Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
По следите на изгубения кодекс
Добави мнение   Мнения:12 1
favorites
03 Мар 2005 00:47
Мнения: 220
От: Bulgaria
*
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: sybil
paragraph39
03 Мар 2005 02:04
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
От момента, в който "Нововремците" ОТНОВО "пожълтяха" и "поНДСВяха", те ЗАГУБИХА индивидуалността си като отделни "политически лица"! А този, който е изгубил индивидуалността си в Политиката- той НЯМА интерес от МАЖОРИТАРЕН избирателен вот!!! Ако днес Кошлуков, Севлиевски, Цеков, Дончева и прочие се явят на избори като самостоятелни "политически личности"- ще загубят! Народът няма да им прости играта на СЕБЕустройване, която те изиграха- с изтъргуването на едно временно министерско кресло!КАЗАХ!
starija hush
03 Мар 2005 03:48
Мнения: 5,041
От: United States
Добра статия и ба6 навреме.Имено затова ми беха симпати4ни нововремци за промена на избирателната система.Дано се субудат и направат тази промена така необходима за БГ избиратели.
Минавам от тук
03 Мар 2005 09:24
Мнения: 5,214
От: Bulgaria
Добро въведение, но липсват практически изводи.
Ама не ми е жал, ети ви едно такова изводче
От практическа гледна точка интегралната бюлетина е изгодна най-вече на ...БСП Мина време когато БСП събираше гласовете си сред малоимотните и неграмотните. Освен това и да има неориентираните – партията ще ги подкове. Изобщо бюлетината им дава в ръцете това което липсваше Предмет за обучение и сплотяване на електората
За ДСБ естествено – там има също много не до там ориентирани в тънкости на избирателния процес. Но и те могат да бъдат мобилизирани и насочени
Трудно ще бъде положение на НДСВ и другите аморфни без ясни електорални граници формаци.
Интегралната бюлетина е трудна и без необходима силна при това мотивация ако не попречи за участието в изборите може да разсее вниманието на гласоподаваталя, да го обърка. Колкото и да е грамотен и начетен. Ще се окаже в позицията на Буриданово магаре, да избира в ограничено време и в неподходяща атмосфера.
Разбира се за НДСВ и тук има едно предимство- множество недействителни бюлетини Това дава възможност за електронното коригиране, т.е. събиране и пренасочване на изгубените в суматоха гласове. Но това предимство не е сигурно. Играта ще се води твърда и във всички зони на цялата територия. Възможни са сериозни статистически "грешки" отвсякъде.
alabala12
03 Мар 2005 09:49
Мнения: 2,417
От: Bulgaria
Дали ще е мажоритарна или пропорционална системата за гласуване има значение, но едва след като се намери механизъм за сменяне на депутат, който не си върши работата. А такова нещо в момента няма. Както виждаме, властта бързо променя хората, пък било то и мажоритарно избрани.
zoroaster
03 Мар 2005 12:40
Мнения: 216
От: Bulgaria
На гения автор на статията само ще кажа че наистина вече няма време.Той май не си дава сметка колко работа трябва да се свърши.Въпросът не е само дасе приеме ами да се подготвят хора за провеждането на вота и то невсякъде от София до село Мало Конаре.Трябва да се проведе разяснителна кампания и т.н.Това ще е система съвсем различна от предишната самото комбиниране на пропорционална и можоритарна система усложнява процеса.Така че стига самоуки журналисти МОЛЯ ЖУРНАЛИСТИТЕ КОГАТО ПИШАТ ПО НЯКОЙ ВЪПРОС ДА СЕ КОНСУЛТИРАТ С ХОРА КОИТО РАЗБИРАТ.


Въпросът не е защо сега няма да го приемат, а ЗАЩО ДОСЕГА НЕ ГО ПРИЕХА!
Графът
03 Мар 2005 13:02
Мнения: 4,109
От: Bulgaria
zoroaster, точно! За сериозни промени отдавна мина времето. А и прословутия “кодекс”, традиционно превъзнасян, има толкова черни точки, че бялото се не види! И аз също бих попитал авторката, прочела ли е поне отгоре - отгоре въпросния проект? Съмнявам се, иначе не би пропуснала да спомене слабите му страни.
Моля за извинение bot, но просто ще копирам отново написаното от мен вчера (и сигурно ще го направя пак):
Както се и очакваше – две години се мотаха с избирателния закон за да “няма време”!
С интегралната бюлетина (независимо, че няма сега да я въведат) започна постепенно “легализиране” на действителното положение. Управляват ни партии – така ще бъде още дълго време, защото така е и по света – избираме партии. Личностите са ала-бала. Това е реалността. Но признанието й води до изводи, които не се харесват на “политическия ни елит” . Преди всичко, в такъв случай са напълно излишни 240 депутати, половината са напълно достатъчни. Второ, недопустимо е избран в партийна листа депутат след това да я напуска (че и директно да отива в противоположна парламентарна група – като госпожата от НДСВ в СДС), още по-малко депутати да създават нови партии, които да имат и парламентарни групи (ДСБ). И не на последно място, че това всъщност си е признание, че се избират квоти на партиите – за което говоря от 2 години.
За нас изводът трябва да е един – да натискаме да се търсят лостове за повишаване отговорността през време на мандата на парламентарно представените партии! Там е истината.
Мажоритарност има смисъл единствено в нашата намеса при избора в подреждането на листите – това много ефективно може да накара партиите да станат по-внимателни към кандидатите си. Чистата мажоритарност, която сега се лансира като панацея си е химера като 800-те дни на Симеон. Мажоритарно избрани депутати – и кой ще управлява България? Кой ще носи отговорност за управлението? Ако изобщо заработи такъв парламент – Велинград вече години е без кмет!
Трябва ли пак да опитваме за да разберем, че е глупост? Че няма да има и цар, когото да ругаем после...
kaily
03 Мар 2005 13:14
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
На практика не трябва да плачем за неродения петко, а да плачем за онова, де ни гласят.
Като ще се дават по 40 000 за участие в избори и после миналите прага си ги връщат обратно, ще останат на практика само няколко партии, ама не ония, де народът евентуално би искал и не нови, а се същите стари муцуни.
Та вместо отпушване ще запушат тотално всички дупки и ще се капсулират окончателно и навеки до второто пришествие.
А за нововремци....ми властта покварявала, че даже властта покварява абсолютно.
А па за абсолютната власт-не знам.
Всички тикви са абсолютно покварени спрямо суверена си и относително покварени един спрямо друг.
То неслучайно:
CORRUPTION
поквара, развращаване, разложение
ами сега
03 Мар 2005 18:06
Мнения: 1,753
От: Bulgaria
Графе
Минавам от тук
03 Мар 2005 22:43
Мнения: 5,214
От: Bulgaria
Абе
Като ви гледам мислите
Няма смисъл от каквато и да било бюлетина
По-добре е да празнувате
Поздрави
melcho
04 Мар 2005 15:00
Мнения: 27
От: Bulgaria
О, кей Нерон поздравления за "Новоно време"
shake
05 Мар 2005 10:31
Мнения: 5,773
От: 0
*
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: sybil
Добави мнение   Мнения:12 1