: 15,180
От: France
По-добре късно отколкото никога ! Поздравления за празника на братята освободители пък нас кучетата ни яли !
Да ама не , трън сме във очите на доста велики братя ! И не трябва да се вадим самите ние за да ни виждат ! Карай няма да ме разберете и ми е позната песента !
ПП поздравявам Гаспарини за написаното и май няма какво да се добави !
Bay Hasan
06 Мар 2005 07:37
Мнения: 8,555
От: United States
Приятелю Незнайко, на такива кат теб и Gasparini злобата към Русия ви е замъглила мозъците.Тя ви пречи да осъзнаете, че без Русия България немаше да е това, което е.Друг е въпросът, че в следосвобожденска България не се намери лидер(за разлика от кемалистка Турция), който да извлече максимална изгода от връзките с Русия.
*
P.S.Аzia, благодаря ти за поздравите, но за съжаление историята хич не ми е толкоз ясна.
А ти, tupakmango, не ми дължиш никви извинения-то и моят език е чепат(макар, че ако съм искрен с теб ще требе да си призная, че ме заболя кога спомена за мама).
А що се отнася до останалите форумци...колкото по-скоро се осъзнаем, че етническата и религиозна принадлежност нема нищо общо с умствените способности на дадена личност, толкоз по-добре.
Весела неделя на всички ви....

Редактирано от - Bay Hasan на 06/3/2005 г/ 07:39:10

vasil levski
06 Мар 2005 09:04
Мнения: 1,216
От: Bulgaria
ти пак полудя байо, каква неделя те гони бре? ти да не живееш в бъдещето ? днес е събота
Gasparini
06 Мар 2005 10:59
Мнения: 4,425
От: Germany
Бай Асане, Захарий Стоянов и Георги Раковски също ли злобата към Русия им е замъглила мозъците или ти просто не си чувал за тях, щото си учил преправената история на руските мекерета.

Така да си чувал за Васил Левски и неговото -Който ни освободи , той че ни пороби?

Така да си чувал за Каулрбарса и Шарапов, задунайская губерния? Детронирането на Батенберг и Бае Ти Тоша Правешки, кой по точно извърши? Заключение, така нещо, логично прищракване?

Питам и отговор не искам. Ти помисли. Белким светне.
Gasparini
06 Мар 2005 11:08
Мнения: 4,425
От: Germany
Друг е въпросът, че в следосвобожденска България не се намери лидер(за разлика от кемалистка Турция), който да извлече максимална изгода от връзките с Русия.[/blue]


Е нали извличахме изгода от Руснаците 45 години, и то максимална. Даже за малко да станеме съвецка република. Па сега одиме да береме портокалите на мързеливите гърци. Те това се нарича максимална изгода.

Ако не беше Царство България , сигур щехме да се върнеме у землянките като у Русия. Освободителите дет дошли от землянките се дивели на къщите в които живеели освободените.Пак Захарий Стоянов.[/red]

Редактирано от - bot на 06/3/2005 г/ 11:18:14

Azia
06 Мар 2005 15:51
Мнения: 1,115
От: Italy
В сравнение с останалите тук под темата си направо Бог. Отново
paragraph39
06 Мар 2005 20:55
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
"Турски гамбит" или за политическите страхове от Русия
[ 2005-03-07 ] Юрий Проданов


Навръх националния празник 3 март тази година стана ясно, че България напълно и окончателно е излязла извън културната и духовна орбита на Русия, каквото и да означава това. Подобен извод е неочакван в своята категоричност, а поводът да бъде направен е още по-изненадващ - просто една филмова премиера.
И все пак! Бихте ли гледали филм, който за първата седмица от появата си на екран бие по приходи "Властелинът на пръстените", а на втория ден след премиерата си посреща своя милионен посетител? Бихте ли гледали филм, който е направен по всичките стандарти на холивудска суперпродукция - авантюрен сюжет, завладяващи спецефекти, разтърсваща музика? И нещо по-важно от всичко дотук - бихте ли гледали този филм, защото е почти изцяло заснет в България и от особен ъгъл разказва за исторически събития, довели до нейното освобождение на 3 март 1878 г. И накрая - бихте ли гледали този филм на 3 март 2005 г.?
На такива въпроси им викат риторични и по логиката на красноречието тяхната роля е любопитството на четящия да се възбуди до такава степен, че точно на това място той вече би трябвало да рие с копита земята и да вика: "Дайте го този филм насам!" или "Повече билети!"
Но отново тук пък иде следващият въпрос: "Бихте ли гледали този руски филм?!"
Защото всичко казано по-горе се отнася не за тазгодишен носител на "Оскар", а само и единствено за новата културна мания и истерия на руското кино - "Турски гамбит". Филмът, заснет по едноименния роман на писателя на бестселъри Борис Акунин с режисьор Джаник Файзиев, дори докато четете тези редове продължава да се превръща в едно от големите филмови събития на XXI век. Създаден във филмовото студио на Никита Михалков, рекламиран и продаван по законите на филмовия бизнес в рамките на един милионен пазар, "Турски гамбит" е категорично втората голяма стъпка след "Сибирският бръснар" в опита към героикоромантичната реабилитация на дореволюционна Русия посредством магията на киното.
Само че тези редове са породени от нещо напълно различно, нещо извън художествените достойнства на лентата или пък творческите постижения на създателите й. Защото наистина изглежда странно съвременен касов филм, сюжетно свързан с един от най-драматичните моменти от българската история, показващ по неподражаем начин обсадата и атаките към Плевен по време на Освободителната война 1877-1978 г., да остане напълно анонимен не само за българските киномани, а и за онова странно понятие, определяно като "широка културна общественост". И това, при положение че от опит досега знаем как надълго и нашироко беше представяно родното участие под формата на мускулести момчета-статисти в холивудския исторически екшън "Троя" или пък как всяка поява на американски филмов актьор, отмарящ след снимки в нощно заведение на столицата, се превръща в културно събитие на седмицата. Някак си не можем да си представим, че руският екип, заснел почти целия "Турски гамбит" у нас, се е движил маскиран като трупа пътуващи артисти или пък българските участници в снимките не са си давали сметка, че са част от една наистина суперпродукция. Необяснима е пълната липса на български интерес преди, по време и след финализирането на този наистина мащабен проект на руската култура и филмов бизенс, реализиран на наша територия и свързан с националната ни история.
Странно е и още нещо - неслучайно премиерата на "Турски гамбит" в Русия бе определена за 22 февруари, при което емоционалният зрителски интерес бе постигнат точно на 3 март - деня на подписването на Сан-Стефанския договор. И стана така, че едва в последния момент филмът стана известен и у нас - единствено поради официалния си Интернет-сайт, откъдето повечето български медии разбраха за какво иде реч и съобщиха новината просто като любопитен щрих около тържествата за националния празник.
А с това изпуснахме ли нещо?! Може би възможността премиерата да бъде осъществена едновременно в Русия и България и да стане културно събитие и за двете страни - общо изживяване. Може би възможността българските ученици да присъстват почти на живо на третата руска атака към обсадения Плевен, след като учебниците по история са скучни, а образователните екскурзии до Скобелевия парк и Плевенската панорама - скъпи. Може би добрата възможност просто да се повълнуваме - извън криминалните новини и политическите разпри...
Защото неслучилата се засега премиера на "Турски гамбит" у нас показа само едно - културната ни комуникация с посока Русия е на практика запушена, ако не броим някоя и друга танцьорка из нощните ни барове. И резултатите от подобно "запушване", независимо от породилите го причини - политически страхове и предубеждения от Изток, нови увлечения на Запад, пренебрежение или подценяване - няма да бъдат от полза за никого. Защото незнанието поражда страх, а от него до омразата има само един ход с черните фигури...
*Според информация на "Новинар" едно копие от филма ще бъде предоставено на плевенския мемориал "Панорама" при условие да не се изнася оттам.
Добави мнение   Мнения:56 Предишна Страница 3 от 3 1 2 3