Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Иван Голев: Най ме безпокои циганизацията на народа
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:71 Предишна Страница 3 от 4 1 2 3 4 Следваща
Iezuit
03 Мар 2005 19:20
Мнения: 17,521
От: Pitcairn
Не стигат, башмайсторееее, не стигат...
bill
03 Мар 2005 19:29
Мнения: 535
От: USA
Аз така и си останах неграмотен само с прочетената книзка за Митко Палaузов и с песента "Партизан за бои се стяга".
Башмаистора си е Башинтелект!!!!!!!
Tim
03 Мар 2005 19:40
Мнения: 6,853
От: Bulgaria
Ами прав си е авторът.

Ние българите сме си най-големите врагове.
bashmaistora
03 Мар 2005 19:55
Мнения: 377
От: Bulgaria
Макар , че не е мястото тук, все пак с Молба към "бота" (въпреки , че се молия единствено на бога)искам да се обърна към ценителите на истината и истинската музика: http://WWW.ZELMANI.COM[indi go]Sophi Zelmani[/indigo] е явление в музиката което не може да баде изразено в думи.
"Моля"любителите на Кларинета и три-четварти такта, да го подминат , не е ракино салатна музика OK??.
smarty
03 Мар 2005 19:57
Мнения: 1,271
От: USA
Прав си е Симеон като казва , че чипа на българина трябва да се смени.Та и авторите преди да пишат трябва да знаят знечението на думите.А сега при този автор като се получи смесване с "една порнография в сексуалния и еротичен смисъл" и после като вземе да ни обяснява , че е ставало дума за "истинска любов" с привкус на "камасутра".И ето ти поредния недооценен български шедъовър.
paragraph39
03 Мар 2005 20:14
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
SMARTY,
/:/ "Прав си е Симеон като казва , че чипа на българина трябва да се смени"
......................................... ......................................... .................................
Симеон Борисов Кобургготски каза/ и, всъщност, ПОИСКА!/ гражданите на Република България да си сменят сегашния ГРАЖДАНСКИ чип с ПОДАНИЧЕСКИ чип! И си е наистина прав! Той си знае защо! И АЗ ЗНАМ!!!
paragraph39
03 Мар 2005 20:25
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
Какво ще стане, ако ромите сами се "включат"?

[ 2005-03-03 ] Клайв Левиев-Сойър*


В началото на април българското правителство ще трябва да започне изпълнението на ангажиментите, поети чрез подписването на декларацията на международния форум за стартирането на Десетилетието на ромското включване.
Повечето българи и чужденци, с които говорих за това обещание за "включване", бяха твърде скептични. Повечето не вярват, че от това ще излезе нещо повече извън добрите намерения и обещания. Някои казват, че тъй като самото наименование има повече смисъл на английски, отколкото на български, то очевидно инициативата не е нещо повече от жест, целящ да накара Западна Европа да не се грижи толкова за това, което се случва с ромите в Източна Европа.
Понастоящем има две теории защо Западна Европа се е загрижила за положението на ромите: първата е, че западняците са либерали, съчувстващи на състоянието на маргинализираните малцинства. Втората е, че те искат да се подобри качеството на живот на ромите в Източна Европа, за да предотвратят нахлуването им в Западна Европа. Изберете си коя ви харесва. Това, което се очаква от българското правителство да направи през следващия месец заедно с другите централно- и източноевропейски държави, подписали това обещание, е да огласи стъпките, които ще предприеме, за да ускори социалното включване и да подобри икономическото положение на ромите и особено да определи цели за подобряване в четирите приоритетни области - образование, заетост, здравеопазване и осигуряване с жилища. Няма разумен човек, който да оспори положителния смисъл от това, подобна програма да заработи - и ромите да бъдат интегрирани в официалния сектор, да станат наемни служители от средната класа, които изплащат ипотеки.
Малцина ще пропуснат да отбележат, че за да успее подобна програма, се изисква и целокупното сътрудничество на самите роми, като се започне с това да изпращат децата си на училище и да ги оставят да учат там. Също малцина биха пропуснали да отбележат, че има малко подобни прецеденти на различни места по света за успех на подобно "социално инженерство", което да има за цел подобряването и включването на маргинализираните общности.
Но някои тенденции могат да осуетят правителствените опити за подобно инженерство. Първата и най-очевидната е тази, че раждаемостта сред ромите е много по-висока от тази на неромите. Те неминуемо ще стават все по-голям дял от хората, които имат право да гласуват.
Да, историята показва, че активността на ромите избиратели е доста ниска, но също така може да се отбележи, че мобилизацията на част от ромските гласоподаватели помогна на НДСВ да се възкачи на власт през 2001 г.
Политически ромите биха станали плячка на бъдещите избори за тези, които ще отидат при техните общности и ще обещаят увеличени социални помощи и още проекти за благоустройство: електорална политика от типа "гласувайте за нас и ние ще ви се отблагодарим". Растящата раждаемост неминуемо ще ги превърне в блок от гласоподаватели, които много партии ще се опитват да привлекат. Дори първоначално да не вкара повече "ромски" партии в парламента, раждаемостта може да ги превърне в група, на която някои политици и партии ще са задължени.
Нека си представим, че след два или три вота ромите станат политическият наследник на "Новото време" - че един ден те могат да държат ключа за одобряването на бюджета или за оцеляването на правителството при вот на недоверие. Ако "Новото време" успя да спазари министерско кресло за Севлиевски министър, какво би целяла и би постигнала една ромска група или група, подкрепяна от гласовете на ромите?
Може би "положително действие" (система от привилегии за негрите в САЩ - б.р.). Например работодателите да бъдат задължени със закон да наемат определен процент роми в предприятията си. Според сегашната официална статистика, за която знаем, че е спорна, ромите, наемани на работа, са около 5%. Дори едно етническо малцинство, което може би е на път да стане мнозинство, не би се поколебало да се съблазни от идеята, да си подсигури минимум гарантирани работни места чрез силата на закона.
"Положителното действие" е сложно нещо и аз мога да засегна накратко само някои от неговите компоненти. Дали то трябва да е под формата на задължителни квоти за работни места, или трябва да има курсове за обучение? Дали подобна програма ще продължи вечно или ще спре, когато се постигне "равенство"? Трябва ли по-нискообразованите роми да имат по-голям шанс за наемане на работа от по-образованите нероми?
А какво ще каже Европейският съюз? Доколкото знам, там няма европейска политика по въпроси като "положителното действие". Нито пък, като се има предвид увеличаващите се етнически малцинства на Запад, мога да си представя, че там ще се забързат да реализират такава политика. В някои западни страни това ще е равносилно на бързо политическо самоубийство. Разбира се, десетилетието на ромското включване може да успее. Но може би благодарение на растящата раждаемост сред ромите и растящия им дял от електората през следващите няколко избори може да видим как те се включват сами по начин, по който малцина днес си представят.
---

Редактирано от - paragraph39 на 03/3/2005 г/ 20:28:03

Фрида
03 Мар 2005 20:46
Мнения: 971
От: Bulgaria
ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ! Отново познатия нихилизъм и мазохизъм ... дори на националния празник...българите били такива и онакива. Стига вече! Като плюете българите плюете в лицето си. Признавате какви сте самите вие. Вие, които сте в чужбина и имате " пари и илюзии и сте щастливи" /мисля, че някой бил го беше казал/, вие какво направихте за България?... Помогнахте ли на някой българин?... Казахте ли добра дума за страната си на чужденец, показахте ли, че имате чест и достойнство като българи там където сте или се правите на американци и танганайци /поради що се срамиш да се наречеш българин?/ Ами замисляли ли сте се защо сте се родили тук и сега! Може би това не е случайно. И защо сме оцелели след хиляди години! Може би имаме мисия като нация, а не като Бил-чо, Фи-чо и т. н. Нещастници са всички, които плюят собствения си произход! Това не правят дори циганите, които мразите повече от себе си... Ама то тази колосална енергия на омразата ако беше насочена за позитивна кауза, чудеса щеше да направи... Продължавайте да се опиянявяте от омразата си, щом така сте се решили, но, моля ви не разпръсквайте отровата си и по нета, запазете я за лична консумация.
sluncho
03 Мар 2005 21:24
Мнения: 492
От: Barbados
>>>>>><<<<<<
Честито освобождение от турско робство и начало на турско присъствие.
слънчо
>>>> <<<<
IGBT
03 Мар 2005 21:34
Мнения: 205
От: USA
Честит 3 Март на всички българи по всички земи!
Фрида, много ми харесваш, ши знаиш
bill
03 Мар 2005 22:25
Мнения: 535
От: USA
ФРИДА:I love you!!! Не изпитвам никаква омраза и не допускам такива чуства да омърсяват душата ми. Ще ти отговоря, чрез моето дете, което ми казва:"Аз навсякаде казвам , че съм българин и когато моето поведение е достоино и почтено, то аз правя добра реклама на България.Ако всеки го прави това, то хората ще почнат да мислят, че има много свестни българи". Синът ми не знае добре български писмено, но въпреки това е президент на Балканския клуб в Университета, където учи в New York.Тои кани много български студенти да свършат нещо за България в клуба, и макар че те знаят по-добре от него български, не вършат нищо и са несериозни.Та , ФРИДА или го имаш отвътре и искаш от сърце да направиш нещо за България или само вееш баираци по форумите и на митингите.
Що се отнася до мен , то само бих позелал поне всеки втори българин да е свършил реална работа в полза на България поне 1/3 от това, което аз съм направил.И понезе е липса на добри манери да говориш прекалено за себе си, приеми извиненята ми за моита нескромност.
tupakmango
03 Мар 2005 22:36
Мнения: 6,736
От: Bulgaria
Честит 3-ти Март на всички!Фрида,
Ку-Ку
03 Мар 2005 23:00
Мнения: 4,128
От: Bulgaria
Нищо чудно, Бил. Българчетата в американски университети са обикновено тъповатите отрочета на разни нашенски политици, новоизлюпени бизнесмени, журналисти и други плаващи на повърхността фъшкии. Много малко са тези, които са отишли там благодарение на труда и способностите си.

Забелязал съм, че хората които са дълго извън България имат грешна представа за днешните млади българи. Те са съвсем различни от вашите комсомолски спомени, пътували са много по света (обикновено на бригади за съжаление), енергични и предприемчиви са. Главният им недостатък е меркантилността, но няма как, времето е такова. Неподкупни идеалисти могат да бъдат само безгрижните и богати американчета и европейчета.

Честит празник и от мен, българи.
Тачо
03 Мар 2005 23:01
Мнения: 7
От: Bulgaria
Аферим на Фрида наш(курав)чиляк е Съчетайте полезното с приятното правете и раждайте деца в България
Фрида
03 Мар 2005 23:15
Мнения: 971
От: Bulgaria
Йееее!!! То имало мъже и патриоти още! Много се радвам Много!!!
Su38
03 Мар 2005 23:24
Мнения: 13,718
От: Bulgaria
И каква стана тя? Тези, които сме в България, май нищо не правим за нея... Да взема и аз да се изнеса, поне да мога да критикувам тия, дето са останали....
maksima
04 Мар 2005 05:12
Мнения: 41
От: Bulgaria
Фрида-
Не съм в България, но никога не съм пропускала да спомена името на родината си. Днес естествено напомних на учениците ми, че е националния празник на България и слушахме "Хубава си Татковино", аз ревах, а те питаха толкова ли е тъжна тази песен... Опитах се да им предам съдържанието и за кой ли път им показвах снимки от България. После пристигна букет цветя от колегите ми, беше мил жест от тяхна страна, но не ми стана по-леко, че съм толкова далеч от всичко родно. България е незаменима!
bot-il
04 Мар 2005 14:28
Мнения: 169
От: Bulgaria
Валерий и да не се върнеш, я че си кажем, най любим да четем, "кредитната си карта", оти "дебитната" отдавна сите банки ми я закриха...
Монтен 1
04 Мар 2005 18:45
Мнения: 3,218
От: Bulgaria
Максима
Добре си направила
Butterfly*
04 Мар 2005 19:01
Мнения: 134
От: Bulgaria
Хубаво казано и хубаво написано! Сигурна съм, че романът е добър!
Лошо е, когато цяла една нация се окаже с умъртвени мечти.
И когато работиш само за сметки.
И когато не можеш да отделиш да си купиш нова книга.
Питайте новата министърка на културата дали чете "Съвременник" или "Словото днес"! Кой знае каква глупост ще изтърси пак. На мен ми иде да потъна в земята заради нея, а не знам тя как се чувства.

Редактирано от - Butterfly* на 04/3/2005 г/ 19:08:11

Добави мнение   Мнения:71 Предишна Страница 3 от 4 1 2 3 4 Следваща